Kuumakindlus: PIR-plaat leiliruumi seinas+laes
saunad, santehnika, boilerid jne
Kuumakindlus: PIR-plaat leiliruumi seinas+laes
Lugemata postitus Postitas papageno »
Maal pisikeses saunaputkas säärane konstruktsioon:
seinad 50x100 mm pruss 100-ne Kingpan Therma TP10 elastse vahuga vahel, sees fooliumteibiga PIR ühendatud üle vahu ja prussi. Väljast pruss "hingab". (Mulle anti ka soovitus teipida PIR ka väljast kokku, aga ma siiski jätsin võimaluse, et mingi prussi sattunud niiskus saaks väljapoole liikuda.)
Laes sama seis, aga 50x150 mm pruss ja 150 mm PIR.
Leiliruum ca. 3,5 m2.
Saunas käime ca. 80 kraadi kandis, ekstreemi ei harrasta.
Küsimus on PIR plaadi "töötemperatuuris". Ruumis on 2 tsooni:
1) kerise nurk koos puukerisest (plaanis Harvia pro 20) paratamatult otse kiirgava kuumusega. Kas siia peaks pirile panema 20/30/50 mm tulekindlat villa ja siis selle ette cembrit või piisaks ka nt. kahest cembrit kihist tuulutusvahega? Võimalus on soetada ka Harviale lisaks ka metallvarjestus- neil on mudelipõhuselt võimalik lisada.
2) ülejäänud ruum. Kas piisaks lüüa seina 25x50 mm latid ja selle peale siis laudis? Ehk siis PIR jääks õhuvahega laudise taha. Lõppkokkuvõttes muidugi saavutaks PIRi ruumipoolne pind ruumi tempetatuuri.
Kingspan ise väidab, et TP10 "töötemperatuur" on -35 kuni +120 celsiust.
80 kuni 120 kraadi kohta ütlevad: "Endiselt lubatav, kuid mehaanilised omadused (nt survetugevus) vähenevad; plaat ei tohi olla vahetus kontaktis kuumade pindadega (korstnad, metallkanalisatsioonid jne)."
Aga uuriks kogemusi, kuna teooria on vahva, kuid siin foorumis on tõenäoliselt ka praktiline pool tugevalt esindatud. 120 kraadini üldise ruumitemperatuuri jõudmine pole minu puhul üldse teema. Isegi 100-ni pole mingit soovi kütta.
seinad 50x100 mm pruss 100-ne Kingpan Therma TP10 elastse vahuga vahel, sees fooliumteibiga PIR ühendatud üle vahu ja prussi. Väljast pruss "hingab". (Mulle anti ka soovitus teipida PIR ka väljast kokku, aga ma siiski jätsin võimaluse, et mingi prussi sattunud niiskus saaks väljapoole liikuda.)
Laes sama seis, aga 50x150 mm pruss ja 150 mm PIR.
Leiliruum ca. 3,5 m2.
Saunas käime ca. 80 kraadi kandis, ekstreemi ei harrasta.
Küsimus on PIR plaadi "töötemperatuuris". Ruumis on 2 tsooni:
1) kerise nurk koos puukerisest (plaanis Harvia pro 20) paratamatult otse kiirgava kuumusega. Kas siia peaks pirile panema 20/30/50 mm tulekindlat villa ja siis selle ette cembrit või piisaks ka nt. kahest cembrit kihist tuulutusvahega? Võimalus on soetada ka Harviale lisaks ka metallvarjestus- neil on mudelipõhuselt võimalik lisada.
2) ülejäänud ruum. Kas piisaks lüüa seina 25x50 mm latid ja selle peale siis laudis? Ehk siis PIR jääks õhuvahega laudise taha. Lõppkokkuvõttes muidugi saavutaks PIRi ruumipoolne pind ruumi tempetatuuri.
Kingspan ise väidab, et TP10 "töötemperatuur" on -35 kuni +120 celsiust.
80 kuni 120 kraadi kohta ütlevad: "Endiselt lubatav, kuid mehaanilised omadused (nt survetugevus) vähenevad; plaat ei tohi olla vahetus kontaktis kuumade pindadega (korstnad, metallkanalisatsioonid jne)."
Aga uuriks kogemusi, kuna teooria on vahva, kuid siin foorumis on tõenäoliselt ka praktiline pool tugevalt esindatud. 120 kraadini üldise ruumitemperatuuri jõudmine pole minu puhul üldse teema. Isegi 100-ni pole mingit soovi kütta.
Viimati muutis papageno, 30 Juun 2025, 16:56, muudetud 2 korda kokku.
Re: Kuumakindlus: PIR-plaat leiliruumi seinas+laes
