Puitmaja soojustus-külmasild päring

kuidas soojustada oma elamist
Kasutaja avatar
anduke88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 129
Liitunud: 27 Sept 2008, 14:16
Asukoht: TARTU
On tänatud: 2 korda
Kontakt:

Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas anduke88 »

Tere
Tegin teema soojustuse alla, kuna võiks pigem seda hõlmata.
Eelinfo Info majast:
Vana vene aegne puitmaja lõuna eestis. Lintvundament keldriga, puitmaja, seest-väljast krohvitud (sein väljast sisse arvatavasti- krohv > krohvivõrk puidust > 100mm mingit pressitud heina-põhulaadset ollust > täislaudis > seinatäiteks linaluu segu 100 mm> täislaudis > kohvivõrk puidust > krohv.
Põrand peaks olema liivapadjal prussid ja laudpõrand. (kunagi aastaid tagasi sai lahti võetud ja korra alla piilutud). Liivapadja all peaks olema muld-liiva-savi segune pinnas.

Seinad-põrand jne on sellises seisus olnud u 40 aastat. Seega tänapäev sinna jõudnud ei ole ehk tänapäevaste materjalidega hingavat maja rikutud ei ole (loe kilekotiks tehtud).

Siiani oldi maja soojapidavusega rahul. Kuniks tuli uus ahi. Siis algas ka probleem, et sooja tuppa ei saa ja soe tuppa ei jää.
Sai ehitatud uus ahi (plekkesta sisse), kuid sellega hakkasid sügisel jamad peale. No ei saa tubasid soojaks. 21 kraadi tuppa max sama puude kogusega mis vigase ahjuga küttes oleks toonud 28 kraadi tuppa. Erinevus - pottsepp kopeeris vana ahju sisu 1:1-le, kuid tulekoldel tegi omaloomingut - tegi külgseinte sisse augud ehk nö täiendava õhuvahe. Eks see olegi see, miks ahi küll soojeneb kiirelt kuid sooja ei hoia piisavalt (pakun et kivisid on nende õhutuste tõttu tulekolde ümber vast 300 kg jagu vähem kui olla võiks). Eks see ahi tahab tähelepanu millalgi.

Aga ahi tõi mõtte et midagi peab olema hoonel veel viga või uue ahju vähene soojasalvesatmine tõi mingi teise vea nüüd teravalt esile. Võtsin termokaamera ja käisin maja üle.

See hoone on huvitav, maja välisseinad on ühtlase temperatuuriga tubadest vaadatuna (maast laeni siis, sh puitakende ümbrus ja laeosas ei näe, et oleks külmasilda või auke (st et seinas olev linaluu ei ole ära vajunud).

Samuti ei näe suuri soojalekkeid välisfassadil (va hoones, tuulekasti kohal, kus on ahi - võimalik et kiirgab kuskilt läbi lae tuulekasti nurka välja)

Siin on pilt põrandast, välisseinast. Põrandaliist on pildil (liistul el juhtmed).
Pilt
Kui keskmiselt on välisseinte temperatuur 21-23 kraadi vahemikus, siis siin punktis on näha et külmajoont. Ehk siis külmasilda. See on ruumide osas varieeruv. Enamikes kohtades on temperatuur 17 kraadi, vahepeal viskab 12-15 vahemikku ka sisse (kui sama kohta vaadelda õuest, siis on näha, et vundamendist on nö paari cm paksused tükid välja kukkunud). Õues oli mõõtmise ajal umbes -3....-6 kraadi külma. Põranda temperatuur on keskmiselt majas 17-19 kraadi.

Siit minu küsimused:
Kui võtta selline termokaamera pilt aluseks kõikides ruumides, võib väita, et kas tegemist on külmasillaga hoones? 7 kraadi erinevust on veidikene palju, tava sein vs põranda nurk (ehk väljas siis lagunev vundament).
Ei saagi hetkel aru, kas taoline külmasild on suurimaks probleemiks või peaks tähelepanu pöörama kütteseadmele ehk ahjule tagasi? Ma arvan, et peaks külmasildadega tegelema?

Paluks siia lahendusi, mida ette võtta. Millele esimesena tähelepanu pöörata? Mis täpsemalt teha (mida, mis materjalidega jne), selleks et viga parandatud saaks?
Kõik lahendused ja mõtted on teretulnud.

Mina isiklikult ei ole selles piirkonnas, nö standardmajadel mis ümberkaudsetel naabritel on, kohanud ühelgi välisseinas taolist pressitud heina-põhulaadset lisasoojutust.
Enamasti on selle piirkonna majad stiilis "krohv-laudis-linaluu-laudis-krohv" seinalõikega ehk kogu seina paksus 22-25 cm. Antud majal on 35 cm seina paksust vähemalt.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10636
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ahju teemal sattusid vist 2 korda sossepa otsa. Ahje olen ehitanud ja kui ahi kütab sooja varestele mitte tuppa siis on keegi midagi väga valesti teinud. Nüüd kui maja sooja ei pea siis võib ka õigesti ehitatud ahjuga hommikuks hundilaut olla.
Su maja pole tegelikult mitte väga soojapidav. See pressitud põhk on umbes saepuruga samal tasemel ja tänapäeva mõistes villast vähemalt poole kehvem kui mitte 3 korda kehvem. Kui küttekolle vanasti oli majas võimas siis tekib jah petlik tunne soojapidavast majast.

Ma soojustaks maja ikkagi ära. Sain õieti aru - puitkarkass, vahel põhk? Ma eemaldaks selle põhu kuni täislaudiseni (sissepoole jääb linaluu ja siseviimistlus alles. Nüüd on kaks varianti.
a) tahad krohvitud maja. Paneksin põhu asemel vahtplasti ja kasvataks vähemalt vahtplasti minimaalselt 100 mmm, maksimaalselt 150 mm. Ja selle krohvid. Pole väga kallis, odav ka mitte, saad kui vaja seinakaupa teha. Kuna maja välisilme ei muutu siis läheb remondi alla, äärmisel juhul renoveerimine alla 1/3.

b) tahad villa ja seksikamat vooderdust. Vahele vill, vahjadusel kasvatad seina puitkarkassiga. Peale tuuletõke distantsliist ja ilulauast (või maitselt muu popp) vooder. vooder teeb seina kalliks. See läheb raudselt ehitisteatise alla - kui vaja teed 1/3 kaupa ehitisteatiseid kuni maja valmis.

Kui maja soojustatud siis vaatad uuesti oma ahju probleemi üle - kui ikka siis kolmandat korda ümber ehitama.

Vihjeks - Kredex pakub soojustamisel 30% kulude kinni katmist. Peaksid selle alla minema. Eriti kui tahad võtmed kätte
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4430
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 222 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas ping »

anduke88 kirjutas: 30 Jaan 2023, 16:44 ... Siiani oldi maja soojapidavusega rahul. Kuniks tuli uus ahi. Siis algas ka probleem, et sooja tuppa ei saa ja soe tuppa ei jää.
Sai ehitatud uus ahi (plekkesta sisse), kuid sellega hakkasid sügisel jamad peale. No ei saa tubasid soojaks. 21 kraadi tuppa max sama puude kogusega mis vigase ahjuga küttes oleks toonud 28 kraadi tuppa. ...
Kui sama kogus, sama kvaliteediga puitu on põletatud, siis peab ka sama kogus soojusenergiat eralduma.
Pane ahju väljundisse suitsugaasi termomeeter, mille abil saab leida sobiva kütterežiimi:
https://www.google.com/search?q=suitsug ... 17&dpr=1.5
Kui ei õnnestu endal ahju soojaks saada, siis kutsu potsepp tagasi ahju soojaks ajama.
Pilt
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10831
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 309 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Kalvis kirjutas: 30 Jaan 2023, 18:28 Vihjeks - Kredex pakub soojustamisel 30% kulude kinni katmist. Peaksid selle alla minema. Eriti kui tahad võtmed kätte
Kuna endal on silmad-kõrvad peas ja püüan neid avatuna hoida, siis minu tähelepanekute järgi ei ole Kredexi toetustest kasu mitte muhvigi. Asi selles, et nii kui töövõtja kuuleb tööpakkumise arvelduses või muude allikate kaudu, et töö toimub Kredexi toetuste najal, siis hind kohe tõuseb Kredexi poolt pakutava toetuse % võrra. Muudeks allikateks on näiteks tellija poolt hinnapkkumuse küsimine Kredexi jaoks. ;) Töövõtja jaoks on suurimaks probleemiks Kredexi liiga pikad tähtajad raha väljamaksmisel teostatud töö eest.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10636
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Olen püüdnud 2 korda peaaegu seda taodelda ja alati loobunud. Niipalju on igasuguseid lisalolluseid sees, need söövad selle 30% tulu nagu naksti ära. Kuskil oli - majal peab kindlasti olema kindlustus jne. Mõnel siiski tasub, eriti neil, kes ise ehitada ei oska.
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 916
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas T25 »

Jah, tõepoolest, see on klassikaline külmasild hoonetel. Kivist/betoonist vundament juhib hästi sooja. Tänapäeval soojustatakse vundamendi sokkel väljast vahtplastiga, seejuures tuleb aga meelde tuletada seda, et sellisel juhul niiskuse aurustumine soklist on takistatud ja tõenäoliselt vundamendist tulevat niiskust hakkab rohkem liikuma hoone sisemusse. Võib tekkida probleeme vanade majadega. Puit peab saama hingata vähemalt ühele poole, kas sisse või siis välja. Kõige hullem on puidu ummuksisse jätmine- väljast tihe soojustus ja seestpoolt kile.
Kasutaja avatar
anduke88
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 129
Liitunud: 27 Sept 2008, 14:16
Asukoht: TARTU
On tänatud: 2 korda
Kontakt:

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas anduke88 »

Tänan vastuste-mõtete eest.

Kalvis - Kui reaalselt ise kõrval ei ole, ei imesta millegi üle. Tavaline "töömeeste" kvaliteet, eriti, kui objekt asub suurlinnadest eemal. Kuigi noh, kohalikku pottseppa ei saanud, siis antud töö tegija tuli harjumaalt. Paar tuttavat ja sugulased selle mehe käest ahjusid-pliite-kaminaid saanud (saan kokku lugeda üle kümne ja olen esimene kellele ahi ei sobi). Mõnel tuntumal mehel oli üle aastane oote järjekord. Vana ahi ei kannatanud uut hooaega enam, sest sõna otses mõttes oli leek juba korstnas.
Tundub, kui mees oma "sosserdist" korda ei tee, saan selle töö ise suvel ette võtta ja korrektselt algusest lõpuni teha.
Korrektseid termineid kasutades - vana ahi oli siis suur 1,2 x 1,0 mõõdus standartne 5 lõõriga ahi. Kui käsk oli teha täpselt samasugune, siis mees tegi koldele lisakambrid ehk nn umblõõrid, siseehitus jäi samaks, lõõrid samaks, ahju keskelt kaotati ära see nn õhutasku. See osa on nüüd kivist. Kuigi ma mõtlen, et raudselt osad kivid pani lapiti paigutuse asemel serviti.

Panen igaks juhuks karikatuurse seina lõike pildina ka siia:
Pilt
Akna-ukse kohalt mõõtes on seina paksus 350 mm. Võimalik et kuskil veel midagi seinas, mis on märkamata jäänud või siis mõni materjal veidikene paksem.


Ping - sellest see asi välja tuligi, et püsielanikel täpselt samad puud, samast riidast mis aasta varem vana ahjuga (sh kask) ja üle 21 kraadi ei saagi tuppa. Ajuvaba. Kuhu see termomeeter muidu pannakse? Korstnajalga kuskile lae lähedusse või ahju, näiteks teisele poole siibrit?

Eks peabki leidma mingisuguse kompromissi, mis selle hoonega peale hakata. Kilekotti ei taha. Tahaks et hoone siiski hingaks. Kusjuures väga pikalt aega enam ei olegi. Niikui ööpäevane ilm lõpuks plusskraadideks keerab, saaks koheselt ehitusega alustada.
Kõige parem oleks säilitada olemasolev välimus ehk toimuks remont.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Tänapäeval soojustatakse vundamendi sokkel väljast vahtplastiga, seejuures tuleb aga meelde tuletada seda, et sellisel juhul niiskuse aurustumine soklist on takistatud ja tõenäoliselt vundamendist tulevat niiskust hakkab rohkem liikuma hoone sisemusse.
Tasub enne järele mõelda kui selliseid asju kirjutada...
Sokli joon on reeglina põranda 0
Kummalgi pool soklit pole sisetingimused
Selleks, et vundamendiseinast / soklist ei tuleks niiskus seinakonstruktsioonidesse on horisontaalne niiskustõke ja see viiakse ülekattesse põranda niiskustõkkega, et ka põrandasse ei tuleks niiskust
St sisetingimustesse mingit niiskust sealt ei tule
Veel tasub silmas pidada, et niiskustõke ja hüdroisolatsioon on erinevad asjad (hüdroisolatsioon täidab ka niiskustõkke funktsiooni, niiskustõke hüdroisolatsiooni funktsiooni ei täida ja ei peagi täitma)
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 916
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas T25 »

Tegemist on vana majaga. Soklilinti , niiskustõket vms asja ilmselt enam polegi. Isegi kui alguses oli, siis nüüdseks on pulber. Põrand samamoodi liiva sisse uputatud laagid. Seal pole niiskustõket.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Mina mõtlesin eelkõige seda Sinu tsitaati (nagu ka eelnevalt mainisin):
Tänapäeval soojustatakse vundamendi sokkel väljast vahtplastiga, seejuures tuleb aga meelde tuletada seda, et sellisel juhul niiskuse aurustumine soklist on takistatud ja tõenäoliselt vundamendist tulevat niiskust hakkab rohkem liikuma hoone sisemusse.
Ja see jutt on täiesti "mööda"...
T25
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 916
Liitunud: 14 Mai 2007, 13:15
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 9 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas T25 »

Ja see jutt on täiesti "mööda"...

Niiskus leiab alati tee, kust lahkuda. Miks muidu paaniliselt teibitakse aurutõket seinade puhul, aga põranda puhul paneme ülekatte ja kõik on ok?
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

T25 kirjutas: 31 Jaan 2023, 20:39 Ja see jutt on täiesti "mööda"...

Niiskus leiab alati tee, kust lahkuda. Miks muidu paaniliselt teibitakse aurutõket seinade puhul, aga põranda puhul paneme ülekatte ja kõik on ok?
Ma ei hakka vaidlema
Soovitan koolitusi ehitusfüüsikast / piirdetarindite niiskusturvalisusest jms...
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4430
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 222 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas ping »

anduke88 kirjutas: 31 Jaan 2023, 16:25 Ping - sellest see asi välja tuligi, et püsielanikel täpselt samad puud, samast riidast mis aasta varem vana ahjuga (sh kask) ja üle 21 kraadi ei saagi tuppa. Ajuvaba. Kuhu see termomeeter muidu pannakse? Korstnajalga kuskile lae lähedusse või ahju, näiteks teisele poole siibrit? ..
Ise puurisin 7-8mm (1mm varrest jämedama) ava ilma löögita akutrelliga läbi tellise, pika peenikese kivipuuriga (on olemas spetsiaalse teritusega kivipuurid, mitte löögiga puurimiseks) nii, et termomeetri ots sai ahjust väljuvate suitsugaaside sisse.
(Suitsugaasitermomeetri kasutamisest on mujal küllalt õpetusi leida.)

Külmasild põranda ääres on küll paha ja see vajaks tohterdamist aga see ei muuda oluliselt sellise maja energiakulu, käesoleva Jaanuarikuu nullilähedaste temperatuuridega.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10636
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

anduke88 kirjutas: 31 Jaan 2023, 16:25 Tänan vastuste-mõtete eest.

Kalvis - Kui reaalselt ise kõrval ei ole, ei imesta millegi üle. Tavaline "töömeeste" kvaliteet, eriti, kui objekt asub suurlinnadest eemal. Kuigi noh, kohalikku pottseppa ei saanud, siis antud töö tegija tuli harjumaalt. Paar tuttavat ja sugulased selle mehe käest ahjusid-pliite-kaminaid saanud (saan kokku lugeda üle kümne ja olen esimene kellele ahi ei sobi). Mõnel tuntumal mehel oli üle aastane oote järjekord. Vana ahi ei kannatanud uut hooaega enam, sest sõna otses mõttes oli leek juba korstnas.
Tundub, kui mees oma "sosserdist" korda ei tee, saan selle töö ise suvel ette võtta ja korrektselt algusest lõpuni teha.
Korrektseid termineid kasutades - vana ahi oli siis suur 1,2 x 1,0 mõõdus standartne 5 lõõriga ahi. Kui käsk oli teha täpselt samasugune, siis mees tegi koldele lisakambrid ehk nn umblõõrid, siseehitus jäi samaks, lõõrid samaks, ahju keskelt kaotati ära see nn õhutasku. See osa on nüüd kivist. Kuigi ma mõtlen, et raudselt osad kivid pani lapiti paigutuse asemel serviti.

Eks peabki leidma mingisuguse kompromissi, mis selle hoonega peale hakata. Kilekotti ei taha. Tahaks et hoone siiski hingaks. Kusjuures väga pikalt aega enam ei olegi. Niikui ööpäevane ilm lõpuks plusskraadideks keerab, saaks koheselt ehitusega alustada.
Kõige parem oleks säilitada olemasolev välimus ehk toimuks remont.
Uue ahju kirjeldus viitab mingile erilahendusele aga just sellised imeahjud võivad mitte toimida. Täiesti tavaline ahi lappi tellisega üles alla lõõridega kogu oma mõõtudega on ainus viga ebaühtlane soojenemine. Igasugused umblõõrid, villakestad jne on üks paras kliendi petmine.
Kui asendad põhulaadse soojustuse vahtplastiga (100 mm) ja krohvid - jääb pärast töid maja mõõdud samaks, kuid soojapidavus tõuseb vähemalt 2 korda.
soovitav oleks laepealne soojustus üle vaadata - saepuru-liiva asendamine villaga tõstab täpselt samamoodi 2-3 korda lae soojapidavust
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4430
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 222 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas ping »

Kalvis kirjutas: 01 Veebr 2023, 07:28
anduke88 kirjutas: 31 Jaan 2023, 16:25 ... Eks peabki leidma mingisuguse kompromissi, mis selle hoonega peale hakata. Kilekotti ei taha. Tahaks et hoone siiski hingaks. Kusjuures väga pikalt aega enam ei olegi. Niikui ööpäevane ilm lõpuks plusskraadideks keerab, saaks koheselt ehitusega alustada.
Kõige parem oleks säilitada olemasolev välimus ehk toimuks remont.
Uue ahju kirjeldus viitab mingile erilahendusele aga just sellised imeahjud võivad mitte toimida. Täiesti tavaline ahi lappi tellisega üles alla lõõridega kogu oma mõõtudega on ainus viga ebaühtlane soojenemine. Igasugused umblõõrid, villakestad jne on üks paras kliendi petmine.
Kui asendad põhulaadse soojustuse vahtplastiga (100 mm) ja krohvid - jääb pärast töid maja mõõdud samaks, kuid soojapidavus tõuseb vähemalt 2 korda.
soovitav oleks laepealne soojustus üle vaadata - saepuru-liiva asendamine villaga tõstab täpselt samamoodi 2-3 korda lae soojapidavust
Natuke matemaatilist mõtisklust variantide majanduslikust tasuvusest, kuhu igaüks peaks ise oma numbrid panema.

Kui "halvasti toimiva ahjuga" sai selle majakese ühe "pensionäri sületäiega" (ca 10kg = ca 40kWh x ahju kasutegur) piisavalt soojaks, siis pärast soojustamist (2x parem) peaks saama seda majakest kütta COP3 Õ/Õ soojapumbaga, energiakuluga ca 7kWh ööpäevas ehk ca 230kWh talvekuus.

Kui arvestada kütteperioodiks 4 kuud, siis oleks aastane elektrikulu küttele Õ/Õ pumbaga ca 1000kWh/aastas, mis teeks aastaseks kütteelektrihinnaks EE praegu pakutava 7a lepinguga ca 200eur.
(Ja ühe aasta küttekulu keskmiseks kuumaksumuseks 200/12= ca 17eur.)

Ahi võib ju elamises olla, kui see täidaks oma ülesannet aga nii väikse energiakuluga vaevalt elanikud seda viitsiks kütta, kui elamine on nagunii soe.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

@ ping

Kõige selle juures oleks kena arvesse võtta kulu "2 X paremaks" saavutamisele ja Õ/Õ seadmete / süsteemi kogukulud...
kilowatt
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 20
Liitunud: 20 Dets 2022, 14:51
On tänatud: 1 kord

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas kilowatt »

Kalvis kirjutas: Kui asendad põhulaadse soojustuse vahtplastiga (100 mm) ja krohvid - jääb pärast töid maja mõõdud samaks, kuid soojapidavus tõuseb vähemalt 2 korda. Soojapidavus ei tõuse kindlasti 2x. Kui praegu on mustalt arvestades U arv 0,3 W/m2K, mis pole üldse halb (veneaegsetel tüüpmajadel oli see 1,0 W/m2K ümber) , siis heina asendamisel muu soojustusega on see ca 0,21 W/m2K. Kindlasti on muid välispiirdeid, mille täiendav soojustamine on kasulikum, põrand lagi jne. Muidugi kütteseade ei pea ka ilma kütma.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

kilowatt kirjutas: 01 Veebr 2023, 22:07 Kalvis kirjutas: Kui asendad põhulaadse soojustuse vahtplastiga (100 mm) ja krohvid - jääb pärast töid maja mõõdud samaks, kuid soojapidavus tõuseb vähemalt 2 korda. Soojapidavus ei tõuse kindlasti 2x. Kui praegu on mustalt arvestades U arv 0,3 W/m2K, mis pole üldse halb (veneaegsetel tüüpmajadel oli see 1,0 W/m2K ümber) , siis heina asendamisel muu soojustusega on see ca 0,21 W/m2K. Kindlasti on muid välispiirdeid, mille täiendav soojustamine on kasulikum, põrand lagi jne. Muidugi kütteseade ei pea ka ilma kütma.
Kõik ikka oleneb mida / millega vahetada...
Ühtlasi jääb arusaamatuks kus on võetud selle konkreetse "heina" / mis tingimustel soojusjuhtivus...
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10636
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Ütleksin - oma majal sain 2x soojapidavamaks. enne oli Narva plokk (vaid). Ahju kulus kindlasti päevas talvel 3 sületäit. Vahetatud said uksed aknad, +150 mm villa juurde + laepealt saepurule lisaks 100 mm villa. Pärast vaid üks sületäis.
Arvutused näitavad samuti 2x soojapidavust. Miks ei peaks kui katse oli arvutustega kooskõlas.
Küsijal on natukene parem olukord - 100 mm linaluud hoiab kah kuidagi sooja ja põhk olematu pole. Kui aknad uksed on soojapidavad siis kohe homme töödega alustama ei pea. Kuid ikkagi on ta maja soojustus vilets ja sinna tasub raha kulutada.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Põhuplaadi (mis pole sama mis lihtsalt karkassi vahele "topitud" põhk) soojusjuhtivus allpool...
Kui nüüd arvestada, et soojustada nt villaga 0,031 või EPS-ga 0,032 siis vahe on rohkem kui 3 korda
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

Ja leidsin veel ühe huvitava asja...
Kes omab teadmisi see saab aru mida tähendab kasutusklass 1
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4430
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 86 korda
On tänatud: 222 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas ping »

xxx111 kirjutas: 01 Veebr 2023, 14:09 @ ping

Kõige selle juures oleks kena arvesse võtta kulu "2 X paremaks" saavutamisele ja Õ/Õ seadmete / süsteemi kogukulud...
Jah variante on erinevaid, erineva kuluga ja lühikeses plaanis on kõige odavam üldse mittemidagi ümber teha.
Ja kui elanikud enam ahju kütta ei jõua, siis koligu vanadekodusse või suregu maha.
Aga arvestades hooldekodu elamiskulusid, on pikas plaanis see kindlasti kallim.

Arusaadavalt on ahju eest juba vähemalt 2 korda makstud (sest lõhutud lagunenud ahju eest ka maksti kunagi) ja ka järgmiste ahjude ehitamine ei pruugi vajaliku toasooja olukorda lahendada.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
kilowatt
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 20
Liitunud: 20 Dets 2022, 14:51
On tänatud: 1 kord

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas kilowatt »

xxx111 kirjutas: 02 Veebr 2023, 08:34 Põhuplaadi (mis pole sama mis lihtsalt karkassi vahele "topitud" põhk) soojusjuhtivus allpool...
Kui nüüd arvestada, et soojustada nt villaga 0,031 või EPS-ga 0,032 siis vahe on rohkem kui 3 korda
Sa arvestad ainult heina asendava osa soojusjuhtivuse vähenemist, mina arvestasin kogu seina oma. Selle heina soojusjuhtivuse võtsin 0,1, ms ei erine Sinu 0,099 ju kuigivõrd. Villa ja vahu soojusjuhtivus ei ole konstruktsioonides ka selline, nagu Sa välja tood, 0,031 on pigem PUR vahul. Projekteerimisel võib karkassita krohvitava raske villa soojusjuhtivuseks võtta 0,04 ja penol 0,045. Nende laboritingimustes leitud soojusjuhtivused ei ole praktikas kasutatavad, et ei tuleks energiamärgistega suured erinevused arvutusliku ja tegelikkuse vahel.
xxx111
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 5331
Liitunud: 17 Veebr 2020, 21:47
On tänanud: 4 korda
On tänatud: 134 korda

Re: Puitmaja soojustus-külmasild päring

Lugemata postitus Postitas xxx111 »

kilowatt kirjutas: 02 Veebr 2023, 12:16
xxx111 kirjutas: 02 Veebr 2023, 08:34 Põhuplaadi (mis pole sama mis lihtsalt karkassi vahele "topitud" põhk) soojusjuhtivus allpool...
Kui nüüd arvestada, et soojustada nt villaga 0,031 või EPS-ga 0,032 siis vahe on rohkem kui 3 korda
Sa arvestad ainult heina asendava osa soojusjuhtivuse vähenemist, mina arvestasin kogu seina oma. Selle heina soojusjuhtivuse võtsin 0,1, ms ei erine Sinu 0,099 ju kuigivõrd. Villa ja vahu soojusjuhtivus ei ole konstruktsioonides ka selline, nagu Sa välja tood, 0,031 on pigem PUR vahul. Projekteerimisel võib karkassita krohvitava raske villa soojusjuhtivuseks võtta 0,04 ja penol 0,045. Nende laboritingimustes leitud soojusjuhtivused ei ole praktikas kasutatavad, et ei tuleks energiamärgistega suured erinevused arvutusliku ja tegelikkuse vahel.
No mida siis peaks võrdlema kahe erineva soojustuse vahel?
Kõik muud kihid ei puutu üldse asjasse...
Jutt käis:
...asendad põhulaadse soojustuse...
Mis puutub "peaks võtma..." siis sellist juttu räägi "vanaemale"...

PS
Kui villa ja EPS-i deklareeritud väärtuse peab võtma x korda suurema siis täpselt sama kehtib ka "põhu" kohta
So sisuliselt / suhteliselt midagi ei muutu
Ühtlasi "peaks võtma" ka nt betooni C25/30 arvutuslikuks survetugevuseks mitte 16,67 vaid "mingi X väärtus" ja sama "peaks tegema" kõikvõimalike muude materjalide puhul...
Vasta