Elektriautodest

Siin arutletakse naljakate juhtumite üle ehitusvaldkonnas
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 123 korda
On tänatud: 315 korda

Re: Elektriautodest

Lugemata postitus Postitas ping »

Urmas kirjutas: 14 Aug 2026, 16:06 Lugesin artiklit ja ei oska seisukohta võttagi? Tea, kas peaks istuma? :)
...
Need arvud ei tähenda siiski, et kõik autod oleksid tehniliste rikete tõttu nii kiiresti kasutuskõlbmatuks muutunud. OFV selgitusel sisaldab statistika ka avariides raskelt kahjustada saanud sõidukeid. Teine põhjus on kallis remont, sealhulgas aku vahetamine: selle hinnaks tuuakse 14 000–18 000 eurot või isegi rohkem. Mõne vanema elektriauto puhul võib remont seetõttu osutuda majanduslikult mõttetuks.
Jah, selles statistikas on mõningad võrdlusnumbrid puudu ja päris ausaks ei saa seda lugeda. ...
Tsitaatide allikas https://forte.delfi.ee/artikkel/1206038 ... sta-parast
"Raskelt kahjustatud" ei pruugi tähenda siinkohal, et autokere oleks "lootusetult kortsu sõidetud" vaid et kuna mudelid uuenevad kiiresti, siis ei pruugi varuosi mõistliku aja ja hinnaga olla saadaval.
Näiteks, kui lisaks kerele saab mehaaniliselt vigastada mõne komponendi (aku, inverter, mootor, juhtmestik, jne.) ühenduspistik ja kui tootja remondijuhendi järgi tuleb vahetada välja kogu see kallis komponent, siis on kindlustusel kasulikum auto maha kanda remontimise asemel.
Ega pikas perspektiivis kindlustus sellega ei kaota, sest näidates suuri kulusid on kohe võimalus tõsta kindlustusmakseid.
Ehk teatud marki autode omanikele tõuseb kindlustusmakse või halvemal juhtumil mõningaid mudeleid ei saa üldse kindlustada.
:hello:
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 429 korda
On tänatud: 468 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

ping kirjutas: 14 Aug 2026, 17:15 Ega pikas perspektiivis kindlustus sellega ei kaota, sest näidates suuri kulusid on kohe võimalus tõsta kindlustusmakseid.
Ehk teatud marki autode omanikele tõuseb kindlustusmakse või halvemal juhtumil mõningaid mudeleid ei saa üldse kindlustada.
Mitte ei tõsta perspektiivis, vaid juba praegu on EV kindlustus kallim sisepõlemismootoriga sõiduki kindlustusest.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 106 korda

Lugemata postitus Postitas EH.INS. »

Ma tegelikult seda asja ei mõista...
Veel silmatorkavamad on mõne Hiina päritolu margi näitajad. 2025. aastal maha kantud MG-de keskmine vanus oli 3,8 aastat, Polestaritel 3,3, Maxustel kolm ja Hongqidel 2,7 aastat. Xpengi puhul oli näitaja 2,3 ja Nio puhul 2,1 aastat. Kõige väiksem keskmine vanus oli BYD-l: 28 maha kantud autot olid keskmiselt vaid 1,9 aasta vanused.
Autod on garantii all ja kindlustatud...
Tarbijat ju ei huvita...
Ok sõida auto aasta jooksul sodiks või läheb aku pekki - mis see minu asi on...
Tehakse korda, seni annavad uue või annavad üldse uue...
Ja kasvõi igal aastal
Urmas
autodidakt

