Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Laskuvate lõõridega ongi see häda, et kuumeneb eelkõige ülalt. Vaid väga pikaajalisel kütmisel soojusvahetus ülal ei toimi siis kuum suits hakkab sooja alla andma.
küsija
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas küsija »

Millises ahjus hakkavad löörid soojenema enne korstna ja hiljem kolde poolt? Kas ehk "teadja" jumaldatud ringlöörid või on mingi veelgi "teadjam","teadja Kalvis" ?
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Nii, süda jälle kergem ja 1 väike tõestus veel, et soemüüriga kamin võib samuti oma eesmärki täita.
Hommikul tuppa minnes oli müüri temp üle 20 kraadi kuigi toas lõõtsus tuul ja ühusooja vaid 13 kraadi :D Seda siis eilsest 8 haluga kütmisest.

Täna panin kaminasse 6 halgu korraga, kuna halb on ehitada kui tuba väga soe on. Panin põlema ja hiljem enam puid ei lisanud (Muidu tegin umbes pool ja pool) Tegin tule alla ja tõmbasin stardilõõri 10neks minutiks lahti.....Kõik puud võtsid kenasti tuld ja leek ulatus otsaga nö järelpõlemis kambrisse (9 rida on mul sirgelt ja siis hakkab samm hakkaval kokku minema lagi ja leek oli vast 12-13nenda reani. Lükkasin stardisiibri kinni ja jooksin katusele...pistsin oma traadi otsa seotud termomeetri korstnasse ja esimese hooga tõusis se 85 kraadini....jätsin sisse ja jooksin alla kaema et milline se tuli nüüd on. nii käisin katuse ja tule vahet 6-7 korda ja temp püsis 90 kraadi juures ka lõpus mil leek oli oluliselt madalam aga ilmselt luges siis juba see et kamin ja müür olid veidi soojenenud. Lausa üllatas kuidas suudab nii ühes augus tempi hoida kuna enamus aega mil tuli all oli näitas kraadiklaas 90 (+/- 2 kraadi)

andes õhku niipalju kui tuli tahab temp 100 kraadi ringis.
Kui anda niipalju et uks 2cm irvakil ja tuhaluuk ise kinni aga augud avatud siis temp 90 kraadi juures.
Ja kui lasta läbi stardilõõri on temp üle 120 kraadi (Ei julgenud rohkem sees hoida kui kraadiklaasi maksimumini jõudis)

katsusin pidevalt ka käega ja teen vahet ka käe tundega kas on 90 või 100 kraadi :D
90nega kannatab kätt sees hoida ja on sama tunne mis saunas....natuke torkivalt kuum on siis kui käsi hakkab higistama. Kui aga 100 kraadi siis on niikaua talutav kuni käsi higistama hakkab ja se käe peal keema tahab minna :grin: (Tegelikult pole se vaid higi sest kraadiklaasi tõmbas samamoodi märjaks ja se on veel kivide niisutamisest jäänud niiskus.)
Viimati muutis jeff01, 29 Okt 2008, 18:14, muudetud 1 kord kokku.
mitteteadja
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 77
Liitunud: 05 Okt 2008, 19:18

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas mitteteadja »

Veel koonuses pitsist.Augustis jäi ette üka nõuka aegne telkkatusega suvila millel pits oli maru madal ja ülemise kihi kivid kõik lahti lihtsalt loopisin alla.tolle pitsi oli kunagi ladunud kegi üliõpilane haltuura korras,vuugivahed olid ca 3cm ja valjast kumeraks silutult pettis kenasti ära.Uut otsa (3 kihti kõrget kivi)ladudes viisin otstest iga kihiga mingi 5mm koomale et vuugivahed enam vähem normi saaks haheseinad viisin loodis ülese.Kui läksin sinna mingi nädal paar hiljem tagasi soemüüri slepe pragusi parandama kust suits oli juba toas käinud siis peremahega kohtudes peale teretamist oli esimene lause kui pliit senimaani tömbas siis nüüd peale pitsi väikest remonti hakkas pliit laulma ja sama puude kogusega saab tükkmaad rohkem sooja.Nii et kellel mõistus peas teeb ise omad järeldused.
Edu
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

