Paneelmaja korteri lae ehitus

EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 56 korda

Re: Paneelmaja korteri lae ehitus

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Kui suur on RYL normide kohane eluruumi lae tasapindsuse tolerants?
1. Esmane kriteerium on tellija nõue - kas üldse on viide RYL-le
2. Kui on - oleneb nõutavast viimistlusklassist - tellija nõue

Peab ju olema lepingus fikseeritud mida nõutakse / mida tegema peab...
Urmas
autodidakt
On tänanud: 381 korda
On tänatud: 427 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

ping kirjutas: 08 Juun 2025, 09:32 Vast sobib ka teatud tolerantsiga tasapind?
Kui suur on RYL normide kohane eluruumi lae tasapindsuse tolerants?
:hello:
Mälu järgi oli RYL-i järgi keset seina/lage +/- 3mm ja servades +/- 2mm mõõdetuna 2m latiga.
Mul on olnud juhus, kus minu tehtud lagi oli 2,5m latiga mõõdetuna tolentsi piires 2mm ülespoole ja põranda plaatijal 2mm allapoole(lubatud tolerants), kuid torisema hakkasid lükanduste paigaldajad, sest lubatud tolerants summeerus ühel poolel. Aga hakkama said. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Ahto911 »

Peamine küsimus oli jah kas minu esimeses postituses olev plaan, et UD28 vöö seinale sinna külge CD60 koos CD12 klambritega lakke on okei variant. Lisaks oli küsimus kas 62.5cm karkassivahe jääb liiga suureks kui OSB panna risti karkassiga külge ( just OSB sest see on mul pm tasuta võtta). Tähtis on ka see, et tahan just neid laepaneele millele ennist ka viitasin ning süvistatavat valgustust.
Selle sain selgeks, et klambrid lakke kinnitan betoonikruviga ning OSB üritan tihedakeermega kipsikruviga karkassi külge lasta.

Eesmärk on see, et oleks silmale sirge ei vajuks looka ega kukuks pähe.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 58 korda
On tänatud: 71 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Ma küll ei tea kuskohast varastad, aga kui osb niisama käes siis müü osb maha ja saadud raha eest osta normaalne materjal lakke. Ja võibolla jääb ka nii palju järele, et suudad töömehe palgata.
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja

See on mingi mäng siin, et tohi kindlasti vastata seda mida küsitakse vaid tuleb viimseni mingit muud asja seletada? Ühesõnaga löö või maha elus ees ei tohi OSB-d lakke panna?
Seda miks ei tohi OSB-d lakke panna ma vist ei hakka küsimagi sest ei tea kas mul niipalju aega on, et teiga selleni siin jõuda.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 56 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Ja mida Sa jändad siis???
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja

EH.INS. kirjutas: 08 Juun 2025, 16:06
Ja mida Sa jändad siis???
Et kas minu kirjeldatud plaan vastab minu eesmärgile. Suurim rõhk siis sellel kas karkassivahe ei ole liiga suur, et hiljem vajuks looka või kukuks pähe.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 78 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Ahto911 kirjutas: 07 Juun 2025, 21:06 Vaatan ise edasi. Pange kinni see teema.
Pro protocol - selles foorumis (erinevalt muudest "pehmetest" foorumitest) ei pane keegi mingeid teemasid ilma olulise põhjuseta kinni.
Tulid rumalusega esile, hekseldatakse sind vajadusel aegade lõpuni.
Urmas
autodidakt

Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 16:26 Et kas minu kirjeldatud plaan vastab minu eesmärgile.
Ei vasta.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

vuuk kirjutas: 07 Juun 2025, 15:23 Esiteks, huvitav oleks teada, milline konkreetne metallikeermega kruvi see oleks, mis sobiks ühtlasi OSB kinnitamiseks. ...
... Kruvi peaks olema selline, millel oleks ühtlasi pea lähedal ligikaudu OSB paksune keermeta osa.
Kui ei usu, tehke katse.
Kas idee järgi nn erikõvakipsiplaadi(põranda ja tuletõkke kipsplaat) jaoks mõeldud kruvid ei sobiks? :scratch:
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

vuuk kirjutas: 07 Juun 2025, 15:23 OSB puhul see aga nii ei toimi, sest keerme osa ei taha OSB plaadis ringi käia. Kruvi peaks olema selline, millel oleks ühtlasi pea lähedal ligikaudu OSB paksune keermeta osa.
See on vajalik juhul kui OSB-sse avasid mitte ette puurida. Profid sellele loomulikult aega ei kuluta, hobitegijana pigem lasen puuriga ette ja siis töötab ka täispikkuses keermestatud kruvi. Kruvipea süvendi faasiksi ka OSB-s ette.
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Urmas kirjutas: 08 Juun 2025, 16:38
Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 16:26 Et kas minu kirjeldatud plaan vastab minu eesmärgile.
Ei vasta.
Ehk siis vajub looka või kukub selga? Karkassi samm väiksemaks kas siis vastab minu eesmärgile?
Urmas
autodidakt

Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 17:17 Ehk siis vajub looka või kukub selga? Karkassi samm väiksemaks kas siis vastab minu eesmärgile?
Sul puudub lisaks minu esimeses kommentaaris mainitud kolmele punktile ka funktsionaalne lugemisoskus. Probleemidele olen viidanud ise, on viidanud vuuk, lihtsamat lahendust on pakkunud ping(kiitsin kaasa), probleemidele on viidanud madis64, EH.INS. sügab kukalt sinu probleemi peale ja veel mõned kommentaarid ning sa suudad ikka veel küsimusi genereerida. Minu jaoks juba naljakas teema. :)
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Musjuures mul endal hakkab ka tunduma, et kas mina ei oska lugeda või teie siin ei oska lugeda. Tõenäoliselt siis mina.
Üritan saada konkreetseid vastuseid näiteks:
Ära pane karkassi nii sest see ei hoia sest...
Saaksid karkassi ühekihilisena panna vaid sellel juhul kui...
Ära pane osb-d lakke sest...
Kasuta neid kruve sest...

