Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.

Palkmajade teema
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 68 korda

Re: Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Nõustun kunniga...
Ilmselgelt pole nii pikka aega vaja
Kui 2a jooksul tehtud ei saa siis järelikult pole tegemist ka tõsiseltvõetava mõttega / plaaniga
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 47 korda
On tänatud: 46 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Mul on nagu siiani olnud millegipärast arusaam, et kehtima hakkab luba alates sellest hetkest kui teavitad valda labida maasse löömisest ja siis kehtib luba seitse aastat. Kui on teistpidi siis olgu nii, üldpilti see minu jaoks ei muuda.
2 aastat pole tegelikult kuigi pikk aeg. Eriti veel siis kui sa ise tegeled nii ehitamisega kui ka finantseerimisega. Ajakava nihkesse ajamisest piisab kasvõi tühisest põlveoperatsioonist ning kõik plaanid on vastu taevast,sest pole võimalik ehitada ega ka materjalide ostmiseks raha teenida. Kui kogu tegevus pangalaenu või riiulis seisva raha eest sisse osta siis pole ju isegi mitte aastaga sisse kolimine mitte mingi probleem. Firma palkab sellisel juhul lihtsalt uued mehed, kui vanad vigaseks jäävad ning pank maksab. Sinu rida on vaid üritus kinni maksta.
Santehnik Tartus 56 932 898
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 127 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

HMS-ist:
§ 61. Kehtivuse eeldused
(1) Haldusakt kehtib adressaadile teatavaks tegemisest või kättetoimetamisest alates, kui haldusaktis ei ole ette nähtud hilisemat kehtima hakkamist. Kui seaduses ei ole sätestatud teisiti, hakkab avalikult teatavaks tehtud haldusakt kehtima 10. päeval pärast avaldamist.

(2) Haldusakt kehtib kuni kehtetuks tunnistamiseni, kehtivusaja lõppemiseni, haldusaktiga antud õiguse lõpliku realiseerimiseni või kohustuse täitmiseni, kui seadus ei sätesta teisiti.
https://www.riigiteataja.ee/akt/113032019055?leiaKehtiv
Juhe teab kõike.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tänud selgitamise ja põhjendamise eest. See peaks nüüd küll kummutama viimasegi kahtlusemomendi ja garanteerima selle, et siitkaudu folkloor edasi ei levi.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

2022 aasta kevadel sai hakatud kokku ostma materjali aia ehitamiseks. Torud-põõnad-kuuseroikad. Samuti sai ostetud roostevabad poldid ja mutrid, et oleks võimalik tulevikus aia puiduosa ka välja vahetada ilma uusi kinnitusvahendeid soetamata. Algus oli igati paljutõotav, sest poole aastaga said postid paika, kuid siis jäi tegevus soiku, sest tolle aasta sügisel ei jõudnud kõiki poste õige kõrguse pealt ära lõigata ning kuna talvel külmaga ei saanud torude otsasid tsinkida siis mõtlesin jätkata kevadel.
23a kevadel õnnestus endale hankida veel mingi kasutatud Kemppi MIG vanema põlvkonna masin mis töötas trafo pealt. Paar posti sai ka ära tehtud ning tundus, et asi sobib mulle päris hästi. Ka mul endal hakkas tekkima mulje nagu oskaks selle masinaga keevitada, sest metall jäi metalliga kokku. Kuid siis läks aparaadi juures midagi nässu ning taas hakkas kogu ehitusprotsess venima. Üritasin veel mitu korda küll heaga, küll halvaga. Sest ilmselgelt on ju asi ikka minus, mitte aparaadis. Eelmisel aastal erilist ehitustegevust krundil ei toimunud, kuid võitsin ennast lõpuks kokku ning saatsin masina pealinna RKR-i kontrolli. Selgus, et katki oli mingi kondekas. Kuid siis kontakteerus minuga ühendust RKR-i omanik ning pakkus mulle remondi asemel hoopis uut (kasutatud) seadet. Põhjus selles, et kuna minu masin oli väga hea välimusega siis soovis tema minu aparaati oma "muuseumi" eksponaadiks. See oli üsnagi meeldiv üllatus ja ahvatlev pakkumine ning loomulikult nõustusin kaubaga. Nüüd olen õnnelik Kemppi Minarc EVO 150 omanik. Kuigi pole omast arust kunagi suurem asi metallitööline või ammugi veel keevitaja olnud siis olen suutnud paari aastaga endale hankida kõik vajalikud masinad, et sellega soovi korral süvitsi tegeleda. Esmalt sai ostetud gaasibaloonid ja siis MIG. Ning kuna sellele EVOle saab ka TIGi käppa külge panna siis on põhimõtteliselt ka see aparaat olemas. Kuigi käpp ise on veel soetamata. Pole nagu põhjust.
Selle masina kasutamine tundus esialgu keerulisem, kui esmase trafo pealt töötava reliktiga töötamine kuid läbi häda hakkama ma sellega sain. Lõppude lõpuks on ometigi aiapostidele "lapakad" külge keevitatud ning saan asuda ristipõõnasid paika kruvima.
Pilt

