Päikesepaneelid ja lumetõke katusel

reneneimann
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 01 Okt 2021, 18:23

Päikesepaneelid ja lumetõke katusel

Lugemata postitus Postitas reneneimann »

Hoiatan ette, et jutt on pikk, aga olukord on huvitav :)

Plaanis on lasta paigaldada olemasoleva kahekorruselise eramaja katusele päikesepaneelid - kelpkatus, kalle 25 kraadi, Monieri 2-laineline katusekivi. Peale päikesepaneelide paigaldamist tekiks olukord, kus paneelid ja olemasolevad torulumetõkked paiknevad lähestikku ning umbes sama kõrgusega (ca 15 cm), mistõttu libiseks lumi mööda paneele üle lumetõkete alla. Olen konsulteerinud erinevate inimestega, s.h. päikesepaneelide paigaldajaga, Monieriga ja Ruukkiga. Pakutud on erinevaid variante ja argumente. Üks võimalikke variante on selline (https://db3pap006files.storage.live.com ... height=807) ja olemasolevad lumetõkked sellised (https://db3pap006files.storage.live.com ... eight=1226).

Nüüd vaja otsustada, mida teha:

A) Eemaldada üldse lumetõkked - eelpool kirjeldatud olukorras ei oleks lumetõketest paneelide taga niikuinii kasu. Võiks kaaluda ka seda varianti, et jätta piisava kõrgusega lumetõke näiteks ainult peaukse kohale.

Eelis - mahutaks paar paneeli rohkem (kasulik paneelide tootlikkuse ja tasuvusaja seisukohast).
Puudus - võimalik turvarisk, sest katusele kogunenud lumi võib inimestele pähe sadada.

B) Jätta olemasolevate lumetõkete ja paneelide vahele piisav vahe (nö. tõsta paneelid kõrgemale), et lumi üle tõkete ei libiseks.
Eelis - ei teki turvariski
Puudus - katusele mahuks vähem paneele. Kelpkatusele ei mahu kolmnurksete külgede tõttu niigi väga palju paneele panna.

C) Lumetõkked kõrgemate vastu vahetada
Selliseid valmislahendusi Monier ja Ruukki paraku pakkuda ei osanud ning ma ise ka ei leidnud, mille abil saaks lihtsalt olemasolevaid Monieri lumetõkkeid kõrgemaks muuta.

Eelis - ei teki turvariski
Puudus - võib minna kulukaks

D) Olemasolevad lumetõkked "kodukootud" lahendusega kõrgemaks teha
Võimalus oleks tekitada mingi kohandatud lahendus - olemasolevate lumetõkkekandurite külge kinnitada võrktõke (tulemus oleks umbes midagi sellist: https://www.vitadoors.ee/wp-content/upl ... 1580-3.jpg)

Eelis - odavam kui C ja teoreetiliselt ohutum kui A.
Puudus - "kodukootud" lahenduse puhul tekib teoreetiline risk, et kaadervärk laguneb lume ja jää raskuse all ära ning lisaks lumele sajab kellelegi pähe ka hunnik rauda.

Kui D variant on tehtud korralikult ja asjatundlikult, peaks see teoreetiliselt olema kõige mõistlikum lahendus.

Samas kõlas ka selline arvamus:
kivi on struktuursem võrreldes paneelidega ja kivile lumi nakkub tugevamini kinni. LIbedatele paneelidele ei tohiks suurt lund tekkidagi - eriti veel siis, kui paneelid on peaaegu räästani. Lumetõkete effekt võib olla soovitule hoopis vastupidine. Torulumetõkke põhimõte on see, et laseb torude vahelt sõmeralt aegajalt lund alla tulla. Seevastu paneelidelt tuiskab kerge lumi alla ja see on ohutum, kui lumekamakate alla kukkumine. Kui räästasse hoopis takistus ette tekib lumetõkke näol, võib paneelidel lumi jäätuda, kuna paneeli pind tume ja päiksega hakkab lumi sulama. Lõpuks võivad räästas tekkida lumekamakad ja kohati isegi jäised kamakad. Kui need alla sajavad, on veel hullem.

Seda arvasin ma ka ise, et libedatelt paneelidelt libiseb lumi kergemini alla ja suuri kamakaid naljalt ei tekigi. Kui seda uskuda, siis võiks alles jätta lihtsalt olemasolevad lumetõkked, mis hoiavad lund kinni sellel osal, kus paneele ei ole. Maja ise on Tallinnas merest umbes kilomeetri kaugusel ja kahekorruselise maja katus tuultele üsna avatud. See räägib selle kasuks, et libedatelt päikesepaneelidelt puhul tuul lume tõesti ära.

Märgiks eraldi ära ka selle, et peres on sirgumas väike laps, kes kindlasti ka talvel ümber maja ringi uudistab. Seega peaks lahendus olema turvaline.

Mida arvate?
Vasta