Praod plaatvundamendis

porjuh
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Re: Praod plaatvundamendis

Lugemata postitus Postitas porjuh »

A23 kirjutas: 19 Mai 2025, 08:06
---

Huvitab ka see õõnespaneeli "eeltõusu" teema. Kui saan õigesti aru, et kasutamise kägus (pealevalu, põrandakate, seadmed, mööbel jm koormus) peaks see "eeltõus" praktiliselt sirgeks või siis oluliselt sirgemaks vajuma. Kui nüüd teeme konstruktsioonilise tasandusvalu 0° kumerusega ja selle peale siis valu koos küttetorudega ja lisandub kõik muu, siis kas ei vaju põrand hoopis "lohku" selle tulemusena?
Kas ei peaks siiski "pealevalu" tegema ka veidi "kaardus"?
(Veel veidi (teoreetiliselt) häirib tõik, et kuna paneel ilmselt ei tööta võlvina ja töötab allosas paiknev sarrus, siis selle tõmbepinge väheneb just paneeli "sirgestumisel" geomeetrilisel põhjusel. Aga kuna nii tehakse, siis võib eeldada, et see pinge vähenemine on olulise tähtsuseta.)
Ideaalis vajub ilmselt sirgu, võib ka lohku vajuda, aga eks iga konstruktsioon vajub koormuse all. Seal on mingid piirväärtused millest rohkem ei või vajuda ja siis peaks kõik korras olema. Et kui lohk on piisavalt väike siis vast ei taju seda päriselus.

Minu loogika ütleb, et pigem tõmbepinge veidi suureneb, kui paneel peaks lohku või sirgu vajuma. Et kui lõpuks peaks all pragu olema, siis ju armatuur tahab pikeneda. Aga üldiselt õõnekasse vist pragu ei teki.
--
Selle külmasilla kohta..nii ja naa. Olen kuulnud ka sellist juttu, et praegune norm hindab tugevalt üle pinnasesse liikuva soojuse osakaalu ja TalTechis isegi tegeletakse sellega, et mingi uus arvutusmetoodika välja töötada. Katsed käivad.
Aga üldiselt mingi eraka plaadi all mind isiklikult küll see XPS ei häiri, pannakse ka raudteede, teede jms alla ja justkui toimib. Aga eks igaüks teeb oma parima äranägemise järgi lõpuks :)
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 119 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Mulle jääb arusaamatuks, miks mõne tissid hakkavad selle väikese vahtplasti kihi pärast plaadi all nii kõvasti võnkuma? Kui võtta vaht ära ja laotada see plaat pehme löga peale (sügise- või kevade-aegne ehitus)- ega see olukord midagi parem pole. Mind häirivad palju rohkem punaste ovaalide sees plaatide faasimata servadest tingitud pingekontsentraatorid.
vund sõlm.PNG
vund sõlm.PNG (20.82 KiB) Vaadatud 795 korda
Juhe teab kõike.
alarpiirfeld
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas alarpiirfeld »

Tere. Emotsionaalsed jutud, et nurga külmasild on paha-paha energiabilansile ja nurgas tekib hallitus on inimeste hirmutamiseks mõeldud argumendid. Mõlemat, nii psiid kui ka frsi saab arvutada ja väita pole midagi kui arvutuse tulemuseks saame selle konkreetse külmasilla mõju energiabilansile rahas võib-olla mõnikümmend € aastas. Mujal on hoopis olulisemaid soojusenergiakao kohti.
Ei midagi jõhkrat selle konkreetse külmasillaga ja talupoja tarkusega pole külmasilla osas kahjuks midagi teha. Seda "talupojatarkust" viljelevad ka juhtivad rahajagajad (loe EISA), kes ei saa mitte mõhkugi aru, mis asi on külmasild. (Kahjuks ka suur osa insenere).
"Passiivmaja serti kindlasti kätte ei saa, kui ehitada taolise külmasillaga vundament, nagu piirfeld ja EH.INs siin promovad." Ei saa hästi nõustuda, kuna 1) milline on siis Passiivmajadele esitatud kriteerium vundamenedi psii osas ? , 2) milline on siis antud konkreetse vundamendisõlme psii. Niikaua kuni nendele 2 küsimusele pole vastuseid antud kuulub eelpooltoodud väide kahjuks OBS-valdkonda. Lugupidamisega. Alar Piirfeld
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 54 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

