Milline kõige mõistlikum valik küttesüsteem majale

küttesüsteemid, millega ja kuidas kütta
Abby
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 13
Liitunud: 19 Jaan 2019, 11:48

Milline kõige mõistlikum valik küttesüsteem majale

Lugemata postitus Postitas Abby »

Milline küttesüsteem valida.
1. Maaküte
2. pellet
3. Maaküte-päikesepaneelide energiast
4.Ahiküte
Õhk-vesiküte

Ei oska rohkem pakkuda,kui on teil midagi teaada ,hea meelega loen ja tutvun.
Kuna olen alles uurimise tasandil ja esimest korda hakkan ajama maja ehituse asju siis olen suhteliselt võhik kõigis neis asjus.Aga teada sooviks siiski ja oma teadmisi sellega täiendada.

Hetkel plaan soetada moodulmaja.
Madis_
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 65
Liitunud: 14 Veebr 2019, 19:15
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 6 korda

Re: Milline kõige mõistlikum valik küttesüsteem majale

Lugemata postitus Postitas Madis_ »

Vali mida tahad, sõltuvalt sellest kui palju viitsid/tahad süsteemiga tegeleda ja kui palju raha on. Kõige mugavam ja soodsaim seadmete soetus- ja paigaldushind on otsesel elektriküttel, jooksvad kulud on sellel suurimad. Jne...
Tee natuke eeltööd, keegi ei saa sulle öelda, et see või see süsteem on nüüd raudselt kõige mõistlikum. Teatud oludes võib ükskõik milline neist mainitud süsteemidest kõige mõistlikum olla.
xil
Ehitusguru
Ehitusguru
Postitusi: 805
Liitunud: 10 Apr 2014, 11:08
On tänatud: 12 korda

Re: Milline kõige mõistlikum valik küttesüsteem majale

Lugemata postitus Postitas xil »

Ahiküte+moodulmaja puhul ei oska küll ühtki eelist välja mõelda. Kui vana mõisa renoveerimine oleks teoksil, siis teine lugu.
Tahkeküttekatel ja gaasiküte on veel valikutest puudu, et pilt täielik oleks.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1111
Liitunud: 27 Veebr 2017, 10:36
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 63 korda

Re: Milline kõige mõistlikum valik küttesüsteem majale

Lugemata postitus Postitas Prill »

1. Maaküte
Vajab maakollektori paigaldamiseks vaba maapinda, maakütte soetus-rajamismaksumus suhteliselt kõrge, ekspluatatsioonikulud mõistlikud, suhteliselt hooldusvaba.
Kõik pinnased (liivane-kruusane) ei ole maakütte jaoks parimad, samuti nt paeses pinnases horisontaalkollektori rajamine kulukas.
Saab korraga lahendada sooja tarbevee küsimuse.
Vajab vesipõrandaküttelahendust või hädapäraselt suuri madalatemperatuurilisi radiaatoreid.
Mugavustase kõrge.

2. pellet
Vajab korstna ja eraldi tulekindlusnõutele vastava katlaruumi ehitust, pelleti hoiustamiseks (juhul, kui tahta talvevaru ette ära osta) ilmastiku eest kaitstud ruumi. Korsten vajab puhastamist (korstnapühkija teenust), pelletikatel puhastust, tuhaeemaldust, pelletipunker täitmist.
Sobivad hästi nii põrandaküttetorustik, kui radiaatorsüsteem.
Saab lahendada ka sooja tarbevee küsimuse.
Mugavustase mõõdukas.

3. Maaküte-päikesepaneelide energiast
Sellest ma ei saa aru, tavaline maaküte kasutab ka olemuses päikeseenergiat - soojal ajal päikese soojus salvestub maapinda, mida külmal ajal kasutada.
Talvisel ajal mistahes päikesepaneelid-kollektorid on päikesepuuduse tõttu kõige kehvema efektiivsusega ehk kütmise vaates kasutud.

4.Ahiküte
Olenevalt maja planeeringust vajab korstent või kahte, ahjuküttega ruumide temperatuuride reguleerimine keeruline ja ruumide temperatuuri jaotus tervikuna probleemne.
Halupuude/briketi hoiustamine vajab kuuri või eraldi ruumi, korstna-ahjude hooldus korstnapühkija teenust, ahjud regulaarset tuhaeemaldust ning käitlemine pea igapäevast puude tassimist ja põlemisprotsess järelvalvet.
Lisaks tänapäevaselt soojustatud-hermeetiliste hoonete puhul vajalik eraldi lahendada põlemiseks vajaliku õhu pealevool.
Ahju ebaõigel käitlemisel vingumürgituse oht.
Puude eluruumidesse toomisega tood ka koore all talveunes putukaid ämblikke - kes soojas toimetama ja naabriks hakkavad. Lisaks puudega jändamisel hari-kühvel puu-koorepuru kõrvaldamiseks eluruumi põrandalt igapäevane rutiin.
Lahtised tulekolded eluruumides on tänapäeval oluline tuleõnnetuse riskikoht.
Sooja tarbevee jaoks vaja eraldi lahendust, tavaliselt tarbevesi elektriboileriga ehk kõige kulukama soojavee tootmise variandiga.
Isiklikult uue, tänapäevast mugavustaset taotleva maja puhul ahikütte välistaks ja jätaks selle muinasehituse pärusmaaks. Samas päästeameti sisendusel üleriigilist kriisitulevikku oodates kõige riskivabam-toimivam :)
Mugavus puudub, sisuliselt oled oma küttekollete ori - tahtes talvel nädalaks-paariks ära minna tuleb leida keegi, kes käiks aegajalt kütaks või soetada alternatiivne küte elektiradiaatoritest selleks ajaks.

5.Õhk-vesiküte
Soetus maksumus keskmine-kõrge, tehniliselt paigaldus pigem lihtne, ei vaja korstent-eraldi katlaruumi, suhteliselt hooldusvaba.
Vajab vesipõrandaküttelahendust või hädapäraselt suuri madalatemperatuurilisi radiaatoreid.
Saab lahendada ka sooja tarbevee küsimuse.
Pakaseliste ilmadega efektiivsus väheneb ja tuleb rahaliselt arvestada otseelektrikütte kuludega või omada külmade päevade-nädalate tarbeks alternatiivset toetavat küttesüsteemi. Näiteks kaminahju või vanemate elamiste renoveerimisel on ahjud alles jäetud ning leiavad kasutust ainult pakaselistel nädalatel.
Mugavustase kõrge.

Küttelahenduse valik võib sõltuda ka muudest asjaoludest, näiteks mõnedes linnades on kohaliku võimu poolt ära määratud, kas tohid ahi-pelletikütte tossuga linnaosa reostada, või sunnitakse sind vaatama kaugkütte, gaasikütte v muud lahendust. Kui krundi läheduses on gaasitorustik olemas, tasuks kaaluda ka gaasikütte lahendust.
Maakütte puhul oluline krundi suurus jne.
Samuti köetava pinna suurus võib olla oluline, 20m² elamise kütteks ei ole mõistlik teha kõike seda, mida juba 200m² kütmiseks tasub panustada.
Küttesüsteemi valikul on oluline ka hoone soojustus, mida parem on hoone soojapidavus, seda vähempingelisem on küttelahenduse teema ja ka kulud küttele-küttesüsteemile.
Panustades väga-väga-väga heasse soojapidavusse on tänapäeval võimalik talutavate kuludega hakkama saada ka otseelektriküttega, mille soetus-rajamismaksumus on võrreldes mistahes teiste süsteemidega pea olematu.

Ei ole küttespetsialist, ei pretendeeri tõele ega ka alternatiivsele tõele, lihtsalt avaldasin oma arvamust.
Veikko
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1605
Liitunud: 23 Nov 2008, 14:22
On tänanud: 16 korda
On tänatud: 12 korda
Kontakt:

Re: Milline kõige mõistlikum valik küttesüsteem majale

Lugemata postitus Postitas Veikko »

Kõige parem küttesüsteem on maja ülihea soojustus!!!!
Gaasitööd, küttesüsteemid, veevarustus. Müük, paigaldus, hooldus, remont. http://www.novire.eu/novire@novire.eu +372 5810 3282
Vasta