Keermeliim

veevarustusega seonduvad teemad, samuti WC-d, heitvesi, septikud
MarkoJ
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 kord

Keermeliim

Lugemata postitus Postitas MarkoJ »

Päris mitu korda juba kogenud olukorda, kus bauhofist ostetud suvalise kaubamärgi liitmikud on nii libedad, et keermenöör peal ei püsi. Siis lähen kullinokkadega kallale, aga ei taha ka liiale minna ja olen tagasihoidlik - ikka ei püsi. Nokin veel veidi ja paari korra pärast saan püsima. Kokkuvõttes on aja ja närvikulu suurem kui tahaks ja vannun, et järgmine kord panen liimiga. Nüüd siis ongi järgmine kord kätte jõudnud ja mõtlen sellist asja proovida: https://www.bauhof.ee/et/p/426945/keerm ... -joogivesi

... aga enne küsin igaks juhuks üle, et on selle toote juures midagi mida ma teadma peaks, mis ei ole väikese pudeli peal kirjas? Igaks juhuks vaatasin ühe youtube video ka ning tundus suht elementaarne - sobib kõikide metallide ühendamiseks. Pani sisekeerme otsa peale poolringi ühe triibu ning siis kokku keerates jaotus ilusasti ühtalselt ära: https://www.youtube.com/watch?v=X0zOrglK9-0
aero
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 80 korda
On tänatud: 80 korda

Re: Keermeliim

Lugemata postitus Postitas aero »

MarkoJ kirjutas: 21 Okt 2024, 15:48 Päris mitu korda juba kogenud olukorda, kus bauhofist ostetud suvalise kaubamärgi liitmikud on nii libedad, et keermenöör peal ei püsi.
Keskmise või jämedama gritiga lihvpaberiga paar korda risti üle keerme ja teip hakkab püsima. Nööriga ma pole proovinud, ainult keermeharjade karestamine vist ei aita.
netmaster
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 6 korda
On tänatud: 18 korda

Lugemata postitus Postitas netmaster »

Liimidega on see jama, et nad kuivavad tunde. Ka selle liimi tootelehel on kirjas, et ta kuivab paar tundi.

Tegin hiljuti kaevu toruderägastiku laual valmis. Liimiga oli mugav keerata kõik põlved ja asjad õigesse kohta ja sinna jätta. Lõppkokkuvõttes tegin ma seda paar päeva kolmes etapis, sest midagi ei saanud tõsta ega liigutada enne, kui liim iga kord enamvähem kuivanud oli. Muidu liikus kõik paigast ära. Positiivne oli see, et kogu krempel pidas vett esimesel katsel. Sama asja kümmekond aastat tagasi nööriga tehes kindlasti nii hästi ei läinud.

Ma ei mäleta täpselt mis liim mul oli, aga kindlasti oli 3x suurem pudel ja maksis 2x vähem.
Muidu konsistens ja värv oli enamvähem sama, nagu seal videos.
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas Vko »

On ka keermekarestustangid olemas, aga koduseks kasutamiseks eriti ei tasu osta. Mõningate tootjate messingliitmike keere on juba tootja poolt ära karestatud, tasub otsida.
Keermeliimide kohapealt ei oska kaasa rääkida, pole kasutanud. Nööri ja teipi ka ei kasuta, ainult lina ja pastat. Nööriga/teibiga tehtud ühendusi ikka aeg-ajalt näeb kergelt lekkimas isegi proffide torumeeste poolt tehtuna. Linaga tehtud ühenduste lekked on väga haruldased. Siledaid messingliitmikke karestan kullinokktangidega. Ei tasu tagasihoidlik olla ja pigistada ikka korralikult ja teha mitu ringi. Torutööd just igapäevane töö ei ole ja iga minut arvel ei ole, seetõttu ei ole probleem linaga/pastaga teha, mis võtab kauem aega kui teibiga/nööriga, aga vähemalt võib 99,9% kindel olla, et tulemuseks on lekkevaba ühendus. Äkki proovid ka seda varianti? :wave:
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 99 korda
On tänatud: 248 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

MarkoJ kirjutas: 21 Okt 2024, 15:48 ... aga enne küsin igaks juhuks üle, et on selle toote juures midagi mida ma teadma peaks, mis ei ole väikese pudeli peal kirjas? ...
Kodulehel on väga palju andmeid, mis väiksele pudelile ei saagi mahtuda.
https://www.henkel-adhesives.com/ee/et/ ... 57761.html
Tooteleht kõvenemise aja graafikutega:
https://datasheets.tdx.henkel.com/LOCTI ... -en_GL.pdf
Nagu näha, siis kõvenemise kiirus sõltub oluliselt detailide materjalist ja temperatuurist ning kõvenemise kiirendamiseks võib detaile näiteks puhuriga soojendada.

