Majale küttesüsteem

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 3 korda

Re: Majale küttesüsteem

Lugemata postitus Postitas kütja »

RK kirjutas:Pelletiga katlamaja maksumuse juurde liita korsten, suurem tulekindlam ruum või eraldi kuur pelletile, kui ehituspoest pelletit ei tassi.
Peale põleti, katla ja akupaagi on hunnik juppe, torukoorrikuid, pumbad, termovar, ventiilid, automaatika, kollektor.
Kokku alla 10 000 euro ei tule .

Iseasi kui juba katlamaja, kuur ja korsten olemas.
Eelmine aasta oli mul pelletikatlamaja sisustus ja paigaldus 70 000kr ilmaakupaagita, säästu variant.
See aasta tegin korralikuma ja suurema katlamaja ka ümber, kus tööraha polnud kuna ise sai teha.
Materjal ainuüksi 6000 euri, järgmine aasta kuur teha juurde kus pelletit hoida.

Ja pregu kütan ikkagi õõ soojuspumpadega, kuna ilmad lubavad ja mugavam kütta. Neid kolm tükki sai eelmine aasta. Suvel üks jahutuseks ja teised kaks talvel soetatud.
Pelleti sai tööle panna alates -15kraadi ja külmema ilmaga. Pellet jääb ilmselt tagavara kütteks kui ilmad külmemad. Mulle tundub, et pelletiga läheb kallimaks kui otseelektriga.

Läheb see elekter tulevikus kallimaks, lähevad ka kõik muud kütteliigid samamoodi kallimaks. Kõik on omavahel seotud. Elekter kallimaks, nõudlus puude ja pelletijärele suurem. Nõudlus suurem, siis hind tõuseb jne...

Kui teemaalgataja paneb omale ka ahju,siis korsten juba olemas.Ja mis imejuppidest siis sinu katlamaja koosneb,kui alla 10000 euri ei tule?
Kas sa oma õhk-õhk pumpadega sooja vett teed? Ei tee,narva tuleb abiks.Palju siis kolm soojuspumpa maksma läksid?.Pelletile nüüd mingit imesuurt ruumi hoidmiseks vaja pole,need võtavad ikka väga vähe ruumi.Äkki annad ka oma udupeened arvutused,mis valemiga otseelektriga pelletist odavam kütta on? :scratch:
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 316 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Õhk pump (Mitshubishi) maksis ca 500 Eurot (8000 krooni) ja AMITIME õhk-vesi soojuspump 990. Koos seadistusega oli alla 1600 euro mõlema pumba hind kokku. Seejuures on tsirkulatsioonipump koos vajaliku automaatikaga pumbal kaasas. Minu poolt oli radikad, tarbevee boiler, prõrandaküte ja ühendustorud, kuid need oleksid samamoodi ka katlaga versioonil pidanud olema.
Kui Mitshu kohta midagi halba öelda pole siis AMITIME kohta pole muud halba öelda, kui et välisosa müriseb tsipa rohkem kui Mitsul.
Mõlemad pumbad on ostetud tavalisest poest, raha lauale ja võid kassast koos pumbaga mööda minna. AMITIME on ca kuu aega tagasi ostetud. Otsimootoriga leiad müüja ülesse.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Reaalselt see Amitime siis miinuskraadi näinud pole veel.Tehniliste andmete järgi küttevõime +7C juures 3800w,miinuskraadide kohta ei sõnagi.Reeglina tehaseandmed vähe ilusamad tegelikest.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Sa vist ei tea mida on soojuspumbal vaja vaadata kas ta jäksab kütta miinuskraadide juures või mitte. Turul on palju lõunamaa odavpumpasi kirjaga "nordic", kuid miinuskraadidega on toss väljas ja see "nordic" tähendab kohapeal lisatud küttekaablit. Tegelikult on küttekaabel viimane asi, mis määrab soojuspumba tööd külmas kliimas.
Saladuskatte all võin öelda, et külmas vastupidamiseks on soojuspumbal vaja kahte asja teada saada (Ka COP kõveralt miinuskraadiga selguks koht kus pumbal kukub järsult COP alla) ja sellel Hiina pumbal on need täiesti normaalsed. -25 kraadi pump ta ei ole, kuid kuni -15 kraadini peaks toimima. Igatahes müügimehed ise kiitsid, et selle raha eest on tegu hea pumbaga, tipptase ta kindlasti ei ole. Asja kinnitasid ka parameetrid (seadistamisel).
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Peaks toimima ei tähenda alati seda,et ta seda ka teeb.Ja müügimehe töö ongi oma kaupa kiita
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuu aega on toiminud. Kuid need müügimehed teadsid mis rääkisid. Ma oleks eelistanud alles aasta pärast kommenteerida, kuid mis teha, vaja oli juba nüüd.
Coolhouse
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 29 korda