EH.INS. kirjutas: 14 Aug 2026, 19:11 Autod on garantii all ja kindlustatud...
Tarbijat ju ei huvita...
Ok sõida auto aasta jooksul sodiks või läheb aku pekki - mis see minu asi on...
Tehakse korda, seni annavad uue või annavad üldse uue...
Ja kasvõi igal aastal
Vau, mul jäi artiklit ja kommetaare lugedes see nüanss läbi seedimata. Kõik maha kantud hiinlaste autod peaksid vanuse järgi olema idee järgi veel igatepidi garantiilised? Mingi mulle arusaamatu vastuolu? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 7 korda
On tänatud: 99 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Garantii katab tehasevigu aga mitte avariisid, kallimatel kaskokindlustused võivad olla ka tehniliste rikete kindlustus. Ise arvaks, Norra on rikas heaoluühiskond, uued sõidukid arvatavalt liisitud, millega kaasneb kohustuslik kaskokindlustus - mis iganes sõidukiga ka ei juhtuks, sõidukiomanik võlavanglasse ei satu.
Mida rikkam riik, seda kallim on inimtööjõud, ehk kindlustuse vaatest võib masina mahakandmine ja hüvitamine olla mõistlikum kui keerukaid-kulukaid taastamisi teha. Ka remondikohad võivad olla pirtsakad, kui kuskil Ukrainas-Venemaal-Aafrikas võidakse igas mitmendas romust iludus taastada, siis rikastes riikides on sellist seltskonda vähem.
Eelmisel sajandil sai ise Soomest omale sõiduk toodud ja ei jõudnud ära imestada, miks lollid põdrad paari roosteaugu pärast sõitva masina heki äärde jätavad. Meil toona sõitvad ja ka poolsõitvad olid kõik kasutuses, igas teised garaažis taoti, keevitati, remonditi nii ise kui haltuura korras. Täna enam mitte, sest samuti töötunni hind on kallis ja ei tasu enam töid mis 30 aastat tagasi tundus mõistlik.
Muidu ju sarnane skeem läbivalt olnud, kus sakslased ei mõista kahest autost ühte kokku keevitada, leedukad oskasid - või ei olnud oskuse küsimus, vaid leeduka töötund x-korda odavam. Isegi USA oksjonitelt teispoolt maamuna on Eestisse ja euroopasse oksjonilt mahakantud masinaid toodud ja siin ära taastatud. Miks seal maha kanti kui tegelikult saab taastada isegi kui 3-5000$ üle ookeani transpordile kulutada.
Sama teema Venemaal siberis, Vladivatok, kus liiklus täis parempoolse rooliga sõidukeid, mis olla Jaapanist mahakantute ja "varuosadena" sisse toodud.

Hiina sõidukite kiiremat mahakandmist võiks seletada nende sõidukite mõneti soodsam hind, kui taastamist vajav sõiduk on odav aga remont ise kallis, on loogiline, et kantakse taastamise asemel maha.
Urmas kirjutas: 14 Aug 2026, 16:06 Jah, selles statistikas on mõningad võrdlusnumbrid puudu ja päris ausaks ei saa seda lugeda.Huvitav oleks lugeda küsitluse statistikat, et mitu norrakat oleks ostnud endale EV kui ei oleks olnud ostutoetust? Direktori Sandero on 14 aastat vana ja ei näita väsimuse märke, minu oma saab jõulude ajal 9 aastaseks ja häda ei midagi. Eks käime oma autodega ka regulaarselt hoolduses. Loen ka artiklite kommentaare ja eks sealt saab ka lisaks artiklile lugeda
Seni kuna tossutajate saastamisprobleemi ei arvesta tundubki reostavalt liigeldes ulme soodne ja normaalne..
Sisuliselt uhkustad, et saad kauem ja pikemalt saastada :)

Tegelikult on kuulda juba virinat kuidas ka uuemad sisepõlemismootoriga sõidukid enam ei kesta. Samal põhjusel kus tootjad peavad neid tegema vähemsaastavaks ja see teeb sõidukid keerulisemaks-rikkealtimaks, materjale vahetatakse välja kergemate ja nõrgemate vastu. Tõsimeeli väidetakse kuidas nn erasõidukeid lausa disainitakse kuni 200 000km ja 10 aastat - see olevat ka äriline otsus, sest tootjad tahavad uusi sõidukeid võimalikult uuesti müüa.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ei huvita mind kui tarbijat kuidas ja mis moel mulle tagatakse uus auto...
Mul on garantii ja kasko
Saastamise jutt on BS ei kannata kriitikat... Ei huvita kah...
Praegune "rohepööre" ja sellisel kujul on idiootsus
200000 km ja 10a on täiesti mõistlik / optimaalne
Just vaatan naisterahvale autot - garantii 8a / 150000 km
Olen täiesti kindel, et minu käes ei püsi garantiiaja lõpuni
Urmas
autodidakt