Liimimine on materjaliõpetuse üks haru, mitte "niisama möksimine".
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
MarkoJ
Uus kasutaja
Uus kasutaja
On tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas MarkoJ »

Vko kirjutas: 21 Okt 2024, 16:52 On ka keermekarestustangid olemas, aga koduseks kasutamiseks eriti ei tasu osta. Mõningate tootjate messingliitmike keere on juba tootja poolt ära karestatud, tasub otsida.
Keermeliimide kohapealt ei oska kaasa rääkida, pole kasutanud. Nööri ja teipi ka ei kasuta, ainult lina ja pastat. Nööriga/teibiga tehtud ühendusi ikka aeg-ajalt näeb kergelt lekkimas isegi proffide torumeeste poolt tehtuna. Linaga tehtud ühenduste lekked on väga haruldased. Siledaid messingliitmikke karestan kullinokktangidega. Ei tasu tagasihoidlik olla ja pigistada ikka korralikult ja teha mitu ringi. Torutööd just igapäevane töö ei ole ja iga minut arvel ei ole, seetõttu ei ole probleem linaga/pastaga teha, mis võtab kauem aega kui teibiga/nööriga, aga vähemalt võib 99,9% kindel olla, et tulemuseks on lekkevaba ühendus. Äkki proovid ka seda varianti? :wave:
Lina on täitsa kasti põhjas olemas ning tavaliselt pöördun selle poole meeleheitlikult kui nöör on mitu korda maha kerinud. Minu piiratud kogemusel kui nöör kohe alguses maha kerima ei hakka, siis hiljem pole kuangi lekkeid tekkinud. Teipi pole tõesti kunagi kasutanud kuna kunagi ammu jäi silma väiteid, et see võib tõesti ajas järele anda - ei tea kas oli siis tõsi või kas on ka praegu, aga igal juhul rikutud see toode minu jaoks sai :)
A23
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 19 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

MarkoJ kirjutas: 21 Okt 2024, 15:48 Päris mitu korda juba kogenud olukorda, kus bauhofist ostetud suvalise kaubamärgi liitmikud on nii libedad, et keermenöör peal ei püsi. Siis lähen kullinokkadega kallale, aga ei taha ka liiale minna ja olen tagasihoidlik - ikka ei püsi. Nokin veel veidi ja paari korra pärast saan püsima. Kokkuvõttes on aja ja närvikulu suurem kui tahaks ja vannun, et järgmine kord panen liimiga. Nüüd siis ongi järgmine kord kätte jõudnud ja mõtlen sellist asja proovida: https://www.bauhof.ee/et/p/426945/keerm ... -joogivesi

... aga enne küsin igaks juhuks üle, et on selle toote juures midagi mida ma teadma peaks, mis ei ole väikese pudeli peal kirjas? Igaks juhuks vaatasin ühe youtube video ka ning tundus suht elementaarne - sobib kõikide metallide ühendamiseks. Pani sisekeerme otsa peale poolringi ühe triibu ning siis kokku keerates jaotus ilusasti ühtalselt ära: https://www.youtube.com/watch?v=X0zOrglK9-0
Ma olen liitmikke reeglina FEB'ist ostnud ja enamasti on nad seal ikka karestatud. Viimastel aastatel kasutanud eranditult nööri ja julgen väita, et nööriga saab esimesel katsel 100% lekketta (aastate jooksul ca 30 ühenduse ringis vist tehtud). Seega omalt poolt küll soovitaks nööri.
(On ka teipi ja vasest asju proovitud, aga neil esimese korraga mõnikord ei saanud kohe tihedaks.)
Urmas
autodidakt
On tänanud: 346 korda
On tänatud: 405 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Tuli meelde üks vanem teema keermeliimi kohta ja seal mainis kasutaja vtl küll, et see 5776 kuivab suhteliselt kiiresti.
vtl kirjutas: 28 Nov 2023, 20:00 Näiteks Loctite 5776 toruliitmike tihendamiseks ettenähtud keermeliim kannatab mõõdukat survestamist juba loetud minutite jooksul. Täielik tugevus saavutatakse messingi korral ~30 minuti pärast.
Kui tardumise kiirus on väga oluline, piserdatakse enne koostamist pindadele aktivaatorit.
Teema ise siin posting.php?mode=quote&p=437383
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja

A23 kirjutas: 22 Okt 2024, 13:32Viimastel aastatel kasutanud eranditult nööri ja julgen väita, et nööriga saab esimesel katsel 100% lekketta (aastate jooksul ca 30 ühenduse ringis vist tehtud). Seega omalt poolt küll soovitaks nööri.

