Elektriautodest
-
kunn24
- Ehituspenskar

- On tänanud: 53 korda
- On tänatud: 160 korda
Re: Elektriautodest
Lugemata postitus Postitas kunn24 »
-
kaimagk
- Ehitusveteran

- On tänanud: 123 korda
- On tänatud: 51 korda
Lugemata postitus Postitas kaimagk »
Missmõttes peale hakata? Sõidad ja auto aitab sul turvalisemalt ja ohutumalt sõita. Äkki küsiks nii ka “ sõidad Tallinnast Tartu, mis sellega peale hakkad ?”, või “ söön õhtul maitsvat sööki ja siis küsib keegi mis sellega peale hakkad”?
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

- On tänanud: 1 korda
- On tänatud: 103 korda
Lugemata postitus Postitas EH.INS. »
Erinevalt Tallinnast Tartusse sõitmisest ja maitsvast õhtusöögist ei vaja ma eelnevat...Sõidad ja auto aitab sul turvalisemalt ja ohutumalt sõita
-
kaimagk
- Ehitusveteran

-
Prill
- Ehitusveteran

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 98 korda
Lugemata postitus Postitas Prill »
Sama kehtivat ka nt Jaapani ja Hiina tööstuse robotiseerimise kohta, kus ei robotiseeritavat mitte seepärast, et on moodne ja äge, vaid statistika näitab kuidas tootmist tuleb varsti töökäte puuduse tõttu hakata kärpima - et ka robotiseerimine võib olla sundvajadus, sest paremaid alternatiive ei paista.
Teine loogika on jah ohutus, kus sarnaselt lennundusega kui kunagi ka reisilennunduses olid hinnas endised sõjalennukite piloodid, kes sanga tirides ja oskuslikult trossidega juhitavad tüürpindu juhtides panid lennuki oma tahtmist viisi lendama, on see tänaseks asendunud automaatpiloodiga ja lennukid on täis arvuteid, mis piloodi eest arvutavad ja teevad ära pea kõik tehnilise töö ja piloot on suuresti taandatud arvutile kursi-kõrguse jm parameetrite sisestajaks ja kogu selle kellade-viledega kokpiti järelvalvajaks.
Autode puhul mitmed lisad ja ka juhiabid on läbi aja olnud, tihti paljud asjad olid ainult lukssõidukite varustuses, sest lisade lisamine oli kulukas ja ainult rikkam autoostja sai neid endale lubada. Nt mersudel vbl ka mõnel teisel on juba pikemat aega abistav öönägemise võimekus, ent enamus sõidukitele see ei ole jõudnud. Samas mitmed muud lisad mis varem oli luksus, on tänaseks jõudnud ka odavamatele sõidukitele ehk massidesse.
Mina lisade vastu ei sõdi, mitmed neist pigem abiks ja aitavad ka kõkse ära hoida, ent jah piirkiiruse hoiatamine ja paar muud, olenevalt kuidas on lahendatud, võivad olla tüütud ja häirivad. Mind ei häiri kui nt liiklusmärkide tuvastaja vilgutab mulle miskit kiirusepiirangu ületamist aga häirib kui sellega kaasneb miski piiksumine ja seda ei saa välja lülitada või sõiduk ei jäta väljalülitamist meelde.
Ent mitmed sellised ohutusabilised ei ole niivõrd sõidukitootja kius juhtide vastu kuivõrd regulaatorite ehk seadusandja pandud kohustus tootjale. Vabas maailmas ja demokraatlikes korraldustes siis "rahva" ehk ka juhtide tahte sund tootjale muuta liiklemine ohutumaks
-
elektron
- Ehitusspets

- On tänanud: 4 korda
- On tänatud: 35 korda
Lugemata postitus Postitas elektron »
https://forte.delfi.ee/artikkel/1205963 ... beli-loppu
-
võhik
- Ehitusguru

- On tänanud: 2 korda
- On tänatud: 17 korda
Lugemata postitus Postitas võhik »
https://electrek.co/2026/07/08/china-is ... -by-tesla/
-
ping
- Ehituspenskar

