Just üledimensioneeritud pumbaga sa lasedki "lapats põhjas foorilt foorile". Aladimensioneeritud pump töötab kauem, et saada vajalik soojahulk. Ehk näiteks 30 min töötab ja 15 min seisab. Üledimensioneeritud pump 15 min tööd ja 15 min seisu. Vahe tuleb 2 või 4 käivituskorda tunnis.
Minule selgitas pumba paigaldaja, et üle 20 minuti korraga ei ole soovitatav lasta pumbal järjest töötada. Minu pump töötab max 15 minutit. Ja lapats põhjas lastes tõstab minu pump temperatuuri üles suht ruttu. Käivitusmomendil näitab tavaliselt 17 kW ja paari minuti jooksul see näit "kukub" 5-6 kW peale nende ilmadega. Kuda ta siis täie lapatsiga paneb

Tsiteerin:
Põrandakütte puhul ei tohiks olla põrandasse mineva ja tuleva temperatuuride erinevus olla suurem, kui 5 kraadi. See temp, aga mis sul parajast põrandasse läheb, sõltub aga suuresti püranda konstruktsioonist - kas plaat, puitpõrand, parekett vm.
Radiaatorkütte puhul on temperatuuride erinevus 20 kraadi. Ehk väljas miinus 25 kraadi juures oleks küttesse minev temperatuur 70 kraadi. See standardi järgi. Maasoojuspumba efektiivsus sellisel temperatuuril on aga olematu.
Selle loogika järgi peaksin mina olema kodus - 25 kraadiga külmas kuna maasoojuspumba efektiivsus on olematu...
Kas see jutt mitte õhksoojuspumba kohta ei käi

Maa temperatuur on ikka kordades kõrgem ja õige kollektori paigalduse korral seda probleemi ei teki.
Ja see radiaatorkütte temp. erinevus 20 kraadi? Kui sa valid õige suurusega (kiirgepinnaga) radikad, siis on kõik OK. Paljud radikatootjad annavad lisaks tavakeskütte temperatuuridele lisaks ka maasoojuspumpade jaoks võimsustabelid. Selle järgi paigaldad endale radika ja kõik on OK. Mingist külmetamisest küll juttu olla ei saa. Kussjuures plekkradikatel on see vahe üsna väike. Mina enda pidin seetõttu pleki valima, sest malm oleks seinas kole raskeks läinud.