Fermide tootjad - hinnangud

Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Re: Fermide tootjad - hinnangud

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

xxx111 kirjutas: 16 Juun 2024, 22:57 Joonise võib teha ka traktorist Vasja / lüpsja Maali
Igal joonisel peab kajastuma vastutav spetsialist / pädev isik
See isik peab kajastuma ka MTR-s
Eelpool mainisin, et suurematel RB tootjatel on sellised isikud olemas
Minu viidatud fermitootjatel selliseid isikuid ei ole ja seda tööd tõsiselt võtta ei saa
Ja pole ka MTR-s / ja kui on siis on "punased" (loodan, et tead mida see tähendab)
Laias laastus pole asi kaugeltki sama....

Õõnespaneeli praod
Tõsimeeli võib väita, et kui praod on õõnte kohal siis põikjõukandevõime on tagatud
Kas on sisulist erinevust olukorral kui joonise teeb trakorist ja kirjanurka on märgitud pädev isik, kes tegelikkuses tööd üle ei vaata ja võib-olla pole üldse kursiski, mis tööd välja lähevad ja olukorral kus pädev isik puudub?

Ja nii õõnespaneelide kui ka fermide puhul on töökäik põhimõtteliselt selline, et sisestada tuleb läheteandmed koormuste ja geomeetria kohta ja siis tulemust ootama jääda.

Kui arvutusprogrammi on koostanud RB tehase tehnoloogilise sisseseade pakkuja või ogaplaatide tootja, siis kellel on üldse pädevust öelda, et programmi esitatud lahendus on vale või siis õige?

Mõnda suurt RB tootjat pole üldse MTR-is, mõni on seal seoses elektritöödega. Kas need ei ole tõsiseltvõetavad?

Vaata veelkord, ütlesin täies ristlõike kõrguses. Ribid pragulised. Õõnde ei saa ju pragu tekkida.
xxx111
külaline

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

@ Äärenurk

Meil on PÕHIMÕTTELISELT erinev arusaam
Mina jään enda arvamuse juurde / Sinul on õigus oma arvamusele

Programm - nagu eelnevalt mainitud - vaid "killuke pusles"
Programm teeb seda mida tal käsib teha arvuti ja tooli seljatoe vaheline "asi"
Kui sellel "asjal" puudub inseneri kompetents siis annab programm sisult vale väljundi
Rõhutan, et annab sisult vale väljundi kuid teeb täpselt selle "mida küsiti" - programm teeb kõik õieti
Lihtsalt see "asi" on rumal ja tal puudub kompetents
Minu tutvusringkonnas pole ühtegi vastutavat spetsialisti kes annaks allkirja tutvumata / kontollimata / juhendamata joonise tegija tööd
Sest tema vastutab
Kui keegi "allkirja müüb" siis see ongi tema probleem / vastutus

Mis argument see on, et mõnda suurt RB tootjat pole MTR-s (ja anna viide ka)
Sel juhul ilmselt ostavad sisse PROJEKTEERIMISE teenust
Ja ei reklaami, et projekteerime ja toodame
Ja kui teenust sisse ei osta - so projekteerija pädevus pole tõestatav siis sellist toodet mina ei kasutaks

Õõnde ei saa pragu tekkida / mainitud oligi õõne kohal
Praod ribide kohal - minul insenerina kohe küsimus - kus piirkonnas "pikisuunaliselt"
Praod keskel - pole oluline - põikjõud olematu...
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

xxx111 kirjutas: 17 Juun 2024, 00:46 @ Äärenurk

Meil on PÕHIMÕTTELISELT erinev arusaam
Mina jään enda arvamuse juurde / Sinul on õigus oma arvamusele

