Parema ahju radadel...

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 190 korda
On tänatud: 220 korda

Re: Parema ahju radadel...

Lugemata postitus Postitas Robi 1 »

Ma lihtsalt tahtsin selgituseks üle küsida, et jälle valesti aru ei saa...sest alles hiljuti juhtus nii, et ma julgesin avalikult rääkida ubkolletega seonduvatest puudustest ja ma muidugi rääkisin nendest ahjudest mida MEIL siiani ehitatud on. Siiski suutsin Pottkivi parajalt endast välja viia, sest tema ütles, et umbkolde all võib mõelda ka lisaõhukanalitega kollet, milliseid austerlased armastavad... No väga võimalik, aga kui paljud Eesti külapottsepad neid ehitavad? Arvata on, et enamus pole kuulnudki sellisest koldest ja veel vähem viitsiks vaeva näha sellise süsteemiga tutvumiseks, rakendamiseks jne.
Sama moodi oleks tahtnud teada Leevi lamava kolde malli, sest väga võimalik, et see erineb Nuustakul tegutseva pottsepp Jüri omast. Või kui õelda näiteks LEIVAAHI, siis ei mõista selle tähendust inimesed ühtemoodi. Soomes on erinevad ja meil on teistsugused ja venemaal kolmandad... Ja ega meie ei pea hakkama koppima venelaste või sakslaste ahjusid, sest lihtsalt neid on arvuliselt rohkem...
Mulle igatahes meeldib kaminahju V kolle ja kohe kui parema leian, siis kindlasti teen edaspidi selliseid...Siiski peab ka seda mainima, et igale ahjutüübile peab ehitama just sellise kolde, mis kõige paremini vastab kasutaja ja terviku vajadusi, olgu selle asjaga tööd kasvõi rohkem.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 64 korda
On tänatud: 40 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Leevi »

Robi 1 kirjutas: Tore on ju vaadata kuidas kaminahju kitsas ja kõrges koldes puud rõõmsalt laksudes põlevad. Selline koldetüüp on kinlasti seni teadaolevalt kasulikum lahendus max. kasu saamiseks kui rääkida meeldivalt sooja toa saamise eesmärgil puude (ahjus) põletamist...
Robi, asi ei ole niivõrd valesti aru saamises vaid selles, et jätad küsimusele vastamata. Palun, ole kena, seleta lahti, miks see sinu poolt kirjeldatud kolle on seni teadaolevalt parim? Seda, et taoline kolle sulle meeldib, mõistsin juba esimese korraga, aga kui väidad, et parim, siis sooviks juba fakte, mis pärinevad tunnustatud ja usaldusväärsest allikast.
Yaager
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 18 korda
On tänatud: 17 korda

Lugemata postitus Postitas Yaager »

rokikas kirjutas:Kui kasutada sellist http://www.k-rauta.ee/Pages/Product.asp ... ice=50;100 ust siis keeruline tuharesti alla lasta ilma et tuha väljavõtmist segama hakkaks.
Mul täpselt selline pliitauks ongi. Mina panin sinna ustevahelisse avasse ühe 7-8cm laiuse šamoti ja lõikasin tahmaresti jaoks soone sisse, selliselt jäi tahmarest päris ilusti kaugemale ja tuha mahakukkumist ei tähelda - aga pööran igatahes täheleapnu edaspidi. NB! ukse sees oleva ava alumise serva külge lasin punktkeevitusega 5 cm laiuse lati külge keevitada, selliselt istub kivi augus ja väljajääv osa on lattraual.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Leevi: Ma ju just eriliselt rõhutasin, et selline koldetüüp on parim SOOJA TOA SAAMISEKS.Ma pole kuskil väitnud, et see on parim kolle, mis kõike teeb ( küpsetab leiba ja praeb siga jne.) Sest see, mis teeb kõikke, ei tee tegelikult midagi väga hästi.
Kas üldse leidub keegi, kes väidab, et tal oli varem V kolle, aga lammutas maha ja nüüd avastas midagi paremat ( ma mõtlen ikka põhikütteahju)? Tean ise vastupidiseid näiteid küll kui on kaminahi ehitatud, mingi muu asja asemele.
Mina muidugi mingeid teadusuuringid teinud pole, sest selleks on Ahjulabor ja ju sealt saab ka neid tehnilisi uuringuid teada kunagi.
Ise tean seda, et mugav on kasutada ja ahi on soe, lihtne ehitada. Mida peaks veel ahjult tahtma.
Mina lihtsalt ei viitsi vaielda Leeviga, sest kellegile kolmandale sellest nagunii kopika eest kasu ei ole.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