Lugemata postitus Postitas Coolhouse »

Kalvis kirjutas:Sa vist ei tea mida on soojuspumbal vaja vaadata kas ta jäksab kütta miinuskraadide juures või mitte. Turul on palju lõunamaa odavpumpasi kirjaga "nordic", kuid miinuskraadidega on toss väljas ja see "nordic" tähendab kohapeal lisatud küttekaablit. Tegelikult on küttekaabel viimane asi, mis määrab soojuspumba tööd külmas kliimas.
Saladuskatte all võin öelda, et külmas vastupidamiseks on soojuspumbal vaja kahte asja teada saada (Ka COP kõveralt miinuskraadiga selguks koht kus pumbal kukub järsult COP alla) ja sellel Hiina pumbal on need täiesti normaalsed. -25 kraadi pump ta ei ole, kuid kuni -15 kraadini peaks toimima. Igatahes müügimehed ise kiitsid, et selle raha eest on tegu hea pumbaga, tipptase ta kindlasti ei ole. Asja kinnitasid ka parameetrid (seadistamisel).
Soojuspumpade puhul on liikvel kahesuguseid andmeid. Ühed on tehase passiandmed ja teised on kõikvõimalikud ilusõnad .

Tõde jääb teoteetiliste ja praktiliste võimaluste raamesse:
Kõlmaaine R 410 A min kasutatav t -48,5 C
Max kasutatav t +72,8 C
See ei tähenda aga et üks tavaline soojuspump annaks välisõhul -48 C paaki või tuppa 72 C. Iga valmistaja on seadnud reaalsed tööparameetrid.
Välisilma külmenedes külmaaine rõhk alaneb.
Valmistaja on piiranud õhk ja õhk-vesi soojuspumba alumist tööpiiri -15, -20, -25 C kuid see ei olene külmaaine (ka R410A) omadustest vaid sellest et välistemperatuuri alanedes alaneb ka külmaaine t ja halveneb külmaaine pihustamine paisventiili düüsist, kuna külmaainega liigub kaasa ka õli siis tekkib mingil hetkel oht et kompressori õlitus jääb vähesesks.
Kui vaadata külmaaine pihustamist siis välistemperatuuri alanedes pihustamine väheneb kuid sarnaselt vee pihustamisega eri rõhkudel ei juhtu mitte nii et pihustamine nt -15 C juures lakkaks.
Õhk-vesi soojuspumbad, külmseadmed .
Müük, hooldus. info@coolhouse.ee
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Coolhouse kirjutas: Soojuspumpade puhul on liikvel kahesuguseid andmeid. Ühed on tehase passiandmed ja teised on kõikvõimalikud ilusõnad .
lisanduvad veel erapooletud testide tulemused ja kasutuskogemused erinevates ilmastikuoludes
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Määravaks sai AMITIME soome foorumite kohta kirjutatud - kuna midagi laitvat seal polnud ja meist põhjapoolsemate soomlastest ostjate rahulolu, saigi ostetud.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 227 korda
On tänatud: 231 korda

Lugemata postitus Postitas rokikas »

Kalvis kirjutas:Õhk pump (Mitshubishi) maksis ca 500 Eurot (8000 krooni) ja AMITIME õhk-vesi soojuspump 990. Koos seadistusega oli alla 1600 euro mõlema pumba hind kokku.
:scratch: See on küll mõistlik hinnatase kui toimib nii nagu lubatud. Anna siis kevadel teada kuidas talv möödus.
Külaline
külaline

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kalvis kirjutas:Määravaks sai AMITIME soome foorumite kohta kirjutatud - kuna midagi laitvat seal polnud ja meist põhjapoolsemate soomlastest ostjate rahulolu, saigi ostetud.
Neid Midea baasil Hiinas toodetud, eri nimetuse all müüdavate(GREE, ULTIMATE, AMITIME jne) õhk-vesi soojuspumpade hind on tõesti märgatavalt soodsam, aga seda, kuidas kasutajad rahul on võiks vaadata soomlaste foorumis: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?board=52.0
Kaz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Kaz »

Minujaoks on oluline see, et ülemised toad oleks soojad ja alumised toad samuti. Otsin optimaalsemat lahendust ja sooviks lihtsalt teada mis see kõige mõistlikum siis lõppkokkuvõttes teha oleks,et maja nii ülemine kui ka alumine korrus oleks soe ja põrand jalge all samuti soe ja seda kõike mõistlikuse piirides(pean silmas hinnaklassi).Loomulikult on see asi,et meil siin eestis iga asi hinna suhtes tõuseb aga ma ise mõtlen, et ehk puuküte oleks vast kõige mõistlikum variant , või mis te arvate? Sellesuhtes puu hind kui selline võib tõusta aga seda on võimalik ehk kuskilt tutvusringkonnast vähe odavamalt saada aga elektriga nii kahjuks ei ole ,et näe mul sõber on elektrik, et saan odamalt .
Busta
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Busta »

korralikus majas võiks puuküttega ahi ja soojamüüriga puupliit ikka olla. Tulevik on nii tume ja sisetunne ütleb, et 10+ aasta pärast tunduvad tänased üleskiidetud lahendused nö ajast ja arust kolakad. Puupliit ja ahi on ja jäävad äraproovitud küttekolleteks.
Kaz
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas Kaz »

Busta kirjutas:korralikus majas võiks puuküttega ahi ja soojamüüriga puupliit ikka olla. Tulevik on nii tume ja sisetunne ütleb, et 10+ aasta pärast tunduvad tänased üleskiidetud lahendused nö ajast ja arust kolakad. Puupliit ja ahi on ja jäävad äraproovitud küttekolleteks.
Ok.

Saan kõigest sellest aru,et puuküttega ahi ja pliit ja usun samuti,et need on tõesti kaks kindlat asja mis peaks ideaalselt toimima aga millega siis põrandat ja ülemisi tuba kütan? Minujaoks on kindlaks see tehtud,et igasse tuppa ma ahju ei taha ja projekti järgi ei kannataksgi ülesse ahju teha (ruumi suhtes). Kamina välimusega ahi kui selline on mul ilmselt plaanis teha küll alla korrusele ja võibolla pliit ka.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Ja jõuamegi sinna välja,et malmkatel püsti ja küta siis millega tahad.Iga ilmaga maja soe.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

kütja kirjutas:Ja jõuamegi sinna välja,et malmkatel püsti
Miks nii. Äkki siiski soojuspump paika ja unustaks igasuguse küttega tegelemise.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Katlaga on sul maja IGA ilmaga soe,igasugu õhk-õhk,õhk-vesi pumpade puhul ma nii kindel ei oleks.Ilus vaade juba 3 talve aknast,kuidas naabrimehe õhk-vesi soojuspump "kütab".3-4 aastat tagasi uuris siis et kuidas katlakütja ametist priiks saada.Kuna tal katlamaja oli olemas,siis soovitasin pelleti peale minna.20000 eeku ja maja soe koos tarbeveega.Vaene mees komistas siis ehitusmessil "hea"müügimehe otsa.Pandi talle siis sügisel 90000eegu eest soojuspump püsti.Käis ja kiitis taevani ,et enam ei lähe katlamaja ligigi mitte.Ei varunud vaeseke puidki endale.Tuli talveke kätte ja oh üllatust ,pumbakesel jaks otsas,Narva vaja abiks võtta.Ja seda juba -5C juures.Tassis siis igal õhtul võrkudega puid koju.Nüüd targu iga aasta puuriit valmis varutud.Aga ega keegi ei taha ju tunnistada et ämbrisse astus.Sai kevadel elektrikulu küsitud(hoidis ikka talvel pumpa järel kogu aeg).Eelmine talv elektriarved 4000-4500 eeku(kõik elamine kokku).+ veel puud.Ei ole vist kõige soodsam viis kütteks.
Kasutaja avatar
rokikas
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See et "naabrimees" omadega puuse pani ei anna mingit alust väita et soojuspumbad "saadanast" oleks. Lihtsalt pump peab vastama "töökohale".
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Õige,aga mis selle pumba hind oleks? Kui pinda 150-200m2 ja sooja vett ka tahaks,siis 1000 eurise pumbaga võib ainult nalja teha.
aivar00
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Lugemata postitus Postitas aivar00 »

