Ventilatsiooniseade

Õhu vahetamine, õhu kuivatamine, õhu niisutamine, õhu jahutamine
karlkruusmann
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 korda

Ventilatsiooniseade

Lugemata postitus Postitas karlkruusmann »

Tere

Paluks taaskord nõu, soovitusi, kogemusi ja lihtsalt arutelu antud teemal.
Eellooks niipalju, et projekti järgi välja ehitatud metallist ventilatsioonitorustik, kogu torustik isoleeritud 50mm alumiinium-fooliumkattega villaga, mis jääb omakorda puistevilla sisse.

Küsimus või teema, mille kohta sooviks silmaringi laiendada oleks ventilatsiooniseadme valik.
Turg väga kirju ja erinevaid tootjaid meeletult palju.

Hetkel on endal sõelale jäänud 2 masinat Airobot S1 ERV ja siis selline huvitav seade, mis ühendab endas ka nn õhksoojuspumpa (Weston Climate soojuspumbaga ventilatsioonideseade HPERV).

Eriti ootaks, kas on kogemusi just sarnaste seadmetega nagu viimasena mainitud seade, sarnaseid seadmed tean, et on ka Komfovendil RHP seeria ja Enervent. Kas toimivad nii nagu turundus väidab?

Millised seadmed on teil endal, kuidas rahul olete jne?
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 78 korda

Re: Ventilatsiooniseade

Lugemata postitus Postitas Prill »

Kogemus nende soojuspumbaga variantide osas puudub. Kahtlustaks, kus soojuspump on ventagregaati poogitud varasemate eel- ja järelkütte tennide elektrisäästlikuma alternatiivina. Tihti soojustagastusega ventagregaatide häda, kus efektiivsema soojustagastusega plaatsoojusvahetiga verisoonid külmas kliimas kippusid pakasega jäätuma, selle vältimiseks lisatakse elektriline soojendi, mis suudab talvepäevadel ebameeldiva elektriarve tekitada. Teine pool on elektriline järelküte, mis on rohkem mugavusfunktsioon, kus jällegi pakaselisel päeval võib ventilatsiooniavast puhuda ebameeldivalt külma õhku, selle meeldivamaks muutmiseks köetakse elektriga õhku soojemaks, aga sama häda kus otseelektriküte on igas variandis rahakotile kulukas.

Soojuspumbaga saaks idee poolest elektrikulu tuua 2-5x (umbes pakutud) allapoole aga siin tekib majandusliku kalkulatsiooni küsimus, kus soojuspumbaga varustatud ventagregaat on kallim soetada, ehk mitu aastat kulub kuni otseelektrikütte variandi ära tasandab.
Lisaks mida keerulisem seade seda tõenäolisemad on rikked või ka soojuspumbad ise võivad vajada hooldust, mille peab spetsialistilt tellima ja maksma.

Elamise kütmiseks ja jahutamiseks see ventagregaadi-soojuspumba kombinatsioon pigem ei sobi - kütte/jahutusvõimsusest jääb arvatavalt vajaka. Piltlikult, tahtes ventilatsiooniga tuba kütta, peaks sealt torudest oluliselt rohkem õhku läbi pressima kui pelgalt ruumi ventileerimiseks on vajalik.

Lihtsalt heietus, ei ole spetsialist ega pretendeeri tõele ja võin ka oma ravamises täitsa mööda panna..
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 54 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Mul lihtne küsimus:
Kui oli olemas vendi projekt siis oli seal KINDLALT ka seade ja kasvõi näitena
Kui kõik on ehitatud projekti järgi siis miks ei võta seda seadet mis oli antud projektis
Kui mingil mis iganes põhjusel ei sobi siis miks ei küsi pakkumisi viidates seda seadet näitena ja öelda, et pakkumine peab vastama selle seadme parameetritele
Pead EF-i pädevamaks kui vendi projekteerijat kel kogu süsteem läbi mõeldud?
Seega MIKS???
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Kui kõik on ehitatud projekti järgi siis miks ei võta seda seadet mis oli antud projektis
sa ikka lugesid esimest postitust?
Inimene tunneb huvi, millised reaalsed kogemused on kellelegi erinevate seadmetega. Projekti autor ei pea selle seadmega hiljem koos elama.
porekteerijate pädevus on seinast-seina. Kui projekteeriv ettevõte ei pea antud asja ise ehitama, siis on nähtud ikka sellised jaburdusi, et suu vajub lahti.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ netmaster

Need pole EF-i teemad
siis(n) on nähtud ikka sellised jaburdusi, et suu vajub lahti
Projekteeriv isik ei pea midagi ehitama - ehitab ehitaja ja PROJEKTI JÄRGI
vuuk
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 62 korda
On tänatud: 120 korda