Prill kirjutas: 14 Aug 2026, 20:58 Hiina sõidukite kiiremat mahakandmist võiks seletada nende sõidukite mõneti soodsam hind, kui taastamist vajav sõiduk on odav aga remont ise kallis, on loogiline, et kantakse taastamise asemel maha.
Oot-oot, ma ei saa sel juhul aru, et milleks hiinlased on andnud oma autodele garantii. Millegipärast on erinevatest artiklitest meelde jäänud arv vähemalt 7 aastat. Artiklis toodud numbrite järgi vähem kui pool ja veel vähem garantiiaega? Jääks ikkagi arvamusele, et kõik need mahakantud hiinlased ei ole avariilised, vaid mahakandmise põhjus peitub kusagil mujal. Kirjutasin eelmises kommentaaris kah, et midagi on statistikas puudu. Ja seda just mahakandmiste põhjustes. Ja kui ongi kõik mahakantud avariilised, siis kas Norras juhtimisõiguse saamiseks piisab ainult teatud vanusesse jõudmisest ja võidki autorooli istuda ning voilaa. Isegi ülemaailmseid ja -euroopalisi liiklusmärke ei ole vaja teada. :)

Muide, oma kommetaari viimases lauses veendusin nädalavahetusel Pärnusse sõites. Jah, käib küll tee-ehitus ja ajutised kiiruspiirangu märgid, aga nii Pärnusse ja tagasi koju tagasi sõites sain aru, et mõnedel juhtimisõiguse saanutel puudub arusaamine liikluskorralduse märkidele kirjutatust arusaamine. Kui ikka kiirusepiiranguga a`la 50 või 70km/h märgi all on lisatahveil on kirjas piirangu ajaline mõju(tööpäeval kella 7.00-19.00), siis mille kuradi pärast ta peab sõitma laupäeval või ööl vastu pühapäeva liiklusmärgile kirjutatud kiirusega(50km/h) kui võiks tegelikult sõita vähemalt 70km/h. Ja need "kilpkonnad" ei olnud ainult välismaa numbritega autod(nendest saan isegi aru, ikkagi võõras keskkonnas), vaid enamus oli ka meite registrimärgiga omi. Muidugi rikkusin LS ja võimalusel sõitsin nendest "kilpkonnadest" mööda, sest nad takistasid sujuvat liiklust. Olid ka möödasõidu keelu märgid.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 14 Aug 2026, 22:00 .... Kui ikka kiirusepiiranguga a`la 50 või 70km/h märgi all on lisatahveil on kirjas piirangu ajaline mõju(tööpäeval kella 7.00-19.00), siis mille kuradi pärast ta peab sõitma laupäeval või ööl vastu pühapäeva liiklusmärgile kirjutatud kiirusega(50km/h) kui võiks tegelikult sõita vähemalt 70km/h. ...
Kaasaegsete autode kaamerad oskavad küll lugeda piirkiiruse märke ja nende järgi auto kiirust seada aga lisatahvlite lugemisega ei pruugi juhiabid mitte sugugi hakkama saada.
Õppefilosoofia paradoks - õpetamine on tühi töö ja vaimu närimine, sest lollile ei jää nagunii midagi külge, andekas õpilane saab aga kõik ise selgeks, kui on loodud tingimused arenemiseks.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Urmas kirjutas: 14 Aug 2026, 22:00
Prill kirjutas: 14 Aug 2026, 20:58 Hiina sõidukite kiiremat mahakandmist võiks seletada nende sõidukite mõneti soodsam hind, kui taastamist vajav sõiduk on odav aga remont ise kallis, on loogiline, et kantakse taastamise asemel maha.
Oot-oot, ma ei saa sel juhul aru, et milleks hiinlased on andnud oma autodele garantii. Millegipärast on erinevatest artiklitest meelde jäänud arv vähemalt 7 aastat. Artiklis toodud numbrite järgi vähem kui pool ja veel vähem garantiiaega?
Jääks ikkagi arvamusele, et kõik need mahakantud hiinlased ei ole avariilised, vaid mahakandmise põhjus peitub kusagil mujal. ...
Vist olen ka siin varem viitanud, et kui palju on garantiitingimustes garantiivälistusi.
Suurema probleemi puhul tasub tootjal auto asendada ja mitte seda remontida.

