Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 6 korda
Re: Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.
Lugemata postitus Postitas onusnooker »
- pikk88
- Ehituspenskar
- On tänanud: 45 korda
- On tänatud: 45 korda
Lugemata postitus Postitas pikk88 »
Teenindamise koha pealt soovitasid algul kõik tuttavad minna RGR metalli. Pidada parimad hinnad olema. Kui sinna helistasin siis vastas telefonile mingi pahur tädi ja teatas, et neil sellist kogust laost võtta pole. Äärmisel juhul saaks järgmiseks esmaspäevaks kuid tõenäoliselt nädala pärast oma tühised 200m kätte. Ilmselt algavad nende jaoks kogused paarist kilomeetrist, et kliendiga tegelda viitsitaks. Üks tuttav kommenteeris, et ilmselgelt neil praegu jälle hea elu ning jõutud sellega uuesti ära harjuda.
Kuna see armatuur nii peenike, siis pole rangide tegemine mingi eriline füüsiline pingutus. Hea vaikne töö. Saab rahulikult päikest võtta ja muusikat kuulata

Sain ühest aianurgast ka 12mm vardaid. Ja vot neid käsipingiga painutada oleks natuke tüsilik. Tehtav, aga pingutama peaks üsna kõvasti. Palju painutamise hind on, seda ei viitsinud isegi mitte huvipärast uurima hakata, sest painutuspink oli sõbral kuurinurgas olemas.
- pikk88
- Ehituspenskar
Mõned pildid kanali armeerimisest ka vaatamiseks laiemale avalikkusele.

-
- autodidakt
- On tänanud: 378 korda
- On tänatud: 419 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Nalja teed või? Kas sa T25 teemasid oled lugenud? Kui ei siis loe kindlasti. T25 uuris netist järgi, et isegi välipeldiku jaoks on vaja vähemalt 30cm plaat valada koos kahekordse armeeringuga, aga sul kõigest 10cm.pikk88 kirjutas: 16 Juun 2019, 09:52 Plaat tuli enam-vähem 10cm paks ja kõige suurem peavalu oligi selle plaadi paika rihtimine.

- pikk88
- Ehituspenskar
Lugesin. Mõtlesin. Juba projekteerimise ajal. Ja jõudsin järeldusele, et ega ma seal kanalis sittuma ei hakka. Ehk peab ikka vastuUrmas kirjutas: 16 Juun 2019, 21:10Nalja teed või? Kas sa T25 teemasid oled lugenud? Kui ei siis loe kindlasti. T25 uuris netist järgi, et isegi välipeldiku jaoks on vaja vähemalt 30cm plaat valada koos kahekordse armeeringuga, aga sul kõigest 10cm.pikk88 kirjutas: 16 Juun 2019, 09:52 Plaat tuli enam-vähem 10cm paks ja kõige suurem peavalu oligi selle plaadi paika rihtimine.![]()

-
- autodidakt
pikk88 kirjutas: 17 Juun 2019, 08:33 Lugesin. Mõtlesin. Juba projekteerimise ajal. Ja jõudsin järeldusele, et ega ma seal kanalis sittuma ei hakka.

- pikk88
- Ehituspenskar
Näiteks kui hakkasin paar nädalat tagasi seinu laduma ja enne seda põrandat puhastasin ning pesin siis poole pesemise pealt ütles üles kaevus olev pump-veeautomaat. Polegi jõudnud veel põhjalikult uurida, et milles asi. Masin iseenesest töötab aga vett üles ei löönud. Võtsin siis keldrist järgmise. Juba paar aastat tagasi jäi ühel sõbral ripakile kasutatud Grundfos'i pump. See oli aga seismisega kinni jäänud ja kuigi sain selle lõpuks tööle siis vett andis üles väga vaevaliselt. Ootasin veel natukene, et ehk õnnestub sellest elulooma saada, kuid asjatult. Eile ostsin endale Divertron X 1200M DAB. Saab näha, kuidas see vastu peab...
Lisaks avastasin, et ühe kuuripõranda all oli selle vihmasaju käigus elule ärganud üks tapjaseen. Õnneks ei jõudnud see väga palju kahju teha. Oli selle paari nädalaga arenenud umbes poole ruutmeetri suuruseks ja asunud ühte lauajuppi närima. Eile uputasin teda siis "natukene" Boracoliga ja täna tuleb ilmselt hakata uut põrandanurka tegema. Kui hästi läheb siis jõuab ehk ka kolmanda rea Columbiat laduda ja siis jääb veel viis rida võiduka lõpuni. Peale seda veel maapealse lintvundamendi tarbeks saalungid teha...
- pikk88
- Ehituspenskar
Mälu värskendamise mõttes saatsin sinna firmasse hinnapäringu. Vastust pole sealt juba kolme? nädala jooksul tulnud aga minu mäletamist mööda maksis ühe sellise rangi painutamine 50 senti, kui ma kunagi mõned aastad tagasi ühe sõbra jaoks hindasid uurisin. Täitsa tõenäoline, et mäletan valesti, kuid meelde on jäänud, et üks painutus maksis 10 senti. Mul tuleb teha 5 painutust. Arvestades seda, et mul vaja ümmarguselt 200 rangi siis läheks nende tegemine maksma sadaka. Pluss veel transport. Ja järjekorras ootamine. Aga täiesti võimalik, et mäletan valesti ja tegelik hind on teistsugune.rst kirjutas: 10 Juun 2019, 08:53 Range ära hakka küll ise painutama. Sul on kindlasti midagi muud tarka ka maja peal teha, kui sellist igavat tööd.
Tartus ja Tartu ümbruses on mitmeid kohti, kes painutavad sulle range ja usu siin ei tule tegelikult erilist rahalist võitu kui ise teed. Kuna sinul tekib pärast hunnik armatuurijääke, mille oled kinni maksnud ning sa ei saa kindlasti sellise hinnaga armatuuri kätte nagu need painutusfirmad.
Uuri mõnest betooniga kokkupuutuvast ettevõttest.
Üks väiksem ettevõtte on see näiteks: http://sarrus.ee/
- pikk88
- Ehituspenskar
- pikk88
- Ehituspenskar
- pikk88
- Ehituspenskar
Piltide tegemise ja saalungi ehitamiseni eile paraku ei jõudnudki, sest vahepeal olid herilased või vapsikud mu peldikus korraldanud riigipöörde ning hetkel planeerin kättemaksuks põhjalikku massimõrva.

