Vesi roomab tuulekasti peale

Ohm
külaline

Vesi roomab tuulekasti peale

Lugemata postitus Postitas Ohm »

Küsimus paarkümmend aastat tagasi ehitatud maja valtsplekkkatuses. Kaldenurk 10 kraadi. Vesi roomab üle räästaserva tagasikeeratud pleki alumist pinda mööda ülespoole ja siis tulekasti peale. Ehk ei tilgu mitte vihmarenni, vaid tuulekasti servast maha. Serva pikkus, mis ulatab üle tuulekasti väljapoole, on üsna väike, ca 4 cm ja kogu selle maa suudab vesi üles ronida. Kas on häid ettepanekuid, kuidas olukorda lihtsalt parandada? Mingi mastiksi triip näiteks tõmmata kõige alumisse serva, et sealt vesi renni tilguks? Või neutraalsilikooniga alumisele pinnale kleepida plekist "keel", mis jääks vee ronimisele ette?

Tänud heade mõtete eest ette, niikui sula katuse puhtaks teeb, tahaks käed külge panna.
Kalle
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 3831
Liitunud: 07 Veebr 2011, 11:52
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Vesi roomab tuulekasti peale

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Katuse kalle on tõesti väike ja seal oleks olnud lausa kohustus kasutada tagasilöögi veenina. Antud juhul teeks ise nii, et keeraks püstivalsid maha alt servast ja, siis väänaks paar cm. noka alla, nii, et jääks parajalt järsk kalle. Selleks on vaja erilisi mokatange laenata mõnelt plekult või keevitad ise naelatangidest näiteks kokku midagi.
Külaline
külaline

Re: Vesi roomab tuulekasti peale

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ehk juba aitab ka, kui valtsipaani keskmises osas esiserv nati alla painutada. Püstvaltsi juures tuleb alla painutamine katkestada, et sealt plekk ei rebeneks. Reeglina hakkab jää alla voolama nüüd esiaääre kõiga madalamast punktist ja esiääre paraja kalde olemasolul ei suuda alt tagasi liikuda.
Terava murdenurga tekitamiseks esiäärde peaks olema jah spets tööriist või nii 90 kraadilised tangid, kui veerenn keeramist segama jääb.
Loomulikult võib esiääre tagasi keeratud plekiääre alla ka tiganina paigaldada...või proovid selle teha silikoonist...
Mul endal on garaaži katuse valgusaknal sisse klaasile tõmmatud silikoonist triibud, et kondensvesi kukuks ennem alla, kui puidust piidani jõuab :)

taastaja
murmet
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 425
Liitunud: 06 Okt 2007, 09:14
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Vesi roomab tuulekasti peale

Lugemata postitus Postitas murmet »

Pindpinevus on nähtuse nimi miks vesi "ülespoole" ronib. Olin sama probleemi ees oma maja katusega aga õline/ rasvane kiht pleki alumisele servale päästis olukorra. Kuna pintseldamine tundus veidra väljakutsena, siis kasutasin pulverisaatoriga varustet õliballooni :D
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 3831
Liitunud: 07 Veebr 2011, 11:52
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Vesi roomab tuulekasti peale

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Õli ei tee kindlasti paha katusele aga tuulega lööb ikkagi vastu lauda.Sügisel üks vend helistas, et tal katus enda meelest terve aga ikkagi jookseb tuppa sisse kuskilt. Kohale minnes selgus, et see räästalaud puudus üldse ja tuulega keeras vee tagasi ja otse pööningule.
Siiski sellest väga suurt probleemi ei teki kui vahel tuulega lõõbki tagasi nätuke, sest küll ära ka kuivab. Tean väga vanu katuseid, kus ainult paar cm. üle aga häda ei ole miskit. Peaasi, et ta iga vihmaga laua peale ei jookse ja pidevalt märg ei ole.
Vasta