Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
Urmas
autodidakt
On tänanud: 384 korda
On tänatud: 428 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas Urmas »

võhik kirjutas: 26 Juun 2025, 07:48 Urmas, foorum ootab kannatamatult reisiaruannet... sh pilte laadimisjärjekordadest :this:
Polnud midagi pildistada, sest nendes paaris bensukas, kus sai peatus tehtud, ma ei näinudki laadimisposte EV jaoks. Kaubanduskeskuse M1 suures parklas oli post kahe laadimispüstoliga ja mõlemad olid erineva otsikuga. Ühes laadis üks auto.
Ma ei tea, kas sain õigesti aru, kuid kahte Teslat nähes, olid mõlemi numbrimärgid rohelise taustaga ja rohelise numbrimärgiga autosid nägin Poolas ainult kolme või nelja.
Oma kuludest kirjutan õhtul.;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 30 korda
On tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas pancho villa »

kunn24 kirjutas: 21 Juun 2025, 22:27 Remont on jube. Kui remonti ei vaja, on muidugi kõik hästi.

Ma peaks järgmine nädal uue Vito kätte saama. Garantii 5a/100 000km, kasutusrent 5a/100 000km. Mitte mingit plaani sellega kauem sõita, saja tuhande peale saab kaks õlivahetust mootoris ja null õlivahetust mujal agregaatides. Tänapäeva autod on kõik sama pask, kütusest hoolimata aga elektriautodel on remonti vajavaid sõlmesid vähem.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

Jah, Poolas on elektriautod roheliste numbritega. Aga muidu on tänapäeval juba keeruline eristada, sest näevad üsna sarnased välja. Ma ise tellisen eelmisel nädalal Boldist elektritakso ja tuli suur ja madal must Mersu, mida ma ise poleks elektriautoks muidu pidanudki. Kusjuures oli 2 euri odavam kui lihtsalt Bolt ja tuli kiiremini kah. Muidu on tavaks, et elektritaksot sealt eriti tellida ei ole - kõik on hõivatud..
Viimati muutis võhik, 26 Juun 2025, 11:21, muudetud 1 kord kokku.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 81 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Urmas kirjutas: 25 Juun 2025, 20:32 Tuleb välja, et hiinlaste statistikat ei tasu vist eriti usaldada. Sellisel juhul peaks see numbritega nihverdamine käima ka PV panelide kohta.
Tsitaadi allikas https://forte.delfi.ee/artikkel/1203864 ... ules-ajada
Nägin ka seda uudist ja ei tundu usutav see statistika manipuleerimise põhjus. Ise kahtlustaks, et uued autod enne kasutatuks teha võib olla põhjuseks karmid Venemaa regulatsioonid. Kui sõda hakkas ja lääs ronis moraalsele kõrgendikule nõudma ettevõtete ja tööstuse lahkumist Venemaalt, sai ühe valusama laksu euroopa autotööstus, kelledel olid omad tehased Venemaal ning mingeid osiseid toodeti neis Venemaa tehases ka kontserni teiste tehaste jaoks, a'la käigukastid jm. Põhjuseks miks euroopa brändid tehased Venemaale olid rajanud olid Venemaa regulatsioonid ja tollid, kus euroopast uute sõidukite import Venemaale ajanuks sõiduki hinnad ebamõistlikult kalliks, samas tootes Venemaal kohapeal, saab vältida tolle, tarbida odavamat tööjõudu, tooret, energiat jne.
Venemaa importis suuresti luksussõidukeid, kus äri ei ole nii hinnatundlik, samuti kasutatud sõidukeid ja enamus laiatarbe uutest sõidukitest sh lääne brändid toodeti kohapeal.

Nii võivad ka hiinakad jokkida, kus uute sõidukite eksportimisel Venemaale tabaksid neid kõrged tollid ja regluatsioonid, ent "kasutatud" sõiduki puhul need enam ei kehtiks.
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusveteran
Ehitusveteran

madis64 kirjutas: 21 Juun 2025, 16:07
võhik kirjutas: 21 Juun 2025, 11:39 Urmas - ole hea, tee pilte neist laadimisjärjekordadest mida sa arvad igalt poolt leidvat...
Neid järjekordi ei ole täna näha sel lihtsal põhjusel, et ükski tervemõistuslik inimene oma pikemaid reise elektrikale ei planeeri.
Võetakse aianurgast see auto, mis töö ära teeb.
Sõge boomerimöla jälle. Ma olen siin varemgi seda näidet toonud, et kui ma siit Sortlandist tahaksin Eestisse sõita elektriautoga, siis 800km Oulu rongijaama oleks elektriautoga lumme kusta. Laadijaid maa ja ilm, silmad krõllis ja mähkmetes kestvusrallisid ei tee.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets

Kas Hiinas pole mitte parempoolse rooliga autod?
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kogu kaug-ida on parempoolse rooliga jaapani importe täis, Eestiski nähtud neid vene registris
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 61 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Laadijaid maa ja ilm...
Eks vist oleneb natuke ka piirkonnast?
Ja ilmselt saab ka laetud vajadusel...
Aga selle peale ei tule, et ehk mõni ei rahuldu sellega...
Pole EV vastane ega midagi sellist - lihtsalt mainin, et mulle ei sobi
Ideoloogilistel / poliitilistel põhjustel aga piiratakse EV huvides minu vabadusi ja sunnitakse mind selle eest maksma ka - muud midagi
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Euroopa kõige inimtühjem piirkond ma pakuks. Kaubikud ostan jätkuvalt diislid, kuna kontoris elekter üürihinna sees,arvestusega et autosid ei laeta. Naise uus auto tuleb arvatavasti elektrikas, kestvussõite ei tee ja elekter pmst tasuta.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tõsi - Balti riigid koos Soome, Rootsi ja Norraga jäävad tugevalt alla Euroopa keskmisele
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Sortlandist Oulusse on ikka väga inimtühi, võrreldes ka Baltikumiga.
Screenshot_20250626_104813_Maps.jpg
rst
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas rst »

Antud reisiplaneerija paneb suht täpselt paika aja ja energiakulu.
Antud arvestus on tehtud Tesla Model Y nelikveolise mudeli järgi.
123.jpg
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets

170 kWh siis ? ja see maksab....?
rst
Ehitusspets
Ehitusspets

Rootsi Tesla laadijates 3,8-4,2 SEK/kWh ning Soome Tesla laadijates 0,37-0,42 €/kWh.
Ei viitsi mujalt hetkel hindasid otsida.
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets

Kiirlaadija kohta peaks see odav olema ?
Muidu aga on Põhja-Norras ja SE1 - SE2 hinnapiirkonna seinakontaktis suht nullhinnad vast ?

Ise kah eelmisel nädalavahetusel võtsin lõpuks kätte ja uurisin kaarti, et kus Eestis need kiirlaadijad on.
Aga vaja neid lõpuks ikkagi ei läinud. Laadisin Tallinnas oma auto seinast korralikult täis - nüüd tagantjärgi Eleringi lehelt vaadates maksis see nii 22 senti, 400 km ringi järel maakodus sai vast nii 20 sendi eest juurde pandud aga seda momenti, kus miinushind hakkas, ei saanud ära oodata, pidin edasi sõitma 100 km kaugusele Tallinnasse. Seal aga siis sai uuesti soovitatava 70 % peale laetud miinus 6 sendi eest. Ehk siis 500 km, 36 senti + km teeb ikkagi kuhugi 50 sendi alla. Sinna juurde muidugi veel Võrk 2 öise tariifi võrgutasu arve u 100 kWh eest - kõik kokku jääb ikka alla 10 €.

See ei tähenda, et ma kogu aeg miskeid hindu uuriks. Enamasti hoian auto piisavalt laetuna oma järgmiste sõitude jaoks - nagu moblat... ja võimaluse korral omatoodetud ülearuse (mis muidu tootmata jääks) elektriga. Aga et praegu tuli jutuks ja et suvel miskit muud suurt tarbimist nagunii ei ole, siis saab tagantjärele jälgi ajada .
Urmas
autodidakt

Urmas kirjutas: 26 Juun 2025, 10:00 Oma kuludest kirjutan õhtul.;)
Nonii, tuletasin meelde ja kokku nägin Poolas roheliste numbrimärkidega autosid neli- üks laadis kaubanduskeskuse juures, üks Tesla parkis sealsamas parklas, koju tulles üks Tesla sõitis mööda ja üks rohelise numbriga väikekaubikust sõitsin ise mööda kui ta rekade tuules/vahel sõitis ja see oligi kõik. Nagu eelmises kommentaaris mainisin, siis paaris tanklas, kus sai peatus tehtud, ei märganud laadimisposte EV jaoks. See-eest tagasiteel kohvitamas käies Iecava(Läti) Neste tanklas oli laadimiskohti lausa 10 või 14. Kaks eri firmat olid oma kastid sinna paigaldanud.
Kuna EV omanikud räägivad samuti vahetust kulust teekonnale, siis minu Dacia pardakompuuter andis sellised andmed. Läbitud oli 1815km, kütust oli tarvitanud 90,4l, keskmine kütusekulu oli 5,0l/100km ja keskmine kiirus 81km/h. Kodus maksin paagitäie(50l) eest 65€ ja kütuse hoiatustuli hakkas põlema täpselt siis kui kohale jõudsime ehk oleks veel saanud ca 50-100km sõita. Poolas tankisime 75€ eest, kuid koju jõudes jäi paaki veel kütust järgi ehk kompuutri järgi 60€ eest. Laias laastus 40% möödus kiirteel kiirusega 120-130km/h ja 60% 90km/h alas. Keskmise kiiruse võttis alla minnes see, et ei osanud arvata ca 100+km enne Varssavit oli teeremonti päris pikalt ja kõik varssavlased kippusid pühapäeva õhtuks millegipärast koju. ;) Selles ummikus sai paar tundi molutatud.
Kokkuvõtteks arvan, et 125€ kahe inimese peale Märjamaalt Varssavisse ja tagasi ei ole just väga palju. Vähemalt meie arvates.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Urmas
autodidakt

rst kirjutas: 26 Juun 2025, 14:05 Antud reisiplaneerija paneb suht täpselt paika aja ja energiakulu.
Ega sa ei viitsi minu teekonda sinna reisiplaneerijasse kirjutada? Teekond oli Märjamaa-Varssavi-Märjamaa.
rst
Ehitusspets
Ehitusspets

Urmas kirjutas: 26 Juun 2025, 17:21 Ega sa ei viitsi minu teekonda sinna reisiplaneerijasse kirjutada? Teekond oli Märjamaa-Varssavi-Märjamaa.
1234.jpg
Poolas ennast suurima laadimisteenuse pakkuja kliendiks registreerides on hind ca 0,4€/kWh.
Urmas
autodidakt

rst kirjutas: 26 Juun 2025, 17:28 Poolas ennast suurima laadimisteenuse pakkuja kliendiks registreerides on hind ca 0,4€/kWh.
Kas see reisiplaneerija arvestab ka suuremate piirkiirustega Kaunasest Varssavini, sest niipalju kui olen lugenud EV nn kütusekulu kohta, siis kurdavad kõik, et suurema kiirusega sõites läbisõidu ulatus pidi päris palju vähenema.
Nägin planeerija ülaosas ka hinnakulu ja ülla-ülla, ei olnudki mu praeguse sõidu otsene kulu kallim kui EV-ga oleks selle tripi teinud. ;) Kui ma ikka õigesti sain aru. Ajakulu oleks EV kahjuks olnud.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 81 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Võrrelge CO2 ka :lol: EV eelis on ikkagi saastevabam kulgemine kõigi hüvanguks, naftapõletajad võivad € kokku hoida aga saastavad meie kõigi õhku&keskkonda enam, mis võib ringiga konverteeruda lisakuluks eurodes.
Auromaksu osa kulu tuleb ka kuluarvestustesse võtta, kuigi vist EV võrdluses tasandub see välja kindlustusmaksega. EV on soodne automaks ja kallim kindlustus, ICE sõidukil vastupidi.
Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Urmas kirjutas: 26 Juun 2025, 17:41
rst kirjutas: 26 Juun 2025, 17:28 Poolas ennast suurima laadimisteenuse pakkuja kliendiks registreerides on hind ca 0,4€/kWh.
Kas see reisiplaneerija arvestab ka suuremate piirkiirustega Kaunasest Varssavini, sest niipalju kui olen lugenud EV nn kütusekulu kohta, siis kurdavad kõik, et suurema kiirusega sõites läbisõidu ulatus pidi päris palju vähenema.
Nägin planeerija ülaosas ka hinnakulu ja ülla-ülla, ei olnudki mu praeguse sõidu otsene kulu kallim kui EV-ga oleks selle tripi teinud. ;) Kui ma ikka õigesti sain aru. Ajakulu oleks EV kahjuks olnud.
Punnvõrriga oleks veel odavam tulnud, kui õunasid apelsinidega võrrelda.
Urmas
autodidakt