30 ühendust on ka üsna vähe, et selle põhjal mingeid tõsiseid järeldusi teha. :roll: Näiteks kui olen vaadanud proffide poolt nööriga tehtud ühendusi, siis 50...100-st paar tk on ikka kergelt lekkinud. Ise olen linaga + Unipak pastaga teinud kindlasti rohkem kui 1000 ühendust ja lekkeid pole olnud. Paar väikest leket oli siis kui katsetasin Unipaki asemel ühte teist pastat. Sellega oli nii, et ei olnud nii libe kui Unipak ja sisse harjunud jõuga liitmikke pingutades sai tegelikult liiga vähe pingutatud. See pasta tahtis märgatavat tugevamalt pingutamist, ütleks isegi et ohtlikult tugevasti, võib messingliitmiku ära lõhkuda. Loobusin sellest pastast, Unipak on ikka parim.
toomas
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas toomas »

Tere.

Ise pole kasutanud, aga teatud kohtades võib küll hea asi olla. Ega seda enam lahti ei keera.
Oli vaja ühel rõhutõste pumbal välja vahetada üks jubin. Selleks tuli pump kätte saada ja esindusse viia. Mida kätte ei saanud oli pump .Lõikasime välja, viimise kohale, küsiti; mehed mis teete, liimite kinni?? Vastasime, et meie ei ole midagi kinni liiminud, lihtsalt tegeleme tagajärgedega. Lõpptulemus Tellijale olu uus rõhutõste pump.
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

Vko kirjutas: 22 Okt 2024, 17:38
A23 kirjutas: 22 Okt 2024, 13:32Viimastel aastatel kasutanud eranditult nööri ja julgen väita, et nööriga saab esimesel katsel 100% lekketta (aastate jooksul ca 30 ühenduse ringis vist tehtud). Seega omalt poolt küll soovitaks nööri.

30 ühendust on ka üsna vähe, et selle põhjal mingeid tõsiseid järeldusi teha. :roll: Näiteks kui olen vaadanud proffide poolt nööriga tehtud ühendusi, siis 50...100-st paar tk on ikka kergelt lekkinud. Ise olen linaga + Unipak pastaga teinud kindlasti rohkem kui 1000 ühendust ja lekkeid pole olnud. Paar väikest leket oli siis kui katsetasin Unipaki asemel ühte teist pastat. Sellega oli nii, et ei olnud nii libe kui Unipak ja sisse harjunud jõuga liitmikke pingutades sai tegelikult liiga vähe pingutatud. See pasta tahtis märgatavat tugevamalt pingutamist, ütleks isegi et ohtlikult tugevasti, võib messingliitmiku ära lõhkuda. Loobusin sellest pastast, Unipak on ikka parim.
Ainult oma kogemus, ei väidagi, et selle alusel mingit teaduslikku järeldust saaks teha. Võib-olla, et mul siis lihtsalt vedanud, 31. liide nööriga hakkaks lekkima?
Nööriga see pluss ka veel, et vaja vaid üks materjal üles leida, kui aasta vm aja pärast jälle vaja läheb. :)
Vko
Korralik postitaja
Korralik postitaja

Seda kindlasti, et lihtsam ja kiirem sellega on. Võibolla mõni neist 30-st omab ka kergeid lekkimise jälgi kui hoolega uurid, alati ei panegi kohe tähele, maha ei tilgu midagi, aga tihenduskohad on märjad ja vesi kuivades tekitab sinna valge kihi. Vahel on need jäljed alguses tekkinud ja hiljem on leke kinni jäänud.
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

Vko kirjutas: 22 Okt 2024, 21:30 Seda kindlasti, et lihtsam ja kiirem sellega on. Võibolla mõni neist 30-st omab ka kergeid lekkimise jälgi kui hoolega uurid, alati ei panegi kohe tähele, maha ei tilgu midagi, aga tihenduskohad on märjad ja vesi kuivades tekitab sinna valge kihi. Vahel on need jäljed alguses tekkinud ja hiljem on leke kinni jäänud.
Olen värskeid ühendusi paar päeva jälgimise all hoidnud, märjaks pole ükski läinud, teinud omale ja lähisugulastele, keegi lekke pärast hiljem kurtnud pole. Kui kusagil ka valge kiht on, siis kas pole märgatud või probleemi tehtud sellest.
Olen aga juhtunud nägema ühe profi poolt tehtud ühendust kuumaveetorule, mis läks küll märjaks ja kerged nired isegi ilmusid. Vist oli linaga tehtud, niidid paistsid keerme vahelt. Vend tuli järgmine päev tagasi, pingutas üle ja leke peatus! (Ma olin juba kindel, et tuleb jälle veesüsteem tühjaks lasta ja ühendus uuesti teha, aga sai lihtsamini!)
Uute torude puhul kasutan aga võimalusel ainult Uponor PEX lahendust, ainuke probleem, et iga kord peab laenutusest avardamistangid võtma, kuna ei tegele asjaga regulaarselt, et tasuks osta. Vasktorusid proovisin kunagi ka, seal ühendused tuli nii tugevalt kinni keerata, vaat, et purunemise piiri peal. Ses suhtes PEX on paremini kontrolli all.
Vasta