@A23
EI - arhitekt ei koordineeri midagi (eramute projekteerimisprotsessi kohta ei väida midagi - seal kõiksugu sitta)
Koordineerib PROJEKTIJUHT
Ja kusjuures siin ei kaldu midagi teemast kõrvale - tuleb lihtsalt mõista, et projekteerimisprotsessis (ja selle tulemuses) pole üksikuid lahendusi vaid kompleksne / süsteemne lahendus
@T25
Ja mida see viide näitab?
Kasutagu kasvõi põhku - minusse see ei puutu ja miks see mind peaks huvitama?
Tavapärane - samuti ei huvita ja põhjendus on järgmises lauses
Mina pean seda insenertehniliselt lolluseks...
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Asi selles, et ei teata terminite definitsioone - nt BILANSS ja kuidas seda võiks mõjutada mingi tegur (nt külmasild)
Ja kuidas sel juhul jõuda sisulise aruteluni???
Mitte ei saa nõustuda vaid ei peagi nõustuma - "passiivmaja" filosoofia iseenesest on jabur (eriti majanduslikust aspektist)
Aga kui "passiivmaja sert" on kõige prioriteetsem siis anna tuld
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 21 korda
On tänatud: 38 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

EH.INS. kirjutas: 19 Mai 2025, 11:47 @A23
EI - arhitekt ei koordineeri midagi (eramute projekteerimisprotsessi kohta ei väida midagi - seal kõiksugu sitta)
Koordineerib PROJEKTIJUHT
Ei räägi eramutest. Arhitekt võib olla ka projektijuht, igal juhul vähemalt "nägu", kes kliendiga suhtlust korraldab. Võib-olla oli mingi "projektijuht" veel tagaplaanil.

Teiselt erialalt võrdluseks - projektijuht on pigem administraator, ise eelistaksin ses shutes "vanu aegu", mil insener oli sisuliselt ka projektijuht. Kaasajal projektijuht ei saa olla tehn küsimustes sama pädev kui insener ja see fakt võib projeteerimisprotsessis asjatuid arusaamatusi ja viivitusi põhjustada.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Kui ei räägi eramutest siis on PROJEKTIJUHT
Erialase pädevusega ja sh peab tundma KÕIKI projekti erialasid - aga mitte nö detailideni
Võib olla arhitekt, konstruktsiooniinsener, KV insener jne
Aga tema ei tegele ühelgi juhul sisulise projekteerimisega konkreetsel erialal - seda teevad vastava eriala spetsialistid, samuti ei tegele tema jooniste koostamisega
PROJEKTIJUHT ongi sisuliselt admin, kes kogu projekti erialad "kokku seob"
Kui viitsid vaadata kutseregistrisse siis ka näed, et on täiesti erinevad kutsed:
Nt:
Spetsialiseerumine:
- Hoonete ehitus
Kompetentsid:
- Hoone ehitusprojekti koostamine
- Projekteerimise juhtimine
Temale lisaks on veel nö "kontrollorgan" - selle asja nimi on PEAPROJEKTEERIJA kes kontrollib (ja vastutab) projekti terviklikkust ja seda, et erinevate osade vahel poleks vastuolusid... (mitte segi ajada sellega, et kontrollib lahendusi)
Kogu suhtlus projekti tellijaga käib läbi PROJEKTIJUHI - eriala spetsialist ei suhtle otse projekti tellijaga
Ehk said nüüd aimu...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

