Kaabli ristõige

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
jyrikg
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänatud: 11 korda

Re: Kaabli ristõige

Lugemata postitus Postitas jyrikg »

50mm PEM toru maksab 2,7 euri meeter. Selles saad igal ajal kaableid välja vahetada kui vajadus tekib.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 300 korda

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

PEM torul on mõte ainult siis kui sinna plaanid tulevikus ka midagi muud tõmmata. Kui mitte siis tasub toru raha kohe investeerida jämedamasse kaablisse.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 44 korda
On tänatud: 42 korda

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

2,5mm2 jääb kindlasti nõrgaks. Mul jookseb üle õue 1x2,5 maakaabel pikkusega 30+m ja kui hoones laetuled põlevad ning 1,2kW veekeetja võrku ühendad siis tõmbab pirnid tumedaks, sest pingelangus on liiga tugev.
Torutööd Tartus 56 932 898
A23
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 25 korda

Lugemata postitus Postitas A23 »

pikk88 kirjutas: 24 Juul 2024, 09:26 2,5mm2 jääb kindlasti nõrgaks. Mul jookseb üle õue 1x2,5 maakaabel pikkusega 30+m ja kui hoones laetuled põlevad ning 1,2kW veekeetja võrku ühendad siis tõmbab pirnid tumedaks, sest pingelangus on liiga tugev.
2x2,5 ikka? Või panid neutraali otse läbi pinnase jooksma? (Üks tuttav väitis, et oli mingil põhjusel ajutiseks ühenduseks nii teinud.)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 83 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas kaimagk »

pikk88 kirjutas: 24 Juul 2024, 09:26 2,5mm2 jääb kindlasti nõrgaks. Mul jookseb üle õue 1x2,5 maakaabel pikkusega 30+m ja kui hoones laetuled põlevad ning 1,2kW veekeetja võrku ühendad siis tõmbab pirnid tumedaks, sest pingelangus on liiga tugev.
…….et mida nüüd öelda tahetakse? Kas üle 30 meetri ei saagi 2,5 (rääkimata peenemat) ei saagi panna? Endal maja(töö) on ka pikemaid juppe kui 40 m ja pole probleeme täheldand. Samas ega neid volte pole ka mõõtnud. Kui juba 1,2 kw aparaat sellist asja teeb, ehk ikka viga mujal…..
…,siin peaks neid elektriga sinapeal tegelesi olema küll.
Teemaalgataja võib ju katse teha, pana nn mustslt maha ja testi ka mingite võimsamate seadmetega kas hakkab ka tuli hõõguma kui suurem koormus järgi…….
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 99 korda
On tänatud: 251 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

Mul on üks saag 2,5kW 1F mootoriga, mida lühikese juhtmega ei saanudki kasutada, sest lõi kliendil kaitsme välja.
Kiire abi oli käepäraste pikendusjuhtmete hoovipeale laiali kerimisest ja see lahendus toimis kenasti sujuvkäivitina.
(Tänapäeval saab juba alist osta tööriista sujuvkäiviti moodulit mõne eur eest.)
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

A23 kirjutas: 24 Juul 2024, 19:23
2x2,5 ikka? Või panid neutraali otse läbi pinnase jooksma? (Üks tuttav väitis, et oli mingil põhjusel ajutiseks ühenduseks nii teinud.)
Põhjuseks oli hommikul unise peaga vale klahvi vajutamine ja tegelikkuses ikka maha maetud 3x2,5mm2 Tänud tähelepanu juhtimise eest :hello:
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Tahangi tähelepanu juhtida sellele, et tasub pikemalt järele mõelda, mida tulevikus sinna liini taha ühendada kavatsetakse. Minul oli kunagi paigaldamise ajal nõupidamine Empoweri töötajaga ja tema ütles, et sellest jämedusest piisab. Tollel ajal ei teadnud ma pingelangusest suurt midagi ning usaldasin täiesti elektrialal töötavat inimest. Ega ta midagi otseselt ei valetanud ka kuid oleks võinud juhtida tähelepanu sellele, et nii peenike kaabel sellise pikkusega ei pruugi kõiki kodumajapidamises kasutatavaid võimsuseid välja kannatada vaid võib tõrkuma hakata juba keskmise järkamissae kasutamisel.
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

…..huvitav, milline keskmine saag see on? Minul 2x18V akusaag ja olen kogu maja puitosad sellega saaginud ja saen edasi.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Ära hakka siin lolli mängima. Akusae kasutamiseks pole üldse maakaablit tarvis.
Urmas
autodidakt
On tänanud: 352 korda
On tänatud: 407 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

pikk88 kirjutas: 26 Juul 2024, 09:15 Ära hakka siin lolli mängima. Akusae kasutamiseks pole üldse maakaablit tarvis.
Lugesin kah hommikul kasutaja kaimagk seda postitust ja peab tunnistama, et oli virgutav lugemine ja tegi tuju rõõmsaks. Oled kindel, et ta mängib lolli? Mina nii kindel ei oleks. ;)
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
kaimagk
Ehitusveteran
Ehitusveteran