- On tänanud: 121 korda
- On tänatud: 313 korda
Lugemata postitus Postitas ping »
Siinkohal ei ole tegu mitte "turumajandusse sekkumisega" vaid autode ohutusnõuete suurendamisega nagu juba EU's on tehtud aga veidi konkreetsemalt.võhik kirjutas: 12 Juul 2026, 06:56 Hiina sekkub samuti elektriautode vabasse turuarengusse....
https://electrek.co/2026/07/08/china-is ... -by-tesla/
Täpselt sammuti kui motokiivrite või turvavööde kasutuselevõtul.
Üks selle artikli kommentaar:Kuid varsti ei sõltu see enam klientidest ega tööstusharust endast, kuna Hiina valitsus astub samme ja nõuab teatud turvaelementide jaoks nuppe.
Muudatused kuulutati välja määruse eelnõus veebruaris , kuid need vormistati lõplikult sel nädalal. Määruses on loetletud 19 sõiduki funktsiooni, millel peavad olema sõiduki sees füüsilised juhtnupud, ning lisaks on nuppude suuruse ja kasutatavuse kohta nõuded.
Nende funktsioonide hulka kuuluvad:
Suunatuled
Ohutuled
Pasun
PRND käiguvahetaja
Juhi abifunktsioon, kui see on olemas
Klaasipuhastid
Esiklaasi sulatus
Elektrilised aknad
Hädaabikõnede süsteem
Elektriautode väljalülituslüliti
Nende funktsioonide ühine joon on see, et need on seotud ohutusega. Pole nii oluline, kas ekraani kokkuvarisemise korral helitugevus või kliimaseade hangub, kuid kindlasti on oluline, kui see takistab teil aknast välja nägemist.
Aasta vanune artikkel:Kui mul veel Model 3 oli, tegi auto sõidu ajal vahel pehme lähtestamise.
Auto sõitis küll edasi, aga ma olin kõige ümbritseva suhtes täiesti pime.
See tekitas minus ärevust, sest auto ei suutnud mulle mingit infot edastada.
Kuna ekraan läks tumedaks, ei olnud mul mingit võimalust teada, millise kiirusega sõidan, kes või mis oli minu pimealas, kui suunatule sisse lülitasin (ja mul polnud ka mingit võimalust teada, kas see oli sisse lülitatud), ei olnud mingeid hoiatusi jne.
Kuigi ma hindan Tesla puhast välimust, eelistavad paljud juhid päris nuppe ja tagasisidet, mis tuleb teadmisest, et midagi aktiveeriti, mida sa tahtsid sisse või välja lülitada. Ma ei imestaks, kui see ei leviks rohkematesse piirkondadesse üle maailma, sest ma olen nõus, et ohutuse osas peame olema kogu aeg kõigest teadlikud.
https://www.autoblog.com/news/physical- ... regulation
Tuginedes aastakümnete pikkusele kogemusele autonduses, julgen arvata, et mingil ajal langeb järsult "ainult ekraanilt juhitavate" autode edasimüügi turuväärtus.Üha rohkem uuringuid viitab sellele, et puutetundlikud ekraanid suurendavad juhi tähelepanu hajumist, mis suurendab õnnetuste riski. Vastuseks sellele kehtestab Euroopa uute autode hindamisprogramm (Euro NCAP) 2026. aastal uued ohutusreitingu kriteeriumid, mis nõuavad ihaldatud viie tärni hinnangu saavutamiseks füüsilist juhtimist peamiste sõidufunktsioonide jaoks. See samm rõhutab laiemat muutust tööstuses, kuna autotootjad on sunnitud ümber hindama tasakaalu kõrgtehnoloogiliste funktsioonide ja praktilise kasutatavuse vahel.
Alates 2026. aasta jaanuarist peavad Euro NCAP-ilt kõrgeimat ohutushinnangut taotlevad autotootjad lisama füüsilised juhtnupud viiele kriitilisele funktsioonile:
suunatuled,
ohutuled,
signaal,
klaasipuhastid
ja hädaabikõne süsteem (eCall).
....
Muudatused toimuvad kasvava mure keskel, et liigne puutetundlike ekraanide kasutamine sunnib juhte pikka aega teelt pilku pöörama. Euro NCAPi strateegilise arenduse direktori Matthew Avery sõnul on „puutetundlike ekraanide ülekasutamine kogu tööstusharu hõlmav probleem“ ning sellega tegelemine on ohutuma sõidu tagamiseks hädavajalik. Euro NCAPi otsus võib luua pretsedendi teiste piirkondade ohutusorganisatsioonidele, mõjutades potentsiaalselt ka Euroopast väljaspool kehtivaid eeskirju.
....
Näiteks Tesla on kuulsalt eemaldanud mõnest oma mudelist suunatulede hoovad, nõudes juhtidelt roolil olevate puutetundlike nuppude kasutamist. Volkswagen ID.7 sunnib juhte õhuavasid juhtima ekraanil kuvatava kliimaseadme menüü kaudu. Volvo EX30 peidab peeglite reguleerimise ja tagaklaasi sulatamise alammenüüsse. Kuigi need disainivalikud võivad tootmist sujuvamaks muuta ja visuaalset atraktiivsust parandada, tulevad need kasutatavuse hinnaga. Paljud juhid peavad põhifunktsioonide täitmist ekraani kaudu tüütuks – ja isegi ohtlikuks –, eriti liikumise ajal.
....
Puutetundlike ekraanide revolutsiooni teine peamine motivaator on olnud traadita (OTA) tarkvarauuenduste levik. Digitaalsete liideste abil saavad tootjad uusi funktsioone välja töötada ja probleeme eemalt lahendada, vähendades füüsiliste tagasikutsumiste vajadust. See lähenemisviis seab aga tarkvara paindlikkuse sageli esikohale kasutajakogemuse ees, mis viib liideste keerulise navigeerimiseni sõidu ajal.
.....
Uuringud toetavad neid muresid. Euroopa Liiklusohutuse Seirekeskuse aruanne näitas, et umbes pool kogu sõiduajast on juhid tegelenud tähelepanu hajutavate tegevustega, kusjuures üks peamisi süüdlasi on infotainment-süsteemid. Erinevalt traditsioonilistest füüsilistest juhtnuppudest, mida saab juhtida kompimise teel, nõuavad puutetundlikud ekraanid juhilt vaatamist, mis juhib juhi tähelepanu teelt kõrvale. Tagasilöök on levinud ka remonditavusele, kuna mõnede puutetundlike süsteemide väljavahetamine on rikke korral kulukas, mis tekitab autoomanikele lisakoormust.
.....
Tarbijate jaoks on see teretulnud areng. Autod peaksid olema konstrueeritud intuitiivseks ja ohutuks kasutamiseks – mitte ainult elegantse ja futuristliku välimuse saavutamiseks.
.....
Ohutusstandardite arenedes võivad juhid taas avastada, et kasutavad tuttavaid nuppe ja kange, selle asemel et lõpututes digitaalsetes menüüdes kobada. Ja lõpuks võib see elusid päästa.
See juhtub siis, kui need autod on saanud ca 12 aasta vanuseks, tootjad lõpetavad tehnilise toe ja ostjad teadvustavad endale, et ostavad "ühekordselt kasutatava ja mitte remonditava" auto.
-
Prill
- Ehitusveteran