porjuh kirjutas: 19 Mai 2025, 10:31
A23 kirjutas: 19 Mai 2025, 08:06
---

Huvitab ka see õõnespaneeli "eeltõusu" teema. Kui saan õigesti aru, et kasutamise kägus (pealevalu, põrandakate, seadmed, mööbel jm koormus) peaks see "eeltõus" praktiliselt sirgeks või siis oluliselt sirgemaks vajuma. Kui nüüd teeme konstruktsioonilise tasandusvalu 0° kumerusega ja selle peale siis valu koos küttetorudega ja lisandub kõik muu, siis kas ei vaju põrand hoopis "lohku" selle tulemusena?
Kas ei peaks siiski "pealevalu" tegema ka veidi "kaardus"?
(Veel veidi (teoreetiliselt) häirib tõik, et kuna paneel ilmselt ei tööta võlvina ja töötab allosas paiknev sarrus, siis selle tõmbepinge väheneb just paneeli "sirgestumisel" geomeetrilisel põhjusel. Aga kuna nii tehakse, siis võib eeldada, et see pinge vähenemine on olulise tähtsuseta.)
Ideaalis vajub ilmselt sirgu, võib ka lohku vajuda, aga eks iga konstruktsioon vajub koormuse all. Seal on mingid piirväärtused millest rohkem ei või vajuda ja siis peaks kõik korras olema. Et kui lohk on piisavalt väike siis vast ei taju seda päriselus.

Minu loogika ütleb, et pigem tõmbepinge veidi suureneb, kui paneel peaks lohku või sirgu vajuma. Et kui lõpuks peaks all pragu olema, siis ju armatuur tahab pikeneda. Aga üldiselt õõnekasse vist pragu ei teki.
--
Selle külmasilla kohta..nii ja naa. Olen kuulnud ka sellist juttu, et praegune norm hindab tugevalt üle pinnasesse liikuva soojuse osakaalu ja TalTechis isegi tegeletakse sellega, et mingi uus arvutusmetoodika välja töötada. Katsed käivad.
Aga üldiselt mingi eraka plaadi all mind isiklikult küll see XPS ei häiri, pannakse ka raudteede, teede jms alla ja justkui toimib. Aga eks igaüks teeb oma parima äranägemise järgi lõpuks :)
Ma tegelikult ei tea, kas paneelide otste kinnitused välistavad täielikult hor suunalise liikumise või mitte. Kuidas sellega tegelikkuses on? Teoorias, kui "otsad" on jägalt paigal, siis paneeli "sirgestudes" väheneb sarruse / trossi pikkus ja tõmbepinge võib selle võrra vähendeda. Kui ots aga saab liikuda, siis teine olukord.
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

porjuh ja A23

Arutlete teemal millest te kumbki ei tea ööd ega mütsi
Lisaks selliste "terminitega", et anna olla
Ja tulenevalt sellest "terminist" (mille tähendust te kumbi ei tea) on kogu lause ja omakorda sellest tulenevalt on kogu jutt hiina keel...
porjuh
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Foorumi kogu point ongi arutleda erinevatel teemadel.

Võta vabamalt :)

Keegi ei keela sul "õigeid" termineid kasutades ka oma arvamust väljendada
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Foorumi kogu point ongi arutleda erinevatel teemadel
Tõsi...
Kuid võiks arvestada, et seda loevad peale teie veel inimesi
Aga mis siis kui võtavad tõe pähe?
Lisame veel nt T25 jutu
Ja kui võtavadki seda tõsiselt?
Hr Piirfeld on korduvalt viidanud džunglile, mis seal toimub ja sellele, kes sealt elusana võiks pääseda
Hetkel viitan sisuliselt samale asjale...
porjuh
Uus kasutaja
Uus kasutaja

