Vana palksauna soojustamine

saunad, santehnika, boilerid jne
karlh
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 5
Liitunud: 29 Mär 2018, 14:43

Vana palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas karlh »

Tere!

Kammisin sauna teemad siin läbi, aga ei leidnud täpset vastet. Oleks üks küsimus, millega seoses ehk keegi oskab nõu anda.

Nimelt renoveerime vana eraldi seisvat palksaun. Koosneb leiliruumist ja eesruumis. Mõlemad on ca 8m2. Leiliruum on ehitatud ca 10cm paksustest palkidest ning eesruum on tavaline karkass. Sauna kõetakse umbes kord nädalas. Kuna leiliruum on hästi suur, siis eelnevalt on probleem olnud, et kütteperiood on väga pikk - ca 6h talvel.

Valame uued põrandad, peale läheb uus katus ning ca 5 leiliruumi mädanenud palki vahetatakse 10x15 prusside vastu. Ostetakse uus efektiivsem keris jne. Nüüd tekkis küsimus leiliruumi soojustamise kohta.

Praegu on plaanis teha järgmist:

1) Leiliruumi lakke pannakse VAHTPLAST FINNFOAM FF-PIR 30 SAUNA plaadid. Need on kaetud fooliumiga, mis peaks aurutõkkena toimima. Peale lähevad vahelipid (et õhk käiks ringi) ja sisevoodrilaud.

2) Leiliruumi seintele (v.a soojamüüri osa) läheb foolium vana ja vahetatud palkide peale, sinna vaheliistud ning peale samuti sisevoodrilaud. Eesmärk on siis jälle see, et õhk käiks ringi ja leiliruumis oleks õhuringlus.

3) Välissoojustusest siis nii palju, et leiliruumi osale on plaanis palgi vastu panna 5-10cm kas kivi-või klaasvilla (otsus pole tehtud), peale tuuletõkke plaat, sinna vaheliistus ning välja välisvoodrilaud. Eesruumi vahele karkassi sisse läheb 10cm kivi-või klaasivilla (rohkem pole võimalik panna) ning muu on sama nagu leiliruumi välisosaga.

4) Sauna katuse alla läheb ca 10-15cm soojustust (otsustamisel kas kivi-või klaasvill).

5) Ventialatsiooniauk tuleb lava ja kerise juurde.

Sellega seoses tekkis küsimus sauna leiliruumi soojuslahendusega. Foolium peaks välistama selle, et niiskus pääseb leliruumi seest palgini. Aga kas on oht, et näiteks suvel pääseb niiskus väljast palgi ja fooliumi vahele ning hakkab mädandama palki seest? Kas kellegil on sarnaste lahendustega kogemust? Kas see on reaalne oht? On nõuandeid, kuidas seda vältida või kas peaks leiliruumi lahenduse teisiti tegema?

Oleksin väga tänulik igasuguste kogemuste jagamise ja nõuannete eest.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Vana palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vahtplasti välistaks kohe, kui sa just kemikaalisauna ei taha!!!
Sissepoole võiks 5-10 cm villa panna - eelkõige kui oled suurema kuumusega leili austaja.
Vill karkassi vahele, edasi, mõned kohe panevad fooliumi ja siis sisevooderdus või tuuletõke ja foolium või siis ühitatud fooliumiga vill. Eks vaatad ise kuidas rahakott võimaldab. Lakke võib paksema kihi panna.

Ventilatsiooni mõte ongi sauna igatpidi kuivatada. Ka siis kui ise saunas ei olda.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2049
Liitunud: 15 Juun 2009, 21:11
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 38 korda

Re: Vana palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Mis tüüpi keris sul saunas praegu on, et 6 tundi kütma pead? Ja kas kütma pead sellepärast, et vesi soojaks läheks või selleks, et keris ise soojaks läheks?
Vahtplast võta küll kindlasti oma planeeringust maha.
Torutööd Tartus 56 932 898
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4376
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 85 korda
On tänatud: 217 korda

Re: Vana palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas ping »

Sellel maal, kus soovitatakse vahtplasti sauna soojustuseks, kasutatakse temperatuuri kontrolliga elektrikeriseid ja leiliruumi temperatuuri üle +80C tavaliselt ei lasta tõusta.
Puuküttega saunas peaks kasutatavad materjalid taluma vähemalt +150C.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
karlh
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 5
Liitunud: 29 Mär 2018, 14:43

Re: Vana palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas karlh »

Tere!

Aitäh tagasiside eest!

1) Kerisel mõlemad probleemid - kivid ei lähe soojaks ja vesi leige. Aga tema probleem ka see, et ta läheb otse korstnasse. Uuel kerisel on soojusringlus vähe efektiivsem ja nii saab vast selle probleemi lahendatud.

2) Nii et seda plaati pigem ei soovitata: https://www.bauhof.ee/et/vahtplast-finn ... 0mm-589335 ?

Kuna pesuveed jne on ka sauna leiliruumis, siis on tegemist väga niiske saunaga ja temperatuur naljalt üle 100 kraadi kunagi ei lähe. Kas on mingid spetsiaalselt fooliumiga kaetud kivivill plaadid? Momendil ma leian ainult need, mis kamina soojustamiseks: https://www.ehituseabc.ee/ee/kivivill-p ... 0x600x1000#

Kui seest soojustada, siis mulle tundub, et fooliumi ja palgi vahele tuleks mingi vahe jätta, et väljast poolt tulenev niiskus ei hakkaks palgi ja fooliumi vahele tulema? Aga ma ei teha kuidas see ehitustehniliselt oleks kõige parem. Samas, kui need PIR plaadid ostetud, siis sauna eesruumis nad vist täidaks oma eesmärgi küll?

Aitäh abi eest!

Karl
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Vana palksauna soojustamine

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

See kivivilla plaat on mõeldud suure kuumusega kaminatele (600 C), leiliruumi lakke ja seintele on soodsam aga ka fooliumiga villaplaat olemas. Otsi
Vasta