Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

moridio
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 05 Veebr 2020, 09:54

Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas moridio »

Plaan ehitada 70-dal ehitatud eramaja keldrisse saun.
Maja on ehitatud suhteliselt soisele alale, tänaval on kuivenduskraavid aga sademevee kanalisatsiooni pole.
Maja on paekivist müüritud vundamendil, mis paistab olevat üsna heas seisukorras- pudenemist ega pragusid kuskil ei paista.
Keldri praegune põrand on välise maapinnaga peaaegu tasa, võibolla maksimaalselt ca. 20 cm madalamal.
Kelder seest kuskilt niiske ei tundu.
Kuna lagi on vajalike hüdroisolatsioonikihtide panekuks liiga madal (~2m), mõtlesin et kaevaks põrandat sügavamaks - kanalisatsiooni panemiseks tuleks praegune põrand niikuinii üles võtta.
Prooviks auku kaevates tuli ~30-40 cm allpool põranda taset vesi vastu.
Nüüd viimastel päevadel kui vihma pole olnud, on veetase alanenud, ilmselt täna õhtuks-homme hommikuks jääb kuivaks kui vihma peale ei tule.
Suvel aeda kaevatud ca meetrisügavune auk oli sel ajal kuiv.
Pinnas paistab olevat peenike klaasiliiv, võibolla natuke savine (aga see võib olla 70-dal sinna maja ehituse jaoks kallatud, väga palju sügavamale pole kaevand :) )

Plaan oli kaevata kelder ~1m sügavamaks, sisse tambitud kruus+kanalisatsioonitorud, peno, ja sellele betoon valada, ning siis põrandaküte ja plaatimine.

Nüüd küsimused:
  • Kuna plaanitav põrand jääks praegu avastatud veetasemega tasa või natuke madalamale, peab möksima hüdroisolatsiooniga, kasutama veekindlamat betooni jne. Aga kas on üldse lootust seda niiskusetihedaks saada, või ronib niiskus ikkagi mööda kivi üles ?
  • Kas kanalisatsioonitorudest allapoole jääva kihi peale peaks ka mingi veetõkke tegema, või võivad torud ja neid ümbritsev kruus ka vees liguneda?
  • Kas kanalisatsioonitorudest allapoole jääva kihi peaks ka betooni valama (et ehk hoiab kogu kupatust stabiilsemana), või piisab kruusast-killustikust ?
  • Kuna tegemist saab olema niikuinii märja ruumiga, kas on üldse selle vee pärast mõtet põdeda ?
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1357
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas keemik »

Endal see jant läbi tehtud ja hetkel tundub, et edukalt. Kirjuta mulle privas ja võime rääkida näiteks telefonis. ma numbrit siia hetkel jätta ei sooviks.
jyrx88
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 07 Mai 2019, 10:52
On tänanud: 1 kord

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas jyrx88 »

Tere, kas olete jõudnud juba ära teha hüdroisolatsiooni. kui jah, siis mismoodi te tegite liitumiskoha uue põranda ja seina vahel?
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1357
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas keemik »

Nurgaümardus müürimördiga. Selle peale ühekomponentne tsemendipõhine hüdroisolatsioon (Aquafin 1K) ja siis veel kahekomponentne koos armeerimiskangaga.

Muidu nad väitsid, et kui kasutada seda kahekomponenentset koos kangaga nurkades, siis pole ümardust vaja teha. Kuna aga mul teatud põhjustel oli see juba tehtud, siis mul läks nii. Nurgaümardue nõue oli siis, kui kasutad vaid ühekomponentset segu (pole elastne).
Kodukõpitseja
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 1
Liitunud: 23 Aug 2020, 09:42

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas Kodukõpitseja »

Tere,
mul teema algatajaga täpselt sama olukord. Tahaks viia keldripõrandat veidi allapoole ja võtta keldriruumi kasutusele (saun ja majapidamisruum). Kuna aga vihmadega ajab vett sisse, siis on ilmselt vaja korralikku isoleerimist. Ehk saate oma kogemusi jagada? Mida ja kuidas teha?
keemik
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1357
Liitunud: 16 Aug 2008, 19:33
On tänatud: 103 korda

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas keemik »

Ise tegin nii:

1. Lõhkusin vanad siseseinad ja põrandad välja, kaevasin vajaliku sügavuseni (vundamendi alumisest servast sügavamale ei läinud).
2. Valati uus betoonpõrand, koos kõige vajalikuga (armeering, soojustus, kanalisatsioon, põrandakütte toru)
3. Piikasin seinte pealt, põranda lähedalt lahtise krohvi maha ja vuukisin/krohvisin uuesti paekivi vundamendi (ca 30-50 cm põranda juurest).
4. Lihvisin betooni
5. 2 kihti tsemendipõhist jäika hüdroisolatsiooni (positiivsele ja negatiivsele veesurvele sertifitseeritud).
6. Nurgad ja läbiviigud (trapid näiteks) armeerimislint ja 2 kihti elastset kahekomponentset hüdroisolatsiooni.
7. Uute vaheisenade ladumine jne
8. Põranda külge midagi kinnitada kruvide/tüüblitega ei saa, kuna see lõhuks hüdroisolatsiooni. Sellega peab arvestama.