- pikk88
- Ehituspenskar
Külmakerke ohtu mul pinnases ei ole. Samuti ei toimu õue peal ka üleujutusi ning vesi on maapinnas sügaval. Kaevu sügavus 12+ meetrit. Sellepärast ei hakka ka soojustamisega vaeva nägema. See oli ka üks lisapõhjus miks otsustasin lintvundamendi kasuks, et see tuleb 30x30cm ja katus tuleb kividest siis pole mul hirmu, et mingil x põhjusel kusagilt vundament natuke õhku jääb(sest pinnas võib kohati natuke rohkem vajuda) ja ära murdub.
Kui putka seinad püsti saavad ja tuuletõke paigaldatud siis on mõtet sissepoole hakata liivast tasanduskihti aretama, sest siis ei tohiks tuul seda enam laiali puhkuda.
Hetkeseisu järgi kõik kõrgused klapivad nii nagu planeeritud. Kanali sügavus sai arvestatud 180cm. Hetkel tuleb kanali sügavuseks 181cm. Kõik muud mõõdud(diagonaalid ja kanali asukoht) kõiguvad ka maksimaalselt sentimeeter siia-sinna.
Kanali seinad saavad tõenäoliselt 100% täis valatud kuni ülemise rea poole kivini ja ka armeering sisse. Siis pole probleemi, et seda asja hiljem põrandaga siduda ja ei tohiks olla ka külmaohtu.
Ainus asi mis on kapitaalselt paigast ära on see tühine ajaplaneering. Mõtlesin, et hiljemalt Juuli esimeseks-teiseks nädalaks on vundamendiga asi ühelpool. Hetkel on õhkõrn lootus, et järgmise nädalaga saab see osa valmis. Takistavad tegurid on kehvad ilmad ning palgatööd on ka rohkem kui rubla eest ja kõik see paneb projekti teostamise venima...
- pikk88
- Ehituspenskar

Pealegi on vähemasti teoorias umbes 5cm varu, et põrandat tasandada. Kas siis valamise või lihtsalt puitrestide abil.
Nüüd siis ka ammu tehtud pildid lõpuks üles laetud netti:
Kanal

Üks "äravajunud" nurk. Põhiliselt ära vajunud need kohad kuskaudu sai kanalisse materjali veetud:

Hoone esimene külg

Eile sai lõpuks ka natukene tööd tehtud ja ligi pool kruusahunnikut paika veetud ning saalungit ka juurde ehitatud.
Ukse laiuse mõtlesin teha 2.6 meetrit ja kõrguse 2.7 meetrit. Siis on võimalik ka täiskõrge bussiga kanali peale sõita ja ei pea laiuse mõttes sisse sõites millimeetrit taga ajama ning peegleid kokku klappima.
Hetkel tekkinud ka mõttekoht, kuidas kanalisse valgus paigaldada. Ehk oskab keegi soovitusi jagada. Ühel sõbral laotud kanali seinad silikaadist ja ladumise ajal seina jäetud süvendid, kuhu paigaldatud päevavalguslambid. Siia seina süvendeid teha nagu keeruline. Kui muud üle ei jää siis keerab lambid lihtsalt seina, kuid siis jäävad need tõenäoliselt kanalis opereerimisele ette ja varem või hiljem kukub neile midagi selga.
-
- autodidakt
Tänapäeval, kui on välja mõeldud LED valgustussüsteemid, pole mõtet oma aju hallrakke hävitada mõtlemisega, sest need(hallrakud) ei pidavat taastuma. LED ribasid saab toppida igatsugu erinevatesse profiilidesse ja see max 20mm mõlemalt poolt kanalis liikumist küll ei tohiks takistada. On olemas kolmnurkprofiilid, mille saad paigaldada nii, et riba hakkab ülespoole valgust näitama.pikk88 kirjutas: 09 Aug 2019, 09:23 Hetkel tekkinud ka mõttekoht, kuidas kanalisse valgus paigaldada. Ehk oskab keegi soovitusi jagada.

