Liimpalk vs Käsitööpalk

Palkmajade teema
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Palju erinevatel (ümar, kandiline) palkseina U arv on?
Väga hea, jõuame tagasi minu küsimuseni:

Küülaline kirjutas:
Kui praktiline ikkagi on palkmaja meie kliimas tänaste energiahindadega?
Sellele küsimusele ei oska vastata. Mida on mõeldud praktilisuse all. Kas konkreetselt palkseina ja karkassseina soojapidavus võrdlust. Või koos viimistlusega palkseina ja koos viimistlusega karkasseina kulukuse ja soojapidavuse võrdlust. Nende küsimustega soovitan põõrduda pädeva projekteerija poole.
On selge, et karkasseina soojusjuhtivustegur on madalam.
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Küsimus on ju lihtne ja iga omale maja ehitaja peaks teadma, palju seina U arv on.
Täna üle uue maja puhul U üle 0.15 oleks juba kurjast.
Palju erinevate mõõtude puhul, puhta (ümar, kandiline) palkseina U arv on?
külaline Peeter
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas külaline Peeter »

Kui ühes kohas varal on vahe 1mm ja samas kõrval ei ole vahet, siis see 1mm ka kinni ei vaju. Usun, et meistrina seda tead ja oled minuga nõus. Vajumise jutt on palkmaja puhul lemmiksõna nende jaoks kes selle alaga väga kokku pole puutunud. Ei ole nii, et kui vahed on kaootiliselt erinevad, siis mingi müstiline katuseraskus muudab palkseina plasteliiniks ja vajutab vahed ühtlaselt kokku. Jah kandva koha pealt vajutab, sealt kus lõigati saega liiga sügavalt, sealt kokku ei vajuta.
Identsus, mida on reaalsem võimalik saavutada masinatega, tähendab seda, et kui näiteks soojustuse tõttu või näiteks paigaldusel ei ole palgid kokku surutud, siis algselt on ka vahed ühtlaselt suured. Need peaks kokku vajuma. Kui ei vaju on tegemist hälbega ja valearvestusega või valeseadistusega. Minu jaoks on kummaline, miks ei ole nõuetes ära määratud, kui suured tohivad vahed olla. Kui sina suudad teha erinevusi kuni 1mm, siis kas sinu konkurent suudab? Kindlasti on kusagil olemas sinutaolisi tublisid käsitsiehitajaid, kes suudavad kuni 1mm tagada, aga usun, et oled nõus, et risk siin on palju suurem
Tere, läheb juba teemast mööda, aga tegelikus on nii, et ehitajatele ei olegi lubatud kuhugi vahesid jätta. Aga korrates veel oma juttu, kui kõik on õigesti ehitatud ( vara terav ja tappid korralikud), vajuvad varal 1mm vahed kinni. Kõige tähtsam ongi, et vara oleks terava servaga, sest koht mis on juba vastu alumist palki pressib ilusti viimasesse. Palk ei ole tõesti plasteliin, aga ka mitte teras.
Samamoodi pressib ülemine palk ka tapi kohast alumisse sisse, Maja lahtivõttes on tihti ülemise palgi tapi jäljed sees, kuigi tapi servad pole nii teravad, kui varal.
Vead jäävad siis sisse, kui vara on mingitest kohtadest tikksaega läbi saetud ja vara serv seetõttu lai.
Siis tõesti ei vaju, aga kui uuesti servad teravaks tehtud pole probleemi.