Sa kütja oled endale õige nime valinud! Iga lits kiidab oma töövahendit nii ka sina enda pelleteid. Minu rehnuti järgi aga ei tule see pellet mugavam miskit. Sa pead ikka oma katelt puhastamas käima, pelletite jaoks kuiva kuuri tegema, sealt kuidagimoodi pelletid katlamajja saama jne. Ilma elektrita on ka pelletikatel kasutu kuna tsirkulatsioonipump ei tööta. Soojuspumpasid on tõesti erinevaid nagu ka pelletikatlaid.
Endal on juba 4 aastat maasoojuspump kenasti töötanud ning olen ülimalt rahul. Need kaks viimast talve ka kenasti maja soe olnud ning mingeid utoopilisi arveid ei ole olnud. Ka tarbevesi tuleb samalt pumbalt.
Selge see, et väiksem kasutegur on õhksoojuspumbal ja maasoojuspumbal suurem. Milleks siis toriseda pika tasuvusaja üle - asi ju toimib ning tasub ennast ära. Olgu selleks siis 5, 10 või isegi 20 aastat. Mugavus maksab kah midagi. Ja kui finants kellegi võimaldab ei maks kohe toda maha hakata tegema - pikk tasuvusaeg jne.
Pealekauba ei ole mina veel trehvanud, et ühe kütteliigi kallinedes teised odavneksid. Ka see kõige odavam halupuu kallineb ning "sõber" kah sulle tasuta oma metsast puid ei kingi.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

aivar00 kirjutas:Sa kütja oled endale õige nime valinud! Iga lits kiidab oma töövahendit nii ka sina enda pelleteid. Minu rehnuti järgi aga ei tule see pellet mugavam miskit. Sa pead ikka oma katelt puhastamas käima, pelletite jaoks kuiva kuuri tegema, sealt kuidagimoodi pelletid katlamajja saama jne. Ilma elektrita on ka pelletikatel kasutu kuna tsirkulatsioonipump ei tööta. Soojuspumpasid on tõesti erinevaid nagu ka pelletikatlaid.
Endal on juba 4 aastat maasoojuspump kenasti töötanud ning olen ülimalt rahul. Need kaks viimast talve ka kenasti maja soe olnud ning mingeid utoopilisi arveid ei ole olnud. Ka tarbevesi tuleb samalt pumbalt.
Selge see, et väiksem kasutegur on õhksoojuspumbal ja maasoojuspumbal suurem. Milleks siis toriseda pika tasuvusaja üle - asi ju toimib ning tasub ennast ära. Olgu selleks siis 5, 10 või isegi 20 aastat. Mugavus maksab kah midagi. Ja kui finants kellegi võimaldab ei maks kohe toda maha hakata tegema - pikk tasuvusaeg jne.
Pealekauba ei ole mina veel trehvanud, et ühe kütteliigi kallinedes teised odavneksid. Ka see kõige odavam halupuu kallineb ning "sõber" kah sulle tasuta oma metsast puid ei kingi.
Vaata aivar00 ,ma olen elus igatsugu küttesüsteeme näinud-teinud,sina ilmselt oma soojuspumpa imetlenud.Külmal ajal piisab mul kord nädalas katla harjaga/tolmuimejaga ülekäimisest,soojemal ajal kahe nädala takka.Pelletid seisavad mul kenasti keldris puuderuumis,ja kujuta ette mul on käed küljes millega talvel korra nädalas kolu täis panna.Kui elekter ära,siis sinu soojuspump ei tee mitte halligi,mina võtan põleti eest ja ajan puud ahju,puud ei taha elektrit.Ma arvan et minu süsteem toimib ka 10-20 aasta pärast,kas sa oma soojuspumba kohta sama saad öelda?
20 aastat nagu ei viitsiks tasuvusaega oodata.Ja kui sul on veel ümber elamise korralik aed,siis maasoojuspumba paigaldusel rehkenda sinna juurde haljastuse taastamine.Laenu peale pumba ostmisel veel lisaks intressid.Mitte igaühel pole välja käia 10000-15000euri maasoojuspumba paigalduseks.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Pelleti küttesüsteem on minu teadmiste järgi veelgi kapriissem kui soojuspump ja elektrit väikeses koguses vajavad nemadki. Enamus keskküttekatlaga küttesüsteeme ei tööta täna enam ilma elektrita, et kui elekter kadunud, on "shit happens".
Ilma elektrita küttesüsteemid, vabatsirkulatsiooniga keskkütted ja kamin-ahjud nõuavad igapäevast käsitsi kütmist, seega oled automaatselt tööl katlakütja ametis. Lisaks veel küttega mässamine. Kõik need non-elektriga küttesüsteemidel on suured puudused heas kütte jagamises mööda maja laiali (kas on ebaühtlane või soovitust liiga palav või külm). Kui oma metsa pole, köhid veel megapappi puudele-briketile ostuks. Ja oma metsas puude tegemine võtab ikka megaaega.

