Kutsetunnistused

ehituslubadega jms seonduv
Külaline
külaline

Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Uuest aastast tühistatakse MTR kõik sissekanded ja lisatakse ainult kutsetunnistusega isikud (seda siis vähemalt ehituses). On Teil juba olemas sõbrad-tuttavad allkirjaõiguslikud?
Väidetavalt pidavat firma nimel saama edaspidi MTR registreeringut kinnitada, kui on esitatud majandusaasta aruanne.

Läheb vägagi huvitavaks ...
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 06 Dets 2017, 22:47 Uuest aastast tühistatakse MTR kõik sissekanded ja lisatakse ainult kutsetunnistusega isikud (seda siis vähemalt ehituses). On Teil juba olemas sõbrad-tuttavad allkirjaõiguslikud?
Ja need kelledel on allkirja õigus,tõstavad oma tasusid.
Jürask
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 51
Liitunud: 07 Veebr 2016, 17:16

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Jürask »

Ja muideks. Üks hing saab nüüd olla KOLME firma vastutav.

Ehk olukord, kus üks vend on 80 firmas vastutav oma diplomiga jääb ära.
cc333
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas cc333 »

Et siis milles probleem?

Antud muudatus on täiesti mõistlik.
Jürask
Regulaarpostitaja
Regulaarpostitaja
Postitusi: 51
Liitunud: 07 Veebr 2016, 17:16

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Jürask »

EI olegi probleemi. Korrastab ehitusmaastiku. Praegu täiesti tavaline, et mõni TKTK lõpetaja on mträis absoluutne spetsialist alates gaasitrasside projekteerimisest kuni ehituse, arhitektuuri ja vesivarustuseni. Ma ei tea kuidas see on võimalik, aga mtr
is vist ei kontrollita, mis sisestatakse. Alles oli juhus kus teeehituse järelvalvet tegi mingi ärikooli haridusega inimene.
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Mul peaks kuskil olema ka vastus ministeeriumist, et nemad ei kontrolli midagi. Kogu vastutus on äriettevõttel, kes esitab isiku ja temale registreeritava kvalifikatsiooni(d). See siis seni toimiva MTR registri puhul.

Aga ega kutsetunnistuste süsteemi juurutamine veel sellega lõppe: nüüd tuleb ka lugeda, millele on kutsetunnistus taotletud. Kui valitud kompetentsiks on näiteks ehituse valdkonnas ehitustegevuse juhtimine, siis projekteerimisel allkirjaõigus puudub ja vastupidi. Näiteks vee ja kanali osas eristatakse veel ka sise/välisvõrkusid.

Veelgi huvitavamaks läheb olukord siis, kui kohtus asuvad piike ristama volitatud insener tase 8 ja riiklikult tunnustatud ekspert. Viimasel nimelt ei pea olema mingit kutsetunnistust: kohtuekspert peab olema sõltumatu, aga kutsetunnistusi välja andvas komisjonis on konkurentide esindajad ja mingit sõltumatust pole. Esimesel jälle pole kohtu silmis mingit kompetentsi, sest pole kohtusüsteemi poolt tunnustatud.
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Vastupidi - korralageduse mõõde kasvab. Kui on nüüd eraldi projekteeruimine, ehitamine ja järelvalve tunnistused siis ükski neist pole spetsialist. Halb projekteerija on see, kes pole ühtegi ehitustööd teinud, sellised neid Läti Maxima maju projekteerivadki, olgu tal või parim kutsetunnistus (kusjuures sellel ontul oligi). Kes on aga olnud tegev kõigil aladel, olgu või paberiteta, on kuldaväärt spetsialist (ainult ehitustööd teinud sell ei ole hea projekteerija, ta ei oska pabereid jälle arusaadavalt vormistada).
Minu jaoks on mõttetu allkirja õigsuse tagaajamine koos registriandmete tuulamisega. Praegune kutsetunnistuste süsteem on läinud halvimaks, ise näen küll, kelle eeslikõrvad paistavad.
Õigem oleks varasem - gaasiala projekteerija võib teha kõike oma taseme juures ja vajadusel võib taset tõsta.
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kalvis,
oponeerin: halb projekteerija on see, kellelt tööd ei tellita. Samas nõustun, et kõrgetasemeliseks projekteerimiseks peab osalema ka ehitusprotsessis, a la näiteks peab ronima kaevikusse jmt. Järelevalve seda enam, sest tegu on kontrollorganiga.
Ehituse valdkonnas on kutsetunnistuste osas vastuolu: ühe õiguse saamiseks peab 60% täiendõppe punktidest olema taotletava suunaga seotud. Seega kui tellijana tahta igati kogemustega jne ehitusjärelevalve teenust siis peaks inimene käima koolitustel nii projekteerijana, ehitaja kui ka siis järelevalvena. Igal korral 60% osakaaluga (3x60%?). Firma ülalpidamiseks peab olema paralleelselt mitu projekti käsil, ehituse valdkonnas kutset taotledes aga pole sellist asja nagu mitu projekti korraga, on 12 kuud ja pead nn inimkuud ära seletama taotluses. Ehk mõnda objekti "võid" teha kõigest a la 1 nädala, mis juhtumisi on aga oma iseloomult väga suur, aga tunnistuse taotlemisel väga oluline (ja ilmselgelt terve mõistuse kohaselt sellise mahuga töö tegemine 1 nädalaga ei ole võimalik).
On juba olemas pretsedent, kus projekteerija on varjanud oma tegevusi, et sellest 3x60% temaatikast mööda minna ja ongi saanud mitu eri kutsetunnistust. Tema enda väitel on kõige nigelam see, et peab pidevalt koolitusel istuma (ja ta loeks ise tunduvalt kvaliteetsemalt), et oleks õigus tööd teha ja projekte kohe tulevikus allkirjastada.
Ise loen sarnastel täiendõppe loengutel ja ... inimene uneleb pingis, mingit eksamit teadmiste kontrolli osas ei ole, oluline on allkiri kohaloleku lehel. Maksa kolmekohaline € arve ära ja ongi kutsetunnistus olemas. Ja mõni loll käib mingil põhjusel 5a ülikoolis?
Kalvis
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 10617
Liitunud: 03 Veebr 2008, 14:02
On tänanud: 2 korda
On tänatud: 288 korda

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Kalvis »

Tõid paremini välja selle praeguse süsteemi puudused.
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kalvis kirjutas: 17 Dets 2017, 10:55 Tõid paremini välja selle praeguse süsteemi puudused.
See on just vastupidi alates 01 jaanuar 2018 kehtima hakkav süsteem.

Tänane on veel hullem: pea iga inimene võib suvalises arvus äriühingutes olla näiteks suvalisel ehituse erialal allkirjaõiguslik.
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 16 Dets 2017, 22:14 ...
oponeerin: halb projekteerija on see, kellelt tööd ei tellita. ...
Siis võiks öelda, et halb vorst on see, mida ei osteta.
Ometigi ostetakse meil rohkem just halbu vorste, sest need on odavamad.

Kutsetunnistuse süsteemi koha pealt on mulle jäänud mulje, et see eriti ei toimi. Isegi kui ettevõtetel on fiktiivselt allkirjaõiguslikud isikud MTR-is olemas, siis paljudel juhtudel ilmselt need isikud pole kordagi ehitatavatel objektidel käinud, ega allkirju andnud. Vaid ainult hõlptulu saanud. Ja mismoodi selline süsteem sellisel juhul siis asja paremaks saab teha.
Prill
Ehitusveteran
Ehitusveteran
Postitusi: 1101
Liitunud: 27 Veebr 2017, 10:36
On tänanud: 5 korda
On tänatud: 63 korda

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Prill »