- On tänanud: 7 korda
- On tänatud: 98 korda
Lugemata postitus Postitas Prill »
kuidas seda mõõta ja kontrollida, ma pigem järelturul ei usu, et just nuppude puudumine oleks suur diilikatkestaja, üldiselt järelturul vaadatakse paljudele asjadele läbi sõrmede nt sõiduki värv ei ole nii oluline kui mõõdukas läbisõit või kontrollitav hooldusajalugu.ping kirjutas: 12 Juul 2026, 12:00 Tuginedes aastakümnete pikkusele kogemusele autonduses, julgen arvata, et mingil ajal langeb järsult "ainult ekraanilt juhitavate" autode edasimüügi turuväärtus.
See juhtub siis, kui need autod on saanud ca 12 aasta vanuseks, tootjad lõpetavad tehnilise toe ja ostjad teadvustavad endale, et ostavad "ühekordselt kasutatava ja mitte remonditava" auto.
![]()
Samuti Teslad kui ekraaniga sõiduki pioneer, toodab tänaseni ilma nuppudeta sõidukeid ja nende äri euroopas olevat jälle õitsele puhkenud. Kuskil jäi silma Tesla ostjate nurin, kuidas uue Tesla järjekord euroopas küündivat talve, kuni detsembrini.
Nii võib ostja jaoks olla olulisem Hormuzi väina kriis ja hirm kõrgete kütusehidade ees, kui nupupuuduses Tesla.
Inimene olla planeedi kõige kohanemisvõimelisem liik, ka ekraaniga leppimine ei tarvitse olla see piir, kus kohanemisvõime otsa saab
See ei tähenda, et ma ise kangesti pooldaks ekraaniga sõidukeid - ma pigem ei vastandaks ekraan vs nupud. Ootaks autotootjatelt disaineritelt paremat läbimõeldust juhi vaatest. Läbi ajaloo on ka nuppe kritiseeritud, kui need on paigutatud ebasobivatesse kohtadesse. Samuti liiga palju nuppe pidada olema ka segadust tekitav, eriti kui nende paigutusloogika on erinev. Näiteks nupupaigutuses võib kasutada mitut loogikat, nt tihedamini kasutatavad nupud/funktsioonid grupeerida "ühte ritta", samas kui mõni teine grupeerib hoopis funktsioonide järgi, elektriaknad ühte, kliima teise, lambid kolmandasse ja tankimisluuki ei oska kuskile grupeerida - see pannakse kuskile veidrasse kohta
Näiteks üks tuttav rentis kunagi kaubikut välja ja kurtis kuidas on pidanud juba 2x tagumisi piduriklotse laskma teha, sest kaks juhti ei ole leidnud käsipidurikangi üles ja sõitnud käsipidur peal isegi kui näidikuplokis vastav hoiatus põleb - seda ise pärast tunnistades.
Käsipidurikang olla juhiistme ja ukse vahel, kui ukse kinni tõmbad siis seda silmaga ei näe - pead teadma, käe vahesse pistma käsipiduri vabastamiseks.
-
kunn24
- Ehituspenskar

Mu repliigi mõte, et ekraanil olevatele nuppudele on võimalik juurde treida seletusega hüpikaknaid, kui nupul pikemalt näppu hoida või lisada muid visualiseeringuid.
-
ping
- Ehituspenskar

Kui paljud inimesed ostaks omale 10 aasta vanuse Ifööni?Prill kirjutas: 13 Juul 2026, 10:55kuidas seda mõõta ja kontrollida, ma pigem järelturul ei usu, et just nuppude puudumine oleks suur diilikatkestaja, üldiselt järelturul vaadatakse paljudele asjadele läbi sõrmede nt sõiduki värv ei ole nii oluline kui mõõdukas läbisõit või kontrollitav hooldusajalugu. ...ping kirjutas: 12 Juul 2026, 12:00 Tuginedes aastakümnete pikkusele kogemusele autonduses, julgen arvata, et mingil ajal langeb järsult "ainult ekraanilt juhitavate" autode edasimüügi turuväärtus.
![]()
Järelturg on paljuski hoiakutes kinni ja kes juba mitmendat autot järelturult ostab ja on kokku puutunud kliendina autoremondiga, see ei osta mitte kunagi "turuhinnaga" Fiatti ega AlfaRomeot olgu need nii ilusad või väikse läbisõiduga kui tahes.
Järelturul müüdava auto hind langeb järsult, kui tema remont muutub väga kalliks ja ostja saab aru, et ta ostab "ühekordse kasutusega" auto.
Näiteks on juba vanematel e-autodel mitmed funktsioonid tootja poolt piiratud ja mida tulevik 5 aasta pärast toob ei ole sugugi kindel.
-
ping
- Ehituspenskar

