Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
majomanik
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 05 Juun 2023, 12:33

Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas majomanik »

Oma kuus aastat tagasi sai ostetud Ehituse ABC- st Ludox SB plaati ja pandud see metallkarkassile sauna eesruumi lakke. Ehitus jäi soikuma ja nii märkasin pärast esimest talve, et kõik kohad, kus plaat puutub vastu metallkarkassi, on metallkarkass tugevalt oksüdeeruma hakanud. Samuti kruvid ise ja kohad, kus kruvi metallkarkassist läbi tuleb on ühe talvega täiesti tugevalt rooste läinud. Kasutataud sai küll tavalisi kipsplaadi kruvisid. Jääb mulje, et see Ludox plaat on kuidagi happeline või soolane, et metallkarkass ja kruvid kohe niisketes tingimustes ( see ruum on siiani kütteta ) kokkupuute kohas korrodeeruma hakkavad. Tõeline üllatus aga ootas sellel kevadel, kui eesruumi ukse avasin, oli põrand märg, sest laest oli tilkunud vett. Kartsin, et katus laseb läbi- aga ei, pööningult kontrollides on pealtpoolt kõik tuhkkuiv. Seal on veel soojustus panemata, kogu karkass ja plaat ülevalt poolt vabalt näha. Ma usun, et kuna dušši trapist auras talvega vesi ära ja trapp jäi kuivale, ning ruumis pole ventilatsiooni veel (täitsa kinnine ruum), siis kinnisesse ruumi tuli kanali kaudu üksjagu niiskust, mille siis see (soola sisaldav?) Ludox endasse imas ja mingil hetkel tilkadena alla sadas. See pole ka vesi, vaid hästi soolane või hästi hapu selline veest veidi libedam/paksem vedelik. Näpu all nagu auto jahutusvedelik, veidi paksem ja libedam, kui lihtsalt vesi. Kõik metallist asjad, mis sellega pihta saanud, roostetavad mis hirmus. Lõin ruumi puhtaks, miski muu seda vedelikku välja ajada ei saanud ja kuskilt pealtpoolt lage see ka tõesti ei saanud tulla. Lakke vaadates Ludoxi peal on selline soolakristalli moodi pärlendus ja tilkade jäljed, kuigi tänaseks oli lagi ise kuiv. Laes ajutise elektri juhtmete küljes aga olid veel selle vedeliku tilgad rippumas. Kas keegi on veel sellise fenomeniga kokku puutunud?
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10824
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 309 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas Urmas »

majomanik kirjutas: 05 Juun 2023, 13:32 Oma kuus aastat tagasi sai ostetud Ehituse ABC- st Ludox SB plaati ja pandud see metallkarkassile sauna eesruumi lakke.
Lugedes kasutaja majaomanik muret tekkis mul paar küsimust.
- mis oli Ludex plaadi ostmise eeliseks? Hind? Mis oli Ludox plaadi eelis vs niiskuskindlam kipsplaat?
- kas kasutaja majaomanik ikka saab esitada prentsioone Ludox plaadi tootjale kui see plaat on ette nähtud siiski vist kontrollitud (niiskus)tingimustesse, kuid sul oli
majomanik kirjutas: 05 Juun 2023, 13:32 Ehitus jäi soikuma ja nii märkasin pärast esimest talve, et kõik kohad, kus plaat puutub vastu metallkarkassi, on metallkarkass tugevalt oksüdeeruma hakanud.
Mitu kontrollimatut külmatsüklit oli Ludox plaat kannatanud? 5? Ludox plaadi tootja vist eeldab natuke paremaid(kontrollitud) tingimusi. Isegi niiskuskindla kipsplaadi tootja ei ei anna sinu kirjeldatud tingimuste korral mittemingisugust garantiid.

Kuna mu inglise keelest arusaamine ei ole just tänapäeva noorte tasemel, siis ei suutnud/viitsinud leida/otsida Ludox plaadi tehnilistinfot. Ei ole nagu minu mure. ;)

OT. Olles ikkagi tegev ehitusvaldkonnas, siis aastaid tagasi tekkisid meie kaubandusvõrku hüper omadustega igatsugu eri nimetustega magnesiitplaate ja millede viimistlemiseks oli ainult ja ainult kohustuslik kasutada nende plaatide tootja poolt. muidu garantii ei kehtinud. Ja täpselt samade omadustega oma "brändi" nimetuse alt magnesiitplaatide erinevad edasimüüjad nõudsid plaadi viimistluseks sama koostisega pahtlisegu, kuigi viimistluspahtlisegu hind sõltus edasimüüja ahnusest. Lihtsalt kiikasin kunagi tooteinfosid lähemalt. Magnesiitplaatide imeomadustes pettunute kohtan peaks leiduma infot ka otinusse vastavaid mõrksõnu sisestades.
Need magnesiitplaatide müüjad meenutasid mulle kunagi ammu saates "Vaaderpass" ühtede meite ärimeeste reklaamijuttu, a`la nende poolt välja mõeldud tööriistade sarja väljamõtlemisest kuni nad kogemata pläkutasid saates välja lause, et käisid Hiinas ja otsisid välja Hinna RV kõige kvaliteetsemat tööd tegeva tehase, kes võiks Hiina RV selle tehase poolt teha nende tellitud tööriistade kestad tumepunased ja peale kleepida kleeps nimetusega "Qvalda". ;)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Äärenurk
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 716
Liitunud: 22 Veebr 2016, 15:46
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 27 korda