Lugemata postitus Postitas vuuk »

EH.INS. kirjutas: 22 Mai 2025, 08:10 Mul lihtne küsimus:
Kui oli olemas vendi projekt siis oli seal KINDLALT ka seade ja kasvõi näitena
Kui mingil mis iganes põhjusel ei sobi siis miks ei küsi pakkumisi viidates seda seadet näitena ja öelda, et pakkumine peab vastama selle seadme parameetritele
Seega MIKS???
Kusjuures hea küsimus. Ja vägagi aktuaalne.
netmaster kirjutas: 22 Mai 2025, 17:10
sa ikka lugesid esimest postitust?
Inimene tunneb huvi, millised reaalsed kogemused on kellelegi erinevate seadmetega. Projekti autor ei pea selle seadmega hiljem koos elama.
porekteerijate pädevus on seinast-seina. Kui projekteeriv ettevõte ei pea antud asja ise ehitama, siis on nähtud ikka sellised jaburdusi, et suu vajub lahti.
Samuti tuleb nõustuda. Ja samuti aktuaalne.
EH.INS. kirjutas: 22 Mai 2025, 17:47 @ netmaster

Need pole EF-i teemad
siis(n) on nähtud ikka sellised jaburdusi, et suu vajub lahti
Projekteeriv isik ei pea midagi ehitama - ehitab ehitaja ja PROJEKTI JÄRGI
Paistab, et Ehitusseadustiku ja selle alamaktide mõned pügalad ei toimi või toimivad valikuliselt.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Nr 2 tsiteeringud - palun viita millega nõustud...Midagi pole vaja tsiteerida...
Lihtsalt nö oma sõnadega
Urmas
autodidakt
On tänanud: 381 korda
On tänatud: 424 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

karlkruusmann kirjutas: 22 Apr 2025, 13:15 Paluks taaskord nõu, soovitusi, kogemusi ja lihtsalt arutelu antud teemal.
Eellooks niipalju, et projekti järgi välja ehitatud metallist ventilatsioonitorustik, kogu torustik isoleeritud 50mm alumiinium-fooliumkattega villaga, mis jääb omakorda puistevilla sisse.

Küsimus või teema, mille kohta sooviks silmaringi laiendada oleks ventilatsiooniseadme valik.
Turg väga kirju ja erinevaid tootjaid meeletult palju.
Kuna soovitusi ja kogemusi mul ei ole, kuid avalauses oli mainitud arvamusi, siis neid(küsimusi) mul on. ;) Mitte, et ma nõkutaks peaga iga EH.INS. arvamuse peale, aga siiski tekkisid temaga sarnased küsimused. Kui sul on projektis torustik ja selle ehitamisel on järgitud kõiki parameetreid ehk ehitatud projekti, siis millise agregaadi jaoks olis need parameetrid? Ei oska arvata, kas ventsüsteemi agregaatide kehtivad samasugused nõuded nagu mõned aastad tagasi kehtestas EL mobiiltelefonide laadimisotsikute osas, et EL peavad need olema ühilduvad kõigi EL müüdavate telefonidega. Oled kindel, et siinses foorumis soovitatud ventagregaadi torustiku parameetrid hakkavad ühilduma juba valmisehitatud venttorustikuga? Kas ehitad ventorustiku uuesti kui ei vasta siin soovitatud agregaadi torustiku parameetritele? Ei tahaks uskuda.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas aero »

Urmas kirjutas: 23 Mai 2025, 23:46Oled kindel, et siinses foorumis soovitatud ventagregaadi torustiku parameetrid hakkavad ühilduma juba valmisehitatud venttorustikuga? Kas ehitad ventorustiku uuesti kui ei vasta siin soovitatud agregaadi torustiku parameetritele? Ei tahaks uskuda.
Torustik on tal projekti järgi tehtud. Jämedalt on ventseadmel üks parameeter, mis peab projektiga klappima - võimsus. Kõik muu kipub minema kategooriasse - iga müüja kiidab oma. Minu KV projektis olid ventseade ja kütteseade justnimelt näidetena, kui teemast täiesti poogen, siis pane need. Oma kodu jaoks kulutades paljudel ei ole täiesti poogen.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 142 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

