Plaatvundament ja aluspinnas

alustaja123
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 02 Okt 2021, 08:36

Plaatvundament ja aluspinnas

Lugemata postitus Postitas alustaja123 »

Tere

Olen otsinud ja lugenud siin teemasid plaatvundamendi ja loodusliku aluspinnase kohta, aga otsest vastust pole.
Juhul kui selline teema olemas, palun viidake.

Minu küsimus on, et kui maja tuleb sisuliselt männimetsa alla, kus looduslik aluspinnas on liiv, siis milline võiks olla plaatvundamendi puhul vundamendi plaadi alune kihtide ehitus. Maja vundamendiplaadi suurus on nõks alla 100m2 ja peale tuleb ilmselt ühekordne puitarkass elementmaja.

Arhitekt oma joonistes on justkui märkinud, et tuleks süvendada maapinda ca 30-40cm, seejärel geodekstiil ja tihendatud killustik/täiteliiv, millele siis vundamendiplaat. Ilmselt see mingi standardjoonis ja küsimuse peale tuli vastus, et olukroda peaks hindama ehitaja ja tegema lõplikud valikud.

Küsimused:

1. Kui juba looduslik aluspinnas on nagunii liivane, peale ca 10-20cm taimestiku koorimist, kas on vajalik nii palju seda süvendada ja kas on vajalik killustiku paigaldus? Liiv peaks vihmaveed ise läbi juhtima. Drenaazi ei tule. Maapinna üldine reljeef tasane, ei ole augus vms.

2. Juhul kui killustiku vaja ei ole, siis samuti küsimus geodetsiiili vajalikkuses, et juhul kui tuleb huumuse arvelt ehitusliivaga täita 10-20cm, siis kas selle loodusliku liiva ja tihendatud ehitusliiva vahele on vajalik geodekstiil, või võib need liiva kihid teineteisega nö seguneda. Sügavamas kihis pidi olema nö vesiliiv.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10636
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Plaatvundament ja aluspinnas

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Liiv on lai mõiste. Männiku karjääri liiv -väga hea kandevõime. Vesiliiv - kannab aga probleemne. Vesiliivaga on nii, et kui ta on kuiv siis kannab OK aga kui märg siis on kandevõime piiratud.
Vesiliivaga on veel see häda, et kui ta on märg siis vett laseb väga halvasti läbi.
Vasta