Millist saage?

ehitustööriistadega seonduv. Siia ei postita ostu-müügi kuulutusi!
marleene
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 70
Liitunud: 07 Juun 2018, 09:18
On tänanud: 3 korda

Millist saage?

Lugemata postitus Postitas marleene »

Mis võimsusega sae peaks ostma, et oksi ja väiksemaid puid (diam.~20 cm) saagida? Kas on vahet bensiiniga või elektriga töötavatel?Ja mis poleks väga raske. Mis firma toodangut vältida?
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

sellise kodukasutuse puhul väga võimast pole mõtet, need raskemad ja suuremad ka, ehk siis profisaed jäta kõrvale.
lisaks traditsioonilistele elektrisaagidele on nüüd ka akude pealt saed, mis on juba päris asjalikud. Valik sõltub kasutusvajadusetest, kui tihti ja kui palju korraga saagida vaja ja kus seda teha. kui linna inimene(krunt väike , siis elektri v aku saag väga hea valik
kui vaja küttepuid rummide kaupa lõikuda, siis akukas jääb välja loomulikult. ja päris metsas ikka bensiini mootoriga saag

Eelista pika tootmisajalooga tuntuid firmasid Stihl, Husqvarna, Echo,dolmar, makita, dewalt, miwlaukee jne.
https://www.youtube.com/watch?v=MDyjY3uiWp0
tequila
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 102
Liitunud: 01 Jaan 2017, 10:25
On tänatud: 6 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas tequila »

Kui pistikupesa ~30 meetri raadiuses, siis võiks pikimootoriga Makita poole vaadata. Ei teoretiseeri, on endal bensukas (husq 450), ristimootoriga Gardena ja selle kogemuse peale suure vihaga ostetud 3551 siis. Kettsaega on nüüd selline asi, et tahab lugupidavat suhtumist, kuna võib üsna aia saada. Teravad ketid ja õiged töövõtted on oluline. Tõenäoliselt lased kette teritada, aga mõistlik on osta kohe kaks ketti juurde ja neid siis õigeaegselt vahetada.
Peenikeste okste kallale ei tohi kettsaega minna.
Kui metsas pole vaja käia, siis ära bensusaega jända. Tahab hoolt ja vingu pole meeldiv sisse hingata.

Kui oksad on puu küljes ja koduaias (või tegu nt heki või põõsastega), siis ma vaataks hoopis / ka tiigersae poole. Neid asju ei ole hea mõte kettsaega üldse puutuda, paremal juhul viskab keti maha.
Viimati muutis tequila, 05 Okt 2018, 11:50, muudetud 1 kord kokku.
Mart 5
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Mart 5 »