aero kirjutas: 26 Mai 2025, 14:26Minu KV projektis olid ventseade ja kütteseade justnimelt näidetena
Põhiprojekti staadiumis tulebki standardi kohaselt kõigil seadmetel näidata ainult põhiparameetrid aga tootja ning tüüp võib olla toodud näitena. Tõõprojektis valitakse täpsed tüübid.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Jämedalt on ventseadmel üks parameeter, mis peab projektiga klappima - võimsus
Eksid
Põhiprojekti staadiumis tulebki standardi kohaselt kõigil seadmetel näidata ainult põhiparameetrid aga tootja ning tüüp võib olla toodud näitena
Mitte, et võib vaid teisiti on keelatud - PP on ehitusmaksumuse hindamiseks - seal on keelatud eelistada kindlat toodet (RKAS nt)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Lisan, et üldse jääb arusaamtuks kuidas õnnestus torustik PP järgi (EVS 932 põhine) välja ehitada
Kui viidati projektikohane eeldasin ikka TP-d
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 97 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Eh. Ins, sa küsid nagunii sellised küsimusi millest 80% inimestest aru ei saa- milleks? Panen corona 6 paki vahele kui teemaalgatajal on ette näidata TP.
Ps: milliseid hulle sisekliimat/ õhuvahetust, soojustagastust, niiskustagastust, küttet, jahutust ja õhugulga reguleerimist ventmasin teeb, et seda ei saaks vahetada mõne teise mudeli vastu mille järgi on nn torustik paigaltatud?
80+ % inimesi ventileerib oma kodusi akendega, ja siis tuleb keegi ‘õpetama’ kas sul TP on ja kui ei ole siis kõik on ‘ perses’ ja tellige audit ja järelvalve ja järelvalvelvejärelvalve…. Rohelist teed võiks parem terrassil juua:)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ kaimagk

Ma olen täiesti rahulik ja hoopis joon kohvi ja suitsetan terrassil lamamistoolis päikse käes...
Ja vahel ikka itsitan ka erinevate kommentaaride peale

Aga Sul ka vist probleemid funktsionaalse lugemisega
Pole midagi väitnud - kõik pees, telli projekt või audit või järelevalve jms
Inimene ise räägib, et kõik on projektikohaselt ehitatud
Minu viide oli lihtsalt, et kui on olemas projekt siis mis krdi ora ajab EF-i "tarkust" otsima

Kui 80% ventileerib akendega ja rahul siis milles probleem?
Olena ma midagi väitnud, et peab välja ehitama ventilatsioonisüsteemi?
Siin küsimus ju hoopis muus - saan aru, et Sul vist raske aru saada???
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 97 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Tore et suitsetad ja kovi jood. Aga kas ehk oskad ka vastata selle peale millised parameetrid siis tähtsamad ( ventmasinal) kui mitte võimsus( õhuhulga liigutamine)?
Ja mina saan täitsa ilusti teemaalgataja küsimusest aru. Endal kogemus flexiti, comfovendi, sunairi’ ga. Olen ka seda airobotit vaadanud( on olemas selle firma õhuniisuti). Pigem teemaalgatajal tuleks esialgu valida vähemalt kas rootor või plaatsoojusvahetiga seade, siis saaks juba osasi masinaid välistada.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 46 korda
On tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Tekkis täpselt sama mõte, õllega määrima ei hakka, sest ise eelistan ka esmalt kindlasti kohvikruusi, kuid olen lugenud Tartu maakonnas oma 20-30 elamute projekti läbi mis on saanud kasutusloa ja pole siiani näinud mitte ühtegi tööprojekti. Ainus tööprojekt mida ma näinud olen, on siiani minu abihoone tööprojekt mida vald nõudis, et hoonele saaks kasutusluba taotleda. Ehitamiseks polnud seda tarvis. Samas pole see ka mitte mingi värske avastus, et tööprojekte eramute ehitusele ei tellita.
Torutööd Tartus 56 932 898
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

No mina jälle ei saa aru...
Oli selge viide - kõik on ehitatud projekti järgi
See ei saa olla EP - saab olla PP või TP
Mõlemal juhul on antud seadme KÕIK parameetrid
PP-s seade näitena / TP-s konkreetne seade
WTF - mida siin teed???
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

Mul on mulje jäänud, et ventsüsteemi hakatakse projekteerima "tagantpoolt otsast", ehk mis tüüpi ruumid, milline õhuvahetuse vajadus, kas on soojustagastus, kas lisaküte/jahutus (osaline) vent kaudu. (Ise eelistaks küll pigem "passiivseid", ilma ventikata kondi paneele, mis ei tekita mingit tuuletõmbust.)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ A23

Aga kuidas teisiti...
Ma hakkan ka tulema katusest ja viimasena tuleb vundament...
Ehitaja tööjooniste vajadus on vastupidine...
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 27 Mai 2025, 23:08
aero kirjutas: 26 Mai 2025, 14:26 Jämedalt on ventseadmel üks parameeter, mis peab projektiga klappima - võimsus
Eksid
Äkki õnnestub seda vastust laiendada ja mõni saab edaspidi abi. Mis on need ventseadme olulised parameetrid - lisaks võimsusele (max õhuhulk (m³/h või l/s) ja staatiline rõhk (Pa)) - mida peab kindlasti arvestama analoogi otsides?