Eile sai 3 tundi sauna tehtud ja ise olen ettevõetud töö tulemustega rahul.
koduehitus
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 16
Liitunud: 15 Apr 2012, 22:56
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas koduehitus »

Vundamendi seinad tuleks väljast ära isoleerida ehk kaevata väljast lahti ja siis ka vajadusel soojustada ja hüdro paigaldada.
Oleme seda teinud Tallinnas paekivi vundamentidega Kalamaja ja Pelgulinna majadele umbes kahekümnele ja nii saab keldri niiskusest lahti.
Täpsem info ja pikem jutt: vundamendi hüdroisolatsioon ja soojustamine


maja ehitus
moridio
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 05 Veebr 2020, 09:54

Re: Saun keldrisse - hüdroisolatsioon ?

Lugemata postitus Postitas moridio »

Nii, nüüdseks saun valmis ja mõnda aega kasutusel olnud.

Kõigepealt pean ütlema, et korralikku hüdroisolatsiooni siiski ei teinud. Lihtsalt Sakreti BH hüdrobetoon.

Alguses oli plaan teha sauna põranda isolatsioonikiht ~50-40 cm üldisest keldripinnast madalam, mis oleks jäänud siis ~40-30 cm allapoole maksimaalset veetaset. Paraku selgus, et kanalisatsiooniühendus oli paigutatud maasse kõigest ~60-70 cm sügavusele(välise maapinna suhtes). Selgus siis kui praktiliselt kogu kelder oli tühjaks kaevatud - see väljavoolutoru oli valatud mingi betoonbloki sisse.
Ma ei tahtnud seda enne kui kevad tuleb ja maa kuivaks läheb laiali lammutada, juhuks kui mingi jama tuleb või mistkit katki teen - kuivas mugavam parandada.

Mõõtsin ja arvutasin, ega ei jäänud üle muud kui natuke nurki viilida ja parimat loota. Aga positiivsest küljest tundus et väga karmi isolatsiooni ei ole vaja - lõplik põrand peaks tulema veetasemest ainult natuke madalamale.

Põhjaveest isoleerimiseks valasin vundamendi seinte äärtesse hüdroisolatsioonibetoonist tugevdused , kuskil 10-15cm paksused, reaalne paksus mõnes kohas võibolla vähem, kuna paekivist vundament oli suhteliselt ebaühtlane.
Põrandakihi 5 cm armeeritud hüdrobetoonist. Selle all - kergkruus,10cm penoplast ja kile. Põranda valasin seintega kokku, linti vahele ei pannud. Et põhimõtteliselt nagu betoonist vann.
Selle peale põranda elektriküte, tasandussegu, kummimastiks ja plaatimine.

Seinad ja lagi sai tehtud sõrestikul sauna-satust ja laudadest. Seal viilisingi natuke nurki - eri kihid peaks olema 5cm paksuse sõrestikuga eraldatud, ma kasutasin laes ainult 2.5 cm
Seina sisse jätsin ka strateegilistesse kohtadesse saunast väljapoole avanevaid ventilatsiooniauke - lootuses et ehk käib nii saunasatu ja kiviseina vahele jäävas õhuvahes õhk nii ka natuke ringi.

Siiamaani on kogu kupatus väga hästi töötanud - kuskilt vett ega niiskust läbi tulevat ei paista.
Sauna põrand on umbestäpselt eelmise aasta maksimaalse veetaseme kõrgusel, või isegi paar sentimeetrit kõrgemal. Sauna enda kõrgus on 190 cm - vähem kui soovitatakse, aga töötab küll. Üllataval kombel pole ka siiamaani pead uksepiida vastu ära löönud.
Leil on ka väga mõnus.
Natuke muretsen selle pärast, et äkki hakkab niiskus kiviseina mööda üles tungima, ja mu õhutusavadest ei piisa. Eks näis, ilmselt hakkan korra poole aasta jooksul aukude juures nuusutamas käima, kas haiseb hallituse järele.
Vasta