No selge, seda kui hea se koonusega pits on lugesin ma ka tollest teemast mis sellele pühendatud oli.
ise arvan et minul ei ole küll mõtet suurema tõmbega kütta kui praeguse korstnaga võimalik on :roll: Miks kiirendada põlemist veelgi? Kas selleks, et korstnast kuum välja lasta ja puud nii kiiresti ära põletada, et kivi ei saa arugi et tuli korraks alla tehti. Kivi on ikka kivi ja ei soojene välgatuse peale. Võin ahjutäie puid tunni ajaga ära põletada nii et korstnast 120 kraadi suitsu tuleb aga müür ei lähe siis nii soojaks kui ma poolteist tundi ahju kütan nii et korstnast 90 kraadist suitsu tuleb. 90 peaks ju igati piisav olema? Korstnast väljuva gaasi temp on veel veidi tõusnud ilmselt kuivamise pärast kuna niiskust tundub kah vähem olevat.
Mõõtsin ka oma teist korstent ja kahjuks ei anna too isegi 80 kraadi välja. Kuigi ahi on kompaktsem ja poole väiksema massiga. Õnneks ei ole veel ei pigi ega midagi näha......peab seal tõmbe tugevdamisele mõtlema kuna ahjutäis praksub seal 2 tundi või enamgi.
Tõmbe suurendamisele võik mõelda vaid seepärast, et saaks ka ehk veidi puusse pandud kolde ehituse tõttu tekkunud tuppa ajamist vähendada (ajal mil uks lahti on) Las kuivab veel veidi ja proovin koonuse plekiga tekitada et seda imeasja ise kogeda kuidas ahi laulma hakkab.

Saan aru, et se koonus pitsil aitab tõmmet parandada või isegi tekitada kuna korstnas õhu temp järjest langeb (eriti minu 27x27 korstnas mis ei jõua ju soojenedagi kuna 4,5m on teda ju külma käes) Jahenedes õhu kogus aga väheneb ja siin tekibki probleem, kuna korstna pitsist väljub ruumalalt vähem õhku kui alt peale tuleb ja puudubki tõmme "Right" ?(Tõmme ongi ju tegelikult väljuva õhu poolt tekitatud hõrendus mis alt kuuma "imeb" lisaks tõuseb muidugi suits ka sooja õhu tõusmise tõttu ja tõmme tekib ka toolega aga see selleks.
Viimati muutis jeff01, 01 Nov 2008, 16:51, muudetud 1 kord kokku.
mitteteadja
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 77
Liitunud: 05 Okt 2008, 19:18

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas mitteteadja »

Alles mõni päev tagasi mängisin kaminasüdamikuga mille ise ühendasin omalaotud korstnasse,tõmme selline et kui puud juba korralikult põlevad siis tuleb all olev õhuandmisluuk kinni lükata ja seal küljes olev kruvi millega saab tolle asendit fikseerida,toda kruvi kinni keerama hakates saab tõmbe normaalseks timmida.Normaalseks timmitud tõmbe korral saad korralikult sooja ja väljuv suits normaalse tempiga, kütab ka korstna soojaks ja teisel korrusel siiber kinni ja ala 3,5 tonni kaaluv korsten lisa soojaandja
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Niih, linnud juba laulavad ja kevad tulemas aga ma pole ikka veel märku andnud kas olen ära külmunud või elus...

Keegi eespool pakkus, et selle mõttetu kivihunnikuga tuba soojaks ei saa - SAAB KÜLL
Keegi arvas, et müür ei lähe soojaks - LÄHEB KÜLL (Alt vähem aga soe on ta kindlasti)
Keegi arvas, et kamina kest ei lähe soojaks - (oligi eesmärk seda mitte kütta, et korstnasse kuuma õhku jaguks aga seegi on hommikuks soe)
Keegi arvas, et tagajärjeks on hirmus pigi ja korstnapitsist väljub jahe õhk - Normaalselt põledes väljub korstnapitsist ~90 kraadine suits ja kui alt niipalju õhku peale anda kui kulub on temp 150 - 170 kraadi.