Igale majale on soovituslik ikkagi mingi kamin (ahi) backupiks teha. Selle mõte on kahene - esiteks on ta dekoratiivelemendina külaliste puhul kasutusel ja teiseks alati backup kütteks avarii korral või tõesti põhiküte ei jäksa.

Soojuspump seadmena on külmkapi näol vabalt 30 aastat vastu pannud, praeguseid muidugi on nõnda palju täiustatud ning kogu maailmas seadmete tootmise kvaliteet alla käinud, et ma ei saa lubada midagi. Võib vabalt vastu pidada ja võib juba garantii ajal otsad anda.

Laen ja intressid on veidi ebaõige lähenemine, sest soojuspumba võib saada ehitada sama kulu ja kirjaga kui muu tavalise keskküttesüsteemi. Minul polnud käia välja 10000 eurot, käisin vaid 1600 ja ca 1000 eurot maksid kõik muud vidinad (toru põrandasse, radiaatorid, termostaadid liitmikud, kõik tööd tegin ise). Aga toimib. Maja on 2x130 m2 ja pole siiani lõplikult soojustatud. Kuid tean inimesi, kes köhivad ilma probleemidetta 15000 ja rohkem välja, peaasi, et oleks küte.

Mugavus maksab.
kütja
Ehitusspets
Ehitusspets

Mis mõttes pelletisüsteem kapriissem?Ei kurda nagu.Käib nagu kellavärk.Külmkappi ja soojuspumpa ühte patta panna päris nagu ei saa.Sinu puhul ootaks siis kenad külmakraadid ära.Kui see ka 10-15 aasta pärast elus on.
Omal sõber,kes "köhis" 400000 eeku põrandakütte + Octobus õhk-vesi soojuspumba puhul välja ja ei kurda,kuna tal suht savi mis jooksvad kulud on.
kyveltech
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas kyveltech »

MA tean kohta kus on pelleti arve 8000 EUR kuus:D
kyveltech
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas kyveltech »

Aga see selleks. Mina isiklikult olen seisukohal, et mida odavam ülalpidamine, seda kulukam on investeering. Õhk-Soojus pump on kindlasti väiskema kasuteguriga kui maasoojus. Maa seest või veekogust võtab ikka palju rohkem sooja. Ka -30, ga. Eks on nii jah et iga kiidab oma. Aga nende alternatiividega on palju nüansse. Ei saa öelda et üks on saast ja teine üdini hea. Kindlasti mitte. Igal asjal on omad head ja vead. Selge on see et malmkatel kestab kordi kaueb kui igasugune soojuspump, näiteks lihtsalt. Pelleti põleti kestab sama aja vast kui soojuspumbad. Selle kohta võiks see siinne tarkade klubi terve päeva koos istuda, õlut juua ja arvutada ja arutleda, aga tulemust ikka ei oleks.
Vasta