Akuga on igal juhul mugavam ja vaiksem. Lõikasin kevadel 20 ruumi küttepuid Worxi akusaega. Võrreldes vana Husqvarna bensiinikaga tundub Worx paras saast, aga töö tegi ära. Kui raha eest metsatöid vaja teha, siis ilmselt bensiinikale alternatiivi pole, aga koduõues veidi saagimiseks küll enam bensiinikat ei ostaks.
Olen ka lühiajaliselt Makita akusaagi kasutanud, too oli korralik.
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Marleene on liiga üldiselt maininud, kus hakkab saagi kasutama. Kui on kindel koht koduaias ehk plats küttepuude saagimise jaoks ja suhteliselt lähedal elektri võimalus, siis soovitaksin tagamootoriga elektrisaagi. Endal Makita 4051(16" ketiga). Suvel kui käis küttepuude tegemine ja need palgid, mis ei mahtunud kreissaele(üle 25 ja kuni 60cm diameetriga), sai kõik elektrilise kettsaega tükkideks lastud. Elektriline sellepärast, et pakkude eest äratõstmine ja uute palkide ette tirimine võtab aega ja sel ajal oleks mootorsaag kõrval lihtsalt tühjalt tiksunud. Nüüd oli ainult nupule vajutus ja kõik. Makita igatahes hätta ei jäänud ja kui, siis ainult mõne seest pehkinud palgi puhul hakkas kergelt pooma. Sel suvel sai sellega tehtud ca 20+rm ja lisaks kodus keldris katlasse minevate puude pooleks saagimine iga aasta ca 15rm. Nii juba 4-5 aastat järjest. Paar nädalat tagasi tõin maalt ära, võtsin keti ja lati maha, lasin õhuga puhtaks ja nagu uus teine. Kette on 2 tükki, mida aeg-ajalt teritan.
Metsas käimiseks on meil Stihl ja Husqvarna. Stihl on selline kodukasutuse varianti ja ämmatütre poeg sellest vaimustuses ei olnud. Aeglane ja jõudu vähevõitu suurte puude langetamiseks-tükeldamiseks. Ostis suve hakul vanaema oma tütrepojale Husqvarna. Täpset marki hetkel peast ei mäleta, aga oli vist midagi 500 seeriast, 545(?). Sai ka proovitud ja väga lustlik oli saagida. Sellega saab metsas juba toimetada.
Kui on saeplats, siis soovitaks seda http://www.makserv.ee/toode/elektrikett ... 051a-40cm/
Kui ei ole kindlat platsi ja soov suhteliselt hooldusvabalt tööd teha, siis akukettsaag. No eks akusae puhul on hind krõbedam ja lisaks tuleks kahe komplekti akudega arvestada. Ise valiks ikka 2x18Ah akudega variandi. Ja nagu juba mainitud, siis peenikesi oksi jupitada suure saega ei ole eriti mõistlik, siis akude ja raha olemasolul on lihtne juurde osta universaalsae kere. Näiteks see http://www.makserv.ee/toode/akuuniversa ... 87z-akuta/
Endal vahest ehitusel toimetamiseks ja maal puude okste kärpimiseks selline. http://www.makserv.ee/toode/akuuniversa ... z-1-akuga/ Ajab asja ära küll, sest mul ei ole kuhugi kiiret. ;)
Kui veel jutustada elektrilistest saagidest, siis minu eelistus on just tagamootoriga. Külgmootori puhul jääb mootor igalepoole ette. Näiteks suuremat palki puki peal saagides. No kurat, pukiharu jäi jälle ette ja lati pikkus ei võimalda ühe korraga läbi saagida. Lisaks veel, et elektrilised kettsaed on väga hooldusvabad võrreldes bensumootori omadega.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
Kasutaja avatar
Hiid
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 4215
Liitunud: 30 Jaan 2005, 12:46
Asukoht: Tartu
On tänanud: 80 korda
On tänatud: 76 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Hiid »

tequila kirjutas: 04 Okt 2018, 23:03 Kui pistikupesa ~30 meetri raadiuses, siis võiks pikimootoriga Makita poole vaadata.
Miks just seda soovitad?
Ma seda pigem väldiksin. Kõige nõrge koht on reduktor.
Otseveoga kinldasti parem valik :scratch:
tequila
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 102
Liitunud: 01 Jaan 2017, 10:25
On tänatud: 6 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas tequila »

Ristimootoriga on mul Gardena. Kohutavalt ebamugav, nagu Urmas ütles, mootor jääb igale poole ette, pukil saagida ajab 5 minutiga juhtme kokku. Lisaks, need automaatsed ketipingutid on jubedus kuubis- ajavad keti meeletult pingesse. Ma Gardenaga pingutan nii, et panen puupulga keti alla, pingutan ja siis tõmban pulga välja. Vähemasti siiamaani pole Makita pingutiga probleeme olnud. Muuseas, nt husq'l on fiksaator palju kehvem, kuigi materjalid paremad (pingutusmutrit loobib lahti). Järgmine benskukas tuleb 555 ja ei mingeid toolfree asju. Koju tegelikult 16" latti IMO vaja pole, saab ka 14" hakkama. Lisaks, latt on niikuinii kuluosa ja teine põhjus, Gardena on 14", mul on ketid kokku sobivad (mõlemad 3/8" pico)

Lisaks ka, et lühema lati arvelt võidad jõudluses. Samuti on üks mõtlemise koht keti paksus, nende kitsaste kettidega (on saagesid, millel on 1.1 mm kett), veidi kahtlen, kuidas need hammast hoiavad. Juba pixeli ja "tava" .325 vahel on vahe ja mitte väike. 3/8" pico on minu arust täitsa okei. Ütleks, et kestab paremini, kui Oregoni .325 pixel

Makita eelistus veel sellepärast, et toimib nagu bensukas, st kett on vabajooksuga ja normaalne pidur. Mulle miskipärast üldse see plaksuga kinnipidurdamine ei meeldi.

