Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Rava
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 21 Aug 2019, 07:27

Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas Rava »

Palun nõu! Õlitasin tumeda tõrvaõliga esimest korda soontega terrassilaudu (mis on pandud rõdu põrandale) ja nüüd on see kleepuv ja määriv ka kolm päeva pärast pealekandmist. Valisin tõrvaõli, pidades nõu Bauhofi värviosakonna teenindajaga, meil peres allergikuid ja ei tahtnud Pinotexi, kui saab naturaalsema variandiga.

Aga mida rõduga peale hakata? Kas see õli vôib veel ära imenduda? Peaksin ma seda sealt maha pühkima? Mingit suurt ujutust ei teinud, kandsin omast arust üsna frugaalselt, kuid on kohti, kus näen, et õli on imendunud ja kohti, mis läigivad ja kleepuvad. Kõndida seal peal igatahes ei saa.

Tänulik nõuannete eest!
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1101
Liitunud: 27 Veebr 2017, 10:36
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 63 korda

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas Prill »

Kas õli pealekandmisel lahtise õli koheselt ära pühkisid, tihti algajate viga, kus pannakse õli paksemalt, et ikka imbuks ja jäetakse lahtine õli ära pühkimata. Lahtine õli kuivab loikudesse, tulemus jääb lapiline ja olenevalt õlist ka "kleepuv".
Parem on on kanda õhukeselt ja vajadusel õlitamist tihemini korrata.
Teine variant, kas soetatud õli üldse põrandatele-terrassile sobilik on, osad tõrvaõlid haisevad intensiivselt üsna pikka aega ja ise neid väga nina alla ei tahaks.
aero
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1925
Liitunud: 27 Mai 2010, 10:40
On tänanud: 77 korda
On tänatud: 77 korda

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas aero »

Need soonega lauad olid "puhtad", ilma tehaseimmutuseta? Kui kaua maas olnud? Prill, õige jutt - pigem vähem kui rohkem! Värske kogemus lahustipõhise õliga. 2a õlitamata laud, mina tõmbasin kuivema pintsliga, ühtlase õhukese kihi, paari tunniga tõmbas kõik sisse (soe päev) ja pilt on ilus. Ülejäänud lödistasid liiga õliste pintslitega, kohati liiga paksult peale. Järgmiseks päevaks kuivasid paksemad kohad ka ära aga ühtlasest toonist on asi kaugel. Lödistades võidad veidi aega, kaotad kvaliteedis ja palju. Kas pühkida lahtine õli ära lapiga või piisab pintslist - sõltub sellest kui hästi laud imab. Ja tihti on mingid kohad, mis imavad keskmisest rohkem või vähem.

Üleliigne kraam maha - vaata purgi pealt, milline lahusti on ette nähtud pintsli pesuks ja käi lahustise kaltsuga kleepuvad kohad ettevaatlikult üle.
Rava
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 21 Aug 2019, 07:27

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas Rava »

Eelnevalt immutatud laudu töötlesin alusega, pesin puhtaks, lasin kuivada ja siis immutasin fassaadidele mõeldud tõrvaõliga, aga konsulteerisin teenindajaga ja tema leidis, et võib kanda küll... Ilmselt oleksin pidanud veel kuivema pintsliga peale kandma ja/või kohe pûhkima. Aitäh soovituse eest, proovin tärpentiiniga kleepuvad kohad üle tõmmata.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Kommentaatoritel Prill ja aero asjalikud tähelepanekud, kuid lisaksin oma kogemuse. Ei kasutanud tumadat tõrvaõli küll terrassi immutuseks, vaid suvekanade jooksuaia puitkarkassi immutamiseks. Kas pere allergikud punniliseks ei läinud, sest see tõrvaõli haiseb ju metsikult? Ja nüüd tärpentiiniga parandamine ka veel takkaotsa. :scratch: Aga noh, mingi aja pärast hais kaob. Kanade jooksuaia karkass oli hööveldatud laudadest-prussidest ja eelnevalt immutamata. Esimene aasta polnud viga, ilusat pruunikat värvi, aga järgmise kahe aasta jooksul on läinud mingit imelikku värvi-ei ole ei pruun ega must. Minul ja kanadel on sellest õli toonist savi, aga sina pead sellist tooni terrassi kevadest sügiseni imetlema.
Mille vastu pere liikmed on allergilised konkreetselt? Mul on kogemus, kus kasutasin Allergialiidu poolt heaks kiidetud värvi, aga tellija läks millegipärast laiguliseks-täpiliseks. Leidus ikkagi värvis mingi lenduv ühend, mille suhtes tellija oli allergiline, aga mõne päeva möödudes pärast kõva tuulutamist asi lahenes ja tellija jälle rõõmus ning rõõsa. ;)
Vahest võivad nn rohelised ja looduslikud tooted hea asja(terrassi) pekki keerata. Adekvaatset infot saad üldjuhul otse tootjalt, poemüüjad on müüdavate toodete infoga üleküllastunud ja ei pruugi kõike õigesti mäletada.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
6kantv6ti
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 66
Liitunud: 02 Veebr 2015, 11:20
On tänanud: 2 korda

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas 6kantv6ti »

Ma olen kasutanud K-rauta tumedat ja heledat tõrvaõli.

Heleda tõrvaõliga tõmbasin tubastes tingimustes viimistlemata puidust ukselengid üle ja ca tunni pärast pühkisin lapiga üle. Tulemus väga okei, ei kleepu ega haise.

Tumeda tõrvaõliga tõmbasin üle mingi vana mööblitüki ja ca tunni pärast pühkisin lapiga üle. Tulemus selline, et lapp kleepus kinni, mööblitükk ise kleepus ja naksus veel nädal aega. Peale seda hakkas tahenema ja nüüdseks on jonksus.

Võimalik, et tume/hele on natuke erineva koostisega, võimalik, et mööblitükil oli mingi vana möksi kiht peal, aga lõpuks sai mõlemast asja.
sparrow
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 19
Liitunud: 27 Apr 2014, 15:35
Asukoht: Viljandi
On tänatud: 1 kord
Kontakt:

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas sparrow »

Lahendus on väga lihtne ja polegi midagi valesti tehtud. Nüüd aja gaasipõleti või leeklamp kuumaks, soenda õli pindadel ja pühi järjest lapiga maha. Kui on väiksem pind ja palju aega, saab ka fööniga hakkama.
Soendades muutub õli vedelaks ja on lihtne üleliigne maha pühkida. lisaks imendub ka õli paremini puitu. Ilmselt tegemist kuusega, männi puhul tulekski mitu korda õlitada ja kui enam puitu ei imendu siis kuuma ja maha.
sparrow
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 19
Liitunud: 27 Apr 2014, 15:35
Asukoht: Viljandi
On tänatud: 1 kord
Kontakt:

Re: Tõrvaõli kuivamine terrassilaudadel

Lugemata postitus Postitas sparrow »

Tuleohutuse eest mina ei vastuta :D Peale tööd uputa õlised kaltsud siis KINDLASTI veega täidetud anumasse, et vältida isesüttimise eest. Loe pakendilt.
Vasta