Saunalava 21x90 termoabachist?
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 8 korda
- On tänatud: 109 korda
Saunalava 21x90 termoabachist?
Lugemata postitus Postitas vtl »
Kui laua kätte võtsin, tundus see väga õrnake ja lepalauaga võrreldes kergesti läbi painduv.
Kardan, et isegi ristipidi asetuses, 60cm sügavusega lava korral jääb ainult servadest karkassile toetudes ebameeldivalt nõtkuma. Tsiteerides klassikuid, kahtlusi ei ole, aga kõhklused vaevavad.
Lükake ümber, kinnitage kahtlusi või pakkuge lahendus, kas ja kuidas neid lavalaudu täiendavalt toestada.
PS. Kas 70x45 pruss on piisav karkassi jaoks, kui 120 cm sammuga tulevad põrandale toetuvad tugijalad? Vaatan et paljud näidissaunad on sellise karkassi peal tehtud, samas, kui erinevad ehitusraamatud räägivad 120...150x45 prussist. Millise ava korral, seda muidugi ei mainita.
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Re: Saunalava 21x90 termoabachist?
Lugemata postitus Postitas Hiid »
Püstkarkass kestaks ka 45x45

On olemas ka toonivad lavalaua määrded. Need ei rahulda sind?
-
- Ehitusveteran
Mõte oli teha 58 cm laiune horisontaalne "redel, mille peale tuleksid ristipidi saunalauad. Lisan joonise.Hiid kirjutas:kui tihedalt sul need horisontaalsed tulevad, mis laudu hoiavad?
45x120 pruss tundub overkill, selle asemel plaanin kasutada 45x70 või äärmisel juhul 45x90.
Joonisel olev lava on mõeldud seinakinnitusega, minul tulevad iga 120 cm tagant tugijalad põrandale.

-
- Ehitusveteran
1) Abachi peaks tagumiku all kõige mõnusam puit olema.Hiid kirjutas:On olemas ka toonivad lavalaua määrded. Need ei rahulda sind?
2) Ma kardan pisut toonimiskeemiat saunas, eriti lava peal.
3) Ei kujuta absoluutselt ette, milline on selle tooni/peitsi/misiganes vastupidavus näiteks 5 aasta lõikes. Kas läheb kasutuse käigus laiguliseks, pleegib kuumusega ära vms.
- Hiid
- Ehituspenskar
Abache oli vahepeal ELis keelatud, kuna olevat mürgine?! Võta sa kinni...
-
- Ehitusveteran
Ma ei usu, et termopuidus üldse midagi järgi on, mis võiks kuidagigi lenduda või mürgine olla. Pigem on tegu puukallistajate lobitööga vihmametsade kaitseks. Abache on ju troopiline puu.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas Benno »
Endal on ka Abachi lava ja uskumatult mõnus on ikka peal istuda võrreldes seni kogetud teiste materjalidega, eriti peale pikemat kuumutamist.
Tugistruktuuriga ei maksaks küll üle pingutada kui just elevante lavale ei kutsuta. Mul on circa 200x200 lava, 50cm 25x95 abachi lipid, kogu karkass 45x45, tagumine äär seina küljes, ees circa 70cm tagant tugipostid. Pole veel ka kuni circa 500kg inimmassiga 11a jooksul märku andnud et midagi peaks teistmoodi olema.
-
- Ehitusveteran
- On tänanud: 57 korda
- On tänatud: 41 korda
Lugemata postitus Postitas rein113 »
Püstarkass 45x70 sammuga 1200 on täitsa OK. Lava esiserva teeksin 45x95 prussist.
Lava esiserva jaoks teeb Varleton muide kahest lavalauast L-kujuliselt kokku liimitud esiservaprofiili, mis on istumiseks väga mõnus, serv on ümardatud. Äkki nad teevad sinu materjalist ka seda, kui soovid?
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas A A »
-
- Ehitusveteran
Kas Sa mõtled sellist lauda, mis lihtsalt lavalaudu koos hoiab, aga ei kanna (nagu joonisel see 18x45)?rein113 kirjutas:Lase lava keskele alla lisaks üks laud, mis iga üksiku laua läbipaindumist vähendab, haarates kaasa ka kõrvalasuvad. Veel parem, kui saad, pane see vertikaalselt, kruvidele võid augud alt ette süvistada.