….u.L….. oled ikka teemat ka lugenud vä, või niisma plõksid? Sa tead mu numbrit, helista räägime!
timmuat
Korralik postitaja
Korralik postitaja
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 3 korda

Lugemata postitus Postitas timmuat »

karukusti kirjutas: 20 Juul 2024, 11:25
A23 kirjutas: 20 Juul 2024, 10:58
karukusti kirjutas: 20 Juul 2024, 10:38 Mis ristõikega kaabel peaks/võiks olla majast kõrvalhoonesse u. 30m kaugusele. Majast tuleb välja, edasi maa alt ja siis kõrvalhoonesse. 3 faasi. Tänud.
Omale paneks 6mm2
Tänud vastamast. Tegelikult sooviks teda mis tabeli järgi peaks olema. Ja kui näiteks 2,5 ruuduse panen siis mis ma sinna külge võin ühendada? Teema selles et 2,5 ruuduse juhe on kilbist maja välisseibas juba olemas ja kui ma nüüd 6 ruudust tahaks panna, läheb maru lammutamiseks sest kilp ei asu välisseinas toas.
Ehk on abiks
viewtopic.php?t=32705&start=50

Lisaks chatgpt vastus ( ei teagi kas on õige, paneb ka villast ), kuid pigem on tänapäeval mõistlikum gpt -ga nõu pidada kui foorumis- siin saad vastu hambaid
https://chatgpt.com/c/ade1cc74-1cf2-4d5 ... dc6df0b8a9
( samuti ei tea kas c/p link töötab )
Kui ei tööta siis sisesta oma küsimus c/p ja kyll leaid ka tabeli , kui gpt-lt küsid.

Arvutame pingelangu 2,5 mm² kaablil 30 meetri pikkuse kauguse jaoks.

Arvutuse alused
Kaabli pikkus (L): 30 m (mõlemad suunad arvestatakse, seega efektiivne pikkus on 60 m)
Kaabli ristlõike pindala (A): 2,5 mm²
Voolutugevus (I): 16 A

Kokkuvõttes, 2,5 mm² kaabli puhul ja 30 meetri kaugusel on pingelang järgmine:

16 amprit: 16,8 volti
Seega on 30 meetri pikkuse 2,5 mm² kaabli pingelang umbes 7,3%, mis on liiga suur tavaliste kodumasinate jaoks. Tüüpiliselt soovitatakse, et pingelang ei ületaks 3-5%. Seega peaksid kaaluma suurema ristlõikepinnaga kaablit, näiteks 4 mm² või isegi 6 mm², et vähendada pingelangust vastuvõetavale tasemele
Urmas
autodidakt

Enam-vähem viisaka inimesena(enda arvates ;) ) üritan vastata su teemavälistele küsimustele ja palvetele.
kaimagk kirjutas: 27 Juul 2024, 01:11 ….u.L….. oled ikka teemat ka lugenud vä, või niisma plõksid?
Olen lugenud ja tean millest plõksin, sest olen sarnasest enda murest ka siinses foorumis kurtnud, kuigi mul oli vahemaa poole lühem.
kaimagk kirjutas: 27 Juul 2024, 01:11 Sa tead mu numbrit, helista räägime!
Ei, minu "telefoniraamatu" nimekirjas ei ole mitte kedagi salvestatud kaimagk nime all. Kui olekski, siis arvestades sinu kommentaare minu aadressil, ei näe meievahelisel kõnel absoluutselt mittemingisugust mõtet. Et lisaks lugemisele veel kuulata, kuidas sa mind lambaks nimetad? Aitäh pakkumast, ei ole huvitatud. Võid selle helistamise pakkumise endale sisse soolata, marineerida, MO Saaremaa võis praadida võimisiganes gastronoomilisi nippe kasutada. ;)
Viimati muutis Urmas, 27 Juul 2024, 23:55, muudetud 1 kord kokku.
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 99 korda
On tänatud: 251 korda

Lugemata postitus Postitas ping »

timmuat kirjutas: 27 Juul 2024, 08:00 ....
Lisaks chatgpt vastus ( ei teagi kas on õige, paneb ka villast ), kuid pigem on tänapäeval mõistlikum gpt -ga nõu pidada kui foorumis- siin saad vastu hambaid
....
Asjassepuutuvate tehniliste andmete küsimine ei ole vist "vastu hambaid" andmine?
Huvitav, et milline pädevustunnistus on autoidioodil, et seda inseneri teemas usaldada?

Need mõned tehniliste kontrollküsimuste vastused, mis ma olen autoidioodile esitanud on kas valed või inimese elule ohtlikud, kuigi esmapilgul paistavad kenad olema.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt

ping kirjutas: 27 Juul 2024, 23:15 Huvitav, et milline pädevustunnistus on autoidioodil, et seda inseneri teemas usaldada?
Aitäh ping järjekordse intrigeeriva/mõtlema paneva küsimuse eest!

