Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 67 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Niipea, kui järjekordadest esimesi märke on, hakkavad ettevõtjad laadijaid laiendama.
Nõus - niipea kui on piisavalt kasumlik...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 40 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

optimist88 kirjutas: 04 Aug 2025, 14:18
A23 kirjutas: 04 Aug 2025, 12:10
kunn24 kirjutas: 26 Juul 2025, 22:55 Mul on kõik sees, mis võimalik ja rooli keerab ka ise ;) ...
Sama siin.

Võimalik, autod on erinevad, mõnel toimivad lisad paremini, teisel kehvemini, millest tingituna Optimistil ja Ins'il negatiivsed kogemused.
optimistil on hetkel sama kere, mis kunnil, seega ma väga kahtlen kas kunn tegelikult ka KÕIKE kogu aeg sees hoiab. Näiteks oma isiklikul niitmata heinamaal tagurdamine, kõik abid sees, ei ole mõistlik tegevus.
Erijuhtumeid ikka ette tuleb, ka edaspidi liikumine võib heinamaal häiritud olla.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 103 korda
On tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

EH.INS. kirjutas: 04 Aug 2025, 15:18
Niipea, kui järjekordadest esimesi märke on, hakkavad ettevõtjad laadijaid laiendama.
olen ka nõus, kui on nõdlus tuleb ja pakkumisi.
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 26 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Nende kolme omavaheline asi, pererahvas siin küll sekkuma ei pea. Ise tegelevad, korraldavad ja kompenseerivad pererahvale. Nõustun tabarabarapiga, pseudoprobleemid.
Seda ma tahaks küll näha kuidas nad hakkama saavad ilma pererahva abita.
Kui kõik kolm tahavad end hommikuks täis laadida ei pruugi pererahval niipalju ampreid ollagi. Kindlasti ei ole neid mingis suvalises õuest kättesaadavas tavalises pistikupesas. Minul küll ei ole.
Pseudoprobleemidest saavad kiiresti päris probleemid kui EV'de hulk ületab mingi kriitilise piiri.
Kui alajaamas või kaablis vaba võimsust pole, siis ei laienda lõpmatuseni keegi midagi. Igas suvalises kohas kindlasti mitte.
Viimati muutis netmaster, 04 Aug 2025, 17:19, muudetud 1 kord kokku.
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Õnnestus ka Urmase õudusunenägu praktikas testida. Oli tahtmine minna külakohvikusse ja samas ka autot laadida. (Pesitsesin sel hetkel offgridis). Selgus, et laadija ei tööta. 12 km eemal teises külas samuti kohvik ja laadija, aga huvi pärast võtsin Voldiga ühendust, et mis pull on ja millal on saab laadija tööle. Vastus oli, et laadija rikkis ja tegeletakse. Mis on planeeritud kordategemise aeg, seda ei suutnud telefonitugi öelda, küsisin igaks juhuks 3X, kas ta seda kelleltki täpsustada ei saa, aga ainult kordas, et seda ta logidest ei näe.
Siis küsisin, et kas ta mõnda läheduses olevat konkurendi laadijat saaks soovitada, nt Eleport vms, vastus oli, et seda infot neil pole. Retoorilise küsimuse peale, et mis siis saab, ku ma nüüd seetõttu, et laadija ei tööta, teele jään, ehmatas tädi ära ja hakkas (vist Google mapist) suvalisi laadimiskohti otsima, sh pakkus ka kinniseid. Mingil põhjusel ta ei märganud seda oma firma 12 km kaugusel asuvat 150kW laadjat. ;)

Käisin Soomes ühel külas. Emäntä oli omal elektrika laadimise teema väga elegantselt lahendanud. Nimelt omas kahte identset Volvo elektri"maasturit". Ühega kihutas ringi, teine rippus samal ajal kuuri seina ääres pistiku otsas :)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ega jah, kui ikka nii juhtub siis tasuks kauge-kaarega EA’dest eemale hoida. Minu naaber ostis olemasolevale EA’ ‘le veel ühe( naisele),( müüs korraliku säästliku golfi maha), ta vist ikka puruloll.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 396 korda
On tänatud: 432 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

