Avatud elektriturg - minu esimene leping
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 323 korda
Re: Avatud elektriturg - minu esimene leping
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Jääb üle küsimus - mis on Kalvise tunni hind ja ajakulu tundides
Kogu ajakulu sh asjaajamine, transport, ehitus jne - so kogu kupatus
Lisaks tuleks mingil viisil sisse arvastada garantii, meelerahu jms - aga OK - selle jätame välja
Sealt edasi saame siis kogukulu...
Kogukulu "tasuvust" hindame omakorda... Natuke teisel viisil...
-
- Ehituspenskar
Küsimus pole Kredex-s vaid hinnas...Kalvis kirjutas: 15 Aug 2025, 09:23 Küsiti kredexist järgi - tasuta pole lubatud tööd saada! Oled kohustatud 220000 € pvkkumise vastu võtma.
-
- Ehituspenskar
Sõbrale saigi tasuta töö pakutud. Ma ei koori sõbral nahka, nagu mõnel on kombeks. Töö maht oleks kahepeale olnud max 2 päeva akutrelliga paigaldust ja oleksin lahkunud töötava päikesepargiga.
Ühesõnaga Sinu tunnihinne on 0...
Mul oleks sellist meest vaja, loodan, et tuled tasuta ka kohale...
2p on OK - saad tehtud küll
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 14 korda
Lugemata postitus Postitas võhik »
Sest keegi teine ju sai...!
See ongi toetuste moraali ruineeriv mõju...
Teisalt - kust algab maas vedeleva raha lihtne üles korjamine....?
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 21 korda
- On tänatud: 40 korda
Lugemata postitus Postitas A23 »
Kas Sa ise ei oleks saanud 22 000 € pakkumist teha?Kalvis kirjutas: 15 Aug 2025, 09:23 Küsiti kredexist järgi - tasuta pole lubatud tööd saada! Oled kohustatud 220000 € pvkkumise vastu võtma.
Kui suur osa sellest Kredexi peale läks?
Kui aga oleks täitnud kõik kvalifitseerumiseks vajalikud nõuded oleks hind samas augus
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 41 korda
- On tänatud: 125 korda
Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Millele tuginedes seda väidad? Ma panin hetkel kehtiva ja 01.08.2026 jõustuva ELTS-i variandid võrdlusesse. Rohelisega on lisatud, punasega kustutatud sätted. Anna lisatud/ muudetud säte, mis su väidet kinnitab. Ja kui lõpuks midagi leiad, anna selle sätte autoriteetne (mitte suvaline "naised jälle jahvatasid") lahtiseletus, sest ilma tõlgendamata ELTS-i sättetest suurt keegi midagi ei mõika.nexus4 kirjutas: 14 Aug 2025, 23:44 Sümmeetriliste inverterite mure kaob järmise aasta augustis, siis on arvelduse aluseks olevad andmed kauplemisperioodi saldeeritud kogused. Kauplemisperiood on siis turu põhine ehk täna 1h, selle aasta lõpust juba 15min.
https://www.riigiteataja.ee/redaktsioon ... 8072025044
Täindus, leidsin kogemata SE555 täienduste ettepanekute lehe https://api.riigikogu.ee/api/files/a0bd ... f/download , kus alates lk 14 ELV vingub, et nn netomõõtmine on paha-paha ja kohe pärast seda on ELV käpuli.

- nexus4
- Korralik postitaja
- On tänatud: 15 korda
Lugemata postitus Postitas nexus4 »
Põhineb ELTS eelnõu 555'lekunn24 kirjutas: 15 Aug 2025, 10:54![]()
Millele tuginedes seda väidad? Ma panin hetkel kehtiva ja 01.08.2026 jõustuva ELTS-i variandid võrdlusesse. Rohelisega on lisatud, punasega kustutatud sätted. Anna lisatud/ muudetud säte, mis su väidet kinnitab. Ja kui lõpuks midagi leiad, anna selle sätte autoriteetne (mitte suvaline "naised jälle jahvatasid") lahtiseletus, sest ilma tõlgendamata ELTS-i sättetest suurt keegi midagi ei mõika.nexus4 kirjutas: 14 Aug 2025, 23:44 Sümmeetriliste inverterite mure kaob järmise aasta augustis, siis on arvelduse aluseks olevad andmed kauplemisperioodi saldeeritud kogused. Kauplemisperiood on siis turu põhine ehk täna 1h, selle aasta lõpust juba 15min.
https://www.riigiteataja.ee/redaktsioon ... 8072025044
redaktsioonis leiad selle § 75^1 (1^2)
Suhtumine on muidugi vägev, otsi ja kui midagi leiad siis seleta autoriteetselt jne. Mul on selles valdkonnas asi selge, ei näe endal vastutust kolmandaid osapooli faktides veenduma panna.

-
- Ehituspenskar
Kuid sealt leidsin huvitava Kliimaministeeriumi vastukobina:
Lisan juurde 1 tehnilise hoiatuse, kui on 3-f hübriidinverter koos akudega ja tahtmine seda vahel mingil põhjusel võrgust eraldatuna käitada, siis peab valima ikkagi ebasümmetrilise väljundiga või hoopis 1-f inverteri.Vastab tõele, et väheneb üksnes kogutud elektriaktsiis. Siinkohal on oluline tuua välja, et ATKEAS § 24 lg 6’3 kolmas lause: “Kuni 100 kW summaarse netovõimsusega seadmetega ja elektrisüsteemiga ühendatud elektrienergia tootjal, kelleks on kodutarbija või korteriühistu, ei teki maksukohustust elektrienergia tarbimiseks kasutusele võtmisel ega edastamisel kodutarbijale, korteriühistule või võrguettevõtjale.”. Eelnimetatud säte kehtib aastast 2015, kuid jaotusvõrguettevõtjad koguvad jätkuvalt elektriaktsiisi netomõõtmata kogustelt ehk elektri eest, mille puhul ATKEAS on andnud vabastuse.
Mainimist väärib ka see, et põhivõrguettevõtja Elering arveldas kauplemisperioodil netomõõdetud andmete alusel kuni 31. detsembrini 2023, kuid muutis arveldamise viisi, kuna erinevus jaotusvõrguettevõtja arveldusega tähendas seda, et jaotusvõrguettevõtja kandis põhivõrguettevõtjale võrgutariifi edasi vähem kui seda kogus.
Eesti on üks väheseid EL riike, kus arveldamiseks kasutatakse kauplemisperioodil netomõõtmata andmeid arveldamiseks. Lisaks Eestile tehakse seda Tšehhis. See on toonud kaasa selle, et Eestis on vajalikud asümmeetrilised inverterid, mis võimaldavad koormust jaotada faaside vahel – selliste inverterite turg on väike, kuna faaside kaupa eraldi arvestus ei ole kuigi levinud ja seetõttu on need ka kallimad. Asümmeetrilisi invertereid pakuvad pigem Hiina tootjad.
- nexus4
- Korralik postitaja
Minuteada sellist inverterit mis oleks off-grid režiimis ainult sümmeetrilise väljundiga polegi olemas. On kas mõlemas režiimis asümmeetriline või on-grid režiimis sümmeetriline ja off-grid režiimis ainult 1 faas.kunn24 kirjutas: 15 Aug 2025, 12:37 Täiendasin, sa ei pannud tähele. Nii põhjalikult võinuksidki oma väite avalikult serveerida, mitte stiilis: mul on kõik selge". Ma ei hakka peenelt sodima, kelle suhtumine on vägev.
Kuid sealt leidsin huvitava Kliimaministeeriumi vastukobina:Lisan juurde 1 tehnilise hoiatuse, kui on 3-f hübriidinverter koos akudega ja tahtmine seda vahel mingil põhjusel võrgust eraldatuna käitada, siis peab valima ikkagi ebasümmetrilise väljundiga või hoopis 1-f inverteri.Vastab tõele, et väheneb üksnes kogutud elektriaktsiis. Siinkohal on oluline tuua välja, et ATKEAS § 24 lg 6’3 kolmas lause: “Kuni 100 kW summaarse netovõimsusega seadmetega ja elektrisüsteemiga ühendatud elektrienergia tootjal, kelleks on kodutarbija või korteriühistu, ei teki maksukohustust elektrienergia tarbimiseks kasutusele võtmisel ega edastamisel kodutarbijale, korteriühistule või võrguettevõtjale.”. Eelnimetatud säte kehtib aastast 2015, kuid jaotusvõrguettevõtjad koguvad jätkuvalt elektriaktsiisi netomõõtmata kogustelt ehk elektri eest, mille puhul ATKEAS on andnud vabastuse.
Mainimist väärib ka see, et põhivõrguettevõtja Elering arveldas kauplemisperioodil netomõõdetud andmete alusel kuni 31. detsembrini 2023, kuid muutis arveldamise viisi, kuna erinevus jaotusvõrguettevõtja arveldusega tähendas seda, et jaotusvõrguettevõtja kandis põhivõrguettevõtjale võrgutariifi edasi vähem kui seda kogus.
Eesti on üks väheseid EL riike, kus arveldamiseks kasutatakse kauplemisperioodil netomõõtmata andmeid arveldamiseks. Lisaks Eestile tehakse seda Tšehhis. See on toonud kaasa selle, et Eestis on vajalikud asümmeetrilised inverterid, mis võimaldavad koormust jaotada faaside vahel – selliste inverterite turg on väike, kuna faaside kaupa eraldi arvestus ei ole kuigi levinud ja seetõttu on need ka kallimad. Asümmeetrilisi invertereid pakuvad pigem Hiina tootjad.

-
- Ehituspenskar
Sama siin, aga oi kui palju on aferistidest "Energia-auke", mis pakuvad "tädi Maalidele" või "onu Heinodele" ükskõik mida, pea asi papp kätte saada. 1 aferismi vorm on kindlasti 3-f sümm väljundiga "hübriidinverterite" parseldamine. Need ilma võrguta ei tööta ja hübriidi jutt on pool kelbas või kellel saartalitlus vajalik, siis see on täiega tünga saanud. Arvata võib, et alates 2026 aug suureneb jõudsalt hetkel kolikambrisse laotatud HW KTL-M1 inverterite taaspähemäärmine.Minuteada sellist inverterit mis oleks off-grid režiimis ainult sümmeetrilise väljundiga polegi olemas.
- nexus4
- Korralik postitaja
Seda küll, isehakanud energeetikaeksperte sh. kaupmehi on alates 2022 aastast kerkinud nagu seeni pärast vihma.kunn24 kirjutas: 15 Aug 2025, 12:55Sama siin, aga oi kui palju on aferistidest "Energia-auke", mis pakuvad "tädi Maalidele" või "onu Heinodele" ükskõik mida, pea asi papp kätte saada. 1 aferismi vorm on kindlasti 3-f sümm väljundiga "hübriidinverterite" parseldamine. Need ilma võrguta ei tööta ja hübriidi jutt on pool kelbas või kellel saartalitlus vajalik, siis see on täiega tünga saanud. Arvata võib, et alates 2026 aug suureneb jõudsalt hetkel kolikambrisse laotatud HW KTL-M1 inverterite taaspähemäärmine.Minuteada sellist inverterit mis oleks off-grid režiimis ainult sümmeetrilise väljundiga polegi olemas.

- nexus4
- Korralik postitaja
Defineeri tasuvus, siis võime ju selle näite puhul arvutada. Kui rahaväärtuse muutumist või alternatiivseid investeerimisvõimalusi ei arvesta võime ju kogukulu jagada igaaastase kasuga ja saame teada mitme aastaga nullis oleme. Antud näite puhul ma pakun et 3 ja poole aasta pärast oleme kohal.EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2025, 07:25 @ nexus
Arutluskäik nüüd mõistetav...
Lihtsalt arvamuste erinevus - näide mida tõid ei ütle mulle "tasuvuse" kohta midagi...

-
- Ehituspenskar
Mul ei ole oma firmat, kuigi võibolla plaan oleks.A23 kirjutas: 15 Aug 2025, 10:03 Kas Sa ise ei oleks saanud 22 000 € pakkumist teha?
Kui suur osa sellest Kredexi peale läks?
JAH, arutlesime sõbraga, ühel tuttaval oli firma kus oleks siis saanud teha 21999 € sissemaksega aga sellike lõi põnnama - ta polnud sel hetkel nn. päikeseparkide ehitamise alal ja hüppas alt ära. Kredex oleks katnud vaid 30%. Lahenes asi nii, et sõber võttis vaid 2-6 kW jagu paneele, et kataks suvise omatarbe ja katuse asemel paigaldas soojustustööga fassaadile, seejuures sai ka soojustustöödelt raha samuti 30% tagasi. Sel juhul polnud enam tööde osas liigkasuvõtmist.
- nexus4
- Korralik postitaja
Sul on õigus, ma arvan et täna pole ükski võtmed kätte variant tasuv (eramu puhul). Ajalooliselt ilmselt väike vähemus oli, kui pakkumine oli aus ja ajastus enne 2020. aastat.Prill kirjutas: 15 Aug 2025, 08:03Häirib veidi see "panime" mis viitaks iseehitamisele, ehk süsteemi maksumus 5500€ ei tarvitse kehtida igaühele, mõnedel teemadel võib tööraha olla isegi pool kogumaksumusest.nexus4 kirjutas: 15 Aug 2025, 02:14 23 aasta suve teises pooles panime umbes 25MWh aastatarbimisega isa kodule 9.8kWp süsteemi, maksumus 5500 ja tänaseks kasu üle 2k€. 90% sellest kasust on omatarbe sääst.
Foorumites isetegijate laialt levinud praalimine, a'la lollid käivad oma mersuga esinduses hoolduses&remondis, vot mina ostsin saksast mõlgiga mersu, tegin ise korda, tuli 3x odavamalt lukspill kätte kui oleks korras asja ostnud või lasknud kallitel spetsialistidel remontida.
Teine praalib "tasuta päikeseelekrist" kus varem tinutas hiina moodulitest ise paneele kokku ja ei saa aru miks inimesed ostavad valmis akupakke, kui ise neid elementidest kokku ladudes ja BSM-iga paaritades saab 20x odavamalt..
Ka antud näite juhul oleks eeldus osata ise tasuvust "mudeldada", olla teemas sees ja osata valida õiged komponendid ja osata neid ka ise paigaldada. Mis võib tõesti olla kordades odavam võrreldes rumala tädi Maaliga kes "päikeseenergia" müügifirmasse sisse astub ja talle miskid laojäägid kalli hinnaga komplekteeritakse ja paigaldatakse.
Võtmed kätte tasuvust tasuks arutada, ja sealgi on oht kus 2020 või 2023 tehtud hea diil, ei tarvitse olla 2025 aastal korratav.
Puusalt paneks, et täna ilma töörahata võiks saada 7a'ga raha tagasi, kui töömehe võtad aga projekti juhid ise siis vast 10'a.

-
- Ehituspenskar
Puusalt selle osa kalkulatsioon:
-enne ehitamist
projekt 700
eh. loa RL vist 30
-pärast valmimist
elektriline mõõdistus 200
geodeetiline mõõdistus 300
teostusjoonised 300
vajadusel audit 200
kasutusloa RL 30
veel mingit möga (aktid, pildid, eh päevik, EHR-i sodimine) 200
kui vaja, siis omanikujärelevalve 300
Kokku ca 1500- 2300
Lisaks tööde käibemaks, mis nüüdseks on paisutatud juba 24 % peale.
Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu