Õhksoojuspump

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Külaline
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Lauri234 kirjutas:Ma lahendasin selle nii, et relee lülitab puldi nuppe kapi otsas.
Iseõppiv pult <4€
Pump töötab päikeseenergiaga, kui päikest on palju, siis PC lülitab pumba sisse.
annad 12v peale - lülitab korra "ON" nuppu - võtad 12v ära lülitab korra "OFF" nuppu.

Avastasin, et kui pump Mitshubishi 25VAH on puldist välja lülitatud, siis tarbib see ikkagi pidevalt 100W.
Mingi sulatusrežiim ? Kuigi pump on täiesti kuiv ja lume/jääta. :?
Kui "nupust" oled välja lülitanud siis võid pärast seda võrgutoite ka katkestada.
Aga enne "nupust" sisselülitamist peab võrgutoite sisselülitama mõned tunnid varem, et jõuaks pumba kompressoris oleva õli üles soojendada.
Tavaliselt stardivad need seadmed pärast toite taastumist sellest režiimist kus nad olid enne toite kadumist.
Kompressori mootorit hoitakse "soojas" lastes läbi selle mähiste väikseid vooluimpulsse.
(Tegelikult mulle meeldib Su lahendus).
:hello:
Lauri234
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 171
Liitunud: 13 Apr 2010, 09:21
On tänatud: 8 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Lauri234 »

Kood: Vali kõik

Aga enne "nupust" sisselülitamist peab võrgutoite sisselülitama mõned tunnid varem, et jõuaks pumba kompressoris oleva õli üles soojendada.
:shock:

Kui pumbal on voolukatkestus, siis ta läheb küll kohe käima pärast voolu taastumist, mitte ei oota paar tundi.

Damn nüüd tuleb veel eraldi relee panna pumba vooluvõrgust välja/sisse lülitamiseks et ta seda 100W pidevalt ei tarbiks. Offgrid elamisega on ju iga W arvel :roll:
mitsu 35 vabh
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas mitsu 35 vabh »

Hiid kirjutas:
Lauri234 kirjutas:Avastasin, et kui pump Mitshubishi 25VAH on puldist välja lülitatud, siis tarbib see ikkagi pidevalt 100W.
Mingi sulatusrežiim ? Kuigi pump on täiesti kuiv ja lume/jääta. :?
Mu Fujitsu teeb ka nii, see on miski lollakas kompressori soojendus, mida nutikamad on pannud enda pilli järgi tantsima.
Kõige nõmedam on see, et kui on olnud miinus kraad, siis see ei lähe enam enne maha, kui on suvi käes.
Tuba kütad paarisaja watiga ja õues spiraali 100w eest lisaks. :banghead:
[/size]
Huvitav, mul 4 aastat vana mitsu fd35vabh, kilbis pump läbi nutirelee (näen nii reaalajas, kui ka graafikutena tarbimist), Pump võtab siis, kui temp. saavutatud või kui puldist välja lülitatud ainult 16 W. Ka talvel külmadega, kui lisaküttega maamaja ülesköetud ja pump ennast välja lülitab ei ole tarbimine rohkem, kui 16 W.
Kasutaja avatar
rmati
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 71
Liitunud: 16 Veebr 2011, 09:00
On tänatud: 1 kord
Kontakt:

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas rmati »