Kutsetunnistuste süsteem on keskaegse tsunftisüsteemi tänapäevane vorm. Meenutuseks, et keskaegse tsunftisüsteemi mõte oli hoida meistrite tsunftiliikmete supp rammusam - linnamüüride vahele mahtus ainult piiratud ja hoolikalt valitud meistreid, meistrite liiga suur hulk viinuks supi lahjaks ja selle vältimiseks tsunftid tekkisid, nõuded ja piirangud kehtestasid.
Kutsetunnistuste süsteem viljeleb sarnast eesmärki, kus erialane kutseliit ise otsustab reeglid ja läbi selle kadalipu piiratakse meistrite arvu - mida vähem meistreid seda rammusam supp.
Kõige varasem tsunftisüsteem uues Eestis pandi paika notarite kutse osas, kus väga selgelt piiritleti ära, "kui palju" notareid turule mahub, et välistada olukord, kus iga juristipaberiga tegelane viinaraha eest ei hakkaks poe taga dokumente tõestama 20x odavamalt, kui kolleeg klaasseintega citys.
Sama loogika kehtib ka teiste kutsealade puhul, kus läbi kutsesüsteemi jõuliselt piiratakse antud kutsealal tegutsejate arvu. Loogika järgi pikas vaates tagab kutsesüsteem tegelikult ka kvaliteeditaseme. Kui seni piisas sisuliselt vastava eriala diplomist antud alal tegutsemiseks, siis kutsesüsteem on palju nõudlikum. Kutsesüsteem eeldab ikkagi erialast tegevust, kutsetunnistus on tähtajaline (ei ole kindel kas kõigil kutsetel), ja uuendamiseks tuleb iga kord tõestada, et oled pädev, et oled läbinud täiendkoolitusi ja oled piisavalt kutsealast tööd teinud jne. See peaks olema ka töö kvaliteedile nõks parem, kui seltsimees, kes vehib oma arhitekti või arsti diplomiga aga viimased 15 aastat on hoopis kartulikasvatusega tegelenud, aga on kindel, et teab mis on vundament-katus ja skalpelli tunneb ilmeksimatult ära - kumma spetsialisti ise oma maja planeerima või keha lõikuma laseksite :)
Kutsetunnistuste süsteem on meil veel lapsekingades ja sisu ning tasakaal veel välja kujunemata. Kunagi võidakse jõuda ka sinnani, kus kutseliit hakkab ka kutseid ära võtma, kui keegi korduvalt tsunfti mainet oma tegevusega kahjustab.
Eks sellele kutsesüsteemile vaade oleneb ka sellest, kas vaatad tsunfti väljastpoolt või oled juba seal sees. Sees on palju kuivem ja muretum tunne, väljast paistab nagu mingi maffia, kellele pead enne ei tea mida tõestama, et grupeeringu liikmeks kõlbad.
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Selle nn tsunfti kujunemisega on see jama, et riik korraldab iga mingi ... oli vist 5a tagant konkursi, milline MTÜ konkreetse eriala korral pääseb üldse kutsetunnistusi jagama (kuidas üldse kvalifitseerud kandideerima jne). Seega satud oma projekteerija elu jooksul pidevalt erinevate konkurentide nö voli alla. Kui oled neile eelnevalt teinud ebamugavaid otsuseid/töid/jne siis ...
Keegi olevat juba ka juriidika poole pöördunud ja nö tsunft vitsa ka saanud. Olukord olla lahedamaks läinud.
Külaline
külaline

Re: Kutsetunnistused

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Igatahes kogu selle süsteemi peamine positiivsus näib olema selles, et koolitajatele on seadusega tekitatud juurde teenimisvõimalust ja riik saab jälle ühest asjast raha koguda. Asjapulgad ehk saavad ka mõnegi uue teoreetilise tarkusekillukese, mille tõttu saavad rinna edaspidi rohkem kummi ajada ja külla küllale juurde küsida.
Vasta