A23 kirjutas: 04 Aug 2025, 17:16 Õnnestus ka Urmase õudusunenägu praktikas testida. ...
Nagu aru sain, siis test läbiti edukalt. :) Miks ma peaks seda omal nahal praktikas testima? :scratch: Mul on rohkem sihtpunkte kui A ja B, mille vahel sõita. Vahest on olenevalt uitmõttest sihtpunktideks ka x ja y ja ... ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 04 Aug 2025, 17:03
Mina viitan sellele, et kui tarbija on nõus kasumliku hinnatasemega...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 04 Aug 2025, 18:17
Kas tarbija just nõus on on iseküsimus, pigem paneb nn korkurents hinnad paika, kui seda muidugi siin kartellieestis olemas on.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 04 Aug 2025, 18:25
EH.INS. kirjutas: 04 Aug 2025, 18:17
Kas tarbija just nõus on on iseküsimus, pigem paneb nn korkurents hinnad paika, kui seda muidugi siin kartellieestis olemas on.
Et olenemata sellest kas on kasumlik või mitte ikka hakkavad laadijad tekkima?
Lihtsalt tekivad?
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Noo, kui tekib nõudlus siis selle eest hoolitsevad juba, (poliitikud, mingid ärimehed/naised, jne) .
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ah-ah...
Poliitikud...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 04 Aug 2025, 19:25 Ah-ah...
Poliitikud...
noo mis sa teed, nii meil siin tiigis ju on.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ma ei suuda lihtsalt aru saada, et seda peetakse normaalseks...
Maksumaksja raha kulutamist karu peesse ja põletamist...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Ei, kes seda normaalseks peab? Nii lihtsalt on praegu.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 82 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

optimist88 kirjutas: 04 Aug 2025, 15:16 Minu meelest on päris naljakas, et vanem mees tunneb vajadust oluliselt nooremale selline diagnoos panna. Sulle tehti ju ammu juba selgeks, et see on kõigest metafoor.
Khm jah, "loll lehm", "roogitav räim" jne jne - kõik need on käibel olevad metafoorid.

Eesti keel on ka nende poolest rikas, ei saa salata.

Kuid kui keegi arvab neid kasutada minu postitusele vastates, siis mutta saab ta tambitud (ka metafoor).
Viimati muutis madis64, 05 Aug 2025, 00:47, muudetud 1 kord kokku.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kaimagk kirjutas: 04 Aug 2025, 19:35 Ei, kes seda normaalseks peab? Nii lihtsalt on praegu.
Vabandan kui eksisin Sinus...
Aga neid kes seda normaalseks peavad on siin külluses...
optimist88
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 20 korda
On tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas optimist88 »

netmaster kirjutas: 04 Aug 2025, 17:14
Nende kolme omavaheline asi, pererahvas siin küll sekkuma ei pea. Ise tegelevad, korraldavad ja kompenseerivad pererahvale. Nõustun tabarabarapiga, pseudoprobleemid.
Seda ma tahaks küll näha kuidas nad hakkama saavad ilma pererahva abita.
Kui kõik kolm tahavad end hommikuks täis laadida ei pruugi pererahval niipalju ampreid ollagi. Kindlasti ei ole neid mingis suvalises õuest kättesaadavas tavalises pistikupesas. Minul küll ei ole.
Kui sul (ma üldistan, ei mõtle konkreetselt sind) on sellised sõbrad, kes ilma kokku leppimata saabuvad mitmekaupa oma EV-de akusid TÄIS laadima, siis ma ei teagi, kellele siin kaasa tundma peaks :). Minul selliseid sõpru pole ja ise ka nii ei käitu. Kui hädaline saab su õue-pesast avaliku laadijani sõitmiseks vajaliku miinimumi, siis peaks ju hundid söönud, lambad terved olema? (jälle metafoor, madis64 saab järeldusi teha)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Mina ei jaga nüüd matsu välja...
Mõni aeg tagasi oli herr netmaster tuline EV sõber
Nüüd kriitik
???
See laadimise ja pererahva teema on küll pastakast imetud - siin pean küll optimistiga nõustuma...
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

netmaster kirjutas: 03 Aug 2025, 18:06
ülejäänud aja päevast auto seisab, ka kontserti ajal vms.

Mul käisid eelmisel nädalavahetusel külalised EV'ga. Peaks ammu kohal olema, sai siis lõpuks helistatud. Me istume nüüd siin (tee peale mittejääva asula) parklas. Mis te seal teete, ära eksisite või? Ei, me laadime autot. Tuli välja, et nad olid omale kasutatud EV ostnud (pisike lükandustega Nissani kaubik) ja kui autos on koer ja lapsed, peab kont käima ja sõiduulatus on paarsada km. Kui kohale jõudsid, siis ka, ei me ei saa enne homset kuhugi minna ja me ei saa seda teist ja kolmandat teha. Siis ma mõtlesin küll, et no mida ....
Ehk see seik muutis meelt……
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

optimist88 kirjutas: 04 Aug 2025, 15:16
madis64 kirjutas: 03 Aug 2025, 17:26 Kiirlaadijate juures tekivad järjekorrad niipea kui EV-d marginaaliseisusest välja kasvavad.
Ma ei muretseks väga. Niipea, kui järjekordadest esimesi märke on, hakkavad ettevõtjad laadijaid laiendama.
Ma ka ei muretse, järjekordade vastu on mitmeid võimalusi, nt
a) lisatakse laadimisvõimalusi
b) tõstetakse kWh hinda

Keegi ei kasuta ju avalikku kiirlaadijat peamise laadmiskohana, seega kallim hind poleks ka nii suur probleem. Mingist hinnamarginaalist muutub ka laadimisvõimaluste lisamine atraktiivsemaks.
(Akude energiatiheduse tõusu, millega saaks sama kaalu juures "ranget" lisada, lähiajal reaalselt ei tasu oodata)
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

kes ilma kokku leppimata saabuvad mitmekaupa oma EV-de akusid TÄIS laadima
mul on ikka paar korda aastas parkla autosi täis, kellega järgmine päev minnakse kuhugi tuuritama. Kujutan ette, et seda oleks soovitav siiski teha enamvähem täis akuga.
Point ei olegi selles, et ma ei suudaks ennetavat ülekuulamist korraldada, vaid see on lihtsalt jälle üks näide, millega peab EV puhul arvestama ja keegi peab selle mitme muutujaga matemaatikaülesande lahendama. Mulle tundub siiski kuidagi veider, et enne igat üritust peaks mingisuguse kooskõlastamise koosoleku korraldama, kes millega saabub ja kes kus ja kui kaua ennast laadida saab. Kui paarikümne aasta pärast on teedel pooled uued autod EV’d, siis umbes nii saab see olema ilmselt.

Kui kõik tänased autoomanikud peaks iga pikema reisi ajal korra või paar tanklas pool tundi molutama, oleks see ikka kohutav kogus aega, mille inimesed lihtsalt surnuks löövad. Tsiteerides Jeremy Clarksonit peale elektriauto testimist: “ lõpuks saavad sul otsa asjad mida teha, sel ajal kui auto laeb. Kui palju kohvi sa juua suudad?”.

Ma ei ole siiani aru saanud näiteks, et miks ei võiks EV’del olla vahetatavad akud. Ostad EV soodsa hinnaga ilma akuta. Sõlmid tanklaketiga kliendilepingu, mis annab sul võimaluse rentida akut ja selle millal tahes paari minutiga täis aku vastu vahetada. See lahendaks hoobilt paljud probleemid ja tõenäoliselt see lõpuks nii ka läheb. Tehniliselt lihtsalt ei ole muud varianti ajal, kui valdav enamus autodest on EV'd.
Viimati muutis netmaster, 05 Aug 2025, 09:59, muudetud 3 korda kokku.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Mina ka sellest aru ei saa miks peab sõpredega( tuttavatega) 2x aastas kokku saama kusagil ei te kelle juures. Selle asemel võiksid kõik hoopis samasse külla kolida ja oma komuunis elada, jääksid igasugused hullud laadimisega mured ja viletsused ära. Noo ei saa aru.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Loen seda laadijate tekkimise teksti ja mõtlen omaette, et selle rajamise turu vastu võteb ette kas väga loll või väga julge... Või väga julge loll...
netmaster
Ehitusspets
Ehitusspets

EH.INS. kirjutas: 05 Aug 2025, 09:49 rajamise turu vastu võteb ette
kas sa ikka ise aru saad, mida sa öelda tahad?
Vabandust, kui see on mingi kohalik murre....
Vasta