Robi 1 kirjutas:Leevi: Ma ju just eriliselt rõhutasin, et selline koldetüüp on parim SOOJA TOA SAAMISEKS.Ma pole kuskil väitnud, et see on parim kolle, mis kõike teeb ( küpsetab leiba ja praeb siga jne.) Sest see, mis teeb kõikke, ei tee tegelikult midagi väga hästi.
Kas üldse leidub keegi, kes väidab, et tal oli varem V kolle, aga lammutas maha ja nüüd avastas midagi paremat ( ma mõtlen ikka põhikütteahju)? Tean ise vastupidiseid näiteid küll kui on kaminahi ehitatud, mingi muu asja asemele.
Mina muidugi mingeid teadusuuringid teinud pole, sest selleks on Ahjulabor ja ju sealt saab ka neid tehnilisi uuringuid teada kunagi.
Ise tean seda, et mugav on kasutada ja ahi on soe, lihtne ehitada. Mida peaks veel ahjult tahtma.
Mina lihtsalt ei viitsi vaielda Leeviga, sest kellegile kolmandale sellest nagunii kopika eest kasu ei ole.
Robi, siin ei olegi midagi vaielda, sest loomulikult räägin ka mina antud juhul põhikütteahjust. Ja vaielda ei saa ka sinu kiidetud kolde teemal, sest nagu isegi äsja tunnistasid, on sinu väide selle kolde paremuse kohta õhust võetud. Ootaks õige esmalt need laboriuuringud ära ja kui see kolle teistest Euroopa tunnustatud laborites katsetatud koldetüüpidest paremaks osutub, siis kiida edasi. Õigupoolest ei ole siis enam kiita tarviski, sest küllap see koldetüüp siis juba iseenesest kulutulena üle maailma küttepiirkondade levib.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 209 korda
On tänatud: 191 korda

Lugemata postitus Postitas motamees »

Leevi kirjutas:...Robi, siin ei olegi midagi vaielda... Ootaks õige esmalt need laboriuuringud ära...
Pole sina Robi keelaja. Las räägib. Muidu pole siit enam üldse midagi lugeda.
Aga rahulikku jõulu sullegi.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei...sa räägid õiget juttu küll(Leevi) tegelikult,sest kes viitsiks vaielda.
Ma olen siia aegade jooksul igasugu enda koldeid ja koldetaguseid pilte lisanud ja teen seda ka edaspidi. Täitsa tore ja õpetlik oleks ka sinu koldeid näha, siis saavad teised ka ettekujutuse, millest siin üldse räägitakse.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