No kui mingi õõneka projekteerija hakkab foorumist lugema kas ja kui palju trossi pinge koormuse all suureneb siis on tal ilmselt suuremaidki probleeme :D
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

porjuh kirjutas: 19 Mai 2025, 16:40 No kui mingi õõneka projekteerija hakkab foorumist lugema kas ja kui palju trossi pinge koormuse all suureneb siis on tal ilmselt suuremaidki probleeme :D
Kas sain õieti aru, et viide on õõneka projekteerijale kes otsib infot foorumist?
Kui nii, siis minu viide oli vastupidine - so inimene, kes ei oma erialast pädevust ja otsib abi foorumist ning satub eelpool viidatud kasutajate kommentaaridele ja võtabki seda tõe pähe ning hakkab selle info baasilt "projekteerima" / ehitama endale maja
porjuh
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Ma jällegi arvasin et me räägime õõnekast..seda ikka iga mees oma õue peal ise ei hakka ehitama.

Või saad sa näite tuua, mis siin teemas sulle tundub selline info, mida keegi saab tõe pähe võtta ja midagi väga valesti teha?
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

porjuh kirjutas: 19 Mai 2025, 17:09 Ma jällegi arvasin et me räägime õõnekast..seda ikka iga mees oma õue peal ise ei hakka ehitama.

Või saad sa näite tuua, mis siin teemas sulle tundub selline info, mida keegi saab tõe pähe võtta ja midagi väga valesti teha?
Mina jällegi viitan jätkuvalt, et pole üksik element vaid on kompleksne / süsteemne lahendus
Teisele küsimusele vastan, et seda on siin hulga ja rohkem seda ei kommenteeri...
porjuh
Uus kasutaja
Uus kasutaja

EH.INS. kirjutas: 19 Mai 2025, 17:14
porjuh kirjutas: 19 Mai 2025, 17:09 Ma jällegi arvasin et me räägime õõnekast..seda ikka iga mees oma õue peal ise ei hakka ehitama.

Mina jällegi viitan jätkuvalt, et pole üksik element vaid on kompleksne / süsteemne lahendus
Teisele küsimusele vastan, et seda on siin hulga ja rohkem seda ei kommenteeri...
ok, sain vastuse :D
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@T25

"Passiivmajandusest" - ei pea rääkima "euroonukestele" - pean just rääkima "reaalsetele" inimestele
Minu asi oleks rääkida asjadest õigete nimedega ja seejärel "õpetada" kuidas debiilsusele vastata nii, et kõik "nõuetekohane" - so selgitada kuidas debiilsusest "mööda hiilida"
Tasuline teenus - vaba valik kas kasutada või mitte

Kõige muu kohta lihtsalt ja selgelt - hülgemöla
Hülgemöla selles mõttes, et selliselt arvutada - nimelt on olemas sellised asjad nagu soojaisolatsioonid
Materjalidest ja sõlmlahendustest ma rääkima ei hakka - see on Sinu jaoks liig
Ja joonist ka teha ei viitsi
Aga kui kunagi tahad endale lahendust siis KORRALIKU tasu eest teen
Urmas
autodidakt
On tänanud: 381 korda
On tänatud: 424 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

EH.INS. kirjutas: 19 Mai 2025, 19:28 Minu asi oleks rääkida asjadest õigete nimedega ja seejärel "õpetada" kuidas debiilsusele vastata nii, et kõik "nõuetekohane" - so selgitada kuidas debiilsusest "mööda hiilida"
Tasuline teenus - vaba valik kas kasutada või mitte
Millegipärast arvan, et tasu jokitamise õpetamise eest tuleb odavam reaalsuses kellegi poolt väljamõeldud euronõutete täitmisest. Mõtlen reaalsuse all mingisuguste numbrite nimel kõiki neid vajaminevate lisavidinate, a`la PV paneelid, soetamine. Täpseid arvutusi ei tea ega oska arvutada. :blush: Lihtsalt alevipoja peetunne. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Alevipoja peetunne ei peta...
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 19 Mai 2025, 15:43 porjuh ja A23

