Päikesepaneelidest aed

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
optimist88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 10 korda

Re: Päikesepaneelidest aed

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

EH.INS. kirjutas: 11 Mai 2025, 05:48
optimist88 kirjutas: 10 Mai 2025, 22:19
EH.INS. kirjutas: 10 Mai 2025, 15:30 Kui meeldib üle 2a pesta, nühkida, õlitada jne siis anna tuld...
Mul on targematki teha...

Ja nüüd arvuta ka
Suvaliselt eeldades võib lolli olukorda sattuda. 11aastaga ÜKS pesu (polnud vaja pesta, testisin uut pesurit) ja KAKS õlitust. Lauad oleks veel käinud, karkass osaliselt pehme. Enamus materjali lubati taaskasutuseks viia. Tasuvusarvutustega ma abi ei vaja. Lastele töökasvatuse organiseerimisega ka mitte.
PS
Ei ole väitnud, et vajad abi arvutustega - veelgi vähem (tegelikult 0) olen midagi kobisenud laste kasvatamise kohalt...
Õige jah, sa püüdsid mulle õpetada kuidas materjali kogus ühikuhinnaga korrutada :). Ja "inkrimineerida" terrassi hooldust sinu suva järgi. Terrassi hooldus, nii vähe kui seda üldse on, toimub laste töökasvatuse raames. Loodan, et su silmaring nüüd avardus piisavalt ja ei pea enam nii lapsikult küsima nagu - Mis krdi asi ajab mingit immutatud puitu jms kasutama
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Modele saadetud taotlus terassi asjad kuskile mujale transportida. Palun siin see asi lõpetada.

Pingile infoks, et paneelide ainuvõimalik kinnituskoht on tehase kohad- sa peaksid seda teadma ja seega paneelide otstest kinnitamine on välistatud. Postide samm on just ca 1,1- 1,4 m, igale paneelile 2, nagu oli kirjas.

Eh ins, tänud märkuste eest, üritan leida tugevamad postid. Huvitav on see, et AI eksib piirmomendi arvutamisel ligi 10x, kusjuures näiliselt kasutab õigeid seoseid. Sellega tuleb olla üliettevaatlik.

Aiaposte tehakse seinapaksusega isegi 1,2 mm, kuidagi nad 10- 20 a püsivad.
Viimati muutis kunn24, 11 Mai 2025, 15:39, muudetud 1 kord kokku.
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 54 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

optimist88 kirjutas: 11 Mai 2025, 13:37
EH.INS. kirjutas: 11 Mai 2025, 05:48
optimist88 kirjutas: 10 Mai 2025, 22:19
EH.INS. kirjutas: 10 Mai 2025, 15:30 Kui meeldib üle 2a pesta, nühkida, õlitada jne siis anna tuld...
Mul on targematki teha...

Ja nüüd arvuta ka
Suvaliselt eeldades võib lolli olukorda sattuda. 11aastaga ÜKS pesu (polnud vaja pesta, testisin uut pesurit) ja KAKS õlitust. Lauad oleks veel käinud, karkass osaliselt pehme. Enamus materjali lubati taaskasutuseks viia. Tasuvusarvutustega ma abi ei vaja. Lastele töökasvatuse organiseerimisega ka mitte.
PS
Ei ole väitnud, et vajad abi arvutustega - veelgi vähem (tegelikult 0) olen midagi kobisenud laste kasvatamise kohalt...
Õige jah, sa püüdsid mulle õpetada kuidas materjali kogus ühikuhinnaga korrutada :). Ja "inkrimineerida" terrassi hooldust sinu suva järgi. Terrassi hooldus, nii vähe kui seda üldse on, toimub laste töökasvatuse raames. Loodan, et su silmaring nüüd avardus piisavalt ja ei pea enam nii lapsikult küsima nagu - Mis krdi asi ajab mingit immutatud puitu jms kasutama
Vabandan...
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kunn24 kirjutas: 11 Mai 2025, 15:06 Huvitav on see, et AI eksib piirmomendi arvutamisel ligi 10x, kusjuures näoliselt kasutab õigeid seoseid. Sellega tuleb olla üliettevaatlik.
Ka minu sisenditega eksis - sest arvestas, et post on toetatud nii ülat kui alt...
Peale täpsustust, et post töötab konsoolina märkis midagi sellist: tänan täpsustuse eest, sel juhul tuleb arvutused uuesti teha...
Ja ettevaatlik tuleb olla küll - seda asja ikka pimesi uskuda ei saa...
Seda olen mitu korda huvi pärast kontrollinud - talle ei piisa lihtsalt esialgsetest lähteandmetest - kui on esialgsed arvutused ära teinud tuleb ülesannet vajalikul viisil täpsustada
Ühe korra jaurasin mingi lihtsa fermikesega vist üle 10 lisatäpsustusega - alles siis sai õige tulemuse
Kui rääkida postist siis soovitaks hoopis alumiiniumit (jah-kallim, kuid sisuliselt korrosioonivaba so hooldusvaba-pole võrreldav tsinkimisega)
Täiesti sobiv võiks olla 60x60x3 (alumiinium EN AW-6060 T66)

PS
Aga jah, Sul on õigus küll - mode võiks selle terrasside jauramise mujale tõsta...
Kasvõi uue teemana...(Hiid peaks ju hakkama saama)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sõna "kallim" välistab selle kohe. Kui alumiiniumsulamit betoneerida, kas ta C300 leelisele vastu peab? Olen näinud, kui õhuliini Al- sulamist tross on saanud betooniga kokku ja mingi aja pärast katkenud. Kaalumisel on isegi 70 või 80 mm puitpostid.
Kuna paneeli lubatud koormus on spetsi järgi "• Mechanical performance up to 5400 Pa positive load and 2400 Pa
negative load", siis tundub isegi mõistlik omada nõrku poste, mis ülemäärase tuulekoormusega läbi painduksid. Kusjuures 2400 Pa (st 2,4 kN/m2) tundub ka olema rohkem hiinlaste "lambi" number, st 0 on lõpus "isetekkeline" (5400-st pole mõtet üldse rääkidagi) ja ma kujuta hästi ette, kuidas 2,6 m2 paneeli puhul selliseid tõmbejõude läbi tema raami 4 M8 poldi kaudu edasi anda või kuidas 2 + 3 mm klaasid sellist koormust taluksid.

Kordan siia paneeli datasheedi, seal on lõike A-A juures paigaldusaugud (installing hole). https://outlet.sunecor.com/wp-content/u ... _A_web.pdf
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kunn24 kirjutas: 11 Mai 2025, 16:56 Sõna "kallim" välistab selle kohe...
Lihtsalt mõttevälgatus, ei muud...

PS
Viidatud numbrid pole adekvaatsed, julgeks isegi väita, et ulme...
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

kunn24 kirjutas: 11 Mai 2025, 15:06Huvitav on see, et AI eksib piirmomendi arvutamisel ligi 10x, kusjuures näiliselt kasutab õigeid seoseid. Sellega tuleb olla üliettevaatlik.
Kui niisama igav on, siis võib seal "mängida", aga üldiselt huvitav oleks pigem see kui suudab midagi natukenegi keerulisemat õigesti arvutada, mõttetu pask on. :doh:
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vko kirjutas: 11 Mai 2025, 19:06
kunn24 kirjutas: 11 Mai 2025, 15:06Huvitav on see, et AI eksib piirmomendi arvutamisel ligi 10x, kusjuures näiliselt kasutab õigeid seoseid. Sellega tuleb olla üliettevaatlik.
Kui niisama igav on, siis võib seal "mängida", aga üldiselt huvitav oleks pigem see kui suudab midagi natukenegi keerulisemat õigesti arvutada, mõttetu pask on. :doh:
Aga suudab küll - proovitud
Lihtsalt tuleb ka õiged / adekvaatsed lähteandmed esitada
Mis on ka täiesti loogiline ja kehtib ka nö tavaprojekteerimises
Lisaks tuleks osata ka vastust tõlgendada - ja jällegi - täpselt sama kehtib ka nö tavaprojekteerimises
Minu hinnangul pole "mõttetu pask"...
Naiivne on eeldada, et esitad suvalise küsimuse ilma mingite või ebatäpsete lähteandmetega / vajutad ENTER ja ongi korras...
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

Esitasin küsimuse ühe loto võitude esinemise tõenäosuse kohta. Kõik info sai talle antud ja vastus oli totaalne kelbas. Ilma mingi uue infota (polnudki midagi anda, kõik oli kohe antud) lasin korra veel üle arvutada, tunnistas viga ja arvutas üle, aga ikka valesti. Kolmandat korda veel valesti... neljanda korraga vist sai õige. "Vist" selles mõttes, et ma ise üle ei arvutanud, aga silmnähtavalt vale ei tundunud. Ja see pole ainuke kogemus mul... :scratch:
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vko kirjutas: 11 Mai 2025, 22:38 Esitasin küsimuse ühe loto võitude esinemise tõenäosuse kohta. Kõik info sai talle antud ja vastus oli totaalne kelbas. Ilma mingi uue infota (polnudki midagi anda, kõik oli kohe antud) lasin korra veel üle arvutada, tunnistas viga ja arvutas üle, aga ikka valesti. Kolmandat korda veel valesti... neljanda korraga vist sai õige. "Vist" selles mõttes, et ma ise üle ei arvutanud, aga silmnähtavalt vale ei tundunud. Ja see pole ainuke kogemus mul... :scratch:
Kui nii siis nii...Vaidlema ei hakka...
Mul teised kogemused...
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

Eks need erinevad AI-d võivad ka olla erinevate tasemetega, aga üldiselt kui ise sügavalt "teemas sees" ei ole ja vastust adekvaatselt hinnata ei oska, siis on vastusega sama palju teha kui lasta see naabrimehel kõhutunde pealt öelda. :scratch:
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Vko kirjutas: 11 Mai 2025, 23:05 Eks need erinevad AI-d võivad ka olla erinevate tasemetega, aga üldiselt kui ise sügavalt "teemas sees" ei ole ja vastust adekvaatselt hinnata ei oska, siis on vastusega sama palju teha kui lasta see naabrimehel kõhutunde pealt öelda. :scratch:
Selles on Sul õigus, et erineva tasemega (ka erineva spetsialiseerumisega)
Nt Google Geminiga pole midagi peale hakata
Isa kasutan OpenAI GPT-d (ChatGTP-d) ja mitte päris tasuta varianti
Olen proovinud ka Cortana, Replika, AutoML, DeepMind jms
Aga olen jäänud eelpool mainitu juurde
Vahel kasutan lähtuvalt erialast sellist asja nagu Smart Building Design
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 269 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Ma olen juba vähemalt 7 aastat tagasi rääkinud ida-lääne suunas paigalduse kasulikusest ja nüüd on ka lõunamaal sellele teadmisele kinnitust saadud.
https://www.pv-magazine.com/2025/05/12/ ... lications/
Katari teadlased on välja töötanud uue lähenemisviisi elamute kahepoolsete päikesepaneelide süsteemide optimeerimiseks, kombineerides lõunasuunalisi ja vertikaalselt paigaldatud idasuunalisi konfiguratsioone. Uudne metoodika suurendab väidetavalt süsteemi nüüdisväärtust 21,6%. ...

... Päikesepaneelide süsteemid simuleeriti paigaldamist katusele Pakistani pealinnas Islamabadis. Linn saab globaalset horisontaalset kiirgust (GHI) 5,24 kWh/m2/päevas, keskmise temperatuuriga 21,3 °C ja keskmise tuulekiirusega 1,7 m/s. ...

... Lõplik analüüs hõlmas süsteemi jagamist kaheks – 2,5 kW lõunasuunaliseks seadmeks ja 2,5 kW idasuunaliseks seadmeks. See näitas, et aeg, mille jooksul PV-energiat saab koormuse täielikuks rahuldamiseks tarnida, on 4226 tundi aastas, mis on 1079 tundi rohkem kui lõunasuunalisel kahepoolsel PV-süsteemil. Selle süsteemi netoväärtuse väärtus on 21,6% kõrgem kui lõunasuunalisel kahepoolsel PV-süsteemil, mis on 3091 dollarit ja mille LCOE on 1,87 senti USD/kWh. Tasuvusaeg on vaid 3,43 aastat,“ leidsid nad.
Pilt
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

Eks see kasulikkus või mitte kasulikkus oleneb geograafilisest asukohast ja ei ole igas kohas sama.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 106 korda
On tänatud: 269 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Vko kirjutas: 15 Mai 2025, 08:51 Eks see kasulikkus või mitte kasulikkus oleneb geograafilisest asukohast ja ei ole igas kohas sama.
Kas ei saanud ikka veel midagi aru?
Kui varem arvati Ida-Lääne suunalise paigalduse kasumlikust ainult põhjamaades, siis nüüdseks on kasumlikus tõestatud ka lõunamaal.
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See on nii ja naa. Ilmselgelt paneelide väljastatav võimsus ja päevane tootlikkus langeb ja lahendusel on mõte, kui süsteemis pole akusid, eesmärk on otse võrku müüa kallimal ajal.
Juhe teab kõike.
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

iga keiss on niikuinii individuaalne. Kas oled piiratud paneelide arvuga, naaberobjektidega, liitumisvõimsusega, akumahuga, rahaga....

Mida rohkem paneele üle dimensioneerid, seda lähemal jõuludele saad oma elektrit tarbida, pealegi on ka siis hinnad kõrgemad. Suvine keskpäevaelekter on niikuinii nullhinnaga ja kogu suvepäeva toodangut akusse ajada hetkel veel küllaltki kallis. Seega neid lõunasse suunatud osad ainult segavad. Pilves ilmaga ja hajusa valgusega on toodangu erinevus paneeli suunast vähem olulisem.

Mul on lõunasuunalisel katusel veel vaba ruumi nii 4 paneeli jaoks, kuid see string on maksimaalselt täis. Võiks need neli paneeli ühendada läänesuunalisse stringi kuid pigem on mõistlikum panna hoopis lääne poole nii palju paneele juurde kui kannatab ... toodavad õhtul kallimat elektrit kauem.
Idasuunalist stringi niisama lihtsalt teha ei saa, mets on ees.

Zhiguli 2101 võimsus oli vist 60 hj , vedas käru ja sellega ehitati majad valmis. Ka kiirusetrahvi oli võimalik saada.
Praegu enamus loeb vist solvavaks istuda alla 100 hj masinasse....?
Viimati muutis trebla, 15 Mai 2025, 13:56, muudetud 2 korda kokku.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ trebla

Seda sousti tuleb Sul ikka igal sammul...
Mingil põhjusel ei suuda Sa mõista, et toodangu / energia lõpphinnas kajastuvad ka muud tegurid peale otsese PV energia hinna...
Praegu enamus loeb vist solvavaks istuda alla 100 hj masinasse....?
See kes nii arvab on lihtsalt loll
Auto soetatakse kasutusotstarbe järgi - see on "tarbeese"
trebla
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas trebla »

Kohvikann ja päikesepaneel on samamoodi tarbeesemed...
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Nüüd läheb see teema siin ka mingiks jutulaadaks ära :doh:
Juhe teab kõike.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

kunn24 kirjutas: 15 Mai 2025, 13:58 Nüüd läheb see teema siin ka mingiks jutulaadaks ära :doh:
Eks ta kipub igas teemas nii olema, et mingil hetkel konkreetsest teemast libisetakse maha...
Näib, et vältimatu...
Vko
Ehitusspets
Ehitusspets

ping kirjutas: 15 Mai 2025, 12:13
Vko kirjutas: 15 Mai 2025, 08:51 Eks see kasulikkus või mitte kasulikkus oleneb geograafilisest asukohast ja ei ole igas kohas sama.
Kas ei saanud ikka veel midagi aru?
Kui varem arvati Ida-Lääne suunalise paigalduse kasumlikust ainult põhjamaades, siis nüüdseks on kasumlikus tõestatud ka lõunamaal.
Kas kasumlikkus ja kasumlikkus on identsed? :hello:
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

...päikesepaneel on samamoodi tarbeesemed...
No ja mida krd-t siin (ei mõtle konkreetset teemat vaid PV üldisemalt) siis mingist tootlusest / tasuvusest / investeeringust jahutakse...
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Jäi silma, et roigasaedu on tehtud sel sajandil ka nii, et maasse on löödud plasttorujupp ja roigasaia vertikaalpostid on torgatud nendesse vabalt lõtkuga ... Ilmselt eesmärgil ,et posti maa-alune osa on sel juhul kuivemates tingimustes?
Kuidas hinnata sellise lahenduse eluiga? Paneelid oleks neljakandiliste immutatud puidust postide vahel, need omakorda aga maassekaevatud ümmargustes plasttoru juppides? Ümmarguses torus puutuks toru seinaga kokku vaid posti nurkade pinnad, ümara ja kandilise pinna vahele jääv õhuvahe laseb postil kuivada? Toru põhjas pisut kergkruusa, nagu elektrikilbi jaluses.
Kuna aed on vertikaalne, siis tuul seda lendu ei viiks... ?
Lauri234
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Lauri234 »

Mis selle puiduga jamada üldse. Teras aiapostid ~5€/tk või aramatuurist mingit sõrestiku ei anna kokku keevitada? Puit pole ka teabmisodav. Teras kestab kordi rohkem ka.
Vasta