Ja kui tootja asendab garantiilise auto, siis liiklusest kõrvaldatud auto kustutatakse ju registrist.
Kui tootja võtab auto tagasi, siis ei pea see minema mitte prügimäele, vaid tootja ise saab liiklusest kõrvaldatud auto osi kasutada teiste garantiiliste autode remondiks.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Garantiivälistused on olemas kuid pole suuremalt jaolt probleemiks
Lisaks on need üldjoontes sarnased so siin pole automargil vahel
Kas auto kustutatakse või mitte ei oma tarbija jaoks mingit tähtsust
Seega - selle statistika võib tarbija seisukohast kenasti prügikasti suunata
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 15 Aug 2026, 00:18 Vist olen ka siin varem viitanud, et kui palju on garantiitingimustes garantiivälistusi......
Jah, aga selle teema eelmisel leheküljel ka kirjutasin, et statistikast on mõned read puudu ja ei ole isegi minu jaoks päris nn sõltumatu hinnang. Nagu oleks mingi sisepõlemismootoritega autotootjate sisuturunduslik artikkel. Jah, ma sain artiklist teada, et hiinlaste autod artklis välja toodud numbrite järgi pask, aga miks, vaat seda ma välja ei lugenud. Ma tunnistan, et hiinlased avaldavad EV-de osas muljet, aga artikkel ise jättis kellegi(?) poolt ärapanemise mulje. Üritan olla neutraalne ja selgitada asju enda seisukohalt või pannes ennast teiste hüpoteetilistesse olukorda. Aga, mis siis kui ise peaks olema .....

Ping, olen riskialdis, kuid aeg-ajalt eelistan enne mingit veidi suuremat ostu ette mõelda, aga mis siis kui ....

OT. Aasta 2007 ja minu poolt osutatava teenuse tellija oli ABC Motori diiler ja tutvustas mulle tolleaegset Dacia MCV-d. Jutuks tuli, et miks ta nii odav. Põhjendas, et Dacial olevat peal Renaulti eelmise põlvkonna mootor. Tulin koju, arutasime direktoriga uue auto(garantiiga) liisingusse võtmise mõtekust. Võtsime ära. Minupoolseks tugevaks argumendiks sai diileri poolt mainitud fakt, et sellel Dacial on eelmise põlvkonna mootor ehk sellel mootoril ei ole enam " lastehaigusi". Ei eksinud ja ei kurda direktor oma Sandero üle. Ainus, mida direktor igatseb, on püsikiiruse hoidja, mis mu Dokkeril on, aga tema Sanderol ei ole. Me mõlemad tahame rooli taga olla peremehed, mitte, et auto kamandaks meid. :)

OT.OT. Ükskord oma keskmise purtsatuse sai istutud ja film läks jooksma. Olgu, koerad teavad, mida nad igavusest teevad, aga inimesed kui nad saavad kodanikupalka ja ei pea selle palga saamiseks tegema mitte midagi? Tema poolt tuli ettepanek minna kodutuid kividega loopima ja minu poolt, et äkki läheks ja situks kellegi ümmarguse toa nurka. Kahtlustan, et need meie kunagised jaburad uitmõtted saavad tehnika arenedes lähitulevikus teoks. Eriti arvestades meite meedias loetud tiktokitajate tegemise. Mu nooruspõlve aegne fantaasia kahvatub ja lähen nurka häbenema. :blush:
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 15 Aug 2026, 01:10 Garantiivälistused on olemas kuid pole suuremalt jaolt probleemiks
Lisaks on need üldjoontes sarnased so siin pole automargil vahel
Kas auto kustutatakse või mitte ei oma tarbija jaoks mingit tähtsust
Seega - selle statistika võib tarbija seisukohast kenasti prügikasti suunata
Kül kunagi hiljem mõistad, kui oled ostnud "ühekordse toote", mida remontida ja edasi müüa on vägagi tülikas, kui üldse võimalik ning mida pank ka tagasi ei taha.
Urmas kirjutas: 15 Aug 2026, 01:15 ... Jah, ma sain artiklist teada, et hiinlaste autod artklis välja toodud numbrite järgi pask, aga miks, vaat seda ma välja ei lugenud. ...
Seda on seletatud tehnoloogiaartiklites.
... Ma tunnistan, et hiinlased avaldavad EV-de osas muljet, ....
Jah tänapäeval on "mulje" tähtsam kui kasutatavus.
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kül kunagi hiljem mõistad, kui oled ostnud "ühekordse toote", mida remontida ja edasi müüa on vägagi tülikas, kui üldse võimalik ning mida pank ka tagasi ei taha.
Aga ma tean, et ostan ühekordse toote
Ja millise autoga täna nii pole???
Ja mida pank siia puutub?
EH.INS.
Ehituspenskar
Ehituspenskar

EH.INS. kirjutas: 14 Aug 2026, 16:47 On 2 riiki mil on mõju ja mõjutusvahedid...
Globaalselt ja kõigi üle, sh mis iganes liitude üle...
USA ja Hiina
https://www.err.ee/1610110483/bloomberg ... ollimiseks
Vasta