Natuke teemasse ka: tuttaval maja Harjumaal 150m2, käsitööpalkmaja. 2012a jaanuar, veebruar oli
kogu maja kuu kütte arve 150.eur .Kütab maasoojusega.
Ei tee reklaami, lihtsalt fakt. Nagu teised siin foorumis öelnud: palkmaja on elustiil.
Kas liimpalk või käsitöö, siis arvan, et liimpalk on seetõttu soojem, kuna sinna seina ei teki kuivamis pragusid, mis käsitöö kantpalgil paratamatult tekib.
enrico-
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 170
Liitunud: 30 Okt 2010, 14:52
On tänanud: 1 kord
On tänatud: 3 korda

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas enrico- »

Palkmaja väliseina U arv peaks olema 0,5+
Ehk siis kehva. :roll:
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

enrico- kirjutas:Palkmaja väliseina U arv peaks olema 0,5+
Ehk siis kehva. :roll:
Ehk siis ei jää alla väga heale aknale :)
fgh
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas fgh »

Küülaline kirjutas:
Külaline kirjutas:Palju erinevatel (ümar, kandiline) palkseina U arv on?
Väga hea, jõuame tagasi minu küsimuseni:

Küülaline kirjutas:
Kui praktiline ikkagi on palkmaja meie kliimas tänaste energiahindadega?
U arv sõltub ikka otseselt seina paksusest ja kasutatud materjalist.

Ega see, et seinad palgist on ei tähenda, et maja oleks hundilaut kohe. Väga vale arusaam.
Palkmaja u arv võib väga hea olla.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6094
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 133 korda

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

fgh kirjutas:U arv sõltub ikka otseselt seina paksusest ja kasutatud materjalist
PALKMAJA kasutatud materjal on teadagi palk ja jämedamat, kui 50cm vaevalt et Eestist leiab.
fgh
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas fgh »

202mm paksusega lamellpalkseina u-arv on suurusjärgus 0,4-0,5
Igasugu lõhenenud palk on suurusjärk suurem. Mida paksem sein, seda väiksem number.
Samas maja ei saa vaadata ainult seina u arvu järgi, seal on sada muud asja ja lõpuks loeb summa summarum.

Millegipärast on see praktilisus mujal maailmas natuke teine. Eelistatakse teha ajas kestvaid lahendusi ja väiksema jalajäljega. Eestlane kipub esimese asjana kõige odavama pooleja 20-30 aasta pärast teeb järgmise ja natuke kallima ning summa on hiiglaslik.

Huvitav on see, et kui ehitajatelt või alaga kokku puutuvatelt küsida mis maja endale teeksid, siis vastus on pooltel juhtudel kivi või palk(enamasti lamellpalk). Põhjus võib peituda hästi paigutatud kapitalis mida igapäevaselt remonditakse. Kapital karkassmaja lükatakse kokku ja kapital palk saadetakse peale ülevaatust järgmisele sajale aastale teenima.
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kui palkmaja meeldib, siis see on odavam lahendus, kui karkassmaja. Karkassmaja viimistlus on kallim. Samuti järelhooldus. Karkassmaja heledad seinad määrduvad või tumedad pleekuvad, renoveerimine on kulu. Samas, palkmaja puhul seda võimalust ei ole. Kui ei meeldi ja palksein ära tüütab, siis ei ole mõtet palkmaja osta. Arvestada tuleb ka seda, et tööjõu hinnad tõusevad. Palkmaja paigaldus ei ole töömahukas, samuti järelhooldus. Kui on tegemist ahiküttega majaga, siis küttekuludes on ehk vahe vaid selles, et viskad 2-3 halgu ahju rohkem.
Mina elan 160m2 maaküttega freespalkmajas ja olen oma küttekuludega rahul. Võibolla on ka põhjus õnnestunud maaküttelahenduses, aga minu küttekulud eelmise aasta külmadel kuudel olid alla 120 euro.
Et saada karkassmajaga võrdset U arvu tuleks investeerida palkmaja lisasoojustusse. Oletame, et karkassmajas või seina lisasoojustades oleks küttekulud olnud 100 euri. See on siis kütteperioodil 20 euri kuus võitu. Aastas siis 6x20=120 euri. 10 aastaga 1200 euri. Kardan, et seina lisasoojustamist ja viimistlust 1200 euriga ei saa, ehk pole mõtet. Otsustamise koht.
Kui rääkida passiivmajadest, siis passivmaja ehituskulu on sedavõrd suur, et ei ole mõistlilk sinna veel lisaks rajada kulukaid ja energiasäästlikke küttelahendusi. Energiatagastusega ventilatsioon tuleks nagunii rajada. Arvestades projekteeritavate majade elueaks näiteks 100 aastat, ei ole suurest investeeringust tolku. Passivmaja energiakulu on sedavõrd väike, et piisaks elektriradikast seinas, et investeering tasuks ära (kui tasub). Pean silmas pärispassivmaju. Tahan õelda seda, et tuleb leida investeeringute kompromiss, mis on mõistlik. Iga investeeritav euro ei too eurot tagasi.
GertR
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 22
Liitunud: 14 Sept 2012, 22:04

