Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.

Palkmajade teema
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 24 korda

Re: Kuidas ma endale maja ehitama hakkasin.

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Küülaline kirjutas: 10 Aug 2024, 19:20 Tulebki ju esitada kõik joonised PDFis, nii EHRi või kuhu tahes mujale.
Eelpool ju mingi "suur kisa formaadi ümber"...
Ma tahtsin lihtsalt juhtida tähelepanu, et KOV (või kes iganes) määrab mis / kuidas jms ja see kes KOV-i (või kuhu iganes) pöördub peab selle tagama (mitte vastupidi)...
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 44 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Mina nagu siiani teadsin ka, et joonsed tuleb esitada PDFina ning terve projekt on sellena ka EHRi üles laetud. Lisatud on vaid kaks aastat vana geoalus DWG formaadis. Seepärast ei pööranud ma ka valla märkusele, et asendiplaan on loetamatu, siiani mingit tähelepanu.
vuuk tänaseks juba vähemalt neli erinevat inimest seda projekti sirvinud ning keegi peale Kambja valla ehitusnõuniku pole väitnud, et see oleks loetamatu või poleks üheselt mõistetav. Omaltpoolt on mõned inimesed juhtinud tähelepanu küll erinevatele näpukatele aga see on ka kõik. Olen kindel, et kui eesmärgiks on vigade otsimine siis kindlasti leiaks neid sellest tööst piisavalt, kuid ma ei kirjuta doktoritööd vaid eelprojekti. Vähemalt üks täiesti võõras inimene on väitnud mulle, et tema oleks suuteline selle järgi maja valmis ehitama. Projekti koostamise eesmärk on üheselt välja toodud kui ehitusloa hankimine aga millegipärast pole see vallale loa väljastamiseks piisav. Eks järgmisel katsel selgub mis või kas veel puudus on.
Eile ilmunud Postimehe artiklis on toodud välja Tartu linnale esitatud projekti eskiislahenduse võidutöö. https://tartu.postimees.ee/8075241/raat ... heksa-kuud
Vastavalt majandus-ja taristuministri poolt 2023a vastuvõetud määruses "Nõuded ehitusprojektile" sisalduva §8 lõikele 9 võib projekteeritava ehitise joonised esitatada eelprojektis graafilistel joonistel. Kas artiklis välja toodud eskiis vastab siis selles määruses nõutule? Kui vastab siis ma väidan, et ka minu joonised on piisavad, kuid vald neid siiani sobilikuks ei ole tunnistanud. :scratch:
Torutööd Tartus 56 932 898
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Ei tasu segi ajada konkursi eskiisi ja ehitusjooniseid...
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 84 korda
On tänatud: 139 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

EH.INS. kirjutas: 11 Aug 2024, 09:57konkursi eskiisi ja ehitusjooniseid...
Ega pikk88 ei teegi ehitusjooniseid, vaid tahab EELPROJEKTILE saada ehitusluba.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Eelprojekti joonised on ka ehitusjoonised
Lihtsalt detailsus on vastavalt eelprojektile
Ka eskiis ja eelprojekt on erinevad asjad
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Elektri osas ei tehta hoone siseosa kohta üldse eelprojektis jooniseid, ainult tekstiline osa, st seletuskiri.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Küülaline kirjutas: 11 Aug 2024, 13:35 Elektri osas ei tehta hoone siseosa kohta üldse eelprojektis jooniseid, ainult tekstiline osa, st seletuskiri.
Tõsi...
Ka erinevatel muudel osadel pole eelprojektis jooniseid...
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 11 Aug 2024, 12:30 Eelprojekti joonised on ka ehitusjoonised
Lihtsalt detailsus on vastavalt eelprojektile
Ka eskiis ja eelprojekt on erinevad asjad
Kas sul võimalik siia postitada näiteid sellest millised on eelprojektis kasutamiseks soblikud graafilised joonised mida aktsepteeritakse igas riigiametis?
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Kas sul võimalik siia postitada näiteid sellest millised on eelprojektis kasutamiseks soblikud graafilised joonised mida aktsepteeritakse igas riigiametis?
Ei ole...
Põhjuseid on mitu
Esimene oleks nt see, et minu eriala ei anna reeglina üldse eelprojektis jooniseid (annab vaid AR)
Teine oleks nt see, et mul puudub projekti tellija luba
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sinu jutust järeldan ma, et oled koolitatud ja paberitega projekteerija? Sellisel juhul oled ju läbinud väljaõppe kus on ometigi näidatud mustandeid mille alusel koostad omad joonised? Kas need on siis ka salajased ja nende avaldamiseks on tarvis õpetaja luba?
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

"Väljaõppe" olen läbinud...
Ja kestab pidevalt - tegemist on protsessiga
Kahjuks pole mul jagada "mustandeid mille alusel koostan jooniseid"
Lihtsustatult väljendudes koostan PROJEKTI põhimõttel, et detailsus vastab staadiumile ja PROJEKTI moodustavad lahutamatute osadena joonised, seletuskiri, tehn kirjeldused, lisad jms ning PROJEKT tervikuna on ehituserialaselt professionaalne
A23
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 15 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

pikk88 kirjutas: 12 Aug 2024, 09:37 Sinu jutust järeldan ma, et oled koolitatud ja paberitega projekteerija? Sellisel juhul oled ju läbinud väljaõppe kus on ometigi näidatud mustandeid mille alusel koostad omad joonised? Kas need on siis ka salajased ja nende avaldamiseks on tarvis õpetaja luba?
Mingi aeg otsisin ka "näidisprojekte". Ilmnes, et mõned olidki, vist kogemata, oma projektid netis kättesaadavaks teinud, koos nimedega tiitliblokkides jms. Ei ole neid faile ega linke salvestanud.
Ise ajasin projekti puhul näpuga järge nõuetes, et mis peab olema. KOV tahtis küll rohkem saada, seda, mida nagunii pidin ehitamise tarvis tegema, need osad lisasin, mida ei pidanud vajalikuks, viitasin nõuetele ja sellega lepiti.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Huvi pärast otsisin ja leidsin selle...(aega kulus ca 1 minut)
Ei tutvunud / ei oska kommenteerida kas ja mis KOV-le on sobiv...
Manused
EP.pdf
(667.75 KiB) Allalaaditud 43 korda
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 12 Aug 2024, 09:52 Lihtsustatult väljendudes koostan PROJEKTI põhimõttel, et detailsus vastab staadiumile ja PROJEKTI moodustavad lahutamatute osadena joonised, seletuskiri, tehn kirjeldused, lisad jms ning PROJEKT tervikuna on ehituserialaselt professionaalne
See tähendab siis, et seletuskiri ja joonised moodustavad ühtse terviku ning täiendavad teineteist? Minule väitis vallaametnik, et esmatähtsad on joonised, sest tema ei pea projektist näpuga järge ajama millest on fassaad, milline on fassaadi toon, mis on katusematerjal jne vaid kõik tuleb joonise kõrvale nimekirjana välja tuua.

Lisaks sellele ootan alates 19. juulist vallast tagasisidet selle kohta millistele nõuetele peab vastama projektis sisalduv veetrassi rajamise osa. Paar lehekülge tagasi soovitas keegi suvaline sellise päringu valda saata, sest nõunik leidis, et minu projektis sisalduv veevärgi osa pole neile sobilik. Konsulteerisin ka ühe veevärgile projekte koostava isikuga, kelle jutu järgi peaks kõik nagu igati viisakas olema ning kui vallal on mingid erinõudmised siis oleksid need loomulikult olema kirjas ka projekteerimistingimustes. Seal neid aga pole.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Loomulikult täiendavad teineteist, terviku moodustavad koos
Ja mitte ainult sel kiri ja joonised vaid ka muud
Ja joonistel omakorda on viited muudele joonistele
Aga see ei tähenda, et "joonisele vaadates" ei oleks põhimõte selge
Viited mujale on täpsustava iseloomuga
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

pikk88 kirjutas: 13 Aug 2024, 08:38
EH.INS. kirjutas: 12 Aug 2024, 09:52 Lihtsustatult väljendudes koostan PROJEKTI põhimõttel, et detailsus vastab staadiumile ja PROJEKTI moodustavad lahutamatute osadena joonised, seletuskiri, tehn kirjeldused, lisad jms ning PROJEKT tervikuna on ehituserialaselt professionaalne
See tähendab siis, et seletuskiri ja joonised moodustavad ühtse terviku ning täiendavad teineteist? Minule väitis vallaametnik, et esmatähtsad on joonised, sest tema ei pea projektist näpuga järge ajama millest on fassaad, milline on fassaadi toon, mis on katusematerjal jne vaid kõik tuleb joonise kõrvale nimekirjana välja tuua.

Lisaks sellele ootan alates 19. juulist vallast tagasisidet selle kohta millistele nõuetele peab vastama projektis sisalduv veetrassi rajamise osa. Paar lehekülge tagasi soovitas keegi suvaline sellise päringu valda saata, sest nõunik leidis, et minu projektis sisalduv veevärgi osa pole neile sobilik. Konsulteerisin ka ühe veevärgile projekte koostava isikuga, kelle jutu järgi peaks kõik nagu igati viisakas olema ning kui vallal on mingid erinõudmised siis oleksid need loomulikult olema kirjas ka projekteerimistingimustes. Seal neid aga pole.
Mälu järgi - nõuetes oli kirjas umbes nii, et kui kogu info on võimalik joonistel edastada, siis ei ole eraldi seletuskiri vajalik.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

On võimalik esitada kogu seletuskirja (ja muude lisade) info joonisel
Joonis sisu muutub jaburaks
Joonise formaat muutub jaburaks
JNE
Mina tahaks näha projekti kus puudub seletuskiri
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

Olen näinud, et ehitajad "kaunistavad" oma soojakute siseseinu A0's väljaplotitud A1 joonistega.

(Vaatasin jooniseid ja kõrvalteemana hakkas silma, et õõnespaneelidele tehtava põrandavalu armatuurvõrk on täpselt keskel. Meil siin foorumis levib arvamus, et alati peaks allosas olema. Lisaks on paneeli ja valu vahel veel 30 mm soojustust (nii on kirjas). Ise kahtlustaks pigem, et sellel on mingi muu funktsioon.)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Natuke naljaga pooleks ütles minu esimesel töökohal, umbes 45 a tagasi, üks tolleaegne projekti peainsener (oli selline ametikoht), et seletuskiri peab olema nii põhjalik, et jooniseid pole vajagi.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

@ A23

Kas Sa seda valu / 30mm soojustuse "asja" küsid tõsiselt???
Kui tõsiselt (loodan siiski, et mitte) siis:
- RB paneeli peal on TASANDUSVALU / tegemist pole kandekonstruktsiooniga
- Reeglina valu kiudbetoon (lihtsam teostada) / võrk vaid siis kui tegemist põrandaküttega / küttetoru paigutus määrab võrgu paigutuse
- Soojustus millest räägid on HELIISOLATSIOON
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

EH.INS. kirjutas: 13 Aug 2024, 11:16 @ A23

Kas Sa seda valu / 30mm soojustuse "asja" küsid tõsiselt???
Kui tõsiselt (loodan siiski, et mitte) siis:
- RB paneeli peal on TASANDUSVALU / tegemist pole kandekonstruktsiooniga
- Reeglina valu kiudbetoon (lihtsam teostada) / võrk vaid siis kui tegemist põrandaküttega / küttetoru paigutus määrab võrgu paigutuse
- Soojustus millest räägid on HELIISOLATSIOON
Soojustus ta olla ei saa juba sel lihtsal põhjusel, et mõlemal pool paneeli on täpselt sama t°. Küll aga jäi just tööprojektis silma seesama sõna "soojustus" :) . Võimalik, et projekteerijad kasutavadki EPS asemel sõna "soojustus", ükskõik, siis mis tegelikku funktsiooni see konkreetsel juhul täidab. Ise kahtlustasin, et see 30 mm kiht oli pandud sinna võimaliku vibratsiooni ja põrutuste amortiseerimiseks, suht lähedane Sinu pakutud heliisolatsioonile.
Võimalik, et see sarrustusega osa oligi põrandaküttega ala, jooniseid on sadu ja see sattus juhuslikult ette.
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Pole vahet "mis värvi on kass, peaasi, et hiiri püüab"
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 89 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kas EPS-iga tehakse nüüdsel ajal heliisolatsiooni?
EH.INS.
Ehitusguru
Ehitusguru

Löögi / sammumüra on märksõna
Oluline on eraldada "kihid"
Saab ka EPS-ga
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 89 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Kas on teh andmed?
Vasta