Minu tutvusringkonnas pole ühtegi vastutavat spetsialisti kes annaks allkirja tutvumata / juhendamata joonise tegija tööd
Sest tema vastutab
Kui keegi "allkirja müüb" siis see ongi tema probleem / vastutus
Ma arvan, et saan aru mida üldiselt mõtled ja olen nõus, et tegelikult peakski nii olema, et pädev isik kontrollib pädevuseta isiku tööd. Loodetavasti valdavalt nii ongi, aga juhtumitel, kus nii ei ole ja sisuline kontroll puudub pole enam ju vahet, kas pädeva isiku nimi on kirjanurka märgitud või ei.
xxx111 kirjutas: 17 Juun 2024, 00:46 Programm - nagu eelnevalt mainitud - vaid "killuke pusles"
Programm teeb seda mida tal käsib teha arvuti ja tooli seljatoe vaheline "asi"
Kui sellel "asjal" puudub inseneri kompetents siis annab programm sisult vale väljundi
Rõhutan, et annab sisult vale väljundi kuid teeb täpselt selle "mida küsiti" - programm teeb kõik õieti
Programm täpselt nii töötabki, nagu kirjeldasid. Vastutav spetsialist saaks hõlpsalt kontrollida üle lähteandmed, aga kas ka seda, mis programmis sees toimub? Võib-olla, aga see oleks meeletult ajamahukas. Ilmselt peab ikkagi programmi usaldama?
xxx111 kirjutas: 17 Juun 2024, 00:46 Mis argument see on, et mõnda suurt RB tootjat pole MTR-s (ja anna viide ka)
MTR-i tõid ise arutellu sisse.
Vaata näiteks Muuga betoonelement, Betoneks…
xxx111 kirjutas: 17 Juun 2024, 00:46 …so projekteerija pädevus pole tõestatav siis sellist toodet mina ei kasutaks
Seda ma tahtsingi teada, jäi mulje, et RB tootjaid usaldad ka une pealt.
xxx111 kirjutas: 17 Juun 2024, 00:46
Õõnde ei saa pragu tekkida / mainitud oligi õõne kohal
Praod ribide kohal - minul insenerina kohe küsimus - kus piirkonnas "pikisuunaliselt"
Praod keskel - pole oluline - põikjõud olematu...
Mis mõttes pikisuunaliselt? Ütlen veelkord, täies ristlõike kõrguses. Kogu ristlõige.
Keskel arvestatav põikjõud, kui on koondatud koormus. See kaldub juba sisejõudude temaatikasse. Antud juhtumil ei olnud keskel.
Kas see on argument, kui Alar Käes ütles, et asi on “jama”?
xxx111
külaline

1. Minu arusaama kohaselt olukorda, kus vastutaval isikul puudub kontroll ei saa tekkida
2. Milleks peale vastutava spetsialisti üldse kedagi vaja kui ta "võiks kõik ise teha"
3. Muuga elemendijooniseid teeb suures osas RTG / Betoneksi RB toodete poole isiklikult ei vaata
Ja ma rõhutan veelkord - jutt käib projekteerimisest mitte tootmisest
Kuidas Sa esitad RB paneelide joonised?
Plaanid, millel on viidatud kõik koormused / vajadusel kujujoonised...
Millega sel juhu piirdub projekteerija vastutus?
4. Mõningaid RB tootjaid usaldan - eelkõige TMB - projekteerimise pädevus olemas - lisaks parima kandevõimega õõnespaneelid
5. Kui täies ristlõike kõrguses ja kõik ribid siis jama
Aga nagu isegi näed siis alati tuleb täpsustada
T25
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 16 korda

Lugemata postitus Postitas T25 »

Äärenurk kirjutas: 16 Juun 2024, 13:30
Hiid kirjutas: 16 Juun 2024, 12:58
T25 kirjutas: 15 Juun 2024, 12:25 https://www.err.ee/1608815740/poltsamaa ... =1&slide=6

Kas selline alumise vöö jätkukohas olev poltide asetus on ok?
siililegi selge, et saaks paremini. Ei tea, mis loogikat on kasutatud ja mis tasandil? :scratch:
See on äkki mingi ajutine konstruktsioon?
Kuna mulle meeldib vaadata ehituskontsruktsioone ja neid analüüsida selle kandi pealt, et kus nõrgad lülid on, siis sai siia teemasse postitatud , sest tegemist on ka fermiga. Võibolla ongi tegelikult kõik ok, nagu xxx111 ütles. Tabelite järgi poldi vahekaugus pikikiudu lubatakse 5d, ehk siis kui polt on 10mm, siis poltide vahe on 5 cm. Tõmbel puruneb esimesena ma pakun see jätkulapp seal alumise vöö prusside vahel. Lõheneb pooleks, muud midagi.