Abachi on nii pehme, et ma kardan, et kui üks laud allapoole suruda, siis tuleb ta enne kruvidest välja, kui teisi kaasa haarab. 21mm lavalauda ei julge üle 15-16 mm kruvi ka lasta, mõni läheb aluslauda vähe sügavamalt ja siis on teravik kohe ülevalt väljas.
Et öösel rahulikult magada saaks, siis mõtlesin keskele kolmanda kandva 45x70 prussi panna. Kuidas seda konstruktsiooniliselt kõige paremini ühendada kinnitada, et raskus äärmistele, jalgadel seisvatele prussidele jagada, pole veel visandanud.
-
- Ehitusveteran
Lava tagumise osa pikkus 230 cm, sügavus 60 cm. Sellest ühele poole tuleb 70 cm pikkune ja 60 cm sügavune väljaulatav "L", ilma alumise astmeta. Et lava otsa peal istuja saaks soovi korral jalad üles visata. Teisele poole kerise kõrvale tuleb jällegi L-kujuline istepingi pikendus, et oleks kuhu jalad välja sirutada. Kokku sisuliselt ebasümmeetriline "U".A A kirjutas:Tere. Mind huvitab, kui pikk tuleb see lava? Andres
Toetusjalad on planeeritud mõlemale poole seina äärde ja mõlema L-i nurkadesse. 0, 60, 180 ja 230 cm peale. Alussein on kohati nõrk ja sinna ei tahtnud lava kinnitusi teha.
-
- Ehitusguru
- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 39 korda
Lugemata postitus Postitas Andresto »
Aga kui 230 cm pikkuse lava jagada näit. kolmandikeks ja siis paned 2tk. 45x70 serviti kahe 60cm abachi alla.vtl kirjutas: ... Et öösel rahulikult magada saaks, siis mõtlesin keskele kolmanda kandva 45x70 prussi panna. Kuidas seda konstruktsiooniliselt kõige paremini ühendada kinnitada, et raskus äärmistele, jalgadel seisvatele prussidele jagada, pole veel visandanud.
Seejärel vekseldad nende vahele, piki lava keskjoont sama, 3tk. 45x70 materjaliga, mis peaks toestuseks hea olema.
Sirge 230 cm lava ei vajaks mingeid jalgu, aga U kujuline, olenevalt seinatugvendustest, vajaks vähemalt kaks jalga.
Kui neli - siis neli. Miks ei valinud / leidnud, 28 mm materjali! Andres
-
- Ehitusspets
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 10 korda
Lugemata postitus Postitas Rein Sa »
-
- Ehitusveteran
Ei saanud hästi aru. Mul tulevad lavalauad risti lava, mitte piki lava.Andresto kirjutas:Aga kui 230 cm pikkuse lava jagada näit. kolmandikeks ja siis paned 2tk. 45x70 serviti kahe 60cm abachi alla. Seejärel vekseldad nende vahele, piki lava keskjoont sama, 3tk. 45x70 materjaliga, mis peaks toestuseks hea olema.
Kas ülaltoodud juttu tuleks nii mõista, et esimesena mainitud toestuslauad tuleksid samuti risti lava ja alles nende alla siis omakorda pikitoed? Miks nii keeruliselt? Sellisel viisil jääksid osad lavalauad endiselt toestamata. Miks mitte kohe abachi alla pikitugesid panna?
Ma ei taha (loe: ei saa) lava kusagilt seinale toestada ning seetõttu ei ole ka alusseinale soojustuse alla/sisse kandvaid tugesid jäetud ja arvestatud kohe sellega, et lava raskus jaotub täielikult oma jalgadele. Seetõttu tulevad jalad ka seina äärde.Andresto kirjutas:Sirge 230 cm lava ei vajaks mingeid jalgu, aga U kujuline, olenevalt seinatugvendustest, vajaks vähemalt kaks jalga. Kui neli - siis neli.
Targemad kolleegid oskavad ehk kommenteerida, kas mu seonduv argumentatsioon peab vett. Omal ajal ehitasin vana soojamüüri asemele uue köögi seina ning kaalusin, kas seda teha 100-sest või 150-sest fibost. Konsulteerisin toona Maxitiga ja nende seisukoht oli selline, et 100-ne plokk on arvestatud ainult oma raskust taluma ning sinna külge ei tohiks raskemaid köögikappe riputada, mis koormuse seinast eemale viivad. Põhjus oli vist selles, et vastavat koormust taluvaid ankruid ei saa 100-se ploki korral piisavalt sügavale keerata ja need ulatuvad plokist läbi.
Ka kõnealuse sauna vahesein sai ruumikitsikuse tõttu tehtud 100-sest fibost ning ülalkirjeldatud põhjusel kohe arvestatud, et lava sinna igaks juhuks toestama ei hakka. Kuna niikuinii oli plaanis L-lava, mis sisenurkadesse jalgu tahab siis polnud tegelikult vahet, kas seina äärde lava alla tulevad mõned jalad lisaks või mitte. Näha need viimased niikuinii ei jää.
Kuna ma olen asjaarmastaja-hobinikerdaja-rott, mitte elukutseline ehitaja, siis ostan oma ehitusmaterjali peamiselt jaemüügist. Mulle teadaolevates poodides kusagil termoabachit ega tumedamat tooni termohaaba-termoleppa sees ei olnud. 2-4 nädalase tellimise peale lubatakse tuua kõike, aga mul ei olnud soovi ei pimesi, reaalset materjali nägemata tellida ega nii kaua oodata. Saunamaailmas oli 21 mm materjali laos olemas, 28 oleks pidanud ka pikalt ootama.Andresto kirjutas:Miks ei valinud / leidnud, 28 mm materjali! Andres
Kuna HaServ seda mõõtu saunalava nimetuse all müüb, siis eeldasin, et tegu on ka lava jaoks sobiliku paksusega.
Astusin eile veel saunamaailmast läbi ja konsulteerisin nendega läbipaindumise teemal. Nende seisukoht oli, et abachile oleks hea kolmas lisatugi alla panna isegi 28mm materjali korral, seega niikuinii tuleb lisatugevdused teha.
-
- Ehitusveteran
Ma nüüd ei tea, kas tegu on hästiinformeeritud inimese iroonia või baastõdede mitteteadmisega, aga igaks juhuks räägin teema lahti, olenemata, kas tulistan üle pea või jalge vahelt läbi.Rein Sa kirjutas:Tagumiku all mõnus puit? Kas te käite leiges saunas? Mina kütan sauna 100 kraadini ja siis on ka lavalauad nii kuumad, et palja tagumikuga sinna peale vist ei istu, ei näe ka samal põhjusel seljatugedel mõtet. Istumise alla võtan vastava aluse.
See, kui tuline või külm üks või teine materjal sama temperatuuri korral "tundub", sõltub antud materjali soojusjuhtivusest ja soojusmahtuvusest. Näiteks talvel metalltorust kinni võttes jahutab see käe kiiresti maha ja tundub väga külm. Samas vahtplastist torukate, mis on sama temperatuuriga, tundub käe all soe, sest käsi soojendab pealmise pinna hetkega üles.
Sauna juurde tagasi tulles - kui lava on tihedast ja kõvast puidust, näiteks tammest, siis juba 80 kraadi juures ta põletab, kuna keha ei jahuta teda piisavalt kiiresti piisavalt palju maha. Abachi on aga niivõrd kerge ja poorne puu, et selle pealmine kiht jahtub peale istudes hetkega maha ning saavutab kehaga sarnase temperatuuri.
-
- külaline
Jahh, mõtlesin nii, et esimesed toestuslauad tulevad risti lava, paralleelselt ja vahetult 60cm abachi alla/külge.vtl kirjutas:Ei saanud hästi aru. Mul tulevad lavalauad risti lava, mitte piki lava.Andresto kirjutas:Aga kui 230 cm pikkuse lava jagada näit. kolmandikeks ja siis paned 2tk. 45x70 serviti kahe 60cm abachi alla. Seejärel vekseldad nende vahele, piki lava keskjoont sama, 3tk. 45x70 materjaliga, mis peaks toestuseks hea olema.
Kas ülaltoodud juttu tuleks nii mõista, et esimesena mainitud toestuslauad tuleksid samuti risti lava ja alles nende alla siis omakorda pikitoed? Miks nii keeruliselt? Sellisel viisil jääksid osad lavalauad endiselt toestamata. Miks mitte kohe abachi alla pikitugesid panna? ...
Ja nüüd vekseldaksin keskele, nende v a h e l e , mitte a l l a, samad 45x70. 45x70 võid asendada ka muu sobilikuga!
Ma ei taha (loe: ei saa) lava kusagilt seinale toestada ning seetõttu ei ole ka alusseinale soojustuse alla/sisse kandvaid tugesid jäetud ja arvestatud kohe sellega, et lava raskus jaotub täielikult oma jalgadele. Seetõttu tulevad jalad ka seina äärde.Andresto kirjutas:Sirge 230 cm lava ei vajaks mingeid jalgu, aga U kujuline, olenevalt seinatugvendustest, vajaks vähemalt kaks jalga. Kui neli - siis neli.
Targemad kolleegid oskavad ehk kommenteerida, kas mu seonduv argumentatsioon peab vett. Omal ajal ehitasin vana soojamüüri asemele uue köögi seina ning kaalusin, kas seda teha 100-sest või 150-sest fibost. Konsulteerisin toona Maxitiga ja nende seisukoht oli selline, et 100-ne plokk on arvestatud ainult oma raskust taluma ning sinna külge ei tohiks raskemaid köögikappe riputada, mis koormuse seinast eemale viivad. Põhjus oli vist selles, et vastavat koormust taluvaid ankruid ei saa 100-se ploki korral piisavalt sügavale keerata ja need ulatuvad plokist läbi.
Ka kõnealuse sauna vahesein sai ruumikitsikuse tõttu tehtud 100-sest fibost ning ülalkirjeldatud põhjusel kohe arvestatud, et lava sinna igaks juhuks toestama ei hakka. Kuna niikuinii oli plaanis L-lava, mis sisenurkadesse jalgu tahab siis polnud tegelikult vahet, kas seina äärde lava alla tulevad mõned jalad lisaks või mitte. Näha need viimased niikuinii ei jää. ... [/quote]
Kui vaatasin Su esimese postituse pilti siis "lugesin" sealt välja sellised kihid: horisontaallaudis, tuulutusvahe 18x??mm, koos tuulutusliistuga, 45x45 karkass, mille taga siis see 100mm fiboplokk. Lavakarkassi, saaks läbi nende seinasolevate
puitmaterjalide ja ettepuurituna fibo külge kinni kruvida nii, et "iniseb"! Köögikappide kinnitusi fibosse, ei saa võrrelda lavakinnitusega fibosse. Laval mõjub jõud ülalt alla, kappidel aga veel mingi nurga all, ruumi suunas. Lisaks on näit.
I kujuga lava kinnitatud ka otstest otsakarkassi ja L või U kujulisel laval, on tihti lisaks veel 1 või 2 jalga.
Tegel. on võimalik U ja L+I kujulist ka hoopis "jalutut" (ei toetu põrandale) teha, seda muidugi olenevalt sauna planeeringust:
ukse v. uste, ka kerisest ja selle asukohast. Muidugi peab siis eelnevalt kõik "pulgad", üksipulgi läbi mõtlema.
Lava võiks minu jaoks paista sellise õrn-haprana, mida aga mingil moel pole tavakasutaja võimeline üle koormama.
Andres
-
- külaline
vtl kirjutas: ...Kuna ma olen asjaarmastaja-hobinikerdaja-rott, mitte elukutseline ehitaja, siis ostan oma ehitusmaterjali peamiselt jaemüügist. Mulle teadaolevates poodides kusagil termoabachit ega tumedamat tooni termohaaba-termoleppa sees ei olnud. 2-4 nädalase tellimise peale lubatakse tuua kõike, aga mul ei olnud soovi ei pimesi, reaalset materjali nägemata tellida ega nii kaua oodata. Saunamaailmas oli 21 mm materjali laos olemas, 28 oleks pidanud ka pikalt ootama.Andresto kirjutas:Miks ei valinud / leidnud, 28 mm materjali! Andres
Kuna HaServ seda mõõtu saunalava nimetuse all müüb, siis eeldasin, et tegu on ka lava jaoks sobiliku paksusega.
Astusin eile veel saunamaailmast läbi ja konsulteerisin nendega läbipaindumise teemal. Nende seisukoht oli, et abachile oleks hea kolmas lisatugi alla panna isegi 28mm materjali korral, seega niikuinii tuleb lisatugevdused teha.
Tegelikult pean hobinikerdajaist väga lugu ja ei halvusta neid ega ka Sind.
Ega ma hetkel teagi nende materjalide igapäevasest saadavusest. Viimase sauna lõpetasin eelmine nädal I-Virus ja
see oli üleni termolepp. Tõsi, materjal (H-Serv) oli juba vajalikus koguses nädal v. paar, varem ostetud.
Lisatoe vajalikkus 28mm ja 600 mm laiusele lavale - see on müügimehe "jutt/seisukoht"!
Küll saad hakkama. Soovin edu! Andres
-
- Ehitusveteran
OK, sain aru. Thnx.A A kirjutas: Jahh, mõtlesin nii, et esimesed toestuslauad tulevad risti lava, paralleelselt ja vahetult 60cm abachi alla/külge.
Ja nüüd vekseldaksin keskele, nende v a h e l e , mitte a l l a, samad 45x70. 45x70 võid asendada ka muu sobilikuga!
See eskiis ja joonis ei ole minu sauna omad, vaid väga sarnase sauna omad, lihtsalt illustreerimiseks lisatud. Enda eskiisid ja joonised on pliiatsiga paberile sirgeldatud ja ei hakanud neid sisse skaneerima.A A kirjutas:Kui vaatasin Su esimese postituse pilti siis "lugesin" sealt välja sellised kihid: horisontaallaudis, tuulutusvahe 18x??mm, koos tuulutusliistuga, 45x45 karkass, mille taga siis see 100mm fiboplokk.
Tegelikkuses mingit karkassi ei ole. Ühel pool on 100 mm fiboplokk, teisel pool vana korstnajalg, mis nüüd kasutuses ainult ventilatsioonilõõrina. Ka sinna peale ei tahtnud ma midagi kandma panna.
Otse seina ja lakke on pandud Isover REK-45 jäik alumiiniumfooliumiga klaasvillaplaat, mis on 18x70 reikade ja naeltüüblitega kinni fikseeritud. Samad reikad moodustavad ka tuulutusvahe ja otse reikade peal on vooder.
Eks näis, kuidas see 45mm villa sooja peab. Fibo poole pealt ma väga ei karda, aga betoonlagi oleks ehk rohkem soojustust tahtnud. Kõrgus oli piiratud, kuna tegu keldriga. Kaevasin niigi sügavamaks, aga sügavamale minna ei andnud (betoonivalu jaoks kaevasin isegi kuni vundamendi taldmikuni). Lõpptulemuseks sai sauna kõrguseks koos tasanduse-kallete, põrandaplaatide, laesoojustuse, tuulutuse ja voodriga 189 cm. Pikemad mehed peavad pea norus käima.
Mis tehtud, see tehtud, villa peal (mis siis, et jäiga villa peal) istuvate reikade külge ma enam kandureid ei pane ning läbi voodri ja villa ka lõikama ei hakka - kasvõi juba aurutõkke rikkumise-lappimise pärast. Üks põhjus, miks ma kandureid ei pannud on veel selles, et ma ei teadnud lava lõpliku kuju, mis omakorda sõltus kerise valikust. Mul oli soojustuse ehitamise ajal veel mitu lahtist varianti - a) seinaäärne keris keset ruumi; b) ühes nurgas (ühe "L-i" asemel) eraldi seisev kivitorn. c) teises nurgas laiema astmelaua sisse uputatud kivitorn. (Harvia Kivi)A A kirjutas:...Köögikappide kinnitusi fibosse, ei saa võrrelda lavakinnitusega fibosse. Laval mõjub jõud ülalt alla, kappidel aga veel mingi nurga all, ruumi suunas. Lisaks on näit. I kujuga lava kinnitatud ka otstest otsakarkassi ja L või U kujulisel laval, on tihti lisaks veel 1 või 2 jalga.
-
- Ehitusveteran
See lisatoe jutt kehtis ainult abachi kohta - 28 mm lepa või haavaga ei oleks kõhelnud hetkegi seda 600 mm lavale ilma mingi lisatoeta panna.A A kirjutas:...Lisatoe vajalikkus 28mm ja 600 mm laiusele lavale - see on müügimehe "jutt/seisukoht"!
Küll saad hakkama. Soovin edu! Andres
Ausalt öeldes esimest korda abachilauda kätte võttes oli tunne sama, nagu seda penoplastist "Lenini palki" tõstes, mida ehituspoodides dekoratiivsel eesmärgil müüakse. Niivõrd kerge ja habras tundub. Termotöödeldud materjal veel eriti.
Tegelikult pidi ta murdumise suhtes üsnagi sitke olema, lihtsalt nõtkumine on ebameeldiv, kui lisatugi puudub.
Tänan igatahes kaasa mõtlemast

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas timburi »
-
- Ehitusveteran
Millega seoses tuleb mul meelde vene aeg, kus klassikaliselt oli tugitoolidel ja diivanil alati peal villased katted, "et ei määrduks". Ja teine kindel teema oli istmekatted autodes. Need katted olidki seal terve mööbli eluea ja enne väsisid vedrud-poroloon ära, aga mööbliriie istmekatete all oli ilus... kelle jaoks, ma ei saanud aru.timburi kirjutas:Pole küll au olnud abachipuust laval leili võtta, aga minu jaoks on juba nagunii igasuguse puu peal palja persega istumine ebahügieeniline. Seda enam, et ta nii poorne ja õhuline on... Kõikide saunaliste higi ja mingid muud vedelikud imbuvad ja imbuvad ja jäävadki imbuma sinna, ükskõik mis nimega see lava ka ei oleks. Mina kasutan ka alust, ja mitte ainult kuuma pärast.
Sauna juurde tagasi tulles, mina töötlen lavalauad Tikkurila Supi Laudesuoja lavakaitseainega, mis kujutab ennast parafiinõli. See sulgeb puidu pealmised poorid ning moodustab selle vett (ja higi) hülgevaks.
Mis "muid vedelikke" puudutab, siis ma ei kavatse asotsiaalsetele kodanikele saunateenust pakkuda ja sitase persega või tilkuva "m-i ja v-ga" lavale ei ronita. Kui tagumik tõesti nii tahmane, et määrib lava ära, siis käiakse enne dushi alt läbi.
- Hiid
- Ehituspenskar
Eelpool jäi mulje, et kardad tehases toonitud määret.
-
- Ehitusveteran
Et nagu mismõttes?Hiid kirjutas:enne seda SUPIt lähene loominguliselt ja määri lauad kokku tahma või purustatud söe virdega. Võid ka kasutada kuivanud lepa koorte keedist vms.
Eelpool jäi mulje, et kardad tehases toonitud määret.
Kaitsevaha/õli ja toonimine on nagu kaks erinevat asja. See, et ma avaldasin arvamust, et toonimisega saavutatud toon ei pruugi stabiilne olla, ei tähenda seda, et ma spetsiaalselt saunalava kaitseks mõeldud vahendit kardaksin.
Seda toonimisvahendit sai just mõni päev tagasi muide proovitud. Kuna lavalauad tulevad tumedad, siis paistavad männi/kuusekarkassi heledad triibud lavalaudade vahelt karjuvalt läbi. Uurisin, millega võiks aluskarkassi toonida ja Saunamaailma tegelased soovitasid sedasama Supi Saunasuojat, millega sauna seinu võõbatakse, Tikkurila värvikaardi järgi toonida ja sellega karkassi laudadealune pind üle tõmmata. Tegu on muidu täiesti ametlikult toonitava tootega.
Reaalsus on see, et see karkass jääb laiguline ja ega tal õiget tegu ega nägu ei ole. Lavalaudade vahelise 5...10mm pilu toonimiseks ehk kõlbab, aga suurt ilusat puidupinda ma selle tooniga rikkuma küll ei hakkaks.
Pealegi ei kujuta ma ette, mis nägu see omandab, kui aja jooksul kuluma hakkab. Uuendad ja saab veel laigulisem.
-
- Korralik postitaja
- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 3 korda
Lugemata postitus Postitas tõnu »
-
- Ehitusveteran
Termotöötlemine vähendab tootja andmetel puidu painde- ja murdumistugevust 30...40%, mistõttu ei soovitata seda kasutada kandvates konstruktsioonides. Mida tumedamaks on töödeldud puit, seda väiksem on tugevus.tõnu kirjutas:Endale tegin saunalava samuti termopuidust, mis on ise juba tumedam ja mida pole vaja toonidagi ning kogu lavakarkassi tegin sellest samast materjalist, et ei jääks kirju!
Mine “Saunad, dussiruumid, vannitoad, sanitaartehnika”
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu