Kas maaküte või tavaline keskküttesüsteem???
-
- külaline
Kas maaküte või tavaline keskküttesüsteem???
Lugemata postitus Postitas Freddy »
Sooviksin head nõu keskküttesüsteemi valikul. Nimelt olen probleemi ees, kas valida oma talule keskküttesüsteemiks maaküte või miski muu. Majas on köetavat pinda kokku ca 250m2. Sellest ca 90% on põrandaküte. Siiani olin mõelnud panna maakütet, mille kohta kuulsin aga hiljuti, et maakütte puhul on probleemiks nö. amortisatsioon (torustik maa sees jne.). Kallis ehitada, aga ei kesta nii kaua, et tasuks ennast ära. Kindlasti leidub siin foorumis palju inimesi, kes oskaks anda nõu küttesüsteemi valiku tegemisel. Mis on ühe või teise küttesüsteemi + ja -.
Lugupidamisega Freddy
-
- külaline
Re: Kas maaküte või tavaline keskküttesüsteem???
Lugemata postitus Postitas Lammas »
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas ml »
Kui on vastavalt nõuetele paigaldatud ja usaldusväärse tootja soojuspump, siis võid olla kindel, et võid seadme unustada järgnevaks 20 aastaks kindlasti. Inimesed sõidavad ka 40 aastat vanade autodega, nii ka maasoojuspump ei hüppa ühel heal päeval lihtsalt laiali. Mõnikord tuleb vaid varuosi vahetada.Freddy kirjutas:Tere kõigile.
Sooviksin head nõu keskküttesüsteemi valikul. Nimelt olen probleemi ees, kas valida oma talule keskküttesüsteemiks maaküte või miski muu. Majas on köetavat pinda kokku ca 250m2. Sellest ca 90% on põrandaküte. Siiani olin mõelnud panna maakütet, mille kohta kuulsin aga hiljuti, et maakütte puhul on probleemiks nö. amortisatsioon (torustik maa sees jne.). Kallis ehitada, aga ei kesta nii kaua, et tasuks ennast ära. Kindlasti leidub siin foorumis palju inimesi, kes oskaks anda nõu küttesüsteemi valiku tegemisel. Mis on ühe või teise küttesüsteemi + ja -.
Lugupidamisega Freddy
Torustik, nagu ka plastist veetorustik, peab vastavalt toru sertifikaadile vastu pidama 50 aastat. Kui vähem, on kehv teostus või kehv materjal.
Lugemata postitus Postitas ponkskar »

Vastupidavust jms ei oska loomulikult hinnata, kuna endal see alles 1,5.a. töötanud.
- Hiid
- Ehituspenskar
- On tänanud: 105 korda
- On tänatud: 84 korda
Lugemata postitus Postitas Hiid »
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 3 korda
- On tänatud: 316 korda
Lugemata postitus Postitas Kalvis »
Maasoojuspumbal on üsna kallis toru maa sisse panek, kuid seda tuleb soovitavalt palju panna. (700 m peaks paras olema 400 m on kommentaaride järgi väheks jäänud). Või kasutad kahte kaevu (kaevu puurimine peaks odavam olema). Maasoojuspumba agregaati ei soovita liiga kallist osta, kallimatele on juurde topitud palju kullast (küttesüsteemi) lisavidinaid, mida tegelikult pole vaja või saad juurde osta eraldi ja palju soodsamalt. Ise ei maksaks mitte mingil juhul soojapumba agregaadi eest rohkem kui 80000 ja siis peab selle hinna sees olema ka kõik kullast vidinad, firma nimi laitmatu jne.
Tänase elektri hinna juures on soojapump väga hea odava küttehinnaga seade, seadmete ostuhinnad on mõistlikud. Maasoojuspumpade hind jätkab kindlasti langemist.
Mul veel soojuspumbal eraldi voolumõõtjat pole, aga kogu elamise elektriarved on olnud alates eelmise aasta oktoobrist sellised:Hiid kirjutas:ponkskar, palju sul selle maja kohta elektrikulu on, mis küttele kulub?
Okt.1193eek
Nov.1167
Dets. 1455
Jaan. 1695
Veeb. 1428
Märts 1541
Aprill 1128
Mai 984
Juuni 886
Juuli 709
August 847eek
Kasutan ainult Ik praegu (~100m2), maja poolenisti soojustamata, II k. oli talvel sama külm kui õueski.
Andurid on toas 22kraadi peal. Alates selle aasta juunist hakkas vent. ka tuksuma.
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 66 korda
Lugemata postitus Postitas trebla »
Või palju oli püsitasu?, kuus?.. st mitu amprit peakaitse ja mis pakett?
Ei viitsinud kõiki kuusid vaadata, aga võtsin suurima, keskmise ja väikseima kuluga kuu:trebla kirjutas:Palju oli kokku kWh?
Või palju oli püsitasu?, kuus?.. st mitu amprit peakaitse ja mis pakett?
jaanuar 2010:
1396kwh- 1695,2EEK- sellest püsitasud 301,92EEK
oktoober 2009:
962kwh- 1193,1EEK- sellest püsitasud 301,92EEK
juuli 2010:
413kwh- 709,9EEK- sellest püsitasud 214,32EEK
Küttepakett on ja peakaitse 16A. Selle paketiga tuleb suvel kirves kwh hind. Eks peab arvutama tagant järgi, et kas suveks paketivahetus annaks efekti või mitte. Paketivahetus on vist 1x aastas tasuta, muidu paarisaja kandis vist (ei viitsi vaadata praegu täpsemalt).
-
- Ehituspenskar
Kui ka sooja vett elektriga ei tee, siis mulle tundub, et neljaliikmeline pere tarbib pliitide, pesumasinate, telekate ja valgustitega nii 2500 - 3000 kWh aastas ära. Ülejäänu muu on siis küte ja soe vesi.
Sellise tarbimise juures pole ka aastaringselt küttepakkett soodsaim - odavam tuleb vist see Kodu 4 vms..
Mul endal läheb kah samasse kanti.
Lõin kokku, et viimase 12 kuu summa ongi 14100EEK, see siis kogu elekter.trebla kirjutas:Sul näib tulevat nii 14 000 krooni aastas ja umbes sama palju kWh-sid kah?
Kui ka sooja vett elektriga ei tee, siis mulle tundub, et neljaliikmeline pere tarbib pliitide, pesumasinate, telekate ja valgustitega nii 2500 - 3000 kWh aastas ära. Ülejäänu muu on siis küte ja soe vesi.
Sellise tarbimise juures pole ka aastaringselt küttepakkett soodsaim - odavam tuleb vist see Kodu 4 vms..
PS: Meil on 5-liikmeline pere

-
- külaline
Lugemata postitus Postitas SP »
Mul pole kordagi veel kepse kotti visanud, majas oleme elanud ~1,5.a st,et siis ka see külm talvSP kirjutas:kas 16A peakaitse on tõesti piisav? mul 10kw võimsusega maasoojuspump ja müüja poolt oli soovitus vähemalt 25A peakaitse.

-
- Ehituspenskar
3f x 16A x 230V x 24h x 365p = 96 710 kWh aastas.
Mis teeks kuskil üle 100 000 krooni ka küttepaketiga...

Väiksema peakaitsmega peab lihtsalt koormust/tarbimist hajutama.
Appi võivad tulla näiteks prioriteedireleed.
Põrandakütte ja elektrikerise näiteks saab kohvikannu või elektripliidi kasutamise ajaks lihtsalt tagant ära lülitada.
Keerukamad seadmed, nagu maasoojuspump on, muidugi ilmselt eriti ei talu ootamatut toite katkemist.
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas ikru »
-
- külaline
-
- Ehituspenskar
- On tänanud: 89 korda
- On tänatud: 142 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Sedaviisi arvutades küll hirmus palju, aga pidevat koormust ainult 11kW, kui pump sellest 10 ära võtab, siis jõululaupäeval enam hane ahju ei pane, isegi pimedas istudes.trebla kirjutas:3x16 A võimaldaks tarbida : 3f x 16A x 230V x 24h x 365p = 96 710 kWh aastas.