Sooja andvuse osas ei saa midagi kurta, sest elasin üle pool talve soojustamata laega (Vaid ülekattega laudis) ja alles hiljaaegu sai lagi kinni ja peale seda oli nii : Väljas paar kraadi miinust.....enne tule tegemist (Õhtul) oli toas 21 kraadi....tegin 7 haluga tule ja 2-3h hiljem sulgen siibri mil toas on 24 kraadi.....Hommikul on toas 23 kraadi....päeval koristas naine toast ehitusprahti ja tuulutas akna kaudu tuba ja õhtul minu saabudes jälle toas 21 kraadi. (Termomeetrit hoian ahjust võimalikult kaugel välisseinte nurgas)
Kui oli külmem siis panin ahju 9-10 halgu ja toas oli sama temperatuur.
Kui tahan soojemat tuba siis panen veidi rohkem puid (Korra olen ka üle pingutanud sest 27 kraadiga on ka minul kui soojalembelisel raske olla)

Tuld alustada on lausa lust.....erinevalt mu teisest ahjust süttib kaminas alati esimese korraga (ei keeruta kollet suitsu täis) Kas tõmbeks saab nimetada tule põlemisel tekkivad õhu liikumise kiirust? Ilmselt on se lihtsalt aktiivne põlemine mitte tõmme aga ahjutäis puid võin korstnasse lasta vähem kui tunni ajaga nii et luugid värisevad ja korstnast üle 160 kraadi välja lendab....kui sütega seda nalja teha et uks sulgede ja alt niipalju peale anda kui kulub siis tekib ikka eriline vibra toas mis kõrvad lukku lööb ja mis ukseklaasi ikka üli kuumaks ajab.....nagu ääs.


Mis ei toimi või mis ma teinekord teisiti teeksin:
1) Oleksin kolde kivi jagu sügavama teinud - Mul praegu kuivana võtta vaid 50cm puid aga nendega on tuli ukse klaasi peale ja klaas tahmab ära. Proovisin huvi pärast puud 40neseks saagida ja tulemus oli poole parem. Koorem 40neseid puid ootab juba hoovis puukuuri vedamist et neid paari aasta pärast ahju toppida. Hetkel on lahenduseks see et kütan alt kinnise luugiga ja uks on paari sentimeetri jagu irvakil. (ukse vahelt õhku võttes on tule suund selline et se pole otse klaasile vaid vastupidi ja nii kannatab nädala jagu ahju kütta enne kui klaas hingede poolt alates pruunikaks hakkab tõmbama......tänapäeva keemiaga on klaasi puhastamine naljategu ja kord nädalas pole mul raske klaas ära puhastada, tuhk eemaldada ja nädala jagu küttepuid sinna auku tuua.
2) Poleks kasutanud metalli ukse kohal (Välisvoordi vuukides on nüüd pragu mis vaja ära parandada.

Kompott salvestab sooja hästi....ülepäeviti küttes on ka 40 tundi peale eelmist kütmist müür soojem kui toa õhk. Eelistan lihtsalt stabiilsemat kliimat ja kuni praeguseni olen tavalisel tkütnud pigem vähem aga igapäevaselt. Kui aega saan siis teen ka aknapõsed ära (need veel paljas kivisein mil väljast soojustamata)
Kasutaja avatar
restauraator
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 681
Liitunud: 12 Mai 2005, 08:15
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 kord
Kontakt:

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas restauraator »

Vaata seff, kui sa ka mõne aasta pärast seda kirjutatud heaks asjaks pead, siis on kahjuks areng sel suunal peatunud.... aga ei usu! Kes juba midagi on ise teinud see tabab ära, mis valesti on läinud ja tahab seda alati paremini teha...


Ei näri, ei nori - kannatame paar aastat ja siis arendame teemat edasi....ja vaatame tagasi ja usu mind, et hoopis teise pilguga...
Iga ehitus on norm iseendale.
Kasutaja avatar
restauraator
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 681
Liitunud: 12 Mai 2005, 08:15
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 1 kord
Kontakt:

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas restauraator »

Juba on laekunud arvamusi, et olen oma eelnevas postituses olnud ka samuti negatiivne.... ei oska seletada, aga nii see pole, kui kellegile ka nii paistab.
Iga ehitus on norm iseendale.
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Esimest korda Restauraatori juttu lugedes sain minagi valesti aru, teisel korral tabasin ära mis mõeldud oli ja usun et nii se ehk ongi aga ei usu et oma kivimüüri päris kasutuks hunnikuks pean.

usun et kergitan minagi oma norme ja õppida oleks selles vallas veel palju aga kellelegi võõrale ma ju ometigi miskit tegema ei lähe....oma soperdise peal sai õpitud nii mõndagi ja tunnistan et teeks mõned asjad teisiti aga hetkel olen veel rahul ja väliskujus ei muudaks ma midagi. Ei tahaks uskuda et seal sees nüüd miskit hullu juhtub paari aastaga et peaks maha lõhkuma....puhastama pääseb igalepoole ligi ja kolde lakke vaadates on kõik nagu peab.

