Labidas, trassilabidas.

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 14 korda

Re: Labidas, trassilabidas.

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

See mees, kes jõuab 40cm pika ja kitsa teraga labidaga pinnast kraavist välja rebida jõuab ka sellise labida tera pooleks murda. Et selline labidas kestaks peavad tera küljed üles olema keeratud. Varem paigaldati kaableid "ketiga" (traktori taga). Neist asfaldi ja külmunud pinnase frees tegi vaid 11cm laia kraavi, kuni 1,2m sügava. Selle põhja silumiseks ja kivide välja õngitsemiseks sai omal ajal kitsaid labidaid tehtud.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 28 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Kohe näha, et tõsine spetsialist, kes on koguni ISE 3m kraavi kaevanud!
nagu ma juba mainisin, on mul oma eluga ka muud peale hakata, kui labidaga kümneid meetreid kraave kaevata lihtsalt selle pärast, et saaks kaevata. Mul krundil piisavalt ruumi väikese ekskavaatori jaoks, kuid kuna ekskavaatori toomine ja viimine on ka töö, siis suures naiivsuses arvasin, et saan selle 3m. jupiga ise hakkama. Lõpuks kulus selle pooletunnise kopatöö peale terve päev.
Kuna see tundub sinu jaoks nii oluline, siis olen kunagi noores põlves 80'nendatel paar aastat töötanud (sisuliselt labidamehena) nii maaparanduses, kui näiteks survekanalisatsiooni maha pannud. Ma tean nii mõndagi kraavide kaevamisest ja labidaga vehkimisest.
Ehk, kõvasse savipinnasesse, kuhu laia labida sisse surumine on võimatu, on võimalik kitsas labidas sisse suruda ja selle labidaga kaevata.
Teoreetiliselt küll, juhul kui nad on vaja suruda samale sügavusele. Mina väidan, et pole erilist vahet kas suruda 15cm laiune labidas 40cm sügavusele või 20cm labidas 25 cm sügavusele. Kui maapind on ühtlaselt pehme, lähevad nad mõlemad üsna sarnase pingutusega sinna sisse. Kui maapind on tihe ja kõva, siis on suhteliselt suurem tõenäosus, et 40cm pikkune labidas kohtab oma teel kivi või juurikat, või lihtsalt ei lähe sügavamale, suru palju tahes. Höördejõud läheb sügavamal järjest suuremaks. Proovi näiteks 5cm laiust ja 80cm pikkust raudlatti üleni maasisse suruda ja vaata, kas õnnestub. Kuna ta on sarnase pindalaga ja tunduvalt kitsam, peaks see ju imelihtne olema.

Kolmas kord. Kui sul on õnn elada kohas, kus maapind on pehme ja kraavid kitsad, madalad ja lühikesed, siis anna minna. Kaeva oma kraave nii kuidas soovid ja millega soovid.

Sa esitasid küsimuse, miks ei ole kitsaid labidaid müügil ja me oleme sulle siin korduvalt seletanud miks. Enamikul inimestel, enamikes kohtades, enamike asjade jaoks, pole sellist labidat lihtsalt vaja, või on tema kasutamise effektiivsus suhteliselt madal.
Viimati muutis netmaster, 18 Sept 2025, 12:54, muudetud 1 kord kokku.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 111 korda
On tänatud: 288 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

jyrikg kirjutas: 18 Sept 2025, 11:55 See mees, kes jõuab 40cm pika ja kitsa teraga labidaga pinnast kraavist välja rebida jõuab ka sellise labida tera pooleks murda. Et selline labidas kestaks peavad tera küljed üles olema keeratud. ....
Kust selline katkiminemise ja mahategemise foobia on pärit, kui asja enda olemusest aimugi ei ole?
Minul seda teada vaja ei ole ja neil, kes ise labidat ei kasuta, ei ole selle teadmisega vist sammuti mitte midagi teha?
Ega ma ei müü seda, et peaks kaupa kiitma, vaid tutvustan väärt tööriista omadusi neile, kellel võib sellist vaja minna.

Tavalise Fiskarsi labida lehe paksus on 1,7mm (mõõtsin ära) aga sellel labidal on 2mm ning enne murdub poes müüdav, 40mm läbimõõduga pehmest puust labidavars, kui see pikk ja nõgus leht.
IMG_20250918_122332_193.jpg

:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 18 Sept 2025, 12:43 .... kuid kuna ekskavaatori toomine ja viimine on ka töö, siis suures naiivsuses arvasin, et saan selle 3m. jupiga ise hakkama.
Lõpuks kulus selle pooletunnise kopatöö peale terve päev. ....
See ongi matemaatika, et kopaga ei pruugi väikse töö jaoks mitte sugugi vähem aega ega raha kuluda.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 28 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

enne murdub poes müüdav, 40mm läbimõõduga pehmest puust labidavars, kui see pikk ja nõgus leht.
sa vist ei ole tegelikult ühegi labida tera tagurpidi murdnud? Kõik labidad on nõgusad.
Mida pikem ja kitsam on metallist leht, seda kergem on teda murda. Lisaks suuremale jõuõlale pikema tera tõttu, on oluline materjali ristlõike pindala. 150x2mm labidal on see 300mm2 ja 200x1,7 labidal on see 340mm2.
Iseasi on muidugi see, et taolise pika teraga labidaga pole nagunii võimalik kaevata kõva ja kivist kohta, kus teda oleks võimalik ära murda. Kui ta üleni pehmesse pinnasesse suruda, siis tõepoolest, murdub enne vars tagant ära kui teraga midagi juhtub. Samas kui ots ikkagi mõne kivi taha kinni jääb, murdub ta kindlasti lihtsamini tagurpidi, kui tavaline labidas.
See ongi matemaatika, et kopaga ei pruugi väikse töö jaoks mitte sugugi vähem aega ega raha kuluda.
no selle ekskavaatori toomine ja viimine poleks küll päeva võtnud ja ma oleks hea meelega 100€ selle töö eest välja käinud selle asemel, et end päev läbi vaevata. Ma usun, et samasuguse kalkulatsiooni teeb tänapäeval enamus inimesi.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

netmaster kirjutas: 18 Sept 2025, 13:41 ... Iseasi on muidugi see, et taolise pika teraga labidaga pole nagunii võimalik kaevata kõva ja kivist kohta, kus teda oleks võimalik ära murda.
Kui ta üleni pehmesse pinnasesse suruda, siis tõepoolest, murdub enne vars tagant ära kui teraga midagi juhtub. ...
Soovin jõudu edaspidises võitluses aga suuna see poliitikasse või roheteemasse, siis vast tõuseb sellest kellelegi ka moraalset kasu.
Äkki ma hakkan ka varsti uskuma, et mitte ühegi labidaga ei saa enam eestimaad kaevata.

Ju ma seni oman siis supervõimeid, kui suutsin selle labidaga kaevata pinnast kuhu Fiskarsi labidas sisse minna ei taha.
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 22 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

Ping, see teema on oluline. Hea info, tänan! Ma olen korduvalt kaevanud oma kinnistutele ca 30cm sügavusi kraave standardlaia labidaga ja mõelnud, et tegelt poleks nii laia kraavi vaja. Viimati panin maha 7-8m pem-toru, millesse hiljem tõmmati valguskaabel. Alates piirdeaiast kuni vundamendini on 100€ dekoratiivhaljastus või betoonkivi. Esiteks masinaga ei pääse normaalselt ligi, oht midagi ära lõhkuda. Teiseks oleks sellega korraliku segaduse tekitanud, püsihaljastust lõhkunud jne. Labidaga sai viisakalt teha.
Vasta