PROBLEEM. Kas kusagilt oleks võimalik leida T5 päevavalguslampe?
PROBLEEM. Kas kusagilt oleks võimalik leida T5 päevavalguslampe?
Lugemata postitus Postitas marvel »
Selline probleem, et mul on köögis päevavalguslamp, millel läksid mõlemad pirnid läbi. Pirnidel olev informatsioon on
OSRAM FH 28W/830 HE LUMILUX WARM WHITE
ChatGPT abiga selgitasin välja, et lihtsamalt öeldes on tegemist luminofoor/päevavalguslampidega T5, pikkusega 1149mm ja laelamp ise lubab võimsusi 14W, 21W, 28W ja 35W.
Kui aga hakkasin asendust otsima, siis Eesti poodides valitseb seda tüüpi lambi osas täielik tühjus. Leidsin küll ühe, mis aga paraku oli roheline ja teise, mis on liiga suure võimsusega. Lambi paigaldas umbes viis aastat tagasi mu õemees, kes on rootslane (kes ka elab Rootsis) ja kui temalt küsisin, siis ta ütles, et neid lampe praktiliselt enam ei kasutata ka Rootsis. Kui internetist otsisin, siis mõnedelt välislehtedelt midagi leidsin, aga need olid seal täiesti absurdse hinnaga - stiilis 30 eurot tükk. Võrdluseks, näiteks T8 lambid nagu ma nägin internetipoodides maksavad 1-3 eurot.
Kas keegi oskab soovitada, et äkki on kusagilt siiski võimalik leida neid lampe ka siitsamast Eestist, äkki kellelgi on üle või oskab mingit alternatiivi pakkuda või ongi see lamp lihtsalt muuseumimaterjal nüüd?
Kõike Ilusat ....
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 97 korda
- On tänatud: 38 korda
Re: PROBLEEM. Kas kusagilt oleks võimalik leida T5 päevavalguslampe?
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 269 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Asenduseks sobivad samade mõõtudega asendus LED torud.marvel kirjutas: 12 Mai 2025, 21:41 ... Pirnidel olev informatsioon on
OSRAM FH 28W/830 HE LUMILUX WARM WHITE
ChatGPT abiga selgitasin välja, et lihtsamalt öeldes on tegemist luminofoor/päevavalguslampidega T5, pikkusega 1149mm ja laelamp ise lubab võimsusi 14W, 21W, 28W ja 35W. ...
Espakis 8.30. - https://espak.ee/epood/toode/led-pirn-t ... 30v-4000k/

-
- autodidakt
- On tänanud: 381 korda
- On tänatud: 424 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Olen ka ise seda asendusvarianti kasutanud. Marvel peab ainult päevavalguslampide seest need ballastid või drosselid välja rookima.ping kirjutas: 13 Mai 2025, 00:03 Asenduseks sobivad samade mõõtudega asendus LED torud.
![]()
Ei mäleta täpselt, kuid kas LED ühendus ei käinud mitte ainut ühest otsast?

-
- Ehitusspets
- On tänanud: 5 korda
- On tänatud: 27 korda
Lugemata postitus Postitas Walter2 »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 106 korda
- On tänatud: 269 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Starter tuleb ainult eemaldada ja seda saab lihtsalt teha toru vahetamise ajal.Urmas kirjutas: 13 Mai 2025, 07:48Olen ka ise seda asendusvarianti kasutanud.ping kirjutas: 13 Mai 2025, 00:03 Asenduseks sobivad samade mõõtudega asendus LED torud.
Marvel peab ainult päevavalguslampide seest need ballastid või drosselid välja rookima. ...
Aga keda see drossel segab?
Aga kui valgustis on starterita käivitusseade, siis selle peab eemaldama.

Ma vaatasin sinna Megaluumeni poodi ja kahjuks seal pole midagi sellist. Luminofooride all on üldse ainult kaks toodet.
Ma olen paraku elektris täielik võhik. Ma ei julgeks seal mingit omaloomingut turvakaalutlustel tegema hakata ....erit kui ma isegi ei tea mis need drosselid või ballastid onUrmas kirjutas: 13 Mai 2025, 07:48Olen ka ise seda asendusvarianti kasutanud. Marvel peab ainult päevavalguslampide seest need ballastid või drosselid välja rookima.ping kirjutas: 13 Mai 2025, 00:03 Asenduseks sobivad samade mõõtudega asendus LED torud.
![]()
Ei mäleta täpselt, kuid kas LED ühendus ei käinud mitte ainut ühest otsast?![]()
Nagu ma eelmisele ka vastasin. Paraku olen liiga võhik et ise lampi ümber ehitama hakata ....elektriga ei maksa jamada kui ei oska. Riskid on liiga suuredping kirjutas: 13 Mai 2025, 10:39Starter tuleb ainult eemaldada ja seda saab lihtsalt teha toru vahetamise ajal.Urmas kirjutas: 13 Mai 2025, 07:48Olen ka ise seda asendusvarianti kasutanud.ping kirjutas: 13 Mai 2025, 00:03 Asenduseks sobivad samade mõõtudega asendus LED torud.
Marvel peab ainult päevavalguslampide seest need ballastid või drosselid välja rookima. ...
Aga keda see drossel segab?
Aga kui valgustis on starterita käivitusseade, siis selle peab eemaldama.
![]()
-
- autodidakt
- On tänanud: 381 korda
- On tänatud: 424 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Oh, kõik ei saagi kõiges targad olla ja tunnistada ennast mingis valdkonnas lolliks ei ole küll nüüd häbiasi.marvel kirjutas: 13 Mai 2025, 21:09 Mul ei ole häbi tunnistada, et ma ei tea elektriasjadest midagi. Aga aitäh vastamast siiski ....

Eks targemad parandavad mind, kuid kui ma õigesti mäletan, siis luminofoortorusid(nn päevavalguslampe), mille süsteemis oli starter, nimetati vist drosseliteks ja tänapäevasemaid(elektroonilisi) süsteemi lisavidinaid ballastiks.
Mingi 20+ aastat tagasi oli kahe korteri keldribokside eesruumis tavaline hõõglamp, mille asendasin luminofooriga. Ca 10-15 aastat tagasi vahetasin ainult luminofoortoru LED toru vastu ja rookisin vana sisu välja ning jäi ainult toitekaabel. Nüüd võib mind mälu alt vedada mõningates nüanssides. Asi selles, et täpselt ei mäleta, kas LED torul oli toide ainult ühest otsast ja kas polaarsuses oli ka tähtsust. Tegelikult on mõlemad suhteliselt ohutu katsetamise värk ja isegi pakse kummikindaid käes ja ja 2cm kummitallaga kummikuid jalas olema. Kodusel akvaariumi luminofooridel(2tk) ütles niisuke pärast üles drossel. Et ei peaks uut akvaariumi ostma, asendasin drosseli elektroonilise ballastiga. Pusimine oli, aga hakkama sain. Kõik eelmised variandid olid T8(?) Aasta või paar tagasi vahetasin uuesti üles öelnud ballasti T5 LED-torude vastu. Pidime ostma ainult T5 pesad.
Kuna käisin vahepeal staabis pahega tegelemas ja oli meeles, siis tegin pildi ja illustreevivaks näiteks kunagi ammu paigaldatud luminofoori kestast ja selle vanade pesade külge organiseeritud LED-toru ja ühendusskeemist. PS. Enne minu ja eelkõige kasutaja ping(tema tuletas meelde selle võimaluse) idee kasutamist loe motot mu kommentaaride all.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 97 korda
- On tänatud: 38 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »

Mine “Elekter, elektriseadmed”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit