Metallkamin sooja salvestama

Kõik teemad ahjude, kaminate, korstende kohta
fred7
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 54
Liitunud: 22 Mär 2017, 10:18

Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas fred7 »

Tere!
Metallkamin on ühendatud korstnaga. Kui tuli ära kustub, läheb suht kiirelt külmaks. Kas on võimalusi, kuidas panna see metallkamin sooja salvestama? Kaminal on veesärk, koos kahe toruühendusega.

Kas oleks mõistlik laduda kaminasse mõned šamott-tellised?
Mida veesärgiga teha kannataks? Kas ühe radiaatoriga ühendamiseks vaja kogu kupatust (paisupaak, akupaak, regulaatorid, elektriline tsirkulatsiooni pump jne..)
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Veesärgiga kaminal on ju imelihtne - paned akupaagi vahele ja kasutad radiaatoreid. Teed klassikalise kesküttesüsteemi. Ise kasutan ja vägagi toimiv. (Mul on veesärgiga kamin) Ühe asja eest hoiatan - selline süsteem peab olema õieti tehtud, kuna valel tegemisel lendab süsteem upakile.
Kamin jääb nii nagu on (ei mingeid samotte jne.).
Suurik
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 17 Jaan 2023, 12:32

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas Suurik »

Mul on ka küsimus šamottide metallkamina koldesse ladumise kohta, et kas on mõistlik või mitte. Asi ei ole isegi otseselt salvestuses, vaid, et kolle on üsna suur ning kütmise ajal laon puud vaid keskele tuharesti peale, ääred jäävad tühjaks. Kui laduda äärtesse šamotid, siis oleks lihtsam puid ja süsi keskel hoida. Aga kas sellest võib äkki tekkida efekt, et šamotid hoiavad kuumuse kamina seintest (ja siis ka toast) eemal ning juhivad otse korstnasse?
Tavalugeja
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1493
Liitunud: 24 Sept 2014, 19:26
On tänanud: 96 korda
On tänatud: 48 korda

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas Tavalugeja »

Suurik kirjutas: 17 Jaan 2023, 12:42 Mul on ka küsimus šamottide metallkamina koldesse ladumise kohta, et kas on mõistlik või mitte. Asi ei ole isegi otseselt salvestuses, vaid, et kolle on üsna suur ning kütmise ajal laon puud vaid keskele tuharesti peale, ääred jäävad tühjaks. Kui laduda äärtesse šamotid, siis oleks lihtsam puid ja süsi keskel hoida. Aga kas sellest võib äkki tekkida efekt, et šamotid hoiavad kuumuse kamina seintest (ja siis ka toast) eemal ning juhivad otse korstnasse?
Proovi nüüd uuesti mõelda, et kuidas siis ka tellistest ahjud on ehitatud ja milleks need ahjud on kividest, aga sinu kaminake seda mitte ei ole. Lao need šamotid sinna siise.
Pottseppmeister "Kaminahi"
blas
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 22
Liitunud: 17 Juul 2009, 11:21

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas blas »

Sarnane teema. Mul on suvilas mingi veneaegne monstrumkamin. Lehtmetallist sisu, mille tagaseinas on veel vertikaalsed torud kiireks õhkkütteks, metallsisu ümber on punasest tellisest vooder õhuvahega. Mis halba juhtuks või miks see rumal mõte oleks, kui see õhuvahe liiva täis panna? Võimalikud liitekohad, kust liiv võiks putku panna, saaks keraamilise matiga ära tihendada. Liiv on soojuse salvestamiseks ju väga hea materjal.
Kasutaja avatar
motamees
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2694
Liitunud: 14 Jaan 2008, 12:57
Asukoht: Saar
On tänanud: 208 korda
On tänatud: 191 korda

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas motamees »

blas kirjutas: 23 Jaan 2023, 22:12 ... Mis halba juhtuks või miks see rumal mõte oleks, kui see õhuvahe liiva täis panna? ...
Metall on arvestatud väljapoolt jahtuma, muidu sulab ta ära.
.
Tel 5o9279o
xil
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 799
Liitunud: 10 Apr 2014, 11:08
On tänatud: 12 korda

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas xil »

blas kirjutas: 23 Jaan 2023, 22:12 Sarnane teema. Mul on suvilas mingi veneaegne monstrumkamin. Lehtmetallist sisu, mille tagaseinas on veel vertikaalsed torud kiireks õhkkütteks, metallsisu ümber on punasest tellisest vooder õhuvahega. Mis halba juhtuks või miks see rumal mõte oleks, kui see õhuvahe liiva täis panna? Võimalikud liitekohad, kust liiv võiks putku panna, saaks keraamilise matiga ära tihendada. Liiv on soojuse salvestamiseks ju väga hea materjal.
Kuiv liiv on halb soojusjuht. Kui sa õhuvahe seda täis topid, ei lähe põlemissoojus enam toa soojendamiseks, vaid korstnasse. Lisaks, nagu juba mainiti, tõuseb metallkorpuse temperatuur, mis vähendab ta eluiga. Halvimal juhul, kui aktiivselt kütta, võib tõusta metallkolde temperatuur tema sulemistemperatuurist kõrgemale.
Metsakraav
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 176
Liitunud: 11 Dets 2019, 23:27
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 11 korda

Re: Metallkamin sooja salvestama

Lugemata postitus Postitas Metsakraav »

Veesärgiga kaminat ei tohi kütta ilma et oleks veega täidetud.
Kuna on köetud, siis võibki veesärk olla sulanud.
Vasta