Terrassilaudade kinnitus, rakisega?

Kasutaja avatar
pancho villa
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 26 korda
On tänatud: 27 korda

Re: Terrassilaudade kinnitus, rakisega?

Lugemata postitus Postitas pancho villa »

RaJy kirjutas: 22 Juun 2024, 18:54 Olen teinud.Kui vähegi asjaga vaeva näha siis on jah viisakas. Kruvipäid näha ei jääa ja need augud mis tekivad küljele on ikka väga minimaalsed, sisuliselt nähtamatud. Kuna nende rakistega on lauavahe väga väike siis poest tuues võiks lauda natuke aega kuskil varju all kuivatada omal kogemus 145 lauaga mis keskelt oli 5 mm laiem kui otstest, hiljem kuivas õigeks.
Aga oled sa ka pikas plaanis näinud? Alguses kindlasti ilus.
RaJy
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 51 korda
On tänatud: 64 korda

Lugemata postitus Postitas RaJy »

K0lm aastat tagasi sai tehtud esimene - pikemat aega ei ole paraku ette näidata
xxx111
külaline

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Mina olen näinud 5a vanust / termotöödeldud materjalist - välimus OK
Urmas
autodidakt
On tänanud: 356 korda
On tänatud: 409 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

xxx111 kirjutas: 22 Juun 2024, 23:23 Mina olen näinud 5a vanust / termotöödeldud materjalist - välimus OK
Olen ise ka lugenud ja püüdnud aru saada termotöötlemise efektist, kuid kui võtan termotöödeldud laua pihku, siis see kohe mitte ei tundu olevat eriti vastupidav, eriti terrassilaudade puhul. Ma oma alevipoja hallrakkudega ei saa aru, kuidas muutub üldiselt habras puit peale termotöötlust tugevaks? Kas termotöötlusel on sama efekt, mis puidu pealispinna põletamisel vastupidavuse tõstmiseks maapinnas, ainult et termotöötlemine on kontrollitavates tingimustes ja lõpptulemus on viisakama välimusega? :scratch:
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 71 korda

Lugemata postitus Postitas Prill »

Kunagi kui termotöödeldud puitmaterjal levima hakkas, seletati selle vastupidavust kuidagi nii, et termotöötlusega on puit lõplikult "ära suretatud" ja kogu see elu mis tavalist puitu sööb, bakterid, seened, hallitused - neil ei ole termotöödeldud puidus midagi süüa ja seepärast kestab termotöödeldud puit kauem.

Midagi sarnast, kui juba viikingid teadsid, et palk pealt ära põletada, kestvat see kauem - mis sealgi see tarkus muud oli, kui söestunud puidule ei hakka puidust toituvad tegelased külge ja söestunud kiht kaitseb samas puidu sisemist osa nende söödikute eest.
Ju termotöötlus on siis tänapäevasem, täpsem ja paremini doseeritud "söestamine"..
Urmas
autodidakt
On tänanud: 356 korda
On tänatud: 409 korda

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Prill kirjutas: 27 Juun 2024, 19:24 Kunagi kui termotöödeldud puitmaterjal levima hakkas, seletati selle vastupidavust kuidagi nii, et termotöötlusega on puit lõplikult "ära suretatud" ja kogu see elu mis tavalist puitu sööb, bakterid, seened, hallitused - neil ei ole termotöödeldud puidus midagi süüa ja seepärast kestab termotöödeldud puit kauem.
Kas tõesti on tänapäeval kogu see puitu sööv elusolendite kamp muutunud immuunseks kogu nende vastase keemia suhtes? Ja surnud puit on nende jaoks pähh? Huvitav, mida ikka veel teevad/söövad/leiavad söögiks näiteks üraskid meie paar aastat tagasi metsas nende poolt juba kuivaks näritud, metsakuivana mahavõetud ja ahjupuude pikkuseks saetud palgijuppides veel siiani? Lihtsalt osad suguharu liikmed leiavad veel koort omavaid pakke koorides üraskeid, keda kalale minnes konksu otsa pista. Ei ole küll otseselt huvi tundnud, kuid millegipärast on mul mingi eelaimdus, et päris ilma keemiata asi ei käi. Võin eksida.
Olgu, saun on tegelikult suhteliselt harva kasutusega, aga, et 8 kuud aastas pidevkasutus terrass tekitab minus veidi kõhklusi. Või ei ole lihtsalt kogemusi.
Ja kui nüüd xxx111 poolt mainitud, et 5 aastane termopuidust terrass nägi välja viisakas, siis kas termotöödeldud puidu ostuhindhind ikka õigustas selle hinda? Hooldusvaba nagu ei ole vist ka see termotöödeldud terrassilaud või on hooldusvälp tunduvalt pikem kui näiteks siberi lehisest(ei ole samas hinnaklassis kuusest/männist ja nagu pidavat olema hooldusvaba, sest siberi lehis olevat niivõrd vaiku täis ja selle külge ei hakka midagi, ainult pleekub) terrassilaudadest?
NB! Ei võta materiaalset vastutust oma kommentaarides soovitatu kasutamise eest! ;)
xxx111
külaline

Mida pidada hooldusvabaks...
Kas puidu omadusi või "välimust"?
Puidu "välimus" välistingimustes pole kunagi hooldusvaba...
Aga "välimuse" muutus ei tähenda tingimata omaduste muutust
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
On tänanud: 1 korda
On tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

Mulle tundub, et siiamaani räägitakse siin vaid okaspuidust.
Vaataks korraks džunglisse.
Coney Islandi laudtee oli väidetavalt 85 aastat kestnud, enne kui orkaan selle minema viis...
https://excelsiorwood.com/blog/history- ... d-ipe-wood
xxx111
külaline

Eks hinnalipik paneb asjad paika...

Termotöötluse kohta lihtsalt:
Saun - ühes termotöödeldud materjal / teises mitte - esimene peale 10a nagu uus / teine mitte
kunn24
Ehituspenskar
Ehituspenskar
On tänanud: 37 korda
On tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas kunn24 »

Eks oleneb rohkem kasutuskoormusest. Mul ka saun seest lepavoodriga ca 15 a, ilma termotöötluseta, ka nagu uus.
Terrass lehisest, ca 10 a pärast läks pool kütteks, nüüd on ootamas sama saatust teine pool.
Juhe teab kõike.
Vasta