Re: Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas Äärenurk »

Urmas kirjutas: 05 Juun 2023, 20:02 Need magnesiitplaatide müüjad meenutasid mulle kunagi ammu saates "Vaaderpass" ühtede meite ärimeeste reklaamijuttu, a`la nende poolt välja mõeldud tööriistade sarja väljamõtlemisest kuni nad kogemata pläkutasid saates välja lause, et käisid Hiinas ja otsisid välja Hinna RV kõige kvaliteetsemat tööd tegeva tehase, kes võiks Hiina RV selle tehase poolt teha nende tellitud tööriistade kestad tumepunased ja peale kleepida kleeps nimetusega "Qvalda". ;)
:good:
majomanik
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 05 Juun 2023, 12:33

Re: Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas majomanik »

Tollal oli mäletamist järgi selle plaadi ostmise eelistuseks niiskuskindlama kipsplaadi ees kirjade järgi suurem niiskuskindlus ja tulekindlus ( saun ju ikkagi! ), mitte hind. Niiskuskindlamast kipsplaadist oli see mäletamist järgi ikkagi kallim. Ehituspoes ka müüja soovitas, et selline uus hea asi tulnud.
Aga ega minu postitus polegi üldse tootjale mingi pretensiooni esitamise eesmärgiga kirjutatud, see on selline üsna arusaamatu juhtum ja ka aeg selleks on juba ammu ümber. Lihtsalt selline ebameeldiv tähelepanek korrodeerimise kohta juab esimesel aastal ja nüüd selline hoopis üllatav fenomen selle aasta kevadel. Kindlasti võis olla ka erinevate tootjate ja isegi partiide osas kunagi ammu erinevusi, eks oli katsetamiste aeg, seega ei saa seda kindlasti üldistada kõigi seda tüüpi plaatide kohta. Tingimuste kohta aga lugesin, et sel ajal soovitati seda plaati ka fassaadide ja tuulekastide katmiseks isegi välitingimustesse, värvituna ja ilma, seega oleks see pidanud kestma nii talve, suve, vihma jne igas temperatuuritingimuses. Samuti vundamendisoklile ja veega kokkupuutuvatesse ruumidesse. Seega olid minu tingimused küll pigem leebed. Üks vahe muidugi on- kui ka välitingimuses saab see plaat nii talve kui ka vett, siis on ikkagi avatud õhu käes, minu puhul võis jääda ruum umbseks ja see võis tekitada selle imeliku efekti?
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4428
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 222 korda

Re: Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas ping »

Ludox plaadi kohta mina tänapäeval netist midagi suurt ei leia ja pole sugugi kindel, et kuidas konkreetselt see plaat sündinud on ja millised on selle omadused.

Ilus jutt magnesiitplaatidest (MGO):
https://www.buildingmaterial.ee/index.p ... &menu2=149

Olen ka erinevaid MGO plaate kasutanud aga mitte tundmatute tootjate omi (Ludox) vaid neid, milledel on leida ka mingeid tootja poolt antud tehnilisi andmeid.
Üks ühine nõue on neil olnud, et need plaadid tuleb kinnitada roostekindlate kruvidega ja tihenduseks kasutada originaal liimmassi, sest plaadi mass on aluseline.
https://www.buildingmaterial.ee/index.p ... 9%2C5%2D10
Leiliruumis ja isegi kerise suitsutoru juures on plaatide algne kuju säilinud.
Suitsutoru vahetus läheduses tekkis plaadi soojenemisest, termopaisumise mõra.

Olen aja jooksul jälginud erinevaid ehitusmaterjalide toimimist aja välitingimustes ja mingid MGO plaadi ning muu materjali tükid vedelevad mul senimaani väljas.

Välisõhus, päikse ja vihma käes säilitavad MGO plaadid aastaid kuju aga vastu niisket maad olev serv laguneb ca 10cm ulatuses mõne talvega laiali. Mitte ei pudene pulbriks, vaid laguneb kihtide kaupa laiali.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10824
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 309 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas Urmas »

ping kirjutas: 07 Juun 2023, 23:11 Ludox plaadi kohta mina tänapäeval netist midagi suurt ei leia ja pole sugugi kindel, et kuidas konkreetselt see plaat sündinud on ja millised on selle omadused.
Loe minu eelmist kommentaari. ;)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Imelik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1360
Liitunud: 13 Dets 2008, 00:41
On tänanud: 33 korda
On tänatud: 83 korda

Re: Ludox plaat imab vett ja korrodeerib metalli ?

Lugemata postitus Postitas Imelik »

Puhastusainetes kasutatakse tihti vesinikkloriidi, mis lendub kergesti ja moodustab veega (e. niiskusega) vesinikkloriidhappe e. rahvakeeli soolhappe. Mida teeb soolhape metallidega, ei vaja vist kirjeldamist?
PS! Kõike imelikku ollust ei maksa näpuga torkida ega maitsta - võib osutuda ebatervislikuks.
Vasta