Ma ei soovi teisi variante vaid soovin teada mis SELLEL variandil viga on ning mis täpsemalt viga on mitte, et kõik pm igas postituses (lihtsalt eri moodi ja läbi lillede) ütlevad et ma olen loll ja nii ei tehta.

Sorry mulle ei piisa sellest kui keegi ütleb lihtsalt "ei" ja ei põhjenda arvamust.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 19:08 Ära pane osb-d lakke sest...
...
kõik pm igas postituses (lihtsalt eri moodi ja läbi lillede) ütlevad et ... nii ei tehta.
Ehk on nii mitte tegemise põhjused aastakümneid tagasi risti ja põiki läbi hekseldatud?

Üks osa nendest on ka esimesel guuglivastel lugeda:

https://bestor.ee/osb-plaat-kipsplaat-v ... eelistada/
Urmas
autodidakt

Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 19:08 Musjuures mul endal hakkab ka tunduma, et kas mina ei oska lugeda või teie siin ei oska lugeda. Tõenäoliselt siis mina.
Oeh, lõpuks tuli ära seni ka üks õige järeldus sinu poolt. ;) Me ei kahtle sinu lugemisoskuses, vaid loetust arusaamises. Funktsionaalseks lugemisoskuses nimetatakse seda.
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja

madis64 kirjutas: 08 Juun 2025, 19:33
Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 19:08 Ära pane osb-d lakke sest...
...
kõik pm igas postituses (lihtsalt eri moodi ja läbi lillede) ütlevad et ... nii ei tehta.
Ehk on nii mitte tegemise põhjused aastakümneid tagasi risti ja põiki läbi hekseldatud?

Üks osa nendest on ka esimesel guuglivastel lugeda:

https://bestor.ee/osb-plaat-kipsplaat-v ... eelistada/
Okei ma ei teadnud et peaksin ennem foorumi läbi lugema ja alles siis küsima. Vaadates kui pikale minu teema läinud on siis ma ei tea kas ma viitsiks sest 2 lk peale tuleb 3 teemakohast vastust keskmiselt.

Antud lingist ei lugenud kahjuks välja miks osb-d lakke ei panda sellisel põhjusel nagu mina seda soovin(et sinna laepaneel kinnitada)
Ahto911
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Urmas kirjutas: 08 Juun 2025, 20:11
Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 19:08 Musjuures mul endal hakkab ka tunduma, et kas mina ei oska lugeda või teie siin ei oska lugeda. Tõenäoliselt siis mina.
Oeh, lõpuks tuli ära seni ka üks õige järeldus sinu poolt. ;) Me ei kahtle sinu lugemisoskuses, vaid loetust arusaamises. Funktsionaalseks lugemisoskuses nimetatakse seda.
Saan aru, et soovid rohkem hingelistel ja psüholoogilistel teemadel vestelda aga äkki vastaks päriselt minu esitatud küsimustele ka?
IlSaar
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas IlSaar »

kutsuge palun 911
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 20:48 Okei ma ei teadnud et peaksin ennem foorumi läbi lugema ja alles siis küsima.
Üldiselt on selline käitumine elementaarne igas foorumis - keegi ei viitsi ikka ja jälle ühte ja sama korrata.
Oleksid otsinud, oleksid leidnud näiteks selle teema:

viewtopic.php?t=33235

Aga mis minu jaoks OSB siseseinaplaadina välistab (kui vähegi mõistlikke alternatiive leidub) on võimalus hiljem mürgiste gaaside eraldumiseks.Võib õnneks minna ja midagi ei juhtu, võib ka halvemini minna ja kisud mõne aja pärast kõik maha.
Urmas
autodidakt

Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 20:51 Saan aru, et soovid rohkem hingelistel ja psüholoogilistel teemadel vestelda aga äkki vastaks päriselt minu esitatud küsimustele ka?
Peale seda postitust mu arvamus sinust muutub aina kesisemaks. Mis jäi sul arusaamatuks kui esimeses postituses kirjutasin eesti keeles ja araabia numbritega
Urmas kirjutas: 06 Juun 2025, 20:26 Laekarkassi samm on 400, mitte 600mm.
Ise ei tulnud selle peale, miks soovitasin 400mm sammu? Tundub, et ei, sest sa ajasid ikka edasi oma joru.
Ahto911 kirjutas: 08 Juun 2025, 14:36 Lisaks oli küsimus kas 62.5cm karkassivahe jääb liiga suureks kui OSB panna risti karkassiga külge ( just OSB sest see on mul pm tasuta võtta).
Kas kasutaja vuuk kommentaar ei pannud sul peas tulukest põlema?
vuuk kirjutas: 07 Juun 2025, 15:23 Esiteks, huvitav oleks teada, milline konkreetne metallikeermega kruvi see oleks, mis sobiks ühtlasi OSB kinnitamiseks.
Kipsplaatide kinnitamiseks mõeldud metallikeermega kruvid OSB kinnitamiseks ei sobi.
Ma tean, mis juhtub kui kruvi pea jääb 1-2mm OSB tasapinnast kõrgemale ja kui paneelide klammerdamisel jääb kruvi pea 5-15mm paneeli selle serva alla, mida hakkad klammerdama. Ei midagi hullu, aga plaadi serva katkiminek on enam-vähem garanteeritud.
Vasta