Pilti teen vast hiljem kui lakitud on.

EDIT:
Nüüd, mil pool lage on plaadiga kinni pandud ja samuti pool seintest kipsiga kinni läks asi päris hulluks....ei tea kas peab 5 halgu ahju panema või ülepäeviti kütma hakama.
Õhtul enne kütmist: 21 kraadi
3h hiljem kui siibri sulgesin: 24 kraadi
Hommikul : 25 kraadi
Õhtul (24h kütmisest möödas) : 23,5 kraadi.
ööpäeva keskmine oli paar miinuskraadi sest öösel miinus 5 ja päeval kuni +3
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Olin üsna kindel, et puhastamata ja lakkimata asjast pilti ei hakka tegema aga kuna vahepeal oli 1 suurem sünnipäev vaja maha pidada ja selleks sai kiiruga kips seina ja mõned kaltsud maha visatud :D (Sünnipäeva käigus sai kahjuks üle köetud...ei ole näha et kusagilt oleks katki läinud aga normaalne se pole et hommikul on 29 kraadi toas ja ahi tulikuum :? Vedas seekord vist ja katsun teinekord mitte nii teha.....arvasin et otse korstnasse küttes pole hullu kui vahepeal puid peale panen.
Pilt
Külaline
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Siiski on sul selle ülekütmisega natuke paljuks läinud,sest vasakul näha ülesronivat parandusjälge.See võib olla tingitud ka ukse paigaldusest.Ega see uks ei paisugi nagu tihtipeale arvatakse(oleks nad ju kõik ammu pilbasteks),vaid ikka kivile tuleb paisumisruumi jätta.Ja veel seda tahaks teada,et kas ikka 6-7 halust piisab.Pane käsi piiblile,enne kui vastad!
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Piibel my ass....pole veel pihta saanud miks need usklikud minust paremad on aga see selleks, igalõhel on selleks õigus.
Oma auto passi peale võin küll käe panna ja vanduda aga ei saa hästi aru mis sa tahad et ma vannuks....et kas kuuest-seitsmest halust piisab? Tundub eilsel kütmisel mitte (üleile jäi kütmine vahele peale suurt sünnipäeva ülekütmist...... ahi on jahedamapoolne ja toas on vaid 22 kraadi mida minu jaoks on vähe) Ei saa praegu väga täpselt aluseks võtta seda sünnipäeva kütmist sest väga pikalt oli aken lahti ja teise ahjutäie kütsin korstnasse.
Kindel on see, et praegu on päeval plussis ja öösel vast samapalju miinust ja 6-7 halgu on tegelikult paras ahju pista et toas 23 ja peale seisaks. (Seda muidugi igapäevasel kütmisel) Puud on mul täiesti tavalised 3a kuivanud poole meetrised ja segamini. Millalgi lähen vast 40nestele üle ja siis peab loomulikult kaigaste arvu suurendama.

Se mõra küljes sai parandatud kuid tagasi kui õues pakane paukus ja mul polnud veel lage peal....sai vist lihtsalt puid alla pillutud neid lugemata. Ma pole viitsinud savi veel maha lükata sest olin kindel et tuleb kohe tagasi aga oh imet pole nagu halligi muutunud...seal ongi se kuradi metall mida ma poleks tohtinud kasutada Eks hakkas end vibuks keerama kui ma üle kütsin ja seepärast ka se mõra....kütsin veelkord hästi kuumaks et tu mõra suureks läheks ja urgitsesin savi välja ja toppisin uut täis kuumalt ja paistab et jäi pidama sest isegi sünipäeval köetud kahe ahjutäiega ei läinud hullemaks.
Inimesed võiksid on oma vastused oma nime alt panna, se on piisavalt anonüümne aga oleks teadagi kõneleja üldine hoiak ja oskaks talle vastata.
Kylaline kylast
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 276
Liitunud: 25 Jaan 2008, 16:31

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas Kylaline kylast »

Ma panen oma mõlemad käed E.Bornöhe raamatule "Tasuja" ja ytlen, et see on yks vägev ahi :good:
http://www.miksike.ee/documents/main/re ... asuja3.htm
Tabamatu John
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas Tabamatu John »

Rändaja on teejuhiga preerias ratsutamas ja peale korduvat tähelepanekut, et keegi tundmatu, näorätiga mehike neist kauguses valjult röökides mööda ratsutab, küsib kauboilt, et kes see uljas ratsamees on?
Tabamatu John !
Kuidas tal õnnestub olla tabamatu?
Kellele ta korda läheb! :rotfl:

Eesti keeles on John vist Juhan :oops:
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2694
Liitunud: 14 Jaan 2008, 12:57
Asukoht: Saar
On tänanud: 208 korda
On tänatud: 191 korda

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas motamees »

Kylaline kylast kirjutas:Ma panen oma mõlemad käed E.Bornöhe raamatule "Tasuja" ja ytlen, et see on yks vägev ahi :good:
Eestlane on kiitusega väga kitsi. Pigem on meie loomuses naabrile "taha keerata".
Kui aga juba kiitmiseks läks, siis minagi ühinen täielikult Kylalisega kylast. Selle ahjuga tegid sa küll paljudele ära.
:hello:
.
Tel 5o9279o
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Ei teinud ma kellelegi ära....
Kahjuks ma aga ei tea senimaani kas ma olin tõesti nii õllene :jooma kui sellise kujuga vundamendi üldse tegin :D
Suureks abiks oli mulle Lp. Kaminahi kes julgustas et selline asi võib tööle hakata ja viitas mujal maal tehtud asjadele kus lõõrid on koldest eemal.
Ise mõtlesin, et kui korstnast tuleb paras temperatuur siis ei saa se lõõridega kamin olla kehvem kui tavaline ahi. Kuna asi on ka igalt poolt puhastatav siis ei usu et paari aastaga ka miskit hullu peaks juhtuma. Vahepeal oli ikka hirm küll, et äkki jääb korstna tõmmet väheks ja äkki võtab niipalju soojust ära et vaid pigi voolabki aga lohutasin end otselõõri olemasoluga et kui müür oleks liiast olnud siis oleks kahe avatud siibriga kütnud aga seda polnud õnneks vaja.

Se, et se asi mul toimib näitab vaid seda, et toimivaid lahendusi on erinevaid ja erandid vaid kinnitavad reegleid.

Sama lugu oli mul selle maja soojustamisega.....tegin siia foorumisse teema, et kuidas võin oma maa sisse ilma vundamendita ja hüdroisolatsioonita valatud hoonet soojustada et 1938a valminud viljakuivatist saaks eluruumid. Tuli palju-palju vastuseid, et mis sa veel ootad et kleebi penoga üle ja asi tahe aga jäi ikka painama see et kuhu se maa seest seintesse imbuv vesi siis saab välja tuulduda ? tuppa ? Uurisin toa poolt soojustamise varianti ja tehti vaid maha. Jätsin 5cm õhuvahet mille ventileerisin õue ja tegin 100mm vertikaalse karkassi ja täitsin selle villaga....selle peale kruvisin 50mm karkassi horisontaalselt ja täitsin sellegi villaga....kips peale ja selle peale tuleb alla äärde ka laudis. Peaaegu et ennekuulmatu lahendus aga kui tuba hoiab sooja ja liigniiskust või hallitust vms ei ole siis on ju hästi olgugi et teised nii ei tee.

Ei taha mingit kiitust, tegin selle teema ju abi saamiseks kuna ei ole ise ühtegi küttekollet ehitanud peale poest ostetud grillile jalgade alla kruvimise. Viimased pildid olen tõesti ehk veidi selle mõttega pannud et vaata toimib ja mina olen rahul aga see selleks.
Külaline
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

no ei kannata enam seda juttu,et tuul lõõtsus toas,5-6 halgu ahi ikka soe ja toas 13 kraadi,ahi ikka soe.pole eila sündinud või on plutooniumhalukesed.tegid tubli,aga sellist juttu usub ainult see kellel pole ahjudega kokkupuudet olnud.ja kui õpetaja oli,mis panid salaja ahju rauda või ning milleks vajalik korstnalõõr 270x270.
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Külaline kirjutas:no ei kannata enam seda juttu,et tuul lõõtsus toas,5-6 halgu ahi ikka soe ja toas 13 kraadi,ahi ikka soe.pole eila sündinud või on plutooniumhalukesed.tegid tubli,aga sellist juttu usub ainult see kellel pole ahjudega kokkupuudet olnud.ja kui õpetaja oli,mis panid salaja ahju rauda või ning milleks vajalik korstnalõõr 270x270.
ja mina ei kannata enam külalisi kes ei julge isegi oma hüüdnime avaldada ja kott peas plangu taga pauguvad.
Mis kuradi isu peaks mul olema valetada ? Mul oli mu praeguse elamise ja uue ruumi vahel soojustama ühekordsest kipsplaadist sein ja ma ei saanud toda ruumi kütmata jätta ka siis kui mul veel lagi soojustamata oli sest vannituba ja saun jäid väga külmaks muidu....köök kah loomulikult. Kuna ma ahjuehitusest midagi ei teadnud siis õhku jäävaid küsimusi oli liiga palju et "kaminahi"le pidevalt privaatsõnumeid saata ja suur isu oli muudkui edasi teha vastuseid ootamata (Lollus muidugi) kahe kivi lõõriga korstent tema mulle ei soovitanud....vastupidi aga algus oli tehtud ja nii ta jäi (Puhas mu enda ja isa lollus sest kõik teised korstnad on meil nii teadmata miks) pööratavat siibrit korstnasse ei lubanud mul samuti kaminahi panna aga tegin seda siiski....tegin sinna ka luugi nö igaks juhuks. Rauda ei soovitanud mulle kah kaminahi kasutada....puhas oma lollus mis sai tehtud enne selle teema tegemist sest ahjud kuhu sisse piilusisin olid metalliga ja nii se läks.
väärt töö
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas väärt töö »

Väga originaalne lahendus ja mis peamine,et ise rahul olete.
uurija
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas uurija »

http://mha-net.org/docs/temp/090309joosep.htm Oleks võinud ikka paar aastat oodata enne,kui oma mentoril auk pähe lasta rääkida.Vaata kaminahju blogis pilti koldest ja sa näed,et seal ei ole mitte 6 halgu.Oleks ju võinud ameeriklastele mainida ka seda,millise puudekogusega sa ahju kütad.Ei maksa saata sinna poolikut infot,enne ikka uuri nende ahjude konstruktsiooni(detailid,välismüüritise paksus jne.).Kui ikka ahi on "paksuseinaline",siis kulub kuus 2-3 ruumimeetrit.Ei laida sinu tööd,kuid rohkem kannatust,sest ameeriklased võtsid idee soomlastelt ja tasapisi arendavad-katsetavad!
kaminahi
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6486
Liitunud: 22 Dets 2006, 09:27
On tänanud: 398 korda
On tänatud: 194 korda
Kontakt:

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas kaminahi »

uurija kirjutas:http://mha-net.org/docs/temp/090309joosep.htm Oleks võinud ikka paar aastat oodata enne,kui oma mentoril auk pähe lasta rääkida.Vaata kaminahju blogis pilti koldest ja sa näed,et seal ei ole mitte 6 halgu.Oleks ju võinud ameeriklastele mainida ka seda,millise puudekogusega sa ahju kütad.Ei maksa saata sinna poolikut infot,enne ikka uuri nende ahjude konstruktsiooni(detailid,välismüüritise paksus jne.).Kui ikka ahi on "paksuseinaline",siis kulub kuus 2-3 ruumimeetrit.Ei laida sinu tööd,kuid rohkem kannatust,sest ameeriklased võtsid idee soomlastelt ja tasapisi arendavad-katsetavad!
Juhan, kui sa soovid, et sulle halvasti ei öelda ja sa jälle ennast Veebmasteri poole palvesse sead :beg: , siis ole lõpuks mees ja loe oma lõputu rämps läbi ja mõista, et sinu roojamisest ei parene siin maailmas midagi. Jeff ei pane oma ahju sinu pühenduseks ühtegi halgu rohkem ja mina elan ka oma elu edasi ilma sinule mõtlemata.
Hea tava on arvustada inimeste mõtteid ja arvamusi, mitte isikuid endid, ning oma arvamusi argumenteerida.
tel. 54514881 OÜ Ahjumaailm, http://www.ahjumaailm.ee
koostöös http://www.unibuild.ee
------------------
www.ehituspenskarid.com
juhan-john
külaline

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas juhan-john »