-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 5 korda
- On tänatud: 16 korda
Lugemata postitus Postitas T25 »
- pikk88
- Ehituspenskar
-
- Ehitusveteran
- pikk88
- Ehituspenskar
Lõpptulemus jäi selline

Nagu "hea tava" selliste tööde puhul ette näeb siis lõpetasin armatuuri viimased sidumised varahommikul ja kui kõik valmis sai siis kaks minutit hiljem tuli Rudusest sõnum, et auto väljus tehasest, 4,5 kanti betooni peal. Muidu õnnestus kõik suurepäraselt ainult, et betooni tuli puudus

Selleks, et ukse alt ei hakkaks tuul lund ja muud sodi sisse puhuma sai vundamendi äärde sisse valatud 6x60 nurkraud.

Eks aeg näitab kuipalju kasu või kahju sellest on. Tõstukse peale üle minna jõuan iga kell. Uksehingedega ka probleemi ei tohiks tulla. Vanast ajast peaks kusagil kuurinurgas vedelema korralikud sepa tehtud hinged koos vastustega. Ja alati on ju võimalik ropu raha eest sepa käest uued tellida. Nende tavapoodides müügil olevate pehmest rauast hingede peale pole mu meelest küll mõtet raha kulutama hakata. On vaid aja küsimus kuna need läbi kuluma või ära vajuma hakkavad...
- pikk88
- Ehituspenskar

Ega see ei tähenda, et ma seda võimalust kaalunud pole. Lihtsalt on mõningaid lahtiseid agasid veel lisaks rahale, miks ma ei ole veel 100% kindalt otsusele jõudnud põranda osas. Kuid need põhjused ja kahtlused pole siin netis arutlemiseks.
-
- Ehitusveteran
- pikk88
- Ehituspenskar
Umbes meetriste vahedega sai armatuur maasse löödud ja naeltega igatepidi saalungi külge fikseeritud. Saalung ei vajunud ega liikunud kuhugile. Nüüd tagantjärele kahtlustavad paljud tuttavad, et ehk oli juba masinas vähem betooni sees, kuid see on ainult kahtlus ja ilmselgelt kindlat kinnitust sellele ei ole võimalik saada.T25 kirjutas: 18 Aug 2019, 10:24 Silm mul ei seleta, aga kuidas sa saalungi alumise otsa toestasid, et betoon laiali ei vajutaks. Äkki sinna sul läkski see betoon kaduma, et saalung vajus natuke trapetsisse.
- pikk88
- Ehituspenskar

Lõpptulemusest ka paar pilti:

Vahepeal ka selgunud niipalju, et kõige tõenäolisem põhjus miks betooni puudus tuli, on valesti arvestamine. See võimalus on põhimõtteliselt välistatud, et tehasest vähem välja saadeti. Aga takkajärele pole sellel ka enam erilist vahet.
Üks tuttav käis veel vahepeal mu töösaavutust imetlemas ja soovitas enne tagasitäite tegemist väljapoole maapinnale maha laotada tõrvapapi või mummukile, et takistada vee valgumist hoone alla. Ise olen selles osas üsnagi skeptiline, sest pinnas imab väga hästi vett. Hiljuti istusin kaks tundi kohapeal ja ootasin paduvihma üleminekut. Kui vihm lõppes siis oli keset õue muru peal üks lomp, kuid see kadus umbes 45 minutiga. Seega peaks minuarvates piisama ka sellest, kui hoone ümbert pinnase kalded paika ajada ning vihmavesi eemale juhtida.
Lisaks pakuti mulle vahepeal veel ühte palkmaja, mille saaks endale jälle õuepeale mädanema vedada

Üllatuseks oli minu jaoks veel ka see, et väga palju kruve, mida kasutasin saalungite ehitamiseks, oli pooleks läinud või läksid pooleks välja keeramise käigus. Kasutasin Würthi 4x45 kruve ja üldjuhul nagu selle firma kaupa nagu kiidetakse. Samas olid osad kruvid ka väga kõveraks väändunud, kuid olid siiski terveks jäänud

-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 83 korda
- On tänatud: 82 korda
Lugemata postitus Postitas aero »

-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 7 korda
Lugemata postitus Postitas Walterscheid »
- pikk88
- Ehituspenskar

Walterscheid mismoodi saab kruvi pooleks paisuda? Mul saalungid kokku heal juhul kuu aega vanad. Sellise lühikese ajaga ei tohiks see küll mingit mõju avaldada, kas kruvi mõeldud sise-või välistingimustesse? Üldjuhul ma küll siiani Würthi toodanguga rahul olnud. Sisse keeramisel pole nagu suutnud neid pooleks keerata ja päid ka kuigi lihtsalt maha keerata ei anna. Pigem on tüütu see, et tihtipeale on torx otsaga kruvid natuke liiga täpselt tehtud ja otsik jääb kruvi otsa, kui akutrelli ära võtad. Tuleb "tundega" sikutada

- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed