Hallitus

siia käivad üldised teemad, mis teistesse foorumitesse ei sobi
Kr6ll
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 10 Mai 2019, 22:23

Hallitus

Lugemata postitus Postitas Kr6ll »

Ostsime eelmise aasta märtsis majaosa (paarismaja, ühekorruseline, naabrid ei ela siin). Kütteallikaks on ahjuküte. Kõik oli algselt ilus-kena. Nüüd, kui terve talve oleme sees elanud, siis on tulnud välja hallitusprobleem. Akende ja terassiukse (mis on nagu rõduuks) alumised ääred kõik hallitavad. Talvel oli näha, et ilmselgelt on liigniiskus, aknalauad ujusid. Tegu loomulikult plastakendega.
Ainus koht, mis on ilma hallituseta, on vannituba, kuna seal põrandaküte ja ka aken. Kamin-ahi on ka kahtlane, kivid eriti soojaks ei lähe. Kamin-ahjul on üleval ääres rest, kuskohast tuleb sooja õhku kütmise ajal. Talvel oli nii, et kütmisega läks 20 kraadi peale, kõrgemaks temperatuur kunagi ei läinud. Õhtul töölt koju jõudes oli tavaliselt 16-17 kraadi enne kütma hakkamist. Maja väidetavalt väljapoolt soojustatud. Mingisugune ventilatsioon on olemas.
Eelmised elanikud enne müümist talvisel ajal sees ei elanud, vahetevahel käis keegi kütmas. Siis, kui ostsime, loomulikult hallitust näha ei olnud kuskil.

Plaanime sel aastal lasta paigaldada õhksoojuspumba, kas see aitaks mingilgi määral hallituse vastu?
Mida veel teha ja kas üldse on midagi teha selle probleemiga seoses? Ei taha nagu hallituse keskel ka elada, tervis on oluline.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Ei ole spetsialist, aga aastaid seda foorumit lugenuna, siis arvan, et diagnoosiks on puudulik soojustus, ventilatsioon ja vale(õhkkamin) küttesüsteem. Kui saad need kolm asja korda, siis võid maja lastelastele pärandada. ;)
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 3777
Liitunud: 08 Jaan 2008, 23:08
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 79 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Seda on 100 000 000 korda jahutud, et nähtav hallitus tekib siis kui on seisev ja niiske õhk. Kui see õhksoojuspump suudab sinna hallitusega kohtadele mingisugusegi õhuliikumise tekitada siis asi juba paraneb. Sitt ventilatsioon ja plastaken ei ole sünonüümid, kuigi seda üritatakse aastakümneid sedasi seletada. Täpselt sama tulemuse saab ka väga hästi tihendatud puitaknaga. Niiskus on selline suhteline asi, kui on soe õhk siis on veeaurul suurem energia ja ta ei kondenseeru kuigi palju. Kui nüüd mingite uste ja akende alumised ääred hallitavad siis need kohad lähevad nii jahedaks, et sinna tekib kondensaat. Ehk siis need kohad jahtuvad kõige enam. Lahenduseks on jällegi tekitada sinna parem soojusisolatsioon, et see pind jahtuks vähem või siis kütta tuba soojemaks, et ka need pinnad oleks kõrgema temperatuuriga. Kuidas seda asja lahendada sõltub juba sellest kui paks on rahakott ja mis võimalused kohapeal on. Võib ju akna praokile jätta saad parema tuulutuse aga ka kütma pead rohkem. Võid panna ka mingi sundventilatsiooni koos soosjustagastusega aga see pole just väga odav lahendus. On ka olnud juhuseid kus aitab kardinate/vaipade/mööbli nihutamine, et õhuringlus toas muutuks ja ei tekiks kohti kus õhu liikumine on nii olematu, et seda võib juba seisvaks nimetada.
aero
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1925
Liitunud: 27 Mai 2010, 10:40
On tänanud: 77 korda
On tänatud: 77 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas aero »

Vent ja soojustus. Nutiandurid, mis mōōdavad ja salvestavad co2, ōhuniiskust ja temperatuuri, maksavad <100€ tk. Vendi ōhuhulkade mōōtmist peaks teenusena ka saama osta.
mõte
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 94
Liitunud: 23 Dets 2018, 21:53
On tänatud: 7 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas mõte »

Kas oled mõelnud kuidas liigne niiskus sinu elamisse tekib?. Pesed tihti pesu ja kuivatad toas? Võib olla liigub niiskus soojast vannitoast mujale elamisse ja kondenseerub seal jahedatel pindadel, kuna kamin tehkitab majas alarõhu ja õhk tuleb majja vannitoa väljatõmbe vendist või pilukil aknast näiteks.
Või kui põrandad on alt tuulutatavad ja põranda all on vesine pinnas siis sealt võidakse alarõhuga tõmmata niisket õhku tuppa.
Sinu kirjeldatud kamin-ahi tundub pigem õhkkütte kamin mis on mõeldud pigem meeleoluks ja suviseks kütteks kuna pool soojusest kütetakse otse kostnasse. Kamin-ahjul on ka lõõrid mis lasevad soojusel salvestuda kivimassi tonnidesse ning sealt kivist hajub soojus edasi elamisse, seda pikalt peale kütmise lõpetamist.
Kuidas on soojustatud naabrite vaheline sein, saan aru et teisel pool ei köeta?
Mina pakun, et tegevused mis parandaks sinu elamist soojuse seisukohast.
Mõtle vent korralikult läbi, kust tuleb kamin-ajule õhk kust tuleb õhk kui käivitad köögis kubu või pesuruumis/wc väljatõmbe jne. Kas ventilatsioon toimib ainult läbi maja ebatiheduste või on kuidagi kontrollitiud ventikatega.
Kui kamin-ahi on ainult õhkütte kamin ilma salvestuseta siis vaheta see välja kui plaanid sooja saada puudega kütmisel.
Kui aknad on kehva soojapidavusega näiteks kahekordse paketika, vaheta välja ja pane 3 kordse paketika soojad aknad.
Kontrolli lae soojustust ja seda kas on paigaltatud korralik aurutõke lae peale, soojustuse alla, mis aitab vähendada sooja õhu voolu läbi lae. Soojustatud laest on kordades rohkem kasu kui seintest kuna soe tõuseb lae alla ja tahab ennast suruda läbi lae. Kui hetkel seal pole korralikku aurutõket siis võib sul lae pealne olla märg või niiske mis paneb asjad mädanema, kindlasti kontrolli seda.
vuuk
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1801
Liitunud: 15 Jaan 2008, 09:34
On tänanud: 50 korda
On tänatud: 92 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas vuuk »

Arvan, et õhksoojuspump võib asja parandada küll.
Teemaalgataja kirjeldab, et õhtul koju tulles on majas temperatuur langenud madalale. Olemas-olev küttesüsteem ei ole järelikult vastavuses maja soojapidavusega ja ei suuda tagada piisavalt ühtlaselt vajalikku soojatarvet.

Lisades süsteemi põhikütteks soojuspumba, mis ruumid korralikult soojad hoiab, tõusevad probleemsete välispiirete pindade temperatuurid. Märksa soojematele pindadele aga niiskus ei pruugi enam kondenseeruda. Soojemasse ruumiõhku mahub ühtlasi rohkem niiskust. Hallitusele soodsaid elutingimused kaovad. Kõik see aga tähendaks ühtlasi, et küttekulud tõusevad.
Sama tulemuse saab ilmselt ka lihtsalt elektri puhuriga või elektri radiaatoritega kütmisel, et ruumide õhutemperatuur ja välispiirete pindade temperatuurid püsiksid vajalikul tasemel.
Hallitusega välispiirete kohad viitavad ilmselt külmasildadele nendes kohtades. Seega aidata võib ka probleemsete külmasildade likvideerimine.
onusnooker
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 554
Liitunud: 25 Apr 2005, 22:00
Asukoht: Tln lähiümbrus
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 6 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas onusnooker »

Kaminas kindlasti probleem ei ole, vbl ainult see, et ei küta ära antud pinda(ei oska kommenteerida) Üle tuleks kontrollida soojustus? Kui palju kütad ja ikka hommikuks külm. Ventilatsioon peaks toimima kõigis tubades, vähemalt värske õhu pealevool. Mul nt sama plastaknad ja kui vendi välja lülitan (talvel) siis aknad ujuvad ja kaugel see hallitus siis enamgi on... Õhksööjuspumba liikuv õhk ainult ei aita, tuleb korda saada ventilatsioon. Õhksoojuspump võib aidata ainult sellele aknale kuhu see otse peale puhub. Antud näited mida kirjutan muidugi minu elamisest, ajab ikka närvi küll kui aken märg. Mul nt oli nii, et eelmise aasta (tsekkisin just märkmeid) oktoobris juba oli näha, et aknad kipuvad uduseks, katuseakendest rääkimata. Tööde järjekorda sai kohe muudetud, võtsin kohe ette ventilatsiooni, esimesl korrusel olid torud olemas, teisele ei läinud midagi, kuid kuna sai rajatud teine korrus siis vendikast (sisse-välja puhkega) ei olnud ühendatud ja seisis üldse kuskil garaazis. Torud paika, kõik vajalik paika ja voilaa, niiskus oli läinud mõne ajaga, kohe ei lähe, ka see võtab ka aega ja aknad sai kuivaks. Suure miinuskraadidega(-15C) 2x aknad lähevad alt märjaks 3x ei lähe, mõlemad siis plastist. Lihtsalt mul majas vahetamata veel osa, kuid hea võrrelda ja näha mis reaalselt toimub.
Eks seda märga akent mõjutab ka elutegevus, millegi keetmine, saunas käik jne.
ping
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4376
Liitunud: 28 Jaan 2016, 10:35
On tänanud: 85 korda
On tänatud: 217 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas ping »

Kui eesmärk on ainult ühel ruumi ümbritseval pinnal (ukse/akna alaserval), niiskuse kondenseerumist vältida külmade ilmade perioodil, siis selleks on olemas päris lihtne lahendus.
Selleks on tavaline lauaventilaator või soojapuhur ventilaatori asendis.
Õige nurga alla paigaldatuna tekitab see vajalikku kohta õhuringluse ja hoiab näiteks terrassiukse ilusasti kuiva.
Olen ise järgi proovinud ja toimis sihipäraselt.

Muidugi eeldaks, et mõistliku peremehe elamises on ikka vähemalt üks õhu niiskuse mõõtja (on investeerinud 11eur vajaliku riista soetamiseks) ja et toas olev õhuniiskuse % jääb alla 60%.
Igasugune heietus ilma õhuniiskuse protsenti teadmata jääb õllelauamölaks.

Kui õhuniiskus toas on üle 60% siis tuleb see number kas ventilatsiooni või õhukuivatiga kõigepealt normi saada.
:hello:
Kõik ohutustehnika reeglid on kirjutatud kellegi verega!!!
Kr6ll
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 2
Liitunud: 10 Mai 2019, 22:23

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas Kr6ll »

Tänan kõiki vastajaid, katsun ühtteist kõrva taha panna.

Kamin ei tohiks olla õhkkütte kamin. Kaminal on 2 siibrit, 1 on soojamüüri jaoks ja teine sulgeb korstna. Soemüür on teisel pool seina teises toas, aga ega selle kivid ka just väga soojaks ei lähe. Kui kõvasti kütta, siis pool soemüüri (ülemine pool läheb soojaks), aga see kõvasti kütmine on põhimõtteliselt ülekütmine, mida ka teha ei taha.

Keegi pakkus, et kui põrandad on alt tuulutatavad ja põranda all on vesine pinnas siis sealt võidakse alarõhuga tõmmata niisket õhku tuppa.
Puidust laudpõrand on, aga kuidas seda teada, kas põrandad on alt tuulutatavad ja põranda all vesine pinnas?

Õhuniiskuse mõõtjat ei ole, esimest korda elus oma elamine, mitte üüripind. Ausalt öeldes polnud õrna aimugi, et sellist asja vaja läheb. Kunagi varem pole selliseid probleeme ette tulnud, enamjaolt on õhk pigem liiga kuiv olnud. Aga edaspidi proovin mõistlik perenaine olla ja ostan ühe õhuniiskuse mõõtja, eriti, kui see nii odav on :)

Mingi ventilatsioon on siin ikka olemas, elutoas ja ühes magamistoas on selline:
Pilt
dumbuser
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 3777
Liitunud: 08 Jaan 2008, 23:08
On tänanud: 11 korda
On tänatud: 79 korda

Re: Hallitus

Lugemata postitus Postitas dumbuser »

Ventilatsioon on nii õhu sissetoomine kui ka väljaviimine, soovitavalt samal ajal. Kui läheb ainult välja või tuleb ainult sisse siis võib seda nimetada ventilatsiooniks aga sellega ka asi piirdub, sest reaalselt ei toimu mitte midagi. Antud juhul võib olla selline lugu, et nö vanad aknad ei olnud väga tihedad ja sealty pääses õhk sisse. Toas olev soe õhk aga kadus mööda seda ava minema ja samapalju tuli ka akna vahelt juurde. Kuna aknavahe oli üsna pisike siis ei jahtunud ka elamine ülikiirelt maha (või noh, ma arvan vähemalt nii) ja sedasi oligi ventilatsioon olemas. Kui nüüd panna õhutihedad aknad siis uut õhku juurde ei tule. Vana ka väga minema ei lähe, sest vaakumit sinna tuppa ei teki. Ehk siis kogu ventilatsioon taandub sellele kui kaua mõni uks või aken lahti on. Antud juhtumil peab aga kindlasti ka uurima seda kuskohast see kamin oma põlemise tarbeks õhku võtab. Kui siseneva õhu jaoks kohta pole siis peaks selle tekitamisega peale hakkama ja alles siis igasugu muude asjade juurde minema.
Vasta