Mida sa kaminahi õige mõtled endast?Kui sa tahad mingi isa olla,siis ole,aga ära mölise pidevalt.Hakkab juba kergelt öeldes üle viskama.Oma tsitaadi(mis sul seal postituse all ilutseb) võid väravaposti külge lüüa.Kogu oma 30-nd jüngrit üles ja anna minna.Alustuseks tee endale foorum.Toimeta seda ja tunne elust rõõmu.Blogiga alustasid selle foorumi kaitsva tiiva all,aga paistab,et külastatavusega probleeme.Palka toimetaja kes oskab inimkeeli rääkida ja sa näed,et asjad hakkavad paranema.Ole siis terve!
jeff01
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 257
Liitunud: 22 Nov 2007, 19:22
On tänatud: 1 kord

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas jeff01 »

Huvi pärast mõõtsin ära puude augu kamina kõrval.....puude pikkus 50 augu kõrgus kaareni 110 ja augu laius 50 see teeb 0,275 rummi ? õige ? ma ei saa öelda praegust seisu sest viimasel ajal olen kütnud ülepäeviti umbes 8 puud kui peenemad siis 9 Meelde on jäänud et nädala sees pole ma kunagi puid tuppa vedanud ja 7p on alati selle kogusega ära köetud nii, et mõned halud jäävad põhja ja tõstan nad koldesse enne kui uued peale toon.... Kui ma ka kõik viimseni ära kütaks nädalaga ja kaarega auku mahuks samapalju puid kui kandislisse siis see teeks 1,1 rummu nelja nädala kohta ehk umbes 1,2 rummu kuus.
Vedasin augu taas täis ja huvipärast lugesin ära ka mitu puud sinna mahtus ja seal oli täpselt 57 halgu. Ma ei viitsi sel halgude lugemise teemal enam vaielda, kas teil on se tõesti nii oluline?

Kuna elamine suht avatud planeeringuga siis praegu kütan oma kahte ahju vaheldumisi ehk kumbagi ülepäeviti ja temperatuuri kõikumine on suhteliselt väike.

Täna proovisin esmakordselt kütta kinnise uksega mida enne vältisin sest nii küttes läheb silmnähtavalt mustaks se uks. Juba mõtlesin poole kütmise pealt, et teen ikka ukse lahti kuna klaas oli ülevalt äärest ligi 10cm kõrguselt tahmane aga püüdsin siiski vastu pidada ja et ma seda tahmast klaasi ei peaks nägema istusin ise teises toas. Suur oli mu üllatus kui tuld kontrollima minnes avastasin, et klaas oli praktiliseltpuhtaks põlenud....Nüüd on siiber kinni ja klaas on selline, et pesemiseks pole kindlasti hetkel põhjust....näis mis ta nädala pärast on. Nii küttes läheb aga uks ja kamina esikülg nii kuumaks et see tundub kuidagi vale :? poole meetri kaugusel klaasist näoga ei kannata olla igatahes, rääkimata ukse avamisest sest käepide on tuline. Kamina esikülg läks nii kuumaks et mõra tuli kah tagasi. Puud lendasid igatahes kiiremini korstnasse ja kütmise ajal tõusis ruumi temperatuur rohkem.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2694
Liitunud: 14 Jaan 2008, 12:57
Asukoht: Saar
On tänanud: 208 korda
On tänatud: 191 korda

Re: Kuidas kamin-ahjule lagi peale ehitada?

Lugemata postitus Postitas motamees »

jeff01 kirjutas:... Nii küttes läheb aga uks ja kamina esikülg nii kuumaks et see tundub kuidagi vale :? poole meetri kaugusel klaasist näoga ei kannata olla igatahes, rääkimata ukse avamisest sest käepide on tuline...
See tundub ikka õige asi olevat. Tänu sellele kuumusele põleb ka tahm klaasilt. Mul oli enne kolde ümbersättimist suur kuumus tunda ka kahe meetri kaugusel klaasist. Nüüd võib ikka lähemal ka olla.
Suur kuumus näitab ilmselt õiget põlemist. Samast puudekogusest saab rohkem kuuma kätte, kui vanasti umbkoldega ahjust.
Kasutan tukkide segamiseks spetsiaalset keevitamise termokinnast. Muidu on võimatu tukke sättida. Pikemal sättimisel kipub isegi läbi kinda tulema. Vanasti sai tavalist plekkahju ikka paljakäsi sätitud ja polnud häda midagi.
.
Tel 5o9279o
Vasta