Jõudluses nendel kolmel sael mingit tapvat vahet ei ole, bensukas on veidi kiirem (0,4 kW võimsam ikkagi ja keti kiirus veidi suurem), aga mitte hinnavahe jagu ;)

Vastupidavuse kohta ei oska esialgu miskit arvata, suht värske ost. Küll aga on kasutatavus öö ja päev ja Makservi väitel pidi ainuke võimalik probleem olema mutter, aga see on kuluosa niikuinii. Olen husqle ka samamoodi uue mutri ostnud (vedru väsis ära ja ei hoidnud enam hambas).

Mul on endal muidu Tööriistamarketist ostetud AWD tiigersaag, nimelt ostsin pisema, kuna oli vaja ühe käega saagida ja oli supersoodukaga. Ütleks, et kodus ajab asja täitsa uskumatult hästi ära.
marleene
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 70
Liitunud: 07 Juun 2018, 09:18
On tänanud: 3 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas marleene »

Tänan selgituste eest! Olen saagide asjus täiesti võhik, pole ühtki käeski hoidnud :) Nii et mõned spetsiifilised selgitused ei ütle mulle suurt midagi. Saage tahan kasutada jämedamate õunapuuokste saagimiseks (alates 7-8 cm) ja noore metsatuka harvendamiseks - puud läbimõõduga 10-20 cm.Arvan, et hirmkallist saagi ei tahaks selleks osta, kasutust pole ju palju.
külaline13
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas külaline13 »

Kõige lihtsam oleks tavaline elektrisaag, st juhtmega mitte akuga, kui saad piisava pikkusega pikendusjuhtmega majandada. See on odav, ca 100 euro kandis. Kui aga juhe sinna salusse ei ulatu, siis ei tea tõesti kas akuga kannatab vajalikku töömahtu ära. Ilmselt lollikindlam vana hea bensukas, miinuseks siis lärm ja rohkem töösõlmi, aga see pole ka midagi keerulisemat trimmerist vms.
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui sul on sama firma aku tööriistu veel, siis mina kaaluks isegi aku sae ostu, kui pole, siis ilmselt võtaks ikkagi bensuka just seda metsasalu silmas pidades tuleb palju, palju mugavam kui juhtme otsas ja ilmselt ka odavam kui saag pluss akud . Korralikud kõrvaklapid ka ning sae kus tahad.
Endal makita pikimootoriga saag. Väga hea, jõuline ning töökindel, kuid juhe seab piirangud ning vähendab mugavust, aias pole probleemi, kuid metsa pikendusjuhet kaasa vedada on ikka lollus
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

K-rautas on nädalavahetusel kogu kaup 30% odavam. Mine vaata, mis saage seal pakutakse.
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Ära ole rumal! K-Rautas on 30% alla hinnatud AINULT TAVAHINNAGA kaup. Mida seal eriti pole. Vaatasin huvi pärast läbi K-Rautas müüdavad Makita ja Fiskarsi tooted.
755-st Makita tootest oli tavahinnaga üks 5,45 eurot maksev tikksaeleht ja 302-st Fiskarsi tootest oli tavahinnaga üks 6,99 eurot maksev pudeliavaja. :D
Hea tüng.
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 05 Okt 2018, 23:21 Ära ole rumal! K-Rautas on 30% alla hinnatud AINULT TAVAHINNAGA kaup. Mida seal eriti pole. Vaatasin huvi pärast läbi K-Rautas müüdavad Makita ja Fiskarsi tooted.
755-st Makita tootest oli tavahinnaga üks 5,45 eurot maksev tikksaeleht ja 302-st Fiskarsi tootest oli tavahinnaga üks 6,99 eurot maksev pudeliavaja. :D
Hea tüng.
need on epoe hinnad, kaupluses on veidi teised hinnad tavaliselt ning see allahindlus kehtib tavahinnast, ehk kui hetkel mingi kampaania hind on väiksema alega, siis see nv, arvutatakse soodus täishinnast.
aga mulle tundub, et ka muul ajal kui minna küsima erakliendi halduri käest või projekti müügist, siis 20% saab ikka alla kui summa vähegi kobedam on ja seda mitte ainult k-rautast.
tequila
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 102
Liitunud: 01 Jaan 2017, 10:25
On tänatud: 6 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas tequila »

