Sauna osa renoveerimine

Siin teemas arutletakse ehitiste restaureerimise teemadel
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Sauna osa renoveerimine

Lugemata postitus Postitas Strand »

Sauna lammutus käsil ja oleks natuke nõu ja jõudu vaja :)

Nimelt on kandvas silikaat seinas praod. Kuidas neile nüüd läheneda. Relakaga tühjaks ja uus segu vahele?
Ühe siseseina puhul tean, et viga vundamendis, mis ühest kohast ära vajunud. Sellega hetkel ei tea mis saab.

Seina algne ehitus: Silikaat-10cm slakk-10cm suur punane õhu aukudega kivi-klaasvill-puit.
Sai seest kõik tühjaks lammutatud, kuni katuseni ja väisseinteni. Vanal puidul (puitvooder ja laudis) olid tugevad kahjuri (puukoi vms.) kahjustused ja sai kõik välja lõhutud. Kuidas kaitsta uut puitu selle eest, et keegi kes peaks juhtumisi sinna jääma, seda nahka ei pistaks? Kõik uued ja vanad sarikad ning puit osad ülevõõpama mingi puidukaitsega? Sarikate olukord hetkel teadmata, aga selgub täpselt katuse vahetuse juures, kus saab sarikate sammu vähendada, hetkel ca 1-1,2m 50x150 sarikateks ja kalle ca 10-13 kraadi katusel. Sarikate pikkus ca 10m. Ca 5m peal on jätku koht ja tala toeks all, mis osaliselt läbi vajunud nii 5cm, selle asendaks tugevamaga ja tõstaks katuse paika. Muudes vähegi toekamatesse kohtadesse(laetalad) on ka lisatud sarikatele toed alla.
Põrandad hetkel ootavad oma järjekorda, et lammutada ära, soojustada ja vesipõrandaküte ja betoon. Kui paks peaks üldse soojustusekiht olema? 100mm EPS tundub vähe põranda alla, aga eks seab põranda lammutus omad piirid, et kui sügavale saan minna, et soojustus panna ja vundament sisse ei kukuks vms. Vundamendi sügavus pole teada. Põrandad tõsta ei saa, katus tuleb vastu.

Kuidas soojustada, kui väljast soojustamise võimalus puudub? Ühekordse silikaadi vastu vist puitkarkassi ja villa kohe panna ei tohi? Vaid peaks äkki tegema üle mingi SPU vms asjaga, mis ei lase niiskust läbi? Ja siis näiteks puitkarkass ja vill?
Ruumide eesmärgiks jääks endiselt saun ja sauna eesruum/esik.
Tegemist on olnud juureehitusega olemasolevale majale, seega ruumide ühe külje sein on tegelikult maja välissein, ehitusega väljast-sisse ( Silikaat- õhuvahe - punane tellis - ca 50mm puitkarkass ja saepuru - laudis - 50mm kivivill - kips). Kuidas ja kas soojustada seda seina sauna osa poolt? Ka SPU või on midagi muud paremat?

Tegelikult on küsimus, kuidas sina teeksid sellest ruumist sauna ja sauna eesruumi? Mis moodi soojustaksid jne. Pikali lükkamine on välistatud. Kuhu ja kuidas edasi? Praegu plaan põrandad välja ja soojustus/küte/betoon, ära teha.

Pildimaterjal: https://www.dropbox.com/sh/h8tkwgas1zpa ... FPvta?dl=0
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Sauna osa renoveerimine

Lugemata postitus Postitas Strand »

Mõtlesin, et äkki peaks vana põranda ääreni valama korraliku armeeritud ääre, et sein ära toestada ja ühes tükis hoida? Nõnda, et seina alused silikaadid oleksid betooni sees. Väkjast vaadates on vundamendil mõned väiksed praod sees, aga need juba aastaid olnud.

https://www.dropbox.com/sh/h8tkwgas1zpa ... dament.jpg
Punasega siis need kuhu valada tugi juurde.

Juurdeehituse seina elumaja külge miskise betoonpostiga valada vist ei tohi, et see pragu elimineerida?

Selle sama maja ääre peale, mis sauna pool jääksid siis edaspidi ka kandma sarikate tala, muidugi laseks ka seina külge.
Strand
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 269
Liitunud: 08 Mär 2011, 23:56
Asukoht: Kuressaare
On tänanud: 2 korda

Re: Sauna osa renoveerimine

Lugemata postitus Postitas Strand »

Sai uksekohast maja väliseinas (juurdeehituse sisesein, kuidas võtta) õhuvahe sulgemis kivi eemaldatud, et vaadata mis seal seina sees siis ka on. Vaatepilt selline. Tuule liikumist august väga ei ole tunda olnud. Seinad omavahel ühendatud traatidega, üks kivi jäi ka silma. Ülevalt õhuvahe punaste tellistega kinni lapitud.
Jutu järgi pidi tegelikult sisemine kivisein olema hoopis punasest kivist. Aga eks see juurdeehitus oli kohe maja ehituseajal planeeritud (ühtegi akent antud seinas pole) ja vastavalt siis maja ehitatud nõnda, et ühes otsa seinas ainult 1 teisekorruse aken.
https://www.dropbox.com/sh/h8tkwgas1zpa ... jasein.jpg
https://www.dropbox.com/sh/h8tkwgas1zpa ... huvahe.jpg
Vasta