Katusekate on valtsplekk ja see ei kaalu praktiliselt midagi, eks see päästab ka omajagu. Kivikatus kaalub ca 40 kg ruutmeetri kohta ja siis oleks asi ilmselt kriitilisem.
xxx111
külaline

Poltide vahekaugused / kaugused koormatud / koormamata otsast pikikiudu / ristikiudu jne sõltuvad jõudude suunas ja resultandist...
Lisaks tuleb arvestada EFEKTIIVSE poltide arvuga
xxx111
külaline

Lisan infoks ühe tabeli:
Manused
1.png
xxx111
külaline

Ja lisaks veel...
Eraldi juhin tähelepanu seibidele...
Manused
1.png
arni
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 1 korda

Lugemata postitus Postitas arni »

jakim kirjutas: 14 Juun 2024, 20:10 Millise tootja fermidega kogemused, kas oskate mõnda soovitada?
Ehitasin see aasta. Võtsin pakkumisi 4-st kohast

Tenter - kõige parem hind. Kiire tagasiside. Hinnapakkumisega tuli kaasa ka kohe konstruktsiooni 3D joonis MiTek online platvormil tervele puitmajale.
Pinska - kiire tagasiside. Mõnevõrra kõrgem hind. Hinnapakkumisega üksikud joonised.
Trustek - eelmisest kahest kõrgem hind. Kiire ja meeldiv teenindus.
Norges Hus - suht aeglane ja kehv klienditeenindus. Puhtalt fermid olid 2-3x kallimad kui eelmisel kolmel. Hinnavahet kommenteerides hakkasid maavärinatest ja pikemast toormaterjalist jahuma. Ei soovita

Ise võtsin lõpuks Tenterist. Usalduse tekitas, et nad baltikumi ühed suurimad fermitootjad ja palju hiljutist referentsi. Suhtlus oli kiire ja professionaalne. Kuna võtsin kogu maja karkassi ja fermid nende käest, siis sain kaasa ka konstruktori joonised, mida hiljem saan kasutusloa taotlemisel kasutada. Konstruktsiooni osas sai omajagu muudatusi jooksvalt tehtud ning selles osas oli Tenteriga suhtlus väga lihtne.
Tellisin seina karkassi ja katuslae fermid kokku pandud kujul ja julgen väita, et hea kvaliteediga.Seina karkassi tolerants oli ette antud 10mm kuni 6m elementide puhul aga need olid lausa 4mm, mis tegi mu elu lihtsamaks. Katuslae ferrmide tegelik tolrenats oli pigem 10mm 11m peale ja kuna panin kivikatuse siis seda isegi ei märganud.
Materjaliga ökonoomitamist tunda pole.
palgimees
Uus kasutaja
Uus kasutaja

Lugemata postitus Postitas palgimees »

Ma küsiks vahele,et kas keegi on NÄINUD Eestis valesti projekteeritud fermide tõttu sissevajunud katust?
Küsin,sest ferme paigaldatakse metallnurkadega müürlatile nelja kruviga.Kivikatused peal,inimesed sees elavad,keegi ei nurise.
v220
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas v220 »

Sain ka kätte Tenteris toodetud fermid mis hetkel ootavad pakituna kevadet. Esmapilgul igati korralik toodang. HInnapakkumisi sai võetud mitmest kohast aga lõpuks sai otsus tehtud selle põhjal, et pakuti juurde ka viiluotsa "redeleid". Teiste tootjate fermid olid sama kuju juures ka kergemad ehk peenemast materjalist. Algandmed sai kõigile samad antud. Võta nüüd kinni, et miks... Hind ei olnud kõige odavam aga kindlasti mitte ka kõige kallim. Pigem tundubki, et kõige suurem tundmatu võrrandis on korrektne fermide projekteerimine. Kokku panek ei ole õige tehnika olemasolu puhul ilmselt "raketiteadus".

Tenteri puhul muidugi imelik see, et ametlikel andmetel 46 töötajat aga keskmine palk 453eur :scratch: Lisaks 2023 majandusaasta aruanne esitamata. Minul probleeme ei olnud aga...
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 52 korda
On tänatud: 66 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

Kuskohast sa selle kekmise palga said? Tööjõumaksude järgi tuleb vähe teine nr.
Kui vähe keerulisem katus siis võiks võimalikult varakult paigaldusega alustada - on kogemus kus mõned detailid tehti 3 korda ringi (ei mälet kas oli sama ettevõte, aga seltkandist) lõpuks tuli tehase insener ise kohale ja siis sai ka korda. Kusjuures saime kiita - nii hästi paigaldatud ferme pidi harva näha olema.
v220
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
On tänanud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas v220 »

Aitähh info eest, palga info on teatmik.ee ja inforegister.ee lehelt, võibolla pole see korrektne. Katus pole jah päris sirge ja ühe nurgaga võib nikerdamist tulla, seega proovin leida kogemustega paigaldaja ja varakult alustada.
Vasta