Oksi ei soovita kettsaega lõigata. Selleks sobib kõige paremini otsa e. tiigersaag. Kettsaega ei tohi õlgadest kõrgemalt lõigata ja samamoodi ei tohi lõigata tavalise kettsaega redeli pealt. Päriselt on ka ohtlik.
Metsatukk = bensiinisaag. 40 ... 45 kuubikut, 15" latt ja mingi normaalne tootja. Odava otsa saagedest vist Makita? Ära odavat husqvarnat taha.
Vähese kasutamise korral on bensukaga jamamist, soovitan kasutada sünteetilist bensiini, see võib paagis seista.
........
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas ........ »

Hetkel on hansapostis Stihli akukas üsna hea hinnaga, https://www.hansapost.ee/et/aed-ja-toor ... etargeting

Endal on msa140 (sama mis msa120, ainult suurema akugaja) ja sellega saab kõik teemaalgataja tööd mugavalt tehtud.

Kui bensukat tahad, siis sel nädalavahetusel peaks bauhausis Dolmari 2,2kw saag 129e olema.
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 05 Okt 2018, 23:30
Külaline kirjutas: 05 Okt 2018, 23:21 Ära ole rumal! K-Rautas on 30% alla hinnatud AINULT TAVAHINNAGA kaup. Mida seal eriti pole. Vaatasin huvi pärast läbi K-Rautas müüdavad Makita ja Fiskarsi tooted.
755-st Makita tootest oli tavahinnaga üks 5,45 eurot maksev tikksaeleht ja 302-st Fiskarsi tootest oli tavahinnaga üks 6,99 eurot maksev pudeliavaja. :D
Hea tüng.
need on epoe hinnad, kaupluses on veidi teised hinnad tavaliselt ning see allahindlus kehtib tavahinnast, ehk kui hetkel mingi kampaania hind on väiksema alega, siis see nv, arvutatakse soodus täishinnast.
aga mulle tundub, et ka muul ajal kui minna küsima erakliendi halduri käest või projekti müügist, siis 20% saab ikka alla kui summa vähegi kobedam on ja seda mitte ainult k-rautast.
Ära aja jama! Ei arvuta sul keegi soodustust täishinnast. Kui täishind on kas või 1% alla lastud, siis võid 30% soodustusest und näha. Ainsad tooted, mille hinnast sel nädalavahetusel kassas 30% alla saad, on siis Makita ja Fiskarsi näite põhjal tikksaeleht ja pudeliavaja. Tasub poodi tormata. ;)

Üldiselt võiks vaadata hinda, mitte allahindlust. Iga vähegi suurema ostu puhul tasub poes telefon pihku võtta ja vaadata, mis konkreetne toode amazon.de või idealo.de lehel maksab. Eelmisel nädalal mõtlesin osta Makita laadija kahele akule. K-Rautas soodukaga hind 132 eurot, amazon.de hind 61 eurot.
https://www.k-rauta.ee/p/laadija-makita ... i-ioon/is6
https://www.amazon.de/Makita-DC18RD-Lad ... ref=plSrch
Amazonist tuli nelja päevaga kohale.
Mart 5
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Mart 5 »

Stihli akusae soovitus on väga hea. Unusta juhtmega ja bensiinimootoriga saed ära. Isegi mu Worxi akusaag töötab, Stihl on kindlasti veel parem.
Mitme keti ostmise soovitus lase kõrvust mööda, kui metsatööliseks ei plaani hakata.
Kui naelu ei sae, siis kett püsib kodukasutuses kaua teravana. Mul on Husqvarna bensiinikas ligi 15 aastat vana ja pole ketti teritanud. Käisin esinduses remondis, sest käivitus külmalt halvasti ja mainisin seal, et nad võiks keti ka ära teritada. Ei teritatud. Polevat veel nüri.

Kõrvaklapid ja kaitseprillid, või veel parem kõrvaklappide ja visiiriga kiiver on vajalikud asjad. Kasutusjuhendi ohutuse osa loe mõttega läbi, muidu võid end korralikult ära veristada.
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Mardil ilmselt kõvasulam kett ja lõikab aastas kolm oksa selle saega. Mina teritan tavalist ketti vähemalt iga tankimise ajal, vajadusel ka tihemini
Urmas
autodidakt
Postitusi: 10774
Liitunud: 17 Apr 2009, 23:51
On tänanud: 308 korda
On tänatud: 383 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Urmas »

Külaline kirjutas: 06 Okt 2018, 11:39 Ära aja jama! Ei arvuta sul keegi soodustust täishinnast. Kui täishind on kas või 1% alla lastud, siis võid 30% soodustusest und näha. Ainsad tooted, mille hinnast sel nädalavahetusel kassas 30% alla saad, on siis Makita ja Fiskarsi näite põhjal tikksaeleht ja pudeliavaja. Tasub poodi tormata. ;)
Sul on arvutamisega miskit nihu ja eelnevalt ei kontrolli numbreid kassas! Kevadel 30% sooduka sai K-Rautast ajal ostetud Bosch puurpink. Sildil alghind oli 349€, see läbikriipsutatud ja siis uus soodushind, mida täpselt ei mäleta(arvutades oli % tunduvalt väiksem kui 30) ja kui läksin kassasse küsima, et mis see lõplik hind ikkagi tuleb, siis lõplikuks hinnaks oli suts üle 240 euro. See juba sobis. Nii, et paluks mitte eksitada.
Ja veel, kui kolm aastat tagasi murutraktori ostsime, siis see traktor oli e-poes juba allahindlusega, aga kui e-kaubanduse päeval(tehti 20% allahindlust) ostsime, siis saime allahindlust omakorda sooodushinna pealt, mitte alghinnast. See on paberitega tõestatav fakt ja palun selle fakti osas mu raamatupidajaga mitte vaielda. Punkt!
Lihsalt tuleb õigel ajal osta, mitte teha emotsioonioste.
Nõudke kvaliteeti, aga olge valmis selle eest ka maksma! Siseviimistlustööd, 55 676 252
tequila
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 102
Liitunud: 01 Jaan 2017, 10:25
On tänatud: 6 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas tequila »

Kõigepealt värskes TM Kodu ja Ehitus numbris on akusaagede võrdlus. Üks bensukas ka kõrval, eks saab otsustada, mis sobib, mis mitte. Oli ka võrdlus paagitäis vs akud. Ülearu optimistlik ei oleks, ütleme ;) Parimal juhul on vahe juba vähem kui 2x (suure akuga EGO Power), enamasti aga 5x. Pane hind ka sinna võrrandisse juurde. Üksinda sae jaoks akude ostmine on ajuvaba. Teine asi, kui samad akud veel kuhugi käivad.

Mis kettidesse puutub, siis kui tegu pole kõvasulamketiga, siis on tegu kalamehejutuga. Saekett on pehmest terasest nimelt, see pole isegi karastatud mitte. Ise näitan ka iga paagitäie (elektrikal samamoodi ju) järel viili ja neljandal korral läheb pinki. Nüriks võib lasta ühe lõikega nt kuiva kuuske. Või riivad otsaga maad. Peenikest puru pole mõtet oodata ja ilmaasjata saage piinata. Näitamine tähendab, et üks kord lükkan.

Kolm ketti sellepärast, et siis vahetad korraga ketid, lati ja veotähiku. Kett kestab 3x vähem kui latt ja tähik ja selline trikk on ka, et kulunud tähik hakkab uut ketti retsima. Kui kett maas käib ja lati ülemise osaga ei sae, siis tuleb latt ümber keerata. Seda pole vaja teha, kui vaheldumisi alt ja ülevalt lõikad.