Arutlete teemal millest te kumbki ei tea ööd ega mütsi
Lisaks selliste "terminitega", et anna olla
Ja tulenevalt sellest "terminist" (mille tähendust te kumbi ei tea) on kogu lause ja omakorda sellest tulenevalt on kogu jutt hiina keel...
@INS, selle peale saab soovitada vaid: RAHUNE MAHA

Loomulikult mina ei valda asja, staatiliste ehistuskonstruktsioonide teema jääb oma erialast üsna kaugele, eeltõusust kuulsin nt esmakordselt. Porjuh aga on (eelmistest postitustest järeldades) asjas tugevalt sees. Suure tõenäosusega erinevate inseneride lahendusi "kivisse" viinud, mis annab mh ka üldistusvõime. Kuulan teda huviga.

Kui Sa ise ei oska/saa/taha kõige elementaarsematele küsimustele vastata, siis palun ära sega vahele.

(Hr Piirfeld viitab hoopis muule, otseselt ehitusinseneeria valdkonnas toimuvale, mitte foorumivestlustele)
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

Aga kes ütles, et ma närvis olen - ei ole
Lihtsalt väljendun otsekoheselt ja ilma keerutamata - KÕIK
Utreerides - ma söön oma püksid ära kui porjuh on ehitusinsener
Ja segan küll ja hakkangi segama vahele - keegi võib siit teadmatusest väga rumalaid järeldusi teha ja oma maja "ära rikkuda"
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

EH.INS. kirjutas: 20 Mai 2025, 07:47 Aga kes ütles, et ma närvis olen - ei ole
Lihtsalt väljendun otsekoheselt ja ilma keerutamata - KÕIK
Utreerides - ma söön oma püksid ära kui porjuh on ehitusinsener
Ja segan küll ja hakkangi segama vahele - keegi võib siit teadmatusest väga rumalaid järeldusi teha ja oma maja "ära rikkuda"
Vahelesegamisest võib vaid siis kellelegi kasu tõusta, kasvõi üldhariduslikus mõttes, kui jutul mõte sees. "Pointless" postitused ei vii asja mingist otsast edasi.

Konkreetne alateema arendus oli puht teoreetiline, sealsed küsimused / vastused ei saa ühelegi majaehitajale mitte mingisugust ohtu kujutada. Trosside eelpinge võimalik muutumine, kindlasti on see ammu läbi kalkuleeritud, oleks oodanud sellekohast kommentaari. Algne eeltõus ja selle muutumine ehituse ja ekspluatatsiooni käigus - see küsimus oleks rohkem huvitanud. Just, et kas lõplik pealevalu tuleks teha juba täiesti tasapinnaline või peaks järgima mingis proportsioonis eeltõusu, et hilisemat võimalikku vajumist kompenseerida.
Küsimused lihtsad, aga vastused rasked tulema. Tuletame meelde, kes selle termini 'eeltõus' üldse sisse tõi.
T25
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas T25 »

Siin on eelpingestamisest hariv video:

https://www.youtube.com/watch?v=gDO7wTbKnjI
EH.INS.
Ehitusveteran
Ehitusveteran

@ T25

Mina otsekohene inimene ja vastan Sulle, et vahelesegamine aitab pole ühelgi juhul pointless
Ja olenemata sellest kas lugejal on teadmised või mitte ja kas nad asjast midagi aru saavad
Ja aitab kasvõi selles mõttes, kui viitan, et ikka täitsa möla aetakse...
Küll jah - lugeja otsustada on see keda "uskuda"...

Ärge üritagegi - nagunii segan ja hakkangi segama vahele!
A23
Ehitusveteran
Ehitusveteran

T25 kirjutas: 20 Mai 2025, 09:58 Siin on eelpingestamisest hariv video:

https://www.youtube.com/watch?v=gDO7wTbKnjI
@T25, Selle mehe videoid olen vahel vaadanud ja pean tast lugu
Vasta