Ja nende hüpikakende lugemisega juhtida juhtide tähelepanu teest veelgi kauemaks eemale?kunn24 kirjutas: 13 Juul 2026, 11:24 ....
Mu repliigi mõte, et ekraanil olevatele nuppudele on võimalik juurde treida seletusega hüpikaknaid, kui nupul pikemalt näppu hoida või lisada muid visualiseeringuid.
Samas on tootjal võimalik kohustusliku tarkvara distantsuuendusega selle samase ekraaninupu kasutamine muuta kuumaksupõhiseks, et kui tahad tagaakna sulatust või salongijahutust, siis maksad kuuarvet.
Tasulised funktsioonid juba toimivad mitmetel autodel.
-
Urmas
- autodidakt
- On tänanud: 427 korda
- On tänatud: 461 korda
Lugemata postitus Postitas Urmas »
Selline teadmatus võib tekkida ainult võõra auto ärandajal ja ei taha hästi uskuda tal tekiks vajadus püsikiirusehoijat kasutada.kunn24 kirjutas: 13 Juul 2026, 11:24 Või kas keegi teab, kuidas istudes täiesti võõrasse autosse, juhtida püsikiirushoidjat?
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 135 korda
- On tänatud: 154 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
Uuematel autodel on ka käsipidur elektriline ja läheb automaatselt maha sõitu alustades.Prill kirjutas: 13 Juul 2026, 10:55on pidanud juba 2x tagumisi piduriklotse laskma teha, sest kaks juhti ei ole leidnud käsipidurikangi üles
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Kas see on eelis / pluss?Küülaline kirjutas: 13 Juul 2026, 19:26 Uuematel autodel on ka käsipidur elektriline ja läheb automaatselt maha sõitu alustades.
-
Küülaline
- Ehituspenskar

- On tänanud: 135 korda
- On tänatud: 154 korda
Lugemata postitus Postitas Küülaline »
-
kunn24
- Ehituspenskar

Veokil on probleemiks, et pikal laskumisel pidurite energianeeldumisevõimest ei piisa ja appi on võetud retarder.
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Selge... Mina pean seda samuti miinuseks... Ja kõike järgnevat tilu-liluks...Küülaline kirjutas: 13 Juul 2026, 20:33 Pigem miinus, nagu hädapidur võiks ikka mehaaniline olla. Kuigi ma olen muus osas (joonte ja märkide lugemine, laugetes kurvides kerge rooli keeramine, radar, automaatsed tuled jms) automaatika pooldaja.
-
kaimagk
- Ehitusveteran

Prill kirjutas: 13 Juul 2026, 10:55Näiteks üks tuttav rentis kunagi kaubikut välja ja kurtis kuidas on pidanud juba 2x tagumisi piduriklotse laskma teha, sest kaks juhti ei ole leidnud käsipidurikangi üles ja sõitnud käsipidur peal isegi kui näidikuplokis vastav hoiatus põleb - seda ise pärast tunnistades.ping kirjutas: 12 Juul 2026, 12:00 Tuginedes aastakümnete pikkusele kogemusele autonduses, julgen arvata, et mingil ajal langeb järsult "ainult ekraanilt juhitavate" autode edasimüügi turuväärtus.
![]()
Käsipidurikang olla juhiistme ja ukse vahel, kui ukse kinni tõmbad siis seda silmaga ei näe - pead teadma, käe vahesse pistma käsipiduri vabastamiseks.
Ja mis selle jutu mõte on? Et kui lasta paar idiooti rooli taha on auto selles süüdi?
Muide, need pannkoogid on praegu värskelt korjatud metsmaasika toormoosiga ikka tõesti head (muidugi maitse asi)
ps: eile unustasin wc' tule põlema kuigi ise seal ei viibinud. Ja täna ostsin vale mõõduga kipsikruve, aga ma loodan et tulevikus läheb ka neid vaja.
-
kunn24
- Ehituspenskar

-
netmaster
- Ehitusspets

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 32 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Palju sõltub ka sellest, kuidas need realiseeritud on. Sõidan igapäevaselt paar aastat vana Toyota ja aasta vana Fordiga. Vahe on nagu öö ja päev Toyota kasuks. Fordis jääb mulje, et nad ise oma autosi ei kasuta ja kogu asi on justkui pooleli jäänud. Probleem võib olla ka selles, et USA's kus on Fordi juured ja võibolla ka tarkvara arendus, on teistsugused nõuded ja "eurooplaste asjad" kui kuidagi kaelast ära tehtud. Ei tea.
Kui ma üldiselt olen puutetundlike ekraanide fänn, siis autos teatud piirini. On ikka väga ebamugav ja tähelepanu hajutav mingile olematule nupule pihta saada ja siis ta ei reageeri ka veel kohe. Enamkasutatavad funktsioonid peaks siiski olema füüsiliste nuppudega. Pole õnneks sellise autoga kunagi sõitnud, kus kõik oleks puutetundlik, kuid vaadates uusimaid hiina elektri-imesi tundub asi vaikselt sinnapoole liikuvat. Ilmselt on põhjus selles, et ekraan peab nagunii olema ja selle teed üks kord, kuid iga füüsiline nupp tahab eraldi disainimist, tootmist, kaablitega ühendamist, jne.
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Üleüldse igasugu jabur lisavarustus minema
Väga tervitatav
VW disainijuht Andreas Mindt:
VW veel:We will never, ever make this mistake anymore...
On the steering wheel, we will have physical buttons
Honestly, it's a car. It's not a phone
Offering complexity – for example, the number of available equipment options – will be reduced by up to 75 percent.
-
ping
- Ehituspenskar

Kas siis tänapäeval niimoodi käibki, et ilma eelnevaid postitusi lugemata tõugatakse teooriaid?netmaster kirjutas: 14 Juul 2026, 15:15 ... Pole õnneks sellise autoga kunagi sõitnud, kus kõik oleks puutetundlik, kuid vaadates uusimaid hiina elektri-imesi tundub asi vaikselt sinnapoole liikuvat.
Ilmselt on põhjus selles, et ekraan peab nagunii olema ja selle teed üks kord, kuid iga füüsiline nupp tahab eraldi disainimist, tootmist, kaablitega ühendamist, jne.
Kas natuke piinlik ei ole?
Üleelile sai siia pandud lingid ja pikk jutt hiinas ja EU's kehtima hakkavatele e-autode nuppude nõuetele.
-
netmaster
- Ehitusspets

- On tänanud: 6 korda
- On tänatud: 32 korda
Lugemata postitus Postitas netmaster »
Minu mulje on tekkinud youtuubi ülevaadetest ja autodest, mida sealkandis täna toodetakse ja mida ka mujale pakutakse. Ei usu, et hiinlased Euro NCAP-i kõrgeimast ohutushinnangust niiväga hoolivad. Tõenäoliselt ei saaks nad seda nagunii, paljudel muudel põhjustel.sai siia pandud lingid ja pikk jutt hiinas ja EU's kehtima hakkavatele e-autode nuppude nõuetele.
Pealegi on su lingil üles loetud suhteliselt väike osa võimalikest nuppudest. Ma ei arvanudki, et keegi nüüd suunatuled või käigukangi kuskile ekraani alammenüüsse paneb. Pigem just helivaljus, juhiabid, kliima, sõidureziimid, nelivedu ja muud sellised asjad, mis normaalsel autol täna veel üldjuhul füüsiliste nuppudena (dubleeritud) on. Ju saab näha millalgi.
-
EH.INS.
- Ehituspenskar

Enne kui vaidlema hakkan - kas põhjendaksid?netmaster kirjutas: 14 Juul 2026, 18:14 Ei usu, et hiinlased Euro NCAP-i kõrgeimast ohutushinnangust niiväga hoolivad. Tõenäoliselt ei saaks nad seda nagunii, paljudel muudel põhjustel.
- Ehitusfoorum
- ↳ Üldfoorum
- ↳ Ahjud, kaminad, korstnad
- ↳ Aiad, väravad
- ↳ Aknad, uksed
- ↳ Betoon ja betoonitooted
- ↳ Ehitustööriistad
- ↳ Ehitusmaterjalid
- ↳ Elekter, elektriseadmed
- ↳ Energiamärgis ja energiaaudit
- ↳ Fassaadide arutelu
- ↳ Katused, laed