Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas Urmas »

ping kirjutas: 17 Veebr 2023, 17:08 https://www.autodna.ee/blog/diiselmooto ... .%20aastat).

(Võibolla on kellelegi abiks. Mul omal juba seisab varuks lihtne Euro-6 nõuetele vastav bensukas.)
:hello:
Viskasin artiklile pilgu peale ja ei saanud aru, et kas IV tsoon on ka olemas ja kes seal võivad sõita? Riigiametnike privaattsoonid? Millegipärast tundub poolakate mõte rohkem riigikassa täitmisena. Eriti suur efekt on Poolal transiitmaana, kus rekasid on teedel ikka tohutult. Sellest ei ole kirjutatud, et milleks hakatakse kasutama seda maksu ja kuidas selle maksuga muutub Poola õhk puhtamaks? Et ei hakata enam läbi Poola sõitma? Heh, makstakse maks ära ja küstakse lõpptarbijalt 2x kasumiga tagasi. Milline on seis maailmas rekade elektrifitseerimisega? Musk vist midagi tegi, aga selle hind-huuh. Taristu rekade laadimiseks? Poolas-Saksas praktiliselt iga 50km takka suurem bensukas, kus parklas seisab vähemalt 50 rekat. Kui kõik need rekad peaksid hakkama veel laadima, siis transiittransport vähemalt esialgu läheb ikka väga aeglaseks. Keegi peab ju mingi transpordivahendaiga need kaubad kohale toimetama, mida inimesed on netiavarustest tellinud.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Walter2
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Ilmselt hakatakse vedukeid teatud vahemaa tagant vahetama nagu vanasti postijaamades vahetati hobuseid. Miinuseks on vedukite vajaduse kasv kordades. Teine variant on akuplokkide vahetus rekadel akujaamades. Nõuab akude standardiseerimist aga ilmselt teostatav. Või jäävad veokad masuudipeale edasi tiksuma (vaadatakse kuidas tehnoloogia areneb ja lepitakse kokku mingi üleminekuaeg).
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas val »

Veoautodel olevat lahenduseks vesinik nagu ka rongidel. Operailil juba vastav leping sõlmitud diiselvedurite ümberehitamist vesinikuveduriteks. https://operail.com/pressiteated/starga ... itamiseks/
xxx111
külaline

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

val kirjutas: 18 Veebr 2023, 14:55 Veoautodel olevat lahenduseks vesinik nagu ka rongidel. Operailil juba vastav leping sõlmitud diiselvedurite ümberehitamist vesinikuveduriteks. https://operail.com/pressiteated/starga ... itamiseks/
Lihtsalt kommentaariks:
AS Operail on Eesti riigile kuuluv raudtee-ettevõte...
So majanduslikult keegi ei vastuta
Esimese vesinikuveduri prototüübi valmimist kavandatakse 2022. aasta lõpuks
So "tavatarbimisse" pikk maa

Lisaks peaks ka see vesinik ka kuskilt tulema

Ja lisaks veel:

https://majandus.postimees.ee/7713980/v ... 1674298022
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vesinik on mõistlik väikeses nišis, st polegi suurte masside jaoks tänase tehnoloogia juures. Nii on ka Rohetiigri plaanis kirjas. Saksas on vähemalt 6 vesiniku rongi igapäevases töös. Riigi toetus on alguses tavaline.
https://www.dw.com/en/german-railway-fi ... a-64070343
xxx111
külaline

Ma ei arva, et riigi toetus on tavaline asi
Tavaline oleks siis kui kõiki toetataks

PS
Mulle meeldis kommentaar ühe "rohetehnoloogia" artikli all:
Tehnoloogia kahtlemata uueneb.
Aga ta ei tee seda tänu administratiivse sunni rakendamisele.
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 18 Veebr 2023, 16:00Ma ei arva, et riigi toetus on tavaline asi Tavaline oleks siis kui kõiki toetataks...
Nii ongi, sa lihtsalt ei tea, ei usu, ei saa aru vms. Fossilkütuste dotatsioonid IMF andmetel:
Globally, fossil fuel subsidies are were $5.9 trillion or 6.8 percent of GDP in 2020 and are expected to increase to 7.4 percent of GDP in 2025
https://www.imf.org/en/Topics/climate-c ... -subsidies
xxx111
külaline

Ärme selliste asjadega nagu a-la "sotsiaalset tulud ja kulud" argumenteerime...
Näita mulle aktsionäri kes rahulduks "sotsiaalse tuluga"...
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Seda sotsiaalse tulu asja pead IMF-le rääkima. Viites on jutt õhusaastest, sotsiaalset kulu‐tulu ei mainita.

