Vaba korstna lõõri kasutamine kaablite vedamiseks

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
jan
-
Postitusi: 964
Liitunud: 08 Mai 2006, 22:27
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Vaba korstna lõõri kasutamine kaablite vedamiseks

Lugemata postitus Postitas jan »

Küsimus seaduse / regulatsioonide valdkonda - korstna kolmest lõõrist on kasutuses ainult üks äärmine ning sedagi harva (40kW nimivõimsusega keskkütte katel, mida kasutatakse vaid varuvariandina). Keskmine ning teine äärmine kasutuses pole ega võeta ka. Samas on tarvis vedada keldrist katusele korralik kimp kaableid - keldris on sobivalt kasutamata äärmise lõõri tahmaluuk nii et korstent ennast lammutama ei peaks. Mida ütleks seadus / päästeamet sellise asja kohta? Kaablitega ning kasutuses oleva lõõri vahele jääks siis üks kasutamata lõõr, mis peaks tagama, et ka tahmapõlengu puhul kuumus kaablite juures väga suureks ei lähe. Kaablid ise läheks metallist hülsside sisse. Ega see ilus lahendus pole, kuid alternatiivid tähendaks suuri lammutustöid, seega uurin esmalt kõige lihtsamat varianti. Kui vastus on suur EI, siis mõtlen edasi.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 3831
Liitunud: 07 Veebr 2011, 11:52
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Vaba korstna lõõri kasutamine kaablite vedamiseks

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Tuleohutusseaduses on ju kirjas, et korstna külge ei tohi juhtmeid kinnitada.
jan
-
Postitusi: 964
Liitunud: 08 Mai 2006, 22:27
On tänanud: 24 korda
On tänatud: 15 korda

Re: Vaba korstna lõõri kasutamine kaablite vedamiseks

Lugemata postitus Postitas jan »

Minu küsimus sisuliselt veel hullem - mitte korstna välisküljele vaid lausa sisse (kuigi kasutusel olevast lõõrist ühe kasutama lõõri võrra kaugemale). Kas saaksid palun täpsemalt punktile viidata, ma vaatasin praegu tuleohutuse seadust teist korda, kuid vastavat punkti ei leidnud, samas lugesin diagonaalis ning kasutasin otsingus fraase "korsten" ja "korstna". Selge on see, et praktikas ei juhtu nende kaablitega seal midagi (lõõri täidaks peale metallist installatsioonitorude paigaldamist ka kergkruusaga, mis toimiks täiendava soojusisolaatorina ka ~80cm kaugemal toimuva tahmapõlengu korral, kui selline ebaõnn peaks tabama hoolimata regulaarsest puhastamisest ning harvast kasutamisest). Aga kui seadus annab võimaluse sellist teguviisi illegaalsena käsitleda ning probleemid võivad tekkida ka kindlustusega, siis loomulikult seda ei tee.
ErgoK
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 157
Liitunud: 01 Juul 2011, 11:48
Asukoht: Tartu
On tänanud: 13 korda
On tänatud: 9 korda
Kontakt:

Re: Vaba korstna lõõri kasutamine kaablite vedamiseks

Lugemata postitus Postitas ErgoK »

Reaalsuses ei juhtu sellise lahendusega midagi, aga kui tegemist kindlustusega, siis parem ära tee.
Seaduses ei ole lubatud ei väljas, ega seespool korstnaid juhtmeid vedada. Kindlustusfirma sul elus ei viitsi midagi täpsemalt uurima hakata ja tugineb pigem spetsialistide arvamusele ja seadusele.
Lihtsam on ju puurida põrandasse augud ja tuua sealt juhtmed läbi. Jääb ka see praegune kasutamata korstnalõõr tagavaraks, mida ei pea hiljem ümber tegema.
Vasta