Kuna meediast on läbi käinud mõtteid, et lihtsamaid kohtukaasusi võiks anda AI otsustada, siis kuidas saab otsustada/teha otsuseid AI kui tal puudub seadusega nõutud pädevus mingis konkreetses spetsiifilises valdkonnas? :scratch:
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

timmuat kirjutas: 27 Juul 2024, 08:00 Lisaks chatgpt vastus ( ei teagi kas on õige, paneb ka villast ), kuid pigem on tänapäeval mõistlikum gpt -ga nõu pidada kui foorumis- siin saad vastu hambaid
See GPT unusta parem ära. Niivõrd lolli asja (võimalik, et kunagi saab isegi kasutama ka hakata) ei ole vaja kasutada. Tal on sügavalt savi kui sa tema vastuse tõttu otsa saad või midagi maha põleb. Ja üldiselt kasutatakse seda juhul kui ikka ise üleüldse sittagi ei teemat ei jaga. Kogu see "automaatvastus" ja muu jama on kõige ehedam näide.
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

dumbuser kirjutas: 31 Juul 2024, 06:30
timmuat kirjutas: 27 Juul 2024, 08:00 Lisaks chatgpt vastus ( ei teagi kas on õige, paneb ka villast ), kuid pigem on tänapäeval mõistlikum gpt -ga nõu pidada kui foorumis- siin saad vastu hambaid
See GPT unusta parem ära. Niivõrd lolli asja (võimalik, et kunagi saab isegi kasutama ka hakata) ei ole vaja kasutada. Tal on sügavalt savi kui sa tema vastuse tõttu otsa saad või midagi maha põleb. Ja üldiselt kasutatakse seda juhul kui ikka ise üleüldse sittagi ei teemat ei jaga. Kogu see "automaatvastus" ja muu jama on kõige ehedam näide.
Kas Sinu arvates on siis ülalpool toodud arvutuses midagi valesti?
(Tegelikku maksimaalselt rakendatavat koormust ei pruugi ka kasutaja ise osata ette näha)
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 140 korda

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

A23 kirjutas: 31 Juul 2024, 08:31Kas Sinu arvates on siis ülalpool toodud arvutuses midagi valesti
Liiga suur on see pingekadu, umbes poole väiksem peaks olema.
A23
Ehitusguru
Ehitusguru

Küülaline kirjutas: 31 Juul 2024, 10:46
A23 kirjutas: 31 Juul 2024, 08:31Kas Sinu arvates on siis ülalpool toodud arvutuses midagi valesti
Liiga suur on see pingekadu, umbes poole väiksem peaks olema.
tulebki välja jah, et Dumbuseril oli õigus, ma sain ka 6,45V
võhik
Ehitusspets
Ehitusspets
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 14 korda

Lugemata postitus Postitas võhik »

pika pinnimise peale sai ka GPT 6,45 V.
Eelnevalt oli ta hommikul kasutanud juhtme eritakistust 8,21 oomi/km.
Pärast ülearvutamist sai 6,72 oomi/km.
Sobrasin pisut Esvika poes, aga tootja andmeid 2.5 mm² kohta ei leidnud..

Kuid mõjutab ka kaabel kilbist seinani ja alajaamast kilpi.
Minul maal võtab pesumasin vabalt 10 ja rohkemgi volti pingest maha - see peenikese viimase juhtmejupi mõju võib seadme õhtaleminekuks otsustavaks osutuda. (jääb ju veel ka viimased 2 m arvatavasti 1,5 mm² ühendusjuhet ?)

Elektrihuvilisel on kasulik osta multimeeter ja oma maja sisendisse panna.
Siis võib tekkida hulk küsimusi Elektrilevile ja ka naabritele - on millest nendega rääkida..

(Reka Kaabli andmelehel oli 7,41 oomi/km)
suvaline
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänatud: 26 korda

Lugemata postitus Postitas suvaline »

võhik,
aga kui sokke enne leotada ja alukaid vahetada tihedamini kui kord kuus, siis ikka pesumasinal pingelang selline? Kärssama ei lähe midagi?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kui nominaalpinge on 230 V siis 6,45 V on igati lubatu piires ja mitte midagi ei juhtu kui just hiina imeseade pole muretsetud mis reageerib tundmatul moel.
Muretsemiseks pole tegelikult üldse põhjust. Enamus seadmeid kannatab kenasti isegi vaid 195 V.
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänatud: 80 korda

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Kui on otsetoitega mootorid siis neil on see pinge tähtis. Kõikidel muudel juhtudel retsitakse see 230V AC nagunii DC peale ja siis hakatakse sellega nikerdama. Aga sel juhul on sisendi õõtsumine umbes 190 ja 250 vahel küll täiesti ükskõik. Ja lõpuks taandub asi ikka voolule, sest töötav vidinas tahab ikkagi sama võimsust ja kui volt on väiksem siis sellevõrra kangutatakse ampreid juurde. Aga see viib jälle igasugu viletsate ühenduste ja peenikeste kaablite puhul temperatuuritõusuni. Seega pange parem tiba jämedam nöör sinna.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar

Kõik mootorid peavad taluma EVS pingestandardit - st. 230V -23...+23V. 23 V on palju suurem kui 7 V. Seega on õigus pöörduda nii tarbijakaitsesse kui mistahes poe poole kes mittevastava mootori müüs.
Vasta