Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 48 korda
On tänatud: 142 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Sõnum on praegu selline, et põlevkivijaamad on riburada rikkis: https://arvamus.delfi.ee/artikkel/12042 ... -ja-kiirus
Tsitaat:
6. jaanuaril algas tõeline talv. Uue aasta toodud mõnest külmakraadist sai kolmekuningapäeva varahommikul –15, kohati ka –25 kraadi.

7. jaanuaril ütles üles Auvere elektrijaam.

Jaam, mille ülesanne Eesti elektrisüsteemis on aidata üle elada just nimelt külma ja pimedat talveperioodi.

Meie ainuke uuem põlevkivijaam – Eesti põlevkivienergeetika kroonijuveel – on nüüd rikkis ligi kaks külma nädalat, kuni 22. jaanuarini. 270 MW lubatud tootmisvõimsust on lihtsalt puudu.

Sellised rikked, mõni kuudepikkune, on jaama saatnud sünnist saati. On aastaid, kus see on olnud rohkem rikkis kui töös.

Kõigest nädala kestnud uue aastagi sees polnud see esimene kord. 4. jaanuaril oli Auvere samuti kaheksa tundi rikkis.

Veel sel suvel-sügisel oli jaam rivist väljas kolm kuud järjest – põhjenduseks hooldustööd, et „talveks valmis olla“. Nagu näha, muidugi ei olda.

On neid, kes ütlevad, et Auvere ongi tehnoloogiliselt eriliselt õnnetu juhtum ja et selle põhjal ei saavat midagi järeldada põlevkivienergia kohta üldisemalt.

Heakene küll, vaatame siis veel kalendrisse.

8. jaanuaril ehk eile, kui valitsus kinnitas uue energiamajanduse arengukava aastani 2035 (ENMAK), saatis Eesti Energia uue veateate.

Seekord läks läbi vana katel Eesti elektrijaama 8. plokis. 100 MW lubatud võimsust kadus ligi nädalaks.

Ent see pole kõik. Eile tuli saata üks veateade veel – seekord süüdlaseks 5. plokk samas Eesti elektrijaamas. Ligi 100 MW sellest polnud tootmiseks kättesaadav (kuni tänase pärastlõunani).

Kordame üle: on kriitilised nädalad, mille jaoks põlevkivijaamu üldse veel vajame. Päikest odavaima elektri tootmiseks pole, tarbimine on külma tõttu laes – sel ajal ei tohiks ükski juhitav elektrijaam mingil juhul alt vedada.

On palju neid, kes kasutavad taastuvenergiast rääkides parteilist juhuelektri jutupunkti – Auveres ja Narvas on teie jaoks tõeline juhuelekter. Tuult ja päikest oskame ennustada päris hästi. Auveret aga mitte. Kui tootmisest kukub ette hoiatamata välja suur ja süsteemi seisukohalt oluline jaam, on kahju ja risk palju suuremad kui hajutatud tootmise korral.
Ja Sutteri ENMAK-i kriitika põhjuseid võib ka otsida sellest, kuidas ta EE juhi kohalt sule sappa sai:
https://arvamus.postimees.ee/7607122/na ... ra-elekter
https://majandus.postimees.ee/7605707/k ... hi-ametist

Lisaks pole tal üldse elektrialast haridust, on mehaanikainsener. Ma ei kujutaks ette, et madalamal tasemel võib mehaanik juhtida elektrisüsteeme.

EhIns, kas sa läheksid Enefittu juhtima? Energeetikast tead sitaks palju, näiteks, et roheline on jama. ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 96 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Ma ei sea kahtluse alla Sinu (kunn) spetsiifilisi ja põhjalikke teadmisi energeetika tehn detailidest ega hakkagi väitma, et tean neid Sinu tasemel, kaugel sellest

Aga ma oskan "raha lugeda" ja arvutada...
Isegi protsentarvutust tunnen
Ja isegi süsteemset tasuvusarvutust olen nuusutanud
Ja isegi intressidest olen kuulnud
On 2 võimalust - kas "rohemajandajad ja roheenergeetikud" eelnevat ei tunne või ajavad kelbast (pakun viimast)

PS
No huvitav miks põlevkivijaamad on sellises seisus nagu on?
Kui kõik need mustmiljonid mis on põletatud "rohekatelde ahjudes" oleks suunatud sinna...
Kui poleks ideloogilist maksustamist...