Ma pigem loen, et tundlikum teema on hoopis PENOSIL Window & Door Elastic Gunfoam 198, millega PIR on vahele lastud ja mille töötemperatuur on kuni 90 kraadi. Selle katmise esimene idee laudise taha on- lüüa prussile distantsiks 25x50 distantsliistu asemel 100-se laiusega laud, mis katab mõlemalt poolt vahu ära. Vaht muidugi on fooliumteibi taga, kuid leiliruumi soojuse saavutab ikkagi sisemine kiht.
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
TP 10 ei ole ette nähtud leiliruumi - ei ole soovitatav materjal
Niiskuse / kuumuse ja vahelduva kuumuse koosmõjul tekib materjali degradeerumine
Niiskuse / kuumuse ja vahelduva kuumuse koosmõjul tekib materjali degradeerumine
Kas nt. Finnfoam PIR on siis keemiliselt midagi muud?EH.INS. kirjutas: 30 Juun 2025, 16:54 TP 10 ei ole ette nähtud leiliruumi - ei ole soovitatav materjal
Kirjelduse järgi mitte. Finnfoam oma plaate reklaamib justnimelt saunadesse.
Mul on karp tehtud ja kinni, ega seda PIRi sealt välja hakka võtma. Küsimus on, et teoorias saaks ju paar-kolm cm villa sisse panna. Niiskuse osas väga ei muretse, olen alumiiniumteibiga kõik liigagi põhjalikult üle käinud ja enne katmist vaatan ka kriitiliselt üle kõik vigastused, mis fooliumil võiks olla. Teema on pigem siis temperatuur.
Ei hakka üldse vaidlema - tee täpselt nii nagu heaks arvad...
Ükskõik mis reklaamjutt on BS
Vaata erinevate toodete DOP-e
Ükskõik mis reklaamjutt on BS
Vaata erinevate toodete DOP-e
Ma vaatasin ka soomekeelse inforuumi läbi, õigemini lasin vaadata. Sauna-satu on tootja info kohaselt keemiliselt identne TP10ga (ka fooliumikiht sama) ja mõlemad leiavad reaalselt kasutust Soomes ka leiliruumides. Mine ja võta siis kinni. Vaielda polegi midagi. Põhiteema on siiski see, et soomlased soovitavad siiski kerisenurgas katta PIRi kivivilla kihiga ja siis panna tulekindel plaat. Ma tootja reklaami osa ka alati tõsiselt ei võta, kuid soomlased on üldiselt sauna osas arukad ja kogenud, ehituse osas ka.
Näita mulle Soome RT kaarti kus on lahendus fooliumiga PIR ja seal peal kivivill...
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 26 korda
- On tänatud: 3 korda
Lugemata postitus Postitas Algaja_nr.287 »
Pirri peale lase kruviga 25x50mm reikad ja nende peale klambriga punnvoodrilaud. Kerise tagant TÄPSELT sama moodi. Voodri taha jääb ilusti õhutusvahe ja mingit probleemi ei ole.
Kerise ümber osta südamerahus Harvia metallist kaitse-ekraan. Tootja lubab kaitse-ekraanist puitlaudist 5cm kaugusele paigaldada(!) ja see toimib - ekraan hoiab liigse kiirguva kuumuse kinni ja kuum õhk tõuseb ekraani ja kerise kesta välispinna vahelt üles. Sul on saunapind nii väike - seal ei ole ohtu, et mingite tohutute kuumustega midagi ära rikuksid. Endal on tehtud sama moodi ja kõik toimib
Kerise ümber osta südamerahus Harvia metallist kaitse-ekraan. Tootja lubab kaitse-ekraanist puitlaudist 5cm kaugusele paigaldada(!) ja see toimib - ekraan hoiab liigse kiirguva kuumuse kinni ja kuum õhk tõuseb ekraani ja kerise kesta välispinna vahelt üles. Sul on saunapind nii väike - seal ei ole ohtu, et mingite tohutute kuumustega midagi ära rikuksid. Endal on tehtud sama moodi ja kõik toimib

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 108 korda
- On tänatud: 272 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Kuidas sauna pindala suurus saab mõjutada kerise temperatuuri?Algaja_nr.287 kirjutas: 30 Juun 2025, 21:15 ... Sul on saunapind nii väike - seal ei ole ohtu, et mingite tohutute kuumustega midagi ära rikuksid.
Endal on tehtud sama moodi ja kõik toimib![]()

Kas suurema sauna kerise koldes on kuumem leek?

Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Mine “Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika”
Hüppa
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit