Kuidas emaileerida vanni PENOSILI emaileerimiskomplektiga

saunad, santehnika, boilerid jne
Algaja_nr.287
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 3 korda

Kuidas emaileerida vanni PENOSILI emaileerimiskomplektiga

Lugemata postitus Postitas Algaja_nr.287 »

Jätsime renoveeritud korterisse sisse vana eestiaegse malmvanni. Otsusasin proovida seda väärikat jalgadel vanakest ise taastada. Uut vanni põhimõtteliselt ei tahtnud (lisaks ei oleks mul ka korraliku malmjalgadel uue vanni jaoks raha olnud:).
Peale välise kesta puhastamist/värvimist ja malmjalgade renoveerimist jms. jõudsin vanni sisemuse uuendamiseni. Pärast põhjalikke otsinguid naasesin ringiga tagasi PENOSILI vanniemaileerimise komplekti juurde. Paljud seda ei soovitanud. Räägiti mingitest epoksiidvahadest ja püstoliga värvimisest. PENOSILI kohta räägiti kohati, et asi on jama - email jäävat tükki, ei katvat ühtlaselt, pärast emaileerimist olevat vann kare, lühikese aja jooksul hakkavat email kooruma jne. Kuna internetist rohkem infot peale Wolfgrupi video "Kuidas renoveerida vanni emaili" (http://www.wolfgroupweb.com/mastersclub ... olution/16) ei leidnud, siis otsustasin asja ise ette võtta. Annan alljärgnevalt tulevastele ise-emaileerijatele väikese ülevaate sellest komplektist/protsessist.

PENOSILI vanni emaileerimise komplekt maksab tavalises ehituspoes ~30€ ringis. Mina sain selle näiteks K-Rautast hinnaga 27€.
Komplekt sisaldab emailgrunti, selle kõvendit, emailvärvi, selle kõvendit, segamispulki, paari kilekindaid, kahte švammirulli ja tükikese liivapaberit lihvimiseks. Samuti on kaasas põhjalik õpetus komplekti kasutamise kohta.
Pilt
Wolfgrupi videot vaadates oli kohe selge, et vaja läheb ka rulli maalriteipi ja vanu ajalehti vannitoa põranda katmiseks. Komplekt on iseenesest aus ja koostatud loomaks teoreetilist võimalust ainult selle abil vann emaileeritud saada.
Vann, mida taastama hakkasin näeb välja selline (Sellisel kujul oli seda juba paar korda lihvitud - esialgne olukord vanni seest oli enne lihvimist natukene hullem. Esines koguni emailikihist läbi tunginud roostet. Kuna emaileerimistööde puhul on korduvalt rõhutatud, et see peaks toimuma võimalikult tolmuvabas keskkonnas, siis otsustasin seda teha alles siis kui terve vannituba valmis ehitatud:

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Alustades enne emaileerimist vanni pinna liivapaberiga karestamist selgus, et komplektiga kaasas olnud 60 fraktsiooniga liivapaberi tükikesest jääb siiski väheks. Kulutasin lihvimisele umbes viis korda sama palju paberit. Lisaks soovitan vanni kohal kummardades ja seda lihvides kanda respiraatorit - emaili lihvimisele eraldub imepeenike valge lenduv tolm, mida on päris ebameeldiv sisse hingata.

PENOSILI emaileerimiskomplekti kasutamist tutvustavas videos soovitakse vanni ära- ja ülevoolu avad katta maalriteibiga. See jääb veidi arusaamatuks. Vann, mis vajab uut emailikihti vajab seda 100% tõenäosusega ka vanni külge kruvitud vooluavade katete alt (vabandan, et ei oska neid nende õigete nimedega nimetada). Keerasin oma vannil kõik jubinad küljest ja vastu vaatas selline rooste:

Pilt

Arusaadavalt on nende äravoolukatete mahakruvimine kordades keerulisem kinni ehitaud vanni puhul, aga võimatu ei tohiks see olla. Ja selle tegemata jätmine tundub väga mõtetu olevat.

Ühesõnaga lihvisin, nii palju kui sain, maha kõik rooste ja üritasin liivapaberiga kogu vanni sisu üle käia.
Järgmiseks tõmbasin tolmuimejaga vanni põhjast ära eelpool mainitud peenikese tolmu, kruvisin korras äravoolu toru vanni külge tagasi ja pesin vanni vee ja švammiga seest puhtaks. Lasin vannil täiesti ära kuivada.

Segasin kokku komplektis oleva krundi ja selle kõvendi. Segamist on päris palju, sest läbipaistev kõvendi ei taha esialgu valge emailvärviga väga seguneda. Panin kätte kilekindad, võtsin kätte väikese käepideme otsas oleva švammirulli ja kallasin - nii nagu videos ja õpetuseski on soovitatud, pool krundi kogusest vanni põhja. Ei soovita nii suures koguses värvi korraga vanni siiski kallata. Põhjus: krunt on üllatavalt paks ja viskoosne - selle vanni põhjast seintele laialiajamine on üsna tükk tegemist. Seda enam, et komplektis kaasas olev švammirull on ikka - vabandan väljenduse pärast - täielik sitanikerdis. Loomulikult olin ise loll, et arvasin, et ühes ready-made komplektis olevad tööriistad kuidagigi asjalikud on. Nagu ka eelnevalt mainisin - töö saaks nendega teoreetiliselt ära teha - aga siis peaksid korraga peale kantavad värvikogused ilmselt veelgi väiksemad olema, aega peaks palju rohkem olema ja õrnalt rulliga ülekäimist samuti. Probleem selles, et švammirulli hoidev plastmassist vars paindub natukenegi suurema surve avaldamise korral nii palju läbi, et varre konstruktsioon hakkab vastu švammi käima (nagu pildil näha).
Pilt

Kui vanni põhjas on aga ühes kohas pool liitrit "vedelat mett" (sobiv võrdlus krundi viskoossuse kirjeldamiseks), siis seda ühtlase kihina kogu vanni sisepinnale laiali ajamisel lihtsalt peab saama värvimisvahendile teatavat survet avaldada. Lõpptulemus oli muidugi see, et švammikiht tuli seda rullis hoidva tahke plastpooli küljest üldse tervikuna lahti ja jooksis värvimisel pooli pealt maha (pildil näha pooli küljest lahti tulnud švammikihti, värvirulli pooli, segamispulka ja krunditopsi:
Pilt

Ühesõnaga - vanni emailvärviga katmisel on vaja korralikku vahendit - ehituspoes müüdavat metallvarrega švammirulli.

Paksu emailvärvi krunti vanni sisepinnale ühtlaselt jaotades tuleks alguses rullida vanni kesktelje suhtes risti üle vanni pinna. St. et alustada põhjast, kuhu on kallatud (natuke) emailigrunti ja liikuda värvise rulliga mööda vanni seina üles vanni ääreni. Ühelt poolt ja teiseltpoolt. Ja nii senikaua kuni kogu emailvärv on katab vanni põhja seinu ja servi. Värvides on väga oluline, et vannitoas oleks valge - piisava valguse käes on näha kohad, kus emailvärvi kiht ei ole piisav (vana vanni pind kumab liiga läbi) või kohad kuhu liiga paksult sattunud värv voolama hakkab. Kui kogu vann on niimoodi üle käidud, tuleks vastu valgust vaadates kontrollida ebaühtlaseid kohti ja neid vajadusel rulliga siluda. Kui kõik on enam-vähem ühtlane ja värv kuivades juba kergelt nakkuma hakkab, siis on õige aeg rulliga pikki vanni siseseinu ja põhja sõita - avastasin, et see annab pinnale hea ühtlase viimistluse ja kaotab rullimisel jäänud püstised triibud vanni seintel.
Peale kruntimist jäi tulemus selline:
Pilt
Pilt
Pilt

Tähele tuleks panna, et tegu on esimese kihiga ehk gruntkihiga. Järgmise kihi saan peale panna alles 12-24h möödudes ja peale järjekordset lihvimist. Tundub, et lõpptulemus võiks mind isegi rahuldada - email katab vanni piinda üllatavalt paksu kihiga ja vajub värvimisel piisavalt ühtlaseks. Loomulikult ei ole tulemus võrreldav uue vanni värske pinnaga, aga see oli mulle alguses peale selge.

Postitan kindlasti peale viimase viimistluse andmist ka kogu emaileerimise lõpptulemuse siia. Siis lisan ka oma arvamuse ise vanni emaileerimise kohta :)
tõnu
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Kuidas emaileerida vanni PENOSILI emaileerimiskomplektig

Lugemata postitus Postitas tõnu »

Lisa kindlasti ka poole aasta pärast üks pildike, milline vann siis välja näeb!
timburi
külaline

Lugemata postitus Postitas timburi »

Hea on jah sellist ülevaadet lugeda koos piltidega, endalgi plaanis järjekorras olevatest remonditöödest sellised asjad teha. Endal seisab sama töö ees, ilmselt sama vahendiga.
Ise ma ainult lihvin masinaga ja ilmselt vajab seesama roostes äravooluauk ka natuke pahtlit täiteks.

Niipalju kui ise kommentaare lugenud olen selle penosili kohta, siis on neid seinast seina. Mina järeldan sellest seda, et lõpptulemuse vastupidavus sõltub eeltöödest. Kellel ikka kohe värv lahti tuleb, see pole järelikult ilusti aluspinda puhtaks teinud, roostest puhastanud, kuivada lasknud krundil+emailil. Selle emailiga tehtud vanni ei tohtinud kasutada minu arust kuni 7 päeva. Kui ma ei eksi, siis oli see email ka toonitav.

Miks ma sellesse tootesse usun juba ette ära - minu enda korteris olev vann on ilmselt sama (või veel kehvema värviga) tehtud roheliseks, ja see on ikka 3 aastat ilusti vastu pidanud. On ühtlane kulumine, aga mitte mingi tükiviisiline eemaldumine jne.
ogriv
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas ogriv »

Olen kasutanud isiklikult sama asja. Üldiselt tuleb asja hoida ilusti puhtana, peale vannikasutust ilusti puhtaks uhada, muidu määrdub süvitsi ja ja hiljem asi keerulisem. Puhastades ei tohi kasutada äädikat ja sidrunit, need keedavad ta ägedalt ülesse ja saad uuesti töö ette võtta. Ise olen aegajalt kasutanud wc poti puhastus vahendit, aga seda ka kiirelt peale, kiire nühkimine ja loputus. Kui törts peale lasta on näha kuis seda valgendama hakkab. Edu kasutamisel, ise kasutasin toote teenust üle 5 aasta, nüüdseks kodu müüdud koos emailiga :)
Irje
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Irje »

Jaanuaris sai krunt peale, millal siis viimistluskiht? Väga huvitav oleks ikkagi lõpptulemust ka näha.
Liana
külaline

Lugemata postitus Postitas Liana »

Tere! nägin seda komplekti ABC Ehitusest aga mul tekkis küsimus kas ta sobib akrüül dushialuse renoveerimiseks?
Expert
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 18 korda

Lugemata postitus Postitas Expert »

Liana kirjutas:Tere! nägin seda komplekti ABC Ehitusest aga mul tekkis küsimus kas ta sobib akrüül dushialuse renoveerimiseks?
Ei sobi.
Olukord Eesti ehitusturul on "suurepärane", kuid mitte lootusetu...
Vasta