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas GertR »

Paar päris asjalikku ja mõtlemapanevat vastust siiani tulnud. Tundub, et mõistlikum oleks vist valida liimpalk kuid südames tahaks ikkagi seda ehedat ja õiget .. peab veel vähe kaaluma seda asja
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

GertR kirjutas:Paar päris asjalikku ja mõtlemapanevat vastust siiani tulnud. Tundub, et mõistlikum oleks vist valida liimpalk kuid südames tahaks ikkagi seda ehedat ja õiget .. peab veel vähe kaaluma seda asja
Mina kirjutasin kommentaari kell 9.45. Elan küll ise ümarfrees palkmajas, aga tahan õelda seda, et valida võiks ikkagi seda, mis meeldib. Mulle meeldis ümarfrees. Käsitsi on palkmaja teha raske, sellepärast ongi sellel asjal suurem mittemateriaalne väärtus või "hing" nagu seda nimetatakse. Kui meeldib, vali see. Liimpuit kindlasti kõige kvaliteetsem. Kui valid käsitsitegijat, siis tutvu referentsidega. Palu näha mitut selle tootja eri aegadel toodetud maja. Arvan, et hobbiton ei ole halb valik, pikk ajalugu ja oskusteave. Väikeste tegijatega ole ettevaatlikum.
Toon ka lõbusa näite. Sõber elab karkassmajas. Ehitatud laenuga, pere sissetulek keskmine. Ka naine rabab tööd teha. Iga 5 aasta tagant tehakse majas remont, mis iseenesest annab küll hea tunde, aga milleks. Kas töötad selleks, et kaasajastada eluaset. Palkmajas sul see võimalus puudub :)
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2049
Liitunud: 15 Juun 2009, 21:11
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 38 korda

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Miks palkmajas see võimalus puudub?
Mitte keegi ei takista sul ju seest seinu ära krohvida ning väljas fassaadile voodrit peale panna ning kõike seda iga viie aasta tagant vahetada :)
Ja arvestades tänapäevaseid nõudeid-keeldusid ehitamise alal siis millegipärast ei lubata ju palkmaja ilma voodrita niikuinii ehitada. Vähemalt linnas ning tiheasustusalal on see küll keelatud....
Torutööd Tartus 56 932 898
Kolejapaha
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 30
Liitunud: 24 Nov 2011, 14:21

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Kolejapaha »

Hobitoni majad on küll väga kvalteetse ja käisin ka neid ise vaatamas, aga nende põhiline turg on Eestist välja. Sanuti taheti karkassi eest koos paigaldusega kaks korda rohkem raha kui majal mis endale teha lasin. Maja suurus on ca 160 m2 ja küteks kasutan ka maasoojuspumpa. Jooksval aastal kulub majas ca 8000 KWh elektrit ja seda siis kõigeks elus vajalikuks. Seega maja aastane jooksev kulu on ca 1000 EUR.
Arvestades seda ei tasuks Hobitoni maja ennast selle hinna tõtu kuidagi ära ( see puhtalt minu arvamus ).
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kolejapaha kirjutas:Hobitoni majad on küll väga kvalteetse ja käisin ka neid ise vaatamas, aga nende põhiline turg on Eestist välja. Sanuti taheti karkassi eest koos paigaldusega kaks korda rohkem raha kui majal mis endale teha lasin. Maja suurus on ca 160 m2 ja küteks kasutan ka maasoojuspumpa. Jooksval aastal kulub majas ca 8000 KWh elektrit ja seda siis kõigeks elus vajalikuks. Seega maja aastane jooksev kulu on ca 1000 EUR.
Arvestades seda ei tasuks Hobitoni maja ennast selle hinna tõtu kuidagi ära ( see puhtalt minu arvamus ).
Mitu mm on kõige suuremad vahed sinu majal. Kas seda privaatmessage kaudu kontkakti võttes näha ka saaks.
Kolejapaha
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 30
Liitunud: 24 Nov 2011, 14:21

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Kolejapaha »

Külaline kirjutas:
Kolejapaha kirjutas:Hobitoni majad on küll väga kvalteetse ja käisin ka neid ise vaatamas, aga nende põhiline turg on Eestist välja. Sanuti taheti karkassi eest koos paigaldusega kaks korda rohkem raha kui majal mis endale teha lasin. Maja suurus on ca 160 m2 ja küteks kasutan ka maasoojuspumpa. Jooksval aastal kulub majas ca 8000 KWh elektrit ja seda siis kõigeks elus vajalikuks. Seega maja aastane jooksev kulu on ca 1000 EUR.
Arvestades seda ei tasuks Hobitoni maja ennast selle hinna tõtu kuidagi ära ( see puhtalt minu arvamus ).
Mitu mm on kõige suuremad vahed sinu majal. Kas seda privaatmessage kaudu kontkakti võttes näha ka saaks.
Mis vahesi sa silmas pead?
Aga eks näha ikka on võimalik, aga seda kõike teema väliselt.
Kasutaja avatar
pikk88
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 2049
Liitunud: 15 Juun 2009, 21:11
On tänanud: 40 korda
On tänatud: 38 korda

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas pikk88 »

Eks jutt käib ikka vara-ja tapivahedest...
Torutööd Tartus 56 932 898
fgh
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas fgh »

Eks käsitööpalki saab ka pärast igasugu möginatega tihendada. Permasink ja mida sealt turult kõike leiab. Tuulelukud ja täpsus on teine küsimus. Kui idee on mõlemalt poolt peitu panna maja, siis olgu seal vahe l mida tahes. Ise kalduks liimpalgi poole. Kuigi ilmselt korralik käsitöö ja pärast peale kuivamiset tihendatud palk on kokkuvõttes suhteliselt sama ehk tänapäeva mõistes natu nirune.
Küülaline
Ehituspenskar
Ehituspenskar
Postitusi: 6094
Liitunud: 02 Veebr 2009, 22:46
On tänanud: 65 korda
On tänatud: 133 korda

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Küülaline »

fgh kirjutas:Kui idee on mõlemalt poolt peitu panna maja, siis olgu seal vahel mida tahes
Mis mõte sel juhul üldse on palkmajal?
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Kas liimpalk või käsitööpalk on puhtalt maitseküsimus! Kui sulle meeldib kaasaegne eurovärk, siis vali liimpalk, aga kui meeldib maalähedasem,vanem stiil, siis ikka käsitööpalk! Ja ei ole sellel freespalgil ka häda midagi kui on korralikult tehtud ja kasutatud õigeid ehitusvõtteid. Endal on ka ümar freespalk, kuna käsitööpalk oleks läinud liialt kalliks ja liimpalk on minu jaoks liiga euro. Ei ole avastanud küll oma majal sellist kohta, kust tuul läbi puhuks. Majal on kivikatus, mis on oma raskusega palgid tihedalt kokku vajutanud! Igasugu permasinkide peale ära küll mõtle, neid kasutatakse vaid, siis kui on palkmaja ehitusel kasutatud valesid ehitusvõtteid ja kui pärast tuul vihiseb palkide vahelt läbi. Samas on see permasink ka väga kole, aga noh maitse asi. Nagu juba eelpool mainiti, et palkmaja on elustiil (ma ei pea silmas voodriga üle löödud palkmaja)! :hello:
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas:Kas liimpalk või käsitööpalk on puhtalt maitseküsimus! Kui sulle meeldib kaasaegne eurovärk, siis vali liimpalk, aga kui meeldib maalähedasem,vanem stiil, siis ikka käsitööpalk! Ja ei ole sellel freespalgil ka häda midagi kui on korralikult tehtud ja kasutatud õigeid ehitusvõtteid. Endal on ka ümar freespalk, kuna käsitööpalk oleks läinud liialt kalliks ja liimpalk on minu jaoks liiga euro. Ei ole avastanud küll oma majal sellist kohta, kust tuul läbi puhuks. Majal on kivikatus, mis on oma raskusega palgid tihedalt kokku vajutanud! Igasugu permasinkide peale ära küll mõtle, neid kasutatakse vaid, siis kui on palkmaja ehitusel kasutatud valesid ehitusvõtteid ja kui pärast tuul vihiseb palkide vahelt läbi. Samas on see permasink ka väga kole, aga noh maitse asi. Nagu juba eelpool mainiti, et palkmaja on elustiil (ma ei pea silmas voodriga üle löödud palkmaja)! :hello:
Kui seina paksus on freespalgil samaväärne käsitööga, siis freespalk ongi soojem. Sellest siin eespool juttu olnud, muidugi eeldusel et freespalgi tootja on pingid õieti seadistanud. Konkureerida saaks ainult väga hea käsitöö, aga on kordades kallim. Liimpalk kõige soojem.
fgh
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas fgh »

Külaline kirjutas:Kas liimpalk või käsitööpalk on puhtalt maitseküsimus! Kui sulle meeldib kaasaegne eurovärk, siis vali liimpalk, aga kui meeldib maalähedasem,vanem stiil, siis ikka käsitööpalk! Ja ei ole sellel freespalgil ka häda midagi kui on korralikult tehtud ja kasutatud õigeid ehitusvõtteid. Endal on ka ümar freespalk, kuna käsitööpalk oleks läinud liialt kalliks ja liimpalk on minu jaoks liiga euro. Ei ole avastanud küll oma majal sellist kohta, kust tuul läbi puhuks. Majal on kivikatus, mis on oma raskusega palgid tihedalt kokku vajutanud! Igasugu permasinkide peale ära küll mõtle, neid kasutatakse vaid, siis kui on palkmaja ehitusel kasutatud valesid ehitusvõtteid ja kui pärast tuul vihiseb palkide vahelt läbi. Samas on see permasink ka väga kole, aga noh maitse asi. Nagu juba eelpool mainiti, et palkmaja on elustiil (ma ei pea silmas voodriga üle löödud palkmaja)! :hello:

Mainiks juurde, et hilisema tihendamise all mõtlesin palgi enda tihendamist, sest massiivpalk paratamatult kuivab praguliseks. Ja pragu on enamasti puidu südamikuni mis omakorda teeb palgi soojapidavusele üks null. Varad ja lukud peavad olema koheselt korras olgu liim, frees või käsitöö...
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Eks see ole paratamatu, et enamik palkidele kuivades pikipragu sisse tuleb, eriti kuusepalgile. Aga õiged meistrid teevad vara just selle koha peale!
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Alumise palgi seljale lastakse väike soon vist peale, see juhib suurema lõhenemise sinna.
Külaline
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas:Alumise palgi seljale lastakse väike soon vist peale, see juhib suurema lõhenemise sinna.
No suunata seda nüüd vaevalt annab!? Aga kui sa oskad kirvega puid lõhkuda, siis oskad ka täpselt vaadata, kus see suurem pragu tulema hakkab! :hello:
sepik
külaline

Re: Liimpalk vs Käsitööpalk

Lugemata postitus Postitas sepik »

ei ole ju käsitöö palkmaja seina ruutmeeter kordades kallim,freespalgi tegijad väidavad et 85 euri ruutmeeter ja käsitöö (näit.sadultapp)on120 euri ruutmeeter börsil,muidugi teatud mööndused hinnas tulenevad projekti keerukusest.
Vasta