- korpuse mõõdud?
- sisendite-väljundite läbimõõt?
- käelisus - kummalt poolt värske õhk siseneb (minu teada müüja küsib selle üle)
- toitekaabli läbimõõt - 1,5 mm2 peaks piisama
EH.INS. kirjutas: 28 Mai 2025, 09:51 No mina jälle ei saa aru...
Oli selge viide - kõik on ehitatud projekti järgi
See ei saa olla EP - saab olla PP või TP
Mõlemal juhul on antud seadme KÕIK parameetrid
PP-s seade näitena / TP-s konkreetne seade
WTF - mida siin teed???
Sa mõtled liiga jäigalt oma raamides - suured projektid, hanked, pakkumised, pädevused. Oma maja ehitajad kõik ei mahu sinna raami. Tahab "hästi" aga teemat ei valda = mõtleb üle. Mõni ei teagi, mida (mugavus, lisad) tahta. Projekteerijat usalda aga kontrolli. Minu kütteprojektis oli algandmetega näpukas, maja arvutuslik soojakadu +10%. Sain jaole.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ aero
Sa mõtled liiga jäigalt oma raamides - suured projektid, hanked, pakkumised, pädevused...
Lühidalt - pole nõus...
Ja küsimus on hoopis muus - projekt on ju olemas...
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

OT - kuid...Ja vihje on ka vist selge...
Kui ei tea kes on Tiit Masso siis pole mõtet üldse ehitusega tegeleda
Raamatukogu remont on löönud Otepääl kired lõkkele. Kohalikku vallavõimu süüdistatakse töödega hoone varisemisohtlikuks muutmises.

Olukorraga käis tutvumas ja ümberehitusprojekte hindas kogenud ehitusinsener Tiit Masso. Tellijaks Ehitusauditi OÜ. „Arvati, et seal on midagi kahtlast,“ selgitab Masso.

Tema sõltumatu eksperthinnangu kokkuvõte on karm. „Näib, et vallavalitsus on ehitustöid alustanud kahe erineva projekti põhjal,“ märgib Masso ja lisab, et projektid on omavahel vastuolus. „Kumbki projekt ei ole piisav lähtematerjal ehituspakkumise korraldamiseks ega ehitustööde tegemiseks.“

Ta toob esile, et põhiprojekti järgi tuleb esimese korruse kandesein 17 meetri pikkuselt lammutada ja asendada teraspostide ning taladega. Inseneribüroo tööprojekt näeb ette esimese korruse kandeseina lammutamist osaliselt.

Eksperthinnangu lõpus seisab Masso soovitus: tunnistada senised ümberehitusega seotud projektid ja tööd kõlbmatuks.

„Peatada ehitus, selleks et vältida veel suuremaid kahjusid ja varinguohtu. Loobuda kahekordse keldrivahelae ehitamisest ja kandeseina lammutamisest,“ loetleb ta ning lisab lõppu: „Edaspidi peaks vallavalitsus usaldama projekteerimise ja ehituslepingutega seotud toimingud kompetentsetele töötajatele.“
https://maaleht.delfi.ee/artikkel/12038 ... -lammutada
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Aga siitsamast võib leida viite kust leiab ehitajad: viewtopic.php?p=460174#p460174
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 28 Mai 2025, 16:48 @ aero
Sa mõtled liiga jäigalt oma raamides - suured projektid, hanked, pakkumised, pädevused...
Lühidalt - pole nõus...
Ja küsimus on hoopis muus - projekt on ju olemas...
Kindel see. Tõsiasi - et eramuehitaja võib ka eskiisi projektiks nimetada - meid ei sega.
EH.INS. kirjutas: 27 Mai 2025, 23:15 üldse jääb arusaamtuks kuidas õnnestus torustik PP järgi (EVS 932 põhine) välja ehitada
Kui viidati projektikohane eeldasin ikka TP-d
Sa eeldad igasugu asju, mis sinu raamides on enesestmõistetavad aga paljud oma maja ehitajad pole neist kuulnudki.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ma eeldan ELEMENTAARSET - enne kui midagi reaalselt tegema hakata võiks teha kodutööd...
Kui pole kuulnudki siis tegele asjadega millest oled kuulnud
Kui tegeled asjadega millest pole kuulnud siis ära vingu
Vasta