Samas, nt iduettevõtted, millest Wikipedia andmetel 90% ebaõnnestub ja kuhu panevad raha erainvestorid. Kas see on kah sotsiaalne kulu‐tulu?
xxx111
külaline

val kirjutas: 18 Veebr 2023, 19:07 Seda sotsiaalse tulu asja pead IMF-le rääkima. Viites on jutt õhusaastest, sotsiaalset kulu‐tulu ei mainita.

Samas, nt iduettevõtted, millest Wikipedia andmetel 90% ebaõnnestub ja kuhu panevad raha erainvestorid. Kas see on kah sotsiaalne kulu‐tulu?
Ma viitasin täiesti selgelt - a-la sotsiaalne tulu / kulu
Nagu sa isegi aru saad siis siia saab liigitada täiesti suvaliselt ükskõik mille ja täpselt vastavas positsioonis "oma huvidega"

Järgmisest lausest ei saa aru...
Kui erainvestor 90% oma investeeringuga hävib siis see on investori probleem
Ma ei ole kohanud investorit kes räägib a-la - kaotasin reaalsest 100K-st 90K aga tegelikult olen rämedas kasumis kuna "sotsiaalne tulu" on ikka väga suur...
Sa oled?
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

xxx111 kirjutas: 18 Veebr 2023, 15:11
val kirjutas: 18 Veebr 2023, 14:55 Veoautodel olevat lahenduseks vesinik nagu ka rongidel. Operailil juba vastav leping sõlmitud diiselvedurite ümberehitamist vesinikuveduriteks. https://operail.com/pressiteated/starga ... itamiseks/
Lisaks peaks ka see vesinik ka kuskilt tulema
Õige märkus. Räägitakse muudkui emissioonivabast vesinikust (tore loosung rongiküljel), aga selle peale, kui palju energiat (näiteks elektrienergia, auru tootmiseks vajalik energia, soojuse tootmiseks vajalik energia) vesiniku tootmisprotsess nõuab, ei mõelda. Ja sellele, milline on lõppkokkuvõttes selle tsükli kasutegur. Kui kõik ausalt arvesse võtta.
xxx111
külaline

Arvi Hamburg:
Ma kindlasti ei välista, et sel (vesinikul) mingisugust tulevikku pole, aga vesinik ei hakka kunagi täitma energiasüsteemis salvestamises põhirolli. See ei ole lihtsalt füüsikaliselt võimalik.
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 18 Veebr 2023, 19:39....Ma ei ole kohanud investorit kes räägib a-la - kaotasin reaalsest 100K-st 90K aga tegelikult olen rämedas kasumis kuna "sotsiaalne tulu" on ikka väga suur...Sa oled?
Kui on u 90% tõenäosus, et sa investeeringut tagasi ei saa, aga ikkagi inveseerid, siis mis kulu see on? Kui see toob investorile kahju aga ühiskonnale toob kasu, siis on ju tegu sotsiaalse investeeringuga. Mida investor ise arvab ei oma mingit tähtsust.
xxx111
külaline

val kirjutas: 18 Veebr 2023, 23:33
xxx111 kirjutas: 18 Veebr 2023, 19:39....Ma ei ole kohanud investorit kes räägib a-la - kaotasin reaalsest 100K-st 90K aga tegelikult olen rämedas kasumis kuna "sotsiaalne tulu" on ikka väga suur...Sa oled?
Kui on u 90% tõenäosus, et sa investeeringut tagasi ei saa, aga ikkagi inveseerid, siis mis kulu see on? Kui see toob investorile kahju aga ühiskonnale toob kasu, siis on ju tegu sotsiaalse investeeringuga. Mida investor ise arvab ei oma mingit tähtsust.
Kas sa tead mõnda investorit kes investeeriks eeldataval tingimusel, et 90% tõenäosusega ta investeeringut tagasi ei saa?
Ja täiesti jabur on eeldada, et see oleks "sotsiaalne tulu" - see on põletatud raha
Ja siit võid ka "sotsiaalse tulu" definitsiooni tuletada...
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

xxx111 kirjutas: 18 Veebr 2023, 23:39... Ja täiesti jabur on eeldada, et see oleks "sotsiaalne tulu" - see on põletatud raha
Kõik oleneb vaatenurgast. Sinu arvates on põletatud raha. Startup ettevõtja jaoks on see tulu. Ühiskonnale tuleb see reeglina kasuks, seega on tegu sotsiaalse tuluga.
xxx111
külaline

val kirjutas: 19 Veebr 2023, 08:08
xxx111 kirjutas: 18 Veebr 2023, 23:39... Ja täiesti jabur on eeldada, et see oleks "sotsiaalne tulu" - see on põletatud raha
Kõik oleneb vaatenurgast. Sinu arvates on põletatud raha. Startup ettevõtja jaoks on see tulu. Ühiskonnale tuleb see reeglina kasuks, seega on tegu sotsiaalse tuluga.
Ilmselt jah...
Minu vaatenurgast on jutt mis sisaldab sõnu / väljendeid "sotsiaalsus, solidaarsus, "rikaste kõrgem maksustamine", ümberjaotamine jms ei midagi muud kui BS
Riio12
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Riio12 »