See ka veel, et kui on vähese kasutusega saag, ära kasuta biolagunevat ketiõli. Sünteetilise bensiini kasutamisel ja tavalise ketiõli pruukimisel võib saag vabalt pool aastat seista ja midagi ei juhtu. Küll aga ei soovita valmis segu, ikka ise tembid ja korraliku õliga (noh näiteks Husqvarna LS on väga hea). Kodukasutusel ei ole ka see hind nii jube, pluss on see, et heitgaasid on oluliselt vähem vastikud.
Mart 5
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Mart 5 »

tequila kirjutas: 06 Okt 2018, 15:58 Ise näitan ka iga paagitäie (elektrikal samamoodi ju) järel viili ja neljandal korral läheb pinki.
Jeerum, sul on lihtsam need puud läbi viilida. :D
Metsamehed, kes pika päevaga mitukümmend paagitäit läbi lasevad, siis vist ainult istuvad viil peos või vahetavad ketti.
tequila
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 102
Liitunud: 01 Jaan 2017, 10:25
On tänatud: 6 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas tequila »

Tankimise ajal viilitakse. Võtab 5 minutit. Vahetadki kette ;)

Suurematel saagedel mis on täismõõdus 3/8" hoiab hammast paremini. Ja on ka selliseid kette, mida metsas viilida ei saagi (tehakse kandilise viili ja rakisega), kuipalju Eestis kasutatakse, ei tea.

Ma väga sellest aru ei saa, mida Sa tõestada püüad. Ükskõik mida saagida, 3-4 paagitäie järel (elektrisael arvestad õliga) peaks ketti teritama. Toore puuga kestab kauem, kuiva puu ja lammutamisjääkidega vähem. Aru saad hääle järgi ja kui saepuru hakkab tulema on juba veidi hilja. Terav kett vajub ise puu sisse ja on agressiivne.

See, miks tihti ja vähe viilitakse, sa ei pea pingis nii palju siis käiama. Kett kestab kauem. Ja näiteks husq 450 näitel- vähegi nüri ketiga hakkab mutrit lahti raputama ja lõpuks viskab keti maha.
Külaline
külaline

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Väga õige tequila. Lugege sae kasutusjuhendit ka kui ei usu
tequila
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 102
Liitunud: 01 Jaan 2017, 10:25
On tänatud: 6 korda

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas tequila »

Juhendid on nõrkadele :D

Samas sealt kõike ei leia ka või tekitavad need segadust. Mina olen sellise naljaga kokku puutunud, et saega kaasa tulev kett on teritatud oluliselt suurema nurga alla kui sama ketimudeli karbivariandil ja sae enda juhendis öeldud. Oli sellelsamal Gardenal ja vist koguni 35 kraadi peale. Ei osanud muud arvata, kui et reklaamitrikk. Noh, kuna mingi udupeen Oregoni safety kett ja kehvalt võtab niikuinii siis keerame jube agressiivseks, et kasutajal esimene lõige vau oleks :) mis siis, et kestab pool paaki

Sellesama Makita 3551 elektrika juhendis on lõikenurgaks öeldud 85 kraadi :) ka husqvarna H30 ketil on juhendis ja ka veebis nii kirjas. Palju õnne, kui selle nurgaga käiama hakkad. Ma olen kunagi nii teinud ka, imestasin veel, et miks Oregoni samal ketil on see nurk 55.... mingi aeg kui selle paksu Oregoni piibli läbi lugesin kus oli käia ja viili tabelid kõrvu jõudis kohale (aga osadel kettidel ONGI käiaga lastes 85 kraadi...).
ENAMUSTES saagedega kaasatulevates juhendites aga on toodud käiamise nurk, tavaliselt 60 kraadi. Mida täpselt silmas peetakse, seda sa sae juhendist välja ei loe ja neid võrdlustabeleid ka igalt poolt ei leia. Samas viilimise jaoks on see nurk jumala mõttetu mainida, sest millegiga sa seda mõõta niikuinii ei saa ja rakist kasutades pole seda ka vaja.

Samasugune pull on näiteks selle 10 kraadise külgnurgaga, mida viiliga tehes osade rakistega eiratakse. Küll aga võib vaba käega teha.

No ja lolliks ei maksa ka minna. Saab suurepäraselt hakkama ka nende kõige odavamate teritajatega, milledel on lõikenurk tuimalt 60 peal paigal ja ühe paksusega ketas. Ignorance is bliss.
maisalup
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 56
Liitunud: 10 Juun 2013, 12:07

Re: Millist saage?

Lugemata postitus Postitas maisalup »

Ma teritan ka iga paagiga ketti, selle kulutatud 5min hoian kokku kiiremate lõigetega ja suurema jõidlusega. Kasutuses siis dolmar 420c ja rahul sellega. väga kerge käivitus ja parajalt jõudu küttepuude jaoks ning mugav kasutada
Vasta