motamees kirjutas:
Leevi kirjutas:...Robi, siin ei olegi midagi vaielda... Ootaks õige esmalt need laboriuuringud ära...
Pole sina Robi keelaja. Las räägib. Muidu pole siit enam üldse midagi lugeda.
Aga rahulikku jõulu sullegi.
Loomulikult ei ole ma keelaja ja sellist plaani ei ole ka olnud. Ütlesin lihtsalt, et see väide tema poolt eelistatud kolde paremuse kohta on õhust võetud. Et kuni laboritulemuste selgumiseni saan uskuda seda, et kolle meeldib, mitte seda, et see parem on. Mulle endale näib see nn V-kujuline kolle esteetiliselt ülikole ja ei ärata küll mingeid rahvusromantilisi tundeid. Võibolla ei ole ma piisavalt eestlane, võibolla ei ole see ikka nii väga eesti oma kolle. Ka tehnilises mõttes näib säärane lahendus olevat põhjendamatu, aga kui laboris tõestatakse, et see kolle nt austerlaste UmweltPlus -koldele pika puuga ära paneb, küllap siis olen sunnitud ka ise V-stiilile üle minema, sest soovin ju samuti ikka head ahju ehitada. Esialgu olen seda meelt, et V-kolde kasutegur ja muud näitajad vastavad EVS-EN 15544 järgi nõutule, kuid ei ole paremad mistahes Saksas või Austrias levinud koldetüübi omast.

Ahjude paremaks muutmisel tehtavas töös ei ole põhirõhk juba ammu koldekujuga mängimises vaid põlemisõhu optimeerimisel. Kasutan selles osas austerlaste valemeid ja tabeleid ja seni on toiminud. Aga põlemisõhuavade õiged ristlõiked ja asukoht on ainult pool võitu. Kindlasti saaks olulisemalt parema tulemuse võttes kasutusele automaatika, mis seda õhku siis vastavalt vajadusele ka doseerib. Kesk-Euroopas on see üsna levinud, ise ei ole veel kahjuks paigaldada saanud. Aga ostsin äsja ühe sakslaste ahjuprojekteerimisprogrammi ja kui seal märkida põlemisõhu reguleerimine automaatseks, siis ahju näitajad muutuvad ikka tuntavalt. Ikka suurema tõhususe suunas. Seetõttu usun ka, et ei lähe kaua aega, kui väike kuvar ahju kõrval ka siinkandis kummastavana ei mõju.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 27 korda
On tänatud: 72 korda

Lugemata postitus Postitas madis64 »

Leevi kirjutas:Mulle endale näib see nn V-kujuline kolle esteetiliselt ülikole ja ei ärata küll mingeid rahvusromantilisi tundeid.
Esteetika ja romantika on sellised kategooriad, mis ahjukolde puhul minule küll sekundaarsetena näivad. V-kujulise põhjaga kolde põhilise puudusena näen ma isiklikult seda, et see vähendab küttekorra halukogust nii ca 2...3 halu võrra. Ning vaadates tagasi sellele - suhteliselt külmale - nädalale ei ole ma küll nõus neist 2...3-st halust küttekorra kohta loobuma lihtsalt seetõttu, et mingi mikroskoopiline saasteerinevus kunagi kellegi poolt mingitel tingimustel kuskil tuvastatud on :hello:

Tasapõhjalise restkolde plussina näen ma ka seda, et kui mul tõesti tuleb "V-hullus" peale, siis ma lihtsalt lõikan portsu šamottkive kiilukujuliseks ja lapin neist koldesse kaldsed põhjaküljed - kui ära tüütab, võtan välja.
Leevi kirjutas:Kindlasti saaks olulisemalt parema tulemuse võttes kasutusele automaatika, mis seda õhku siis vastavalt vajadusele ka doseerib.
Sul on siinkohal õigus - ükski staatiline kanalisüsteem ei taga optimaalset põlemist kogu küttetsükli vältel - keegi või miski peab õhu hulka ikka selle erinevates faasides reguleerima/piirama.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

madis64 kirjutas:
Leevi kirjutas:Kindlasti saaks olulisemalt parema tulemuse võttes kasutusele automaatika, mis seda õhku siis vastavalt vajadusele ka doseerib.
Sul on siinkohal õigus - ükski staatiline kanalisüsteem ei taga optimaalset põlemist kogu küttetsükli vältel - keegi või miski peab õhu hulka ikka selle erinevates faasides reguleerima/piirama.
Ja automaatika on selles osas kindlasti täpsem igast kütjast.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

See väide, et V koldes vähem ruumi oleks kahele halule ja ahi jääb selle võrra külmem... :rotfl:
Selline kolle on juba ise ehituslikult tunduvalt tõhusam kui näiteks umbkolle ja nende kahe halu soojus tuleb iga kütmisega tasuta lisana kaasa juba .Pealegi ehitatakse kolle alati vajaliku suurusega, nii, et ei pea küll neid kahte halgu taga nutma. Egas suurem kolle taga soojemat ahju, vaid ikka paras suurus, arvestades lõõride suuruse ja muuga, millest siin juba räägitud.Ma olen ju seda näitena toonud, et rakettahju kolle on väga tõhus, sest väikese ruumis on suurem kuumus ja tuleb pidevalt paras ports kütust ja õhku peale. Peaasi, et see kolle seal vastu peaks...
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kuna leevi magab veel, siis arutlen seni endamisi... Oletame, et teeks ahjule just tõhusa väiksema kolde, kuhu puid juurde lisada aegajalt... Mõnes mõttes see oleks hea, sest kütus jõuab kuumas koldes puhtamalt ära põleda ja soojus salvestub rahulikumalt ahju lõõridesse. Aga sellisel juhul oleks kolle juba punane...enne kui lõõrid jõuaks lõplikult soojeneda.
Samas...suurema kolde enda soojenemine võtab jälle asjatult kaua aega, et saavutada tõhusa kolde töösoe ja maks kasutegur. Sellepärast arvan, et parim lahendus on just see paraja suuruse leidmine.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Robi 1 kirjutas:See väide, et V koldes vähem ruumi oleks kahele halule ja ahi jääb selle võrra külmem... :rotfl:
Mis selles väites nüüd nii naljakat on :scratch:
Robi 1 kirjutas:Selline kolle on juba ise ehituslikult tunduvalt tõhusam kui näiteks umbkolle ja nende kahe halu soojus tuleb iga kütmisega tasuta lisana kaasa juba.
Robi, kirjutad teemast mööda - kes seda (V-) kollet umbkoldega võrrelnud on? Ikka uuest ja (arvutatud) restkoldest käib jutt.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas:...Tasapõhjalise restkolde plussina näen ma ka seda, et kui mul tõesti tuleb "V-hullus" peale, siis ma lihtsalt lõikan portsu šamottkive kiilukujuliseks ja lapin neist koldesse kaldsed põhjaküljed - kui ära tüütab, võtan välja...
Noneh, jälle üks Sapikast mersu tegija. Ei saa ikke kolmnurktähekese külge panemisega autot paremaks. Selleks tuleb ikke Mersu soetada.
Kivinurkade kandilisse koldesse sättimine ei anna hoopiski seda tulemust, mis algupäraselt V-koldena tehtu.
Kui nüüd natukenegi mõtelda õhu liikumise peale, siis saab igaühele selgeks kandilise ja V kolde vahe. Õhk lihtsalt ei käi mööda nurki ja Madis peab oma kahte lisahalgu sealt nurgast välja kokima, et need põleksid. Kandilisse nurka korjab tuhka ja nurkades on tavaliselt kivid tahmunud. Tahmumine aga näitab õhupuudust.
Kas Madise ahjul on kolderest seinast-seina?
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Olgu rest või terve kolde põranda suurune...ikkagi pean V süsteemi paremaks. Olen nimelt katsetanud mõlemat. Laia restiga põlevad puud küll imekiirelt, nagu õled...aga tekib just see probleem, et kaks notti võivad jääda teineteisest kaugemale, ei põle lõpuni ja peab tuld kohendama. Õhu piiramisel võib selline lai rest ka kiiresti läbi põleda.
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Robi 1 kirjutas:Olgu rest või terve kolde põranda suurune...ikkagi pean V süsteemi paremaks.
Kellele ema, kellele tütar :roll:
Robi 1 kirjutas:Laia restiga põlevad puud küll imekiirelt, nagu õled
Millega sa sama puudekoguse samakiiret põlemist V-koldes piirad - vaegõhuga? Seda saab ju tuharuumi ust sulgedes suvalise restkoldega teha.
Robi 1 kirjutas:...aga tekib just see probleem, et kaks notti võivad jääda teineteisest kaugemale, ei põle lõpuni ja peab tuld kohendama.
Jah, vajadus süsi kord...kaks küttekorra jooksul ühtlasemaks roobitseda on tõesti olemas, kuid minu jaoks see küll mingi määrav faktor ei ole (samamoodi võib ju kurta selle üle, et puid tuleb ahju panna, ahjust tuhka välja võtta jne).
Robi 1 kirjutas:Õhu piiramisel võib selline lai rest ka kiiresti läbi põleda.
Kas õhu piiramisel kitsas rest ei põle läbi?
Resti asendamine ei ole ka just teab mis vaev.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kitsas rest ei põle läbi, sest kitsamast restist läheb ju sama kogus õhku läbi, mis 4 korda suuremast. Kitsas, aga saab 4 korda parema jahutuse.
Kindlasti oskaks näiteks Motamees seda asja selgemalt väljendada, sest temal tunduvalt rohkem neid kogemusi kollete ja restidega.
Muus osas ei hakka Madisega vaidlema...sest lihtsalt pole nagu arutada üldse midagi.
Leevi
Ehitusguru
Ehitusguru
Kontakt:

Robi 1 kirjutas:Kitsas rest ei põle läbi, sest kitsamast restist läheb ju sama kogus õhku läbi, mis 4 korda suuremast. Kitsas, aga saab 4 korda parema jahutuse.
Kindlasti oskaks näiteks Motamees seda asja selgemalt väljendada, sest temal tunduvalt rohkem neid kogemusi kollete ja restidega.
Muus osas ei hakka Madisega vaidlema...sest lihtsalt pole nagu arutada üldse midagi.
Ükski rest ei põle läbi. Kõik kõverad või puruks restid, mida olen näinud, on vedelenud tuhahunnikus, Eriti sage nähtus 30ndatel ehitatud ahjude juures, kus kasutati väikeseid, ruudukujulisi tuharuumiuksi. Paljud kliendid öelnud, et ei ole seda ust kordagi avanud ja kütnud nagu tavalist umbkoldega ahju. Sellisel juhul ei ole ka ime, et rest ribadeks.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

http://www.kodusoe.ee/foorum/viewtopic.php?f=6&t=18131
Võiks lugeda Alka 10 dets. postitust.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas:
Robi 1 kirjutas:Olgu rest või terve kolde põranda suurune...ikkagi pean V süsteemi paremaks.
Kellele ema, kellele tütar :roll: ...
Ma valiks sedakorda ema. Tütar alaeline ju. :scratch: Reeglina ei ole ema frigiidne mutt, kuna tal on ju tütar. ;)
Olen proovinud sama küttekolde juures kandilist ja V-profiili. Mõlemas (2 erinevat kollet) osutus V paremaks. Kindlasti oleks asi veelgi parem, kui V-kolle oleks sündinud ahju ehitades.
Mul on vähemasti kaks oma katsetust ette näidata, palju on Madis katsetanud? Oskad siis valida ema ja tütre vahel? Praeguse jutu järgi saan aru, et valid ikkagi tütre, kuna nii on kombeks.
.
Tel 5o9279o
madis64
Ehituspenskar
Ehituspenskar