Lugemata postitus Postitas xda »
Et näiteks 10kW-ne seade tõesti töötaks 10-ne kilovatise võimsusega, siis peaks 230V-se pinge puhul voolutarve olema 43,5A.
Lühidaltöeldes rusikareegel on, et 1kW tarbimise puhul peaks olema 5A voolutarvet 230V puhul. Siis jääb ka väike varu.
Arvestades et pumba cop on umbes 3, siis ongi 16A peakaitse suht miinimum variant. Siin tekivad ka pingelangud majasiseses el. kaabelduses ja seetõttu saabki kasutada lisaks veel muid elektriseadmeid suht vabalt.
- nosy
- Korralik postitaja
- On tänatud: 10 korda
Lugemata postitus Postitas nosy »
Kuna põrandas süsteem olemas ja köetav pind piisavalt suur + talumaadel maastik toru-trassi paigalduseks, siis kindlasti soovitaks maakütte suunda minna. Kvaliteediprobleemidest pole keegi päästetud - osta triikraud v mersu, ikka võib alt minna.Freddy kirjutas:.... valida oma talule keskküttesüsteemiks maaküte või miski muu. Majas on köetavat pinda kokku ca 250m2. Sellest ca 90% on põrandaküte. Siiani olin mõelnud panna maakütet ...
Kui teha lihtsad arvutused investeeringuid, pangalaenu intresse ja elektri püsikulusid arvestades, siis alates 200 m2 küttepinna puhul tekibki majanduslikus mõttekuses plussmärk maasoojuspumba valik teha. Exelis tehtud arvutus kõiki neid kulusid arvestades, annaks parema ülevaate.
Kel rohkem pappi taskus, võib ka oma 100 m2 elupinnale sellise pikaajalise tasuvusega mugava küttesüsteemi (maasoojuspumba) panna - kokkuvõttes maksad 15 a jooksul ikkagi sama summa (süsteemi rikete v müüjafirma pankroti korral ka rohkem), mis otse-elektriküttele kulutades.
Lisa-infona seda, et 8-kuise kütteperioodi jooksul on vaid 2-l kuul (jaan-veebr) maasoojuspumba torustiku sügavuses temp tiba kõrgem , kui keskmine välisõhu-temp. Ülejäänu 6 kuu kestel on maasisene temp madalam (st kehvem COP), kui välisõhust soojust ammendav seade. Õ-Õ ja Õ-V soojuspumpadel kulub kahjuks ca 10% energiast sulatustsüklitele- kaablitele.
Eelnevatele postitustele: Pole mõtet ajada segamini süsteemi tarbimisvõimsust ja küttevõimsust ( kahjuks mõlemad kWh-des)
-
- külaline
-
- külaline
Lugemata postitus Postitas skip128 »
Tekkis ka huvi arvutada. Mul on viimase 12 kuu (sept09-aug10) kogutarbimine 16973 kw. Pump Thermia Diplomat 10TWS. 2009 kasutasin kodu4 paketti ja 2010 läksin üle küttepaketile. Kokku siis viimased 12 kuud 21247 krooni. Pole ka ime: maja 200 m2, nii põrandaküte kui radiaatorid, 4 inimest, igast pesumasinad ja muud masinad töötavad, sitaks külm talv, elektrihinna tõus jne.ponkskar kirjutas:Lõin kokku, et viimase 12 kuu summa ongi 14100EEK, see siis kogu elekter.trebla kirjutas:Sul näib tulevat nii 14 000 krooni aastas ja umbes sama palju kWh-sid kah?
PS: Meil on 5-liikmeline pere
-
- Ehituspenskar
Kui sa ahju või kaminat sealjuures ei kasutanud, siis ma ütleks, et sul vast soojem maja kui mul.
Lugemata postitus Postitas skip128 »
-
- Uus kasutaja
- On tänatud: 2 korda
Lugemata postitus Postitas olev »
Kel huvi jälgida kulusid võrdlemise eesmärgil või uue küttesüsteemi valikul, siis proovin täiendada tabelit iga kuu algul:
http://www.werder.ee/maakyte.htm
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu