20 A maksid Liitumistasu Elektrilevile läbilaskevõimega 20 A ja sa võid 24/7 tarbida või toota elektrit. Sul ei ole lepingus ette nähtud kogu seda pikka jura mida sa kirjeldasid.trebla kirjutas: 13 Dets 2022, 18:28Sa ei saanud aru. 3x20 A liitumine on 3x20x240 = 14,4 kW.
Aga ma tarbin aasta jooksul vaid 3-4 MWh ehk 2-3 % MULLE ERALDATUD võrgu nominaalsest läbilaskevõimest.
Naabrid samamoodi - ehk siis 5 selle liini peal olevat majapidamist tarbivad ehk tegelikkuses summaarselt 10 % AINUÜKSI MULLE lubatud nominaalsest läbilaskevõimest ja ju siis võrk oli sellise üheagsusteguri välja rehkendanud. Ehk siis 100 % ei suudakski see liin läbi lasta. Kuigi seda mõned aastad tagasi alles uuendati, enne oli pingekvaliteet VÕRGU ENESE ARVATES alla igasugu arvestust. Kusjuures mina ise praktikas mingit probleemi ei näinud.
Toota on mul lubatud ainult 12,5 kW ehk isegi vähem kui tarbida ja sellegagi tekivad selles REAALSED pingeprobleemid. Korda 8760 tundi teeks 112 MWh aastas.
Tootsin aga juba tänavu 14,4 MWh, ehk üle 13 % võrgu MULLE ERALDATUD nominaalsest läbilaskevõimest.
Ehk siis tootes koorman võrku reaalselt 4 korda rohkem kui tarbides.
Kui nokitsen 20 MWh peale, siis 6x rohkem.
Ja kui naabrid ka toodaksid, siis oleks üheaegsustegur puhas 1 sest kõigil paistab päike samal kellaajal.
õnneks nad aga ettevaatlikult muretsevad, et äkki elektrihind langeb ja ei tasu ära...
![]()
Pingeprobleemidega ajad iseendale kärbest pähe. Elektrilevi on kohustatud sul tarbides tagama pingekvaliteediga ettenähtud pinget - st +253...207 V vahemikus. Kui ei taga - tekib kahjutasu nõue. Tootmiseks tuleb inverter seadistada ja annad allkirja, et sina ei tooda võrku kui pinge on üle 253 V või alla 207. Seega jutt, et pinge on võrgus vale - on kellegi haige fantaasia. Sanktsioonid on ette nähtud ja mõlemad pooled võivad ka kahjutasu nõuda kui rikud pinget.
Elektrilevi ehitab - hooldab oma võrku nii, et sinule on tagatud iga kell 20 A läbilaskevõimet. Kuidas nemad oma trafosi ja liine valivad, ehitavad , ei ole sinu asi.
Täiesti lolliks läksid lõpus - sulle saab andeks anda, sest sa koolis elektrit õppides tegid sel ajal poppi. Tean et elektrilevi kõrgelt hinnatud spetsialistid jätsid elektrotehnika põhialused õppimatta ja teavad elektrist vist sama palju kui tädi Maali, sest ainult see saab seletada sulle aetud lausvalet.
Teadmiseks - tootmisvõimsus tähendab voolu liikumist alajaama suunas täpselt sama liini pidi ja koguvooluks on saldo - st tarbimine - tootmine. 20 A tarbimise ja 20 A tootmise korral on liini vool null (võid mõõta on tõesti nii). Elektrilevi ajab sulle kärbest pähe kui püüab väita, et siis on liini vooluks 40 A.
Muuseas - on raske koolitarkust elektrilevi spetsidele õpetada aga paraku saadavad nad selliseid idiootidele mõeldud kirju välja. Seni olen saanud oma tahtmise - peale koolitükkide selgekstegemist on uus leping kõigil käes.
Muuseas - selle kohta on ka konkurentsiameti vastavasisuline memo olemas - mõtlesin, et kui elektrilevi koolitükke selgeks saada ei taha siis edasi oleksin Tarbijakaitsesse pöördunud. Tean, et nad suhtuvad Tarbijakaitsesse kui mingisse mõttetusse asutusse aga koos ajakirjandusega ei suudaks nad oma lollust ajaleheveergudel enam kannatada, eriti kui valitsus niigi kriitika all oleks.