Palksauna soojustamine

Palkmajade teema
andri007
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 3
Liitunud: 06 Veebr 2018, 20:21

Palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas andri007 »

Tere

On plaanis vana ristpalk saun sooja- ja tuulepidavamaks teha. Foorumis on sarnastel teemadel palju juttu, aga sooviks just sauna kontekstis veelkord üle küsida. Saun on Saaremaa stiilis suure kinnise kerisega, leiliruum on väga niiske, leiliruumis sees kasutatakse palju vett jne.

1) Mida täpselt teha fassaadiga?

Probleem on pigem külmas tuules, mis puhub sauna jahedaks, tuulevaikse suveilmaga küttes on kõik hästi. Soov on seespool jätta originaalne palk nähtavaks, väljast katta voodrilauaga, sest ajaga on kadunud seina hea välimus. Kas minna pigem palgi vahede takutamise ja tuuletõkke teed, või kasutada vill+tuuletõke kombinatsiooni (pidades silmas ruumi niiskust ja seina hingamist)? Milliseid materjale ja millist karkassi konstruktsiooni soovitaksite?
Kuna osa maja seina teistes kuivades ruumides on tervenisti paekivist müür, mida ei hakka muutma, seab see teatavad piirangud soojustuskihi paksusele, ideaalis üle 150mm väljapoole ei tahaks palkosa paksust tuua.


2) Mida teha põranda/vundamendiga?

Teine suur küsimus on väga külma põrandaga, kust kipub tuul alt läbi puhuma. Maja seisab paekivist laotud sidumata üpris kõrgel (ca 0.6m) vundamendil. Põrand on vundamendile toetuvatel taladel laudpõrand, all tükk vahet ja siis muld. Leiliruumis maha kallatav vesi voolab praegu lihsalt põranda ja vundamendi vahelt välja kraavi.
Millised võimalused seal oleks põrandat soojemaks ja tuulekindlaks teha, samas säilitades autentse võimaluse leiliruumis vett põrandale kallata ning väljast laotud vundamendi välimust muutmata?

Igasugused nõuanded on väga teretulnud ,

Tänud ette,
A
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2049
Liitunud: 15 Juun 2009, 21:11
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 38 korda

Re: Palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Kui otsustad saunale tuuletõkke ümber panna siis suure tõenäosusega kaotab takutamine ja villa paigaldamine mõtte. Piisab ka paksust (tapiga) tuuletõkkest. Takutamisel on sellisele juhul vaid visuaalne effekt. Kui mõni suurem pragu või auk/vahe häirib siis topid selle linatakku täis, et silma ei karjuks, kuid tuule peab ikkagi kinni tuuletõke. Seinte soojustamisel pole minu meelest samuti erilist mõtet. Hoone peab pärast kasutamist ka tuulduma. Kui saun ka peale tuuletõkke paigaldamist külm, siis oleks ehk vaja hakata mõtlema hoopis võimsama kerise peale mis sauna piisavalt soojaks kütta.
Torutööd Tartus 56 932 898
mõte
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 94
Liitunud: 23 Dets 2018, 21:53
On tänatud: 7 korda

Re: Palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas mõte »

Ole väga ettevaatlik kuidas seda tuule eest kaitsed või soojustad. See saun on tõenäoliselt tänu sellele kestnud tänaseni kuna on nii "hõre", puiduga ei juhtu väga midagi kui saab peale märgumist korralikult ära kuivada. Jamaks läheb siis kui vesi ja niiskus seisma jäävad.
Vasta