Prill kirjutas: 26 Juun 2025, 17:53 Võrrelge CO2 ka :lol: EV eelis on ikkagi saastevabam kulgemine kõigi hüvanguks, naftapõletajad võivad € kokku hoida aga saastavad meie kõigi õhku&keskkonda enam, mis võib ringiga konverteeruda lisakuluks eurodes.
Prill, muidu ajad ikka mõistlikku juttu, aga kuidas nüüd siis niimoodi? Uuri nüüd natuke, et kas EV jaoks kasvõi akude tootmine ja utiliseerimine on ikka väiksema jalajäljega kui nafta ja sellega seotu. Maast pumbatud nafta ei lähe ju vist otse mu Daciasse, vaid sellest nafta derivaadist võib olla tehtud ka sinu jope või tossud või kilekott, milles tassid koju diiselkütuse abil toodetud mahetoitu. ;) Kas EV eluiga on 400 000+km? Mu eelmise Dacia läbisõit oli 430 000km ja oleks veel sõitnud kui roostetama poleks hakanud. Viimane sõit(iseseisvalt, mitte nööri otsas) oli Vääna romulasse. :(
Prill kirjutas: 26 Juun 2025, 17:53 Auromaksu osa kulu tuleb ka kuluarvestustesse võtta, kuigi vist EV võrdluses tasandub see välja kindlustusmaksega. EV on soodne automaks ja kallim kindlustus, ICE sõidukil vastupidi.
Ega ikka ei ole küll. Ma tõesti ei tea kui palju on näiteks Tesla aastamaks, kuid minu DaciaDokkeril on see 50€. Veidi kallis on, aga eks tuleb rohkem tööd teha ja kõhu kõrvalt kokku hoida või annan vastavad kokkuhoiu suunised direktorile. ;) EV-del kallim kindlustus ja kallim hoolduse töötund! Siin küll tabarabarap vaidles minu väitele vastu, aga tõin talle välja ka konkreetsed vastupidised viited.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Prill kirjutas: 26 Juun 2025, 17:53 Võrrelge CO2 ka :lol: EV eelis on ikkagi saastevabam kulgemine kõigi hüvanguks, naftapõletajad võivad € kokku hoida aga saastavad meie kõigi õhku&keskkonda enam, mis võib ringiga konverteeruda lisakuluks eurodes.
Auromaksu osa kulu tuleb ka kuluarvestustesse võtta, kuigi vist EV võrdluses tasandub see välja kindlustusmaksega. EV on soodne automaks ja kallim kindlustus, ICE sõidukil vastupidi.
Prill - jäta juba see jura
EV on "saastevabam" AINULT teatavatel tingimustel mitte a-priori
Urmas
autodidakt

Prill kirjutas: 26 Juun 2025, 17:53 Auromaksu osa kulu tuleb ka kuluarvestustesse võtta, kuigi vist EV võrdluses tasandub see välja kindlustusmaksega. EV on soodne automaks ja kallim kindlustus, ICE sõidukil vastupidi.
Ahjaa, Prill, kuna sa tõid mängu ka kaudsed kulud, siis palun ära unusta võrdlemast ka EV vs ICE soetushindasid! 25-30% EV kahjuks.
Viimati muutis Urmas, 26 Juun 2025, 19:19, muudetud 1 kord kokku.
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 41 korda
On tänatud: 121 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Päris huvitav teada neid TEATAVAID tingimusi.
Muideks, sa peaksid teadma, et tehnikas toimivadki asjad vaid teatud tingimustel, kõik ülejäänud on suur jama, Täpe ja Pupu.
Juhe teab kõike.
Vasta