Mitsul juhib põhjasoojendust välisosa aju. Vanematel Fujitsudel jne. lihtsalt tablett -termostaat mis hoiab põhjasoojenduse töös praktiliselt +10C.
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Sai ka endale õhksoojuspump soetatud. Mudeliks on Nordcell (Gree) U-Crown.
Enne ostu sai siinne teema risti-põiki läbi loetud, nalja viluks ka perekooli ning delfi naisteka samad teemad :D Konsulteerisin tuttavatega ka tuttavatega. Loomulikult soovitati maasoojupumpa aga rahaline kulu + infra ehitus oleks liiga kalliks läinud.
ÕSP ostes teatvustasin, et tegemist pole mingi imeriistaga mis sind iga ilma puhul aitab. Suurimate miinustena tooks välja, et kangemate külmadega tuleb arvatavasti lisaks kütta ja soojus ei levi ühtlasi üle maja (samas ongi hea kui magamistoas paar kraadi jahedam on :) Kui siimaani tähendas oma maja soojas hoidmine kuuri vahet jooksmist ja hagu juurde andes siis peale ÕSP paigaldamist oli kohe ohoo - vaba aega tekkis kohe juurde. Alguses küll harjumisest läksin elutuppa, et "kontrollida" tuld kaminas kuid nüüd saab rahulikult muid tegevusi teha.
Õhksoojuspump = mugavus
Kui panna rahasse ja võrrelda kütmist puudega siis kulujärk on umbes samasuur, veidike kallim ehk. Kuid elu on niigi lühike, et seda raisata puudega jändamise peale. Igapäevane kütmine, puude tegemine, kuuri ladumine jne on parajad aja röövlid. Ja aega, seda on nagunii vähe. Tänu ÕSPile saan nüüd näiteks rohkem keskenduda oma kasvavale beebile.
Jah, mingi hetk -15 ja allapoole tuleb ka puudega kütta kuid arvestades, et enamiku aastast saab lasta ÕSP kulul on aparaat ikkagi ennast väärt.
Kuna mul on lahtine kamin siis pidevalt oli toas väike ving / õhk paks. Ei teagi kuidas seletada. Peale ÕSP paigaldamist võib rahulikult hingata :)
Natuke pumbpast endast:
Tegemist on siis Gree toodanguga millele on lõõdud Nordcell silt peale ja sees tiksub Toshiba kompresssor. Väga positiivne on see, et siseseade ei ole enam mingi valge plastik käkk vaid metallist höbedane iludus mis istub kodusesse interjööri. Pult töötab RF (raadiolainetel) ning seega ei pea nagu snaiper pulti suunama seadmele vaid võid rahulikult teisest toast ka sätteid muuta. U-crown seerial on ka interneeduse tugi ning Androidi ja iPhone omanikud saaad pumpa juhtida ka kodust eemal. Viimane on eriti hea kui nädalavahetuseks kodust ära lähed. Paned madalamad kraadid ja pool päeva enne koju tulekut paned aparaadi kodu kütma. App laseb kusjuures tiba rohkem kontrollida kui pult, õhuniiskuse eemaldamist, müra kontrollimist jne. Miinusteks on see, et äpis on profiilid aga lahjad. Ainult sisse ja välja lülitamise funktsioonidega. Profiilides võiks rohkem saada tuunida nagu temp, niiskus, häälekus jne.
Järgmine asi mis mulle ei meeldi on kaasas olev manuaal. Suhteliselt mõttetu. Manuaal ütleb stiilis vajuta seda nuppu aga ei seleta milleks see hea on. Umbes sama nagu õelda, et pane autol 5 käik sisse aga jättes mainimata, et tee seda suurema kiiruse juures maantel. Põhifunktsioonidest nagu fan kiiruse ja temp sedamine neist saab aru aga näiteks on olemas X-fan ja I feel funktsioonid mida pole lahti seletatud. Eks ise peab proovima ja vaatama mis teevad.
U-crown on anduritega ning põhjasoojendus lüüakse sisse siis kui seda vaja on mitte plaksti -1 kraadi juures igaks juhuks. Kompressor on kaheastmeline ning see peaks abiks olema käredama pakasega.
Pikk jutt, pikk jutt. Kokkuvõtvalt olen ma püsitatud eesmärkidele aja ja mugavuse mõttes väga rahul. Eks peab nüüd terve aasta elama ja vaatama kuidas elu laabub.
meelis11
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 410
Liitunud: 25 Apr 2016, 14:57
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 11 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas meelis11 »

vbõsp - kaua sul see pump kasutuses on olnud nüüdseks?
Kuidas müratasemega lood on?
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Nädalake on olnud. Seega vist päris advekvaatset vastust ei saa õelda. Pole veel täistuuridel töötamist kogenud. Praegu on nii, et siseosa teeb samas suurusjärgus lärmi nagu külmkapp. Ehk midagi nagu uriseks vaikselt aga hääletase ei häiri. Kui televiisoris Luts Maria mängib siis ei pane üldse tähele. Sai üks õhtu lauamänge mängitud ilma telekata ja ausalt õeldes ma ei pannudki tähele kas pump töötas või mitte.
Välisosa teeb ka häält aga mitte põrgulärmi. Kahjuks elama suht vaikses kohas metsade ääres kus rongi on kuulda 5km kauguselt siis pumba tulekuga muutust pani tähele küll. Vaikselt müriseb seinanurgas. Pakun, et linnapildis jääks see juba olemasoleva taustmüraga märkamata. Naine oli küll korra kuri, et kuidas ta nüüd linnuaulu õues kuulab kui aparaat uriseb. Ma vastasin, et seda teed nagunii soojade ilmadega ja siis pump ei pea töötama. Suvel vb häirib kui ma tahan jahedas toas õlli lasta ja ta aias toimetab :P
Külaline
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Oleme ausad- õhksoojuspump ei ole eluruumide kütteks hea lahendus. See õhu puhumine on ikka igasugustest normaalsuse piiridest üle.
plb
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 239
Liitunud: 01 Jaan 2016, 11:44
Asukoht: Vlj
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas plb »

Külaline kirjutas:Oleme ausad- õhksoojuspump ei ole eluruumide kütteks hea lahendus. See õhu puhumine on ikka igasugustest normaalsuse piiridest üle.
Nõus, kui siseosa asub elutoas pea kohal.
Mul on ta koridoris välisukse kohal ning elutoas 5 meetri kaugusel küll ei tunne mingit puhumist.
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Külaline kirjutas:Oleme ausad- õhksoojuspump ei ole eluruumide kütteks hea lahendus. See õhu puhumine on ikka igasugustest normaalsuse piiridest üle.
Iga tehniline seade eeldab selle mõistlikku ja otstarbekat kasutamist. Sh. soojuspump. Kui paned endale soojuspumba näkku puhuma siis see võib häirida küll. Üldiselt aitab su stiilis hädade vastu praeguses olukorras ekraani ja tooli vahelise ventiili viimine Wismari tänavale remonti.
Külaline
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui soojuspump puhub teises toas ja kõrvatoas puhumist tunda pole, siis ta ka kõrvatuba eriti ei küta.
Üks asi on otseselt tuntav tugev õhu liikumine (puhumine), teine on see et kogu elamises olev tolm keerleb pidevalt toas väga aktiivselt ringi.
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Külaline kirjutas:Kui soojuspump puhub teises toas ja kõrvatoas puhumist tunda pole, siis ta ka kõrvatuba eriti ei küta.
Siin foorumis ja terve interneedus täis juttu sellest kuhu ja kuidas mõistlik ÕSP paigaldada on. Õhksoojuspump eeldab ikkagi avatust majas. Kui ruumid suletud või ukseaugud kitsad siis loomulikult õhk ei liigu. Teine asi on paigutus. Kuskil nurgas istudes pole ka kasu. Tundub, et oled oma ostuga kuskile sästufirma otsa sattunud ja seega saanud väga kehva pumba koos paigaldusega.
Külaline kirjutas:Üks asi on otseselt tuntav tugev õhu liikumine (puhumine), teine on see et kogu elamises olev tolm keerleb pidevalt toas väga aktiivselt ringi.
Soovitan lähimat elektrooniga poodi külastada ja endale soetada selline imevigur nagu tolmuimeja. Tjah, teine asi on kui meeldibki põrssa pesas ja mitte koristada oma kodu...
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1358
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas keemik »

Õsp pigem puhastab, sees on tolmufiltrid, mida puhastan iga kuu voolava vee all. Ma ise teen nii, et toon nädalavahetusel nädala jagu puid tuppa valmis. Olen selleks ahju kõrvale teinud puuderiiuli. Nii kuivavad puud veel toas lisaks ja ahju pannes hakkavad palju paremini põlema.

Mulle ahju kütmine meeldib, pump toetab, kui on külm ja korra päevas ahju kütmisest ei piisaks või meid pole kodus. Pump valitud selline, et ka -25 kraadi juures annab 4.5 kW*h soojust.
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Panin nutipistiku pumbale vahele. Näeb ilusti tarbimise ära. Hetkel kütmise aeg on keskmine ~800 watti tunnis ja puhkeolekus ~34 watti tunnis. Pole ÕSP elektroonilise hingeeluga veel tuttav aga huvitav mis seda 34 watti seal tarbib. Pisike LCD kindlasti mitte.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6165
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 76 korda
On tänatud: 138 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

vbõsp kirjutas:~800 watti tunnis ja puhkeolekus ~34 watti tunnis
Kui tunnis tarbib 800 W, kas siis kolme tunniga on 2400 W jne? :doh:
Külaline
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Mis asjad on "wattid"? Kas koolis füüsika tundides maganud? :lol:
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Küülaline kirjutas:
vbõsp kirjutas:~800 watti tunnis ja puhkeolekus ~34 watti tunnis
Kui tunnis tarbib 800 W, kas siis kolme tunniga on 2400 W jne? :doh:
Paistab, et sa magasid koolis matemaatika tundides :lol:
Lihtne matemaatika: 800x3=2400 Seega jah kolme tunniga võib olla 2400 W. Reaalselt 3 tunni tarbimine on ikkagi erinev kuna tarbimine on erinev.
Eilse päeva tarbimine graafikuna:
Pilt
Külaline kirjutas:Mis asjad on "wattid"? Kas koolis füüsika tundides maganud? :lol:
Vabandust, vahel lööb inglise keel sisse. Eesti keeles oleks õige ikkagi vatt.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6165
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 76 korda
On tänatud: 138 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

vbõsp kirjutas:800x3=2400 Seega jah kolme tunniga võib olla 2400 W
Ei tea kes millises tunnis ja kellega magas, aga vatt on võimsuse, mitte energia ühik. Niisiis - kui sinu nutipistik näitab võimsust 800 W, siis kolme tunniga kulunud energia on 2400 Wh ehk harjumuspärasemalt 2,4 kWh
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

Küülaline kirjutas:
vbõsp kirjutas:800x3=2400 Seega jah kolme tunniga võib olla 2400 W
Ei tea kes millises tunnis ja kellega magas, aga vatt on võimsuse, mitte energia ühik. Niisiis - kui sinu nutipistik näitab võimsust 800 W, siis kolme tunniga kulunud energia on 2400 Wh ehk harjumuspärasemalt 2,4 kWh
Ei saa aru mis nokkimine siin käib aga hea küll. Ma kirjutasin, et keskmine tarbimine on 800 vatti tunnis (w) mida saab väljendada ka järgmiselt keskmine tarbimine on 800 Wh (lausest võib nüüd sõna tund välja jätta).
Paistab, et see foorum on nagu internetis asjad ikka käivad. Kui pole midagi asjalikku õelda siis mägitakse delfi komentaatorit, et oma tähelepanu vajadust rahuldada.
plb
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 239
Liitunud: 01 Jaan 2016, 11:44
Asukoht: Vlj
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas plb »

vbõsp kirjutas: Paistab, et see foorum on nagu internetis asjad ikka käivad. Kui pole midagi asjalikku õelda siis mägitakse delfi komentaatorit, et oma tähelepanu vajadust rahuldada.
Eks ta ole. Aga et selliseid kommentaare vältida, tuleks oma teksti jälgida ja korrektne olla. Siis ei norita selle kallal, vaid deklareeritakse et "soojuspump sucks" :-P
edvard.
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 58
Liitunud: 05 Veebr 2013, 13:13
On tänanud: 23 korda
On tänatud: 1 kord

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas edvard. »

vbõsp .
Mul on huvi teada , kui suurt elamist / eluruumi õsp kütab ja mis mudel .
Tänan vastuse eest .
Külaline
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Külaline »

vbõsp kirjutas:Ma kirjutasin, et keskmine tarbimine on 800 vatti tunnis (w) mida saab väljendada ka järgmiselt keskmine tarbimine on 800 Wh (lausest võib nüüd sõna tund välja jätta).
X "vatti tunnis" ei ole mitte kuidagi õige.
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1358
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas keemik »

Mul on:
ASYG14LTCB/AOYG14LTCN NORDIC 7kW

147 m2 Nõukogude aegset viilkatusega, harju seinaga maja. Kahekordse paketiga plastikaknad, teise korruse lagi osaliselt soojustatud, fassaadi plaanis soojustada sel suve. Muidu seina U-arv tuleb u-wert.net järgi ca 0.55 hetkel, ehk siis päris külm maja. Lisaks ahi mõlemal korrusel, sel talvel kütsin teise korruse ahju paar nädalat. Olen pumbaga väga rahul.
vbõsp
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas vbõsp »

edvard. kirjutas:vbõsp .
Mul on huvi teada , kui suurt elamist / eluruumi õsp kütab ja mis mudel .
Tänan vastuse eest .
Maja on 105 m2 ja kahekordne. Pump on paigaldatud elu,- teleka,- suurde tuppa (kuidas keegi nimetab) ning asub maja keskel. All korrusel jääb ühele küljele koridor kus pääseb edasi kööki, teisele küljele tuba kus pääseb pesu ning sealt edasi saunaruumi. Trepp ülemisele korrusele asub elutoas ja teisele korrusel magamistoad. Tubades on temp andurid ning jälgin kuidas ÕSP kütmine toimib.

Pump on see Nordcel U-Crown (NC16-35G10L)
Külaline kirjutas: X "vatti tunnis" ei ole mitte kuidagi õige.
Kuna sa ise hakkama ei saa siis: http://bfy.tw/5VI5
Ja las ÕSP vastased adnku tuld kui jama maja või ruumi paigutus on :D
Külaline
külaline

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kas on siis raske aru saada, et sellist ühikut nagu "vatti tunnis" ei ole olemas, on olemas vatt-tund. :jooma
Vasta