Võiduka lõpuni asja viia veel ei saa, sest pole lõplikult välja mõtelnud kuidas vormistada väravapost. Hetkel on olemas üks poolpidune sepistatud värav, mis vajab remonti ning kavatsen selle korda teha. Mõtlesin väravaposti kivist laduda ja hetkel on kaalumisel maakivi. Peab pisut maad kuulama, kas aluseks sobib olemasolev tsinkposti jaoks valatud "vundament" mis koosneb ühest-kahest segukotist või jääb see lahjaks? Hetkel kahtlustan, et seda tuleb pisut juurde valada, et asi kindel oleks. Järgmine materjal valikus oleks ilmselgelt tellis. Käsitsivormitud kive peaks krundi peal leiduma piisavalt. Kui mingil põhjusel maakivist tegemine liiga töömahukas tundub siis on alternatiiv olemas.
Walterscheid
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Walterscheid »

pikk88 kirjutas: 31 Juul 2025, 08:42 Samuti sai ostetud roostevabad poldid ja mutrid, et oleks võimalik tulevikus aia puiduosa ka välja vahetada ilma uusi kinnitusvahendeid soetamata.
Kindlasti kasuta mingit määret või pastat, roostevabade mutrite ja poltidega on tavaliselt ainult kinnikeeramise rõõm, lahti keerates kiilub keere kinni, tekkib külmkeevitus.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mul hoopis teist laadi küsimus - milleks aed vajalik on?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 109 korda
On tänatud: 282 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

EH.INS. kirjutas: 31 Juul 2025, 14:46 Mul hoopis teist laadi küsimus - milleks aed vajalik on?
Varutud materjal on jalus ja see tuleb paika panna.

Kui jalad ei kanna, siis saab aiale toetudes väravani jõuda ja koertel on koht jala tõstmiseks.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

EH.INS. kirjutas: 31 Juul 2025, 14:46 Mul hoopis teist laadi küsimus - milleks aed vajalik on?
et iga külajota sinu akna alla magama ei prantsataks
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Vähe sellest, et aed hoiab kõik joobarid eemal. See hoiab tulevikus ka koerad omaenda krundi peal. Eks ma võtan selle määrimiseosa teadmiseks :hello:
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 127 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Tsingitud poltidega ei ole sööbimuse teemat.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui mul õieti meeles on siis asukoht peaks olema selline, et külajotad sinna ei satu...
Koerte kohta küsiks, et miks nad aias see peavad püsima?
Või kui peavad, siis miks "elekrooniline aed" ei sobi
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui üle tee asuv lasteaed avatakse siis kasvab rahvastiku ränne külavahel hüppeliselt ning sellisel juhul ei pruugi elektrikarjusest piisata. Pealegi saab aialipi vahelt piiluda millega naabrid tegelevad ;)
Tsingikiht võib üsnagi lihtsalt aia installeerimise käigus maha tulla ja seepärast tundus roostevaba materjal kindlama investeeringuna. Pealegi oli hind soodne. Enam peast ei mäleta, kuid komplekti hind tuli mu meelest odavam, kui mõnes poes müüdavatel kahtlase kvaliteediga tsinkpoltidel.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Paistab, et tänavuaasta on väga hea sipelgate paljunemise aasta. Vaevalt paar nädalat tagasi said paika viimased kivid sokli ääres ning paistis, et see teema on lõpuks unustatud. Eilse päeva tegelesin teistpidi nende kivide üleskakkumise ja massihukkamisega. Kokku olid sipelgad enda pesa teinud ligi 12 meetri pikkuse kividerea alla. Massimõrva viisin läbi keeva veega ning täna-homme peaks hakkama neid kive tagasi panema. Praegune kliima tundub olevat nende levikuks igati soodne, sest linnas trügivad need pisikesed putukad põranda alt tuppa ja maal rääkis ka naabrimees, et tema krunt on samuti nende satikate poolt massiliselt pesasid täis tehtud.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 400 korda
On tänatud: 432 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

pikk88 kirjutas: 14 Aug 2025, 08:18 Paistab, et tänavuaasta on väga hea sipelgate paljunemise aasta.
Sinu ja su naabrimehe probleemid on ka meie kandis. Kortermaja juure niites oli sipelgate pesakoldeid hulgim ja ega maalgi neid sel aastal neid vähem ei ole. Maal annab direktor poes müüdavat sipelgatele mõeldud lisanditega jõusööta. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 83 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Mul ka sama häda, eriti hoone perimeetrisse laotud betoonplaatide all pesitsevad, mingid aastad leiavad tee ka tuppa, tekitavad raja kassi toidunõude juurde :)
Ostsin miski suurema topsiku "sipelgapulbrit", on tõhus ja aga peab ikka kordama. Pulber pidada toimima kus seda tuleb saputada sipelga käiguteedele, mina olen sinna betoonplaadi pragudesse sopsutanud, kus sipelgad sisse-väljakäivad ja liiva välja kannavad. Sipelgad pidada seda pulbrit jalgade ja endaga pessa kandma ja sedasi saab ka turvalises pesa sügavuses sipelgaema oma mürgidoosi kätte ja kui ema on surnud, on kogu kolooniaga kaputt.
Selline kurikaval peen keemiamõrv kogu populatsiooni hävitamiseks.
On toimiv aga tasub nii nädala pärast uuesti vaadata kas kuskil on veel aktiivsust märgata ja protseduuri korrata.

Nahutan end, kus pidevalt mõtlen, et peaks juba kevadel preventatiivselt plaadivuuke pulberdama, ennetama, heidutama, aga läheb nagu tavaliselt, tegelen siis kui probleem juba suur :)
Vasta