Paarismaja naabri sammumüra

madiskukk
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 3
Liitunud: 29 Juun 2022, 11:58

Paarismaja naabri sammumüra

Lugemata postitus Postitas madiskukk »

Tere!

Esmalt ütlen ära, et olen ehitusvallas paras võhik ja seega vabandust, kui küsimused kõlavad lollilt. Nimelt sai mõnda aega tagasi soetatud ühise seinaga uus kivist paarismaja, kus trepihallid ja vannitoad on vastakuti ehitatud, trepihalli ja vannitoa lagi on kipslagi. Mõnevõrra tundub sealt trepihallist sammumüra läbi kostuvat ja 2. korruse vannitoas olen paaril korral ka naabrite hääli kuulnud (mitte küll päris sõna-sõnalt juttu, aga siiski). Ütleme nii, et trepi ja vannitoa mõningane läbi kostumine isegi sedavõrd ei häiri, pigem on häirivam see, et läbi, ma ei tea kas, laepaneelide vms kostuvad kohati ka mingid sammud või kolksud mitte-ühistesse tubadesse. Samuti kui naaber paneb tugevamalt kinni oma välisukse, siis kostub see mulle elutuppa peaaegu nagu oleks ta just minu ust kinni pannud, ehkki naabri esiku ja minu esiku vahel on veel ka mõlema tehnoruumid. Kas seda on mingil moel võimalik leevendada? Või isegi küsiks, et kas see on normaalne? Kuivõrd hetkel on tegu uue majaga ja ehitajapoolne garantii veel kehtib, siis tundub, et vajadusel peaks asja ajama praegu, mitte näiteks 5 või 10 aasta pärast, kui peaksin müüma hakkama ja uus ostja mingi ekspertiisi tellib, siis väänatakse see võimalik praak juba minu kraesse...

Aitäh juba ette kõigi vastuste eest!
ifffff
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1867
Liitunud: 31 Okt 2006, 00:18
On tänanud: 17 korda
On tänatud: 62 korda

Re: Paarismaja naabri sammumüra

Lugemata postitus Postitas ifffff »

Kui sellised asjad häirivad, siis ostetakse omale maja, mitte korter kahekorterilisesse kortermajja.
Ühiselus saad alati osa teiste ühiseluosaliste tegevustest.
lauri84
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 9
Liitunud: 09 Mär 2012, 06:37

Re: Paarismaja naabri sammumüra

Lugemata postitus Postitas lauri84 »

Ma arvan, et mingit head (ja odavat) lahendust mürasummutuseks ei eksisteeri. Eks heligi kostub läbi sealt kust sumbumine on kõige väiksem. Tõenäoliselt lekib heli vaheseina ja lae vahelisest äärest, samuti nt. pistikupesade kaudu. Kipslae konstruktsioon võib samuti sellise kõlakojana funktsioneerida. Projekti nähes saaks miskit aimu. Maja eelprojekti koos seletuskirjaga leiab aadressiga otsides ehr.ee-st, aga sealt ei pruugi kahe korteri vaheline konstruktsioon veel kuigi täpselt selguda ja mis reaalselt tehtud on veel iseasi.

NB - Ma pole ei ehitaja ega projekteerija. See eest on kogunenud mingeid tähelepanekuid tellija rollis ja veidi kainet talupojamõistust on ka. Üldiselt tasub võtta see suhtumine, et paarimismajas käivad naabri hääled paratamatult eluga kaasa. Üldiselt peaks kahe korteri vaheline helipidavus olema min. 55 dB. Kui selle osas teed ekspertiisi ja on oluliselt madalam või osutad, et konstruktsioon ei saagi nii helipidav olla siis on sul rohkem fakte millega nuriseda ja ehitaja/arendaja suunas kaevelda.
Scott
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 153
Liitunud: 25 Mär 2012, 09:25
On tänanud: 9 korda
On tänatud: 14 korda

Re: Paarismaja naabri sammumüra

Lugemata postitus Postitas Scott »

OT grammar nazi: see heli termin on "läbi kostma", kostab läbi. Sõnal "kostuma" ei ole helide kandumisega mingit pistmist ja tähenduseks hoopis niiskuma, üles sulama, läbi vettima.
Walter2
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 447
Liitunud: 11 Juun 2016, 21:54
On tänanud: 3 korda
On tänatud: 19 korda

Re: Paarismaja naabri sammumüra

Lugemata postitus Postitas Walter2 »

Enne nii põhjaliku investeeringu tegemist oleks mõistlik olnud küsida ehitusprojekt tutvumiseks ja sellele koos mõne spetsialistiga pilk peale visata kas asi üldse küünlaid väärt. Vabandan kui tagantjärele tarkus..
Vasta