Õnnitleme lp ksf xxx111.
17.02. 2023 sai täis kolm aastat kommenteerimist .
3600 postitust, ehk 3,3 päevas ja pea 1% kogu foorumi postitustest.
Oma kvaliteetajast foorumlaste juhendamine (isiklikud arvamused) olenemata teemast, tänud.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 378 korda
On tänatud: 419 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Riio12 kirjutas: 19 Veebr 2023, 13:28 Õnnitleme lp ksf xxx111.
17.02. 2023 sai täis kolm aastat kommenteerimist .
3600 postitust, ehk 3,3 päevas ja pea 1% kogu foorumi postitustest.
Kui keegi toob mängu mingi absoluutselt tähtsust mitteomava suvalise keskmise statistika, mis ei näita mitte kui midagi, siis millegipärast tuleb mulle meelde anekdoot kui Juku tuleb koolist ja küsib isa käest, et mis on teootia ja mis on praktika. Isa saadab Juku õe ja ema käest küsima, et kas nad on 1000€ nõus magama võõra mehega. Juku tuleb tagasi ja teatab, et mõlemad on nõus. Isa siis ütleb, et vaata, Juku, teoreetiliselt peaks meil praegu olema 2000€, aga praktiliselt on meil kodus kaks litsi.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ülevaade erakondade energeetika programmidest. Igaüks leiab omale sobiva tuulest põlevkivi ja tuumajaamani.

Kiirülevaade laiskadele ja neile, kes maksumüüri taha ei näe:
  1. Oravad lubavad muuhulgas rohereformi ministrit ja Soomega koostöös vesinikuühendust.
  2. Kesikud flirdivad põlevkiviga ja tahavad puidu põletamise piiranguid.
    Mõlemad eelnimetatud tahavad kõikidele meeldida, st "püütakse joosta korraga kõigis suundades, see käib väikesele riigile üle jõu ja ei ole ka vajalik." Ise arvan, et vanade võimuerakondadena teatakse, et praktikas tähendab see, et midagi ei lubatud ja kõike saab teha.
  3. Ekre programm on "nii looduse, inimese kui ka majanduse mõttes vastu tuult või püksi laskmine". Tuumajaam, põlevkivi, elektri hinnaks kolm senti kWh ... Annan au, vähemalt aus värk ja tead mida valid.
  4. Isamaa on kõige tuumajaamasem ja flirdib põlevkivienergeetikaga.
  5. Sotsid on ekspertide lemmik, aga tahavad liigseid toetusi maksta ja vesiniku plaan on liiast.
  6. Rohelised on liiga keskkonna poole kaldu ja ainsana selgesõnaliselt 3+ põlvkonna tuumajaama vastu.

https://arileht.delfi.ee/artikkel/12014 ... altellijap
xxx111
külaline

@ val

Ilus oleks muu hulgas mainida, et ülevaate ja hinnangud on andnud "Rohetiiger"...

PS
Igaüks ei leia - nt mulle ei sobi ükski...
Küll saaksin teha "kombinatsiooni"...
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran

See on näha ilma maksumüürita xxx111.
xxx111
külaline

val kirjutas: 21 Veebr 2023, 20:36 See on näha ilma maksumüürita xxx111.
Ega ma seda väitnud...
Lihtsalt viitasin, et sõltuvalt ülevaate / hinnangu andjast kujunevad ka järeldused...
xxx111
külaline

Lisan OT veel...

Üldiselt tundub, et kogu see "taastuv" hakkab liikuma "mulle sümpaatsemas suunas"
Eile (või üleeile) lugesin Hr Timo Tatar-i kommentaare mis lühidalt olid sellised:
- Riik eriplaneeringuid (tuulikutele) enam teha ei kavatse kuid kel soov saab oma kuludega teha
Mis ei tähenda seda, et planeeringu tulemuseks võikski olla tuulikute püstitamiseks soodne otsus
- Investeeringud tuleks teha "turu vastu"
Kui saaks veel need absurdsed "vähempakkumised toetustele" ka maha siis täitsa OK
xxx111
külaline

Siin on üks lugu, mille sisu võiks kokku võtta a-la: tühja sest saastamisest, peaasi, et pappi tuleb...

Tsitaat:
Tänavuseks aastaks kavandatud laekumise kasvu arvutamisel on eeldatud nii kvoodi hinnatõusu kui ka heitkoguste suurenemist...
https://www.err.ee/1608892982/riik-plaa ... ljoni-euro
Vasta