motamees kirjutas:Olen proovinud sama küttekolde juures kandilist ja V-profiili. Mõlemas (2 erinevat kollet) osutus V paremaks.
Milles see paremus seisnes?
motamees kirjutas:Mul on vähemasti kaks oma katsetust ette näidata, palju on Madis katsetanud?
Miks ma peaksin oma ahju peal midagi katsetama - ausalt öeldes ootan ma juba aastajagu päevi, et ahjulaborist mingit tulemusteavet välja imbuks, kus mingid numbrid ka sees oleks, mis erinevaid kütmisviise, koldetüüpe, põlemisprotsessi ja kivide soojenemise dünaamikat jne iseloomustaksid.
motamees kirjutas:Oskad siis valida ema ja tütre vahel? Praeguse jutu järgi saan aru, et valid ikkagi tütre, kuna nii on kombeks.
Kombed on siin sekundaarsed nagu väljanägeminegi, Valik on ju lihtne - ühte koldetüüpi mahub puid rohkem sisse kui teise (sama puudepikkuse ja sama ahjuukseristlõike juures) - miks ma peaksin mingi häguse ja numbritega tõestamata jutu peale väiksema küttekogusega kolde kasuks otsustama?

Ning kui keegi arvab, et mul neid "kahte-kolme halgu" vaja ei lähe, siis praktika ütleb, et kuluvad marjaks ära küll :hello:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar

madis64 kirjutas: Milles see paremus seisnes?
Pliita koldel põlevad nüüd puud peaaegu koos lõpuni ja ei jää enam üksikuid tukke, nagu ennem. Nii saab siibri kiiremini kinni panna.
Ahju kollet tuleb vähem segada ja tuhka pole vaja äärtest resti kaudu alla ajada.
Ühise omadusena on parem äärepealsete puude põlemine. Nad ei saa terves pikkuses liibuda vastu koldeseina (sealt alt ei põle).
Pliita koldega polegi peale ümbertegemist mingeid probleeme -ainult parem.
Ahju kolle oleks kindlasti V-sündimise puhul olnud parem. Tuharest oleks olnud terves pikkuses ja nii oleks saanud koonuskivid panna paremini. Praegu on ikka vahel vaja liigutada ja tuhk jääb taganurgas koldesse. Seda peab roobiga alla ajama.
Ülal on aga sündinud V kolle ja seal pole tuhka vaja üldse alla ajada. Kogu kolle kukub ise tühjaks.
madis64 kirjutas:...Miks ma peaksin oma ahju peal midagi katsetama ...
Siis saaksid ka adekvaatselt sõna sekka kosta. Praegune on rohkem kellegile takka kiitmine. Valid lihtsalt "näo" järgi, kellele toetust avaldad.
madis64 kirjutas:.. Valik on ju lihtne - ühte koldetüüpi mahub puid rohkem sisse kui teise...
Sündinud V-koldel ju mahutamise probleemi pole. Kolle tehakse just paraja suurusega. Kui pottsepp näeb vajadust neile paarile lisahalule, siis teeb kolde niipalju suurema.
.
Tel 5o9279o
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Erinevaid koldeid ja muud kaunist vaatamist http://fireworksmasonry.com/
Viimati muutis Robi 1, 24 Dets 2012, 18:28, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Plaanitud sünnitusega V koldes on veel üks suur eelis. Nimelt kolde seinad on ribilised ja tuharestist tõuseb õhk ribide vahelt üles, seguneb põlemisjääkidega, soojeneb kolde seintes ja kindlasti soodustab sedasi paremat põlemist. Selline teema on tule edaspidises arengus väga tähtis, enne kui ta lõõridesse peaks jõudma. Põlemine on ju kütuse+õhu+kuumuse koostöö, mille tulemusena sünnib soojus.Siiski, kogemustele põhinedes saab inimene luua tulele võimalikult soodsad tingiused, et tuli max. kasu saaks tuua ja hoida ka loodust puhtamana.
Kasutaja avatar
Robi 1
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Siiski ka silmarõõmu neile, kes soovivad kerge vaevaga petta saada http://www.kodinterra.fi/market/kodinte ... eName=Main
Vastav ahi on odav ja samas nii kerge, et võimatu on sellega kütta 50 m2.
Vasta