Ja huvitav miks kogu Euroopa tööstus kurdab kõrgete energiahindade üle
Ja kurdab seda valjemini mida suurem on nn "taastuvenergia" osakaal

Näeme mis, kus ja kuidas lõpeb...
Urmas
autodidakt
On tänanud: 408 korda
On tänatud: 446 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Tema sõnul on Euroopa Liit liikunud rohepöördega suunas, kus poliitiline ambitsioon on kaotanud sideme majandusliku reaalsusega.
Tsitaadi allikas https://www.ohtuleht.ee/1148385/jaak-ma ... de-hinnaga
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 10 Jaan 2026, 07:05
Tema sõnul on Euroopa Liit liikunud rohepöördega suunas, kus poliitiline ambitsioon on kaotanud sideme majandusliku reaalsusega.
Tsitaadi allikas https://www.ohtuleht.ee/1148385/jaak-ma ... de-hinnaga
Urmas - kohe tehakse Sulle selgeks, et "sõnumitooja" pole õige...
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 10 Jaan 2026, 07:12 Urmas - kohe tehakse Sulle selgeks, et "sõnumitooja" pole õige...
Isegi eelmise riigikorra ajal oli näiteks pulmades kord majas- peksta ei tohtinud ainult pulmaisa ja fotograafi, ülejäänud võisid omavahel üksteist tümitada niipalju kui jaksasid. :) Aga tänapäeval pekstakse ka sõnumitoojat. O tempora, o mores! ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 91 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

https://www.err.ee/1609889506/harri-tii ... aktuaalsed
Käsitluse järgi juba mineviku suured mõtlejad on päikeseenergia ja rohepöörde usku tunnistanud inimese eksistentsi tegeliku osana, ja uuema aja majanduskasvu filosoofiad luksuse poole püüdlemisega on olnud see vale tee, mis aita edasi ega ole inimeseks olemisele loomulik korraldus.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Prill - kust raha tuleb?

Kui suur on tervisekassa puudujääk?
Pensionid?
Sotsmin-i üldse?
Õpetajate, päästetöötajate jne, jne palgad?
Üleüldse eelarve puudujääk?

Mina isiklikult oleks väga rahul kui see jabur sotsialistlik solidaarsus kaoks (või vähemalt miinimumi) ja kõik tervisega ja pensioniga jms oleks inimese enda teha...
Kõrgharidus samuti...
Muu haridus maksumaksja kulul ja inimväärse haridustöötajajate palgaga
Sama pääste, politsei jms
Igasugu MTÜ-d üldse ilma kõigest / muidusööjad ja sitakeerajad ametnikud samuti

Aga pakun lampi, et igasugu tasaarendajad / rohepöörajad jms "õigluse eest" võitlev kontigent on esimene kes prääksuma hakkab...
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 10 Jaan 2026, 16:45 Mina isiklikult oleks väga rahul kui see jabur sotsialistlik solidaarsus kaoks (või vähemalt miinimumi) ja kõik tervisega ja pensioniga jms oleks inimese enda teha...
Siin jäääks veidi eriarvamusele. Mingi humanism inimeste suhtes võiks jääda, kellede tervis ei sõltu neist endist. Või ootamatu terviserike noores eas. Siin olen nõus solidaarsusega. Kas minu pahe aktsiis ei pidavat minema tervishoidu? Kui jah, siis arvestades oma pahe staaži, olen ikka väga paljusid päästnud. Muidugi eeldusel, et mu pahest laekunud aktsiis on laekunud ikka õigele eelarve reale. Tegelikult veidi kahtlen selles. Aga noh, vähemalt Tervisekassa suvepäevadesse olen kindlasti panustanud. ;)
EH.INS. kirjutas: 10 Jaan 2026, 16:45 Kõrgharidus samuti...
Muu haridus maksumaksja kulul ja inimväärse haridustöötajajate palgaga
Sama pääste, politsei jms
Nõus.
EH.INS. kirjutas: 10 Jaan 2026, 16:45 Igasugu MTÜ-d üldse ilma kõigest / muidusööjad ja sitakeerajad ametnikud samuti
200% nõus! Miks ma ei anneta? Sattusin aastaid tagasi lugema uuriva ajakirjanduse(?) mingit artiklit MTÜ-de majanduskuludest. Kui reklaamide järgi ikka ühe elupäästva MTÜ tegevuskulud moodustavad 60% annetustest, siis ausalt öeldes ma ei näe mitte ühtegi head põhjust MTÜ-de tegeliskeid toita. Viimati loetu(eelmisel aastal) oli vist ainuke normaalne MTÜ vähihaigete abistamiseks Tänavsuu(?) organiseeritu, kus majanduskulud jäid 10-20% piiresse. Kel huvi, otsib ise täpsed %-d. Pigem annan otse kasvõi näo poolest tuttavale kerjusele paar eurot ja tean, et sellest summast keegi matti ei võta.
EH.INS. kirjutas: 10 Jaan 2026, 16:45 Aga pakun lampi, et igasugu tasaarendajad / rohepöörajad jms "õigluse eest" võitlev kontigent on esimene kes prääksuma hakkab...
Kui nendel tsitaadis nimetatutel rahakraanid kinni keerata ehk ei mingit raha, olgu projekt kui idealistlik või "reaalne", siis seda kontingenti peab ju samuti hakkama tööturule suunama ja ümber õpetama. Kahjuks toimuvad tootvale tööle suunavad kursused jällegi maksumaksja raha eest. Milles olen mina süüdi, et nad on ennast maksumaksja arvelt laiskvorstideks(ühe erakonna arvates lausa hobusevarasteks) koolitanud. ;)
Viimati muutis Urmas, 10 Jaan 2026, 17:56, muudetud 2 korda kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas - nõus - väljendasin valesti...
Kõige nõrgemate sotsabi on elementaarne
Ma pidasin silmas "kaarega kõigile"
Vasta