Planeedi Maa päästmine

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 78 korda

Re: Planeedi Maa päästmine

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 19:05 Ostukoha valikul otse Temust tellides olen ma planeedi Maa päästmisel kliimasoojenemisest lausa ultraäärmustumeroheline. :) Asi selles, et jättes tarneahelas vahele ühe lüli(kohaliku diileri) kulub täpselt sama toote mulle kättetoimetamiseks vähem fossiilset kütust.
Eksid mitmes punktis:

a) Temu-d ja muud müüjad võivad sulle kaupa postitada ka oma Euroopa tugipunktidest;
b) pakilogistika osas sõidavad veokid ja lendavad lennukid sõltumata sinu kauba seal peal olekust või puudumisest - mingit ressursisäästu ei sünni;
c) tarbid sa (ja koormad planeeti) kolm korda rohkem kui kohalikelt kallimat kaupa ostes;
d) iga pisiost pakendatakse eraldi karpi selmet hulgipakendi kohalikku poodi toimetada - pakkematerjali ülekulu.

Ma su tegevusviisis küll mingit keskkonnasäästu ei näe.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 384 korda
On tänatud: 429 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

madis64 kirjutas: 04 Juul 2025, 19:24 Eksid mitmes punktis:

a) Temu-d ja muud müüjad võivad sulle kaupa postitada ka oma Euroopa tugipunktidest;
b) pakilogistika osas sõidavad veokid ja lendavad lennukid sõltumata sinu kauba seal peal olekust või puudumisest - mingit ressursisäästu ei sünni;
c) tarbid sa (ja koormad planeeti) kolm korda rohkem kui kohalikelt kallimat kaupa ostes;
d) iga pisiost pakendatakse eraldi karpi selmet hulgipakendi kohalikku poodi toimetada - pakkematerjali ülekulu.

Ma su tegevusviisis küll mingit keskkonnasäästu ei näe.
Punkt a- oleme vahest jälginud Temust tellitud mõne paki teekonda. Täpselt ei mäleta, kuid ühe tellimuse puhul kõigepealt saabus tellitu Leetu, sealt Hollandisse, sealt Poola, sealt uuesti Leetu ja sealt vist Tallinnasse ja sealt lõpuks Märjamaale. Ja kohaliku diileri käest tellitud sellesama kauba reis oleks olnud milline? Ülearune ja mõtetu paki teekonnale oleks veel toimetamine kohaliku diileri juurde ja alles tema käest Märjamaale. Kodutöö tegemisel enne ostu kohaliku diileri käest ostmisel on kättesaamise tähtajad ca 10-14 päeva ehk samad mis otse Temust ostes. Miks kui neil kaup Eesti laos olemas? Idee järgi kohaliku diileri käest ostes üle kahe päeva see tellimuse täitmine aega ju ei tohiks võtta kui kaup laos.
Punktid b ja c- millisel planeeti Maa kliimasoojenemist päästval viisil toimetatakse Hiinast kaup kohaliku diileri "lattu"? Tuvipostiga?
Punkt d- no ei tule mulle koju kaup ka kohaliku diileri käest ostes ilma pakendamata ja kauba küljes ainult plastikkrõpsuga silt mu koduse aadressiga. Mu jutt käib meie kohalikest diileritest rääkides ikka internetipoodide kohta, kellel ei ole füüsilist kauplust. Osadel on, kuid kui kaupa kohapeal ei ole, siis tarnetähtaegadest juba rääkisin ehk nemad tellivad meie eest. Kui sa ise oskaks mõnda tööd teha ja on võimalus see töö ise ära teha, siis kahtlen kas ostaks seda teenust. Kaup on sama, aga meie ei osta ega ei maksa tellimisteenuse eest. Rahast hakkab kahju.

Nagu sa tead, siis ei midagi isiklikku. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 20:03 Mu jutt käib meie kohalikest diileritest rääkides ikka internetipoodide kohta, kellel ei ole füüsilist kauplust.
Ups, selle jätsid sa paraku mainimata, minu jutt käis ikka kauplusi pidavate vahendajate/esindajate kohta.

Neid kohalikke ainult veebis olevaid "poode" olen aega ajalt küll kasutanud, kuid viimati ei mäleta millal.
Nendega võib ka tõsisemaid probleeme esineda kui rahalised:

https://majandus.postimees.ee/8279223/e ... tat-midagi
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas: 04 Juul 2025, 20:15 Ups, selle tarkusetera jätsid sa paraku mainimata, minu jutt käis ikka kauplusi pidavate vahendajate kohta.
Sul jäi vist kuidagi kahe silma vahele see punasega rõhutatu.
Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 19:05
madis64 kirjutas: 04 Juul 2025, 18:27 Ostukoha valik (kellele oma raha viid) on aga vaba kodaniku vaba valik ;-)
Ostukoha valikul otse Temust tellides olen ma planeedi Maa päästmisel kliimasoojenemisest lausa ultraäärmustumeroheline. :) Asi selles, et jättes tarneahelas vahele ühe lüli(kohaliku diileri) kulub täpselt sama toote mulle kättetoimetamiseks vähem fossiilset kütust.
Mitte ise poodi minnes. Isegi kui oleks kaupluses, siis need kauplused asuksid enamuses suurtes tõmbekeskustes ja sinna järgi minek eeldab jälle CO2 heite tekitamist ja lisakulutusi. No ei ole Märjamaal selliseid füüsilisi poode. ;)

OT. Oli hiljuti ja on veel vaja lammutada vana ventsüsteemi torusid. Osad peenemad torud olid omavahel kinnitatud 1/2" peaga. 6mm ei mahtunud peale ja 7mm jäi suureks. Mitte üheski kohapealsest poes ei olnud müüa 1/2" mõõdus padrunit ei eraldi ega mingiski komplektis. Tahtsin juba sõita Raplasse, aga no siis avastasin, et kruvide magnetotsik on täpselt 1/2" mõõdus "kuuskant padrun". ;)
Viimati muutis Urmas, 04 Juul 2025, 20:31, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 20:21 Sul jäi vist kuidagi kahe silma vahele see punasega rõhutatu.
Ei jäänud, kuid sealt ei loe välja, et sa füüsilise poe pidajaid diileriteks ei loe.
Kas pakile jähed ise järgi või toob kuller kohale või pakiautomaati, on ju sinu otsus ja ei sõltu tavaliselt müüjast.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 64 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Mis te nüüd vaidlete tobeda asja pärast...
Selge ju, et absoluutne enamus valib odavama ja mugavama teenuse / toote
Rääkigu keskkonnasäästust mida iganes
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas: 04 Juul 2025, 20:26 Ei jäänud, kuid sealt ei loe välja, et sa füüsilise poe pidajaid diileriteks ei loe.
Olgu, minu viga. Läksin nurka häbenema. :blush: ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 04 Juul 2025, 20:29 Mis te nüüd vaidlete tobeda asja pärast...
Millise "tobeda asja pärast" - me siin päästame usinalt planeeti... ;)
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 20:32 Läksin nurka häbenema. :blush: ;)
Võid välja tulla, õues ilus ilm ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui Maad päästate siis lugege seda lillelapse juttu...
https://www.postimees.ee/8275563/taltec ... ama-ei-saa
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 04 Juul 2025, 20:40 Kui Maad päästate siis lugege seda lillelapse juttu...
Paar lehekülge tagasi(234) ma ka imestasin, et kuidas sellise mõtteviisiga saab olla sellisel ametikohal.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 20:45
EH.INS. kirjutas: 04 Juul 2025, 20:40 Kui Maad päästate siis lugege seda lillelapse juttu...
Paar lehekülge tagasi(234) ma ka imestasin, et kuidas sellise mõtteviisiga saab olla sellisel ametikohal.
OK - ei pannud tähele...
Imestus on muidugi loogiline...
Veelgi imestusväärsem on see, et sellise asja peale läheb maksumaksja raha
Viimati muutis EH.INS., 04 Juul 2025, 21:07, muudetud 1 kord kokku.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ehk on tulevikus segadust ja vääritimõistmist vähem sündimas:

https://arhiiv.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=diiler&F=M
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas: 04 Juul 2025, 21:06 Ehk on tulevikus segadust ja vääritimõistmist vähem sündimas:

https://arhiiv.eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=diiler&F=M
Lugesin viidet ja kuidas saad sina aru sõna "diiler" viites olnud vastest "vahendaja/edasimüüja"? Kas EKI tõlgenduse järgi oma magamistoas(kodukontoris) internetipoodi pidav, oma tegevuseks on tal vajalik vist ainult arvuti ja samas ainult internetipoodi, mitte füüsilist kauplemispinda, pidav vahendaja/edasimüüja on diiler või ei ole? Kas mingi kauba edasimüüja peab olema seotud mõne konkreetse firmaga? Nagu ei oleks kohustust. :scratch:
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 21:29 Kas kodukontoris internetipoodi pidav, oma tegevuseks on tal vajalik vist ainult arvuti ja samas ainult internetipoodi, mitte füüsilist kauplemispinda, pidav vahendaja on diiler või ei ole?
On ikka, kuid samavõrd on diiler mingi brändi ametlik esindaja, kelle tegevusega sinu eespoolkirjeldatu eriti minu arvates ei haaku.

Nii et kaks pimedat kirjaldasid elevanti...
Urmas
autodidakt

madis64 kirjutas: 04 Juul 2025, 21:34 Nii et kaks pimedat kirjaldasid elevanti...
Ju vist. :)
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 04 Juul 2025, 21:06 OK - ei pannud tähele...
Imestus on muidugi loogiline...
Veelgi imestusväärsem on see, et sellise asja peale läheb maksumaksja raha
See mammi meenutab Marie Antoinetti, kes korisevate kõhtudega nälgas talupoegadelt küsis, et miks nood siis nälja kustatamiseks kooki ei söö. Või Stalinit, kelle jaoks oli kõik välismaine kapitalistlik rämps ja pähh. :)
Urmas
autodidakt

Huvitav, kas Simmo Saar on lugenud VE foorumis minu kommentaari rattakiirteede kohta, et tal samasugused mõtted nagu isegi kirjutasin? ;)
Ametnike reaalsustaju kadumist näitab eriti hästi 96 miljonit maksev «Eesti rattastrateegia 2040».
Artikli lõpupoole on ka täpselt samasuguseid mõtteid nagu minulgi.

Tsitaadi allikas https://arvamus.postimees.ee/8281259/si ... sternaidis
val
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 19 korda
On tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas val »

Urmas kirjutas: 04 Juul 2025, 22:33. ... samasugused mõtted nagu isegi kirjutasin? ;)
Ametnike reaalsustaju kadumist näitab eriti hästi 96 miljonit maksev «Eesti rattastrateegia 2040».
https://arvamus.postimees.ee/8281259/si ... sternaidis
Prohvet oled, mis muud, aga selgita ära üks loogikaviga. Kui elu on nii hukas nagu artikkel väidab ja läheb aina hullemaks, siis oleme varsti nii vaesed, et ei jõua omale autot osta. Mis me siit järeldame? Kas need rattastrateegia tegijad on ka prohvetid?
Vasta