fibo või muu materjal, kas sobib vundamendiks aiamajale?

niivägahuvitab
külaline

fibo või muu materjal, kas sobib vundamendiks aiamajale?

Lugemata postitus Postitas niivägahuvitab »

Tellisin aiamaja, ise peab püstitama, kas kumbki, Aeroc või Fibo, neist materjalidest oleks sobiv vundamendina kasutamiseks?
Kaua vastu peab ja millist lisahooldust vajab, et kaua ning hästi vastu peaks?
Kas alla peaks igaks juhuks veel mingit kruusa-liiva panema?
Prussmaja ju murule ei pane...
Äkki on häid ideid muude materjalide osas?
Kasutaja avatar
High-Q
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 150
Liitunud: 12 Sept 2006, 13:29
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas High-Q »

aeroc pinnasesse ei sobi.

kergem ja kindlam viis oleks vast kaevata mõned u 1m sügavad 60x60 cm augud maa sisse (sõltuvalt maja suurusest), posti "silde" vahe võiks siiski alla 3 m jääda või peab paksemat prussi või mitu prussi kõrvuti kasutama.

pane killustikku põhja, tambi mingi palgiga ilusti kinni, tee LaiusxPikkusxSügavus 50x50x20 cm puidust saalungikarp, leia mõned paksemad traadijupid või vardad, pista sisse ja vala betooniga üle (peaks u 2,5 kotti per post minema). kivistunud betooni peale tee tellistest (ilmastikukindlast) või fibost postid, näiteks 4 fibo kivi kõrguselt. kui postid tehtud, lase mört ilusti kuivada ja siis võid augu täitepinnasega täita (sellega mille august välja kaevasid). tambi see samuti palgiga üle.

tegelikult ehitatakse freespruss "saunasid" ja ajamajasid ka lihtsalt paari fibo kivi peale, aga see lisatöö ei tohiks väga suur olla (suurem aeg läheb betooni kivistumisele).
betooni asemel võid muidugi mingit suuremat ja ilusti lapikut paekivi tükki kasutada, 2 suuremat posti alla omavahel mördiga kokku ja kärab vast küll ja siis sinna peale fibodest või tellistest post.

aiamaja all (mis posti puhul jääb alt tühjaks) pead pinnase ära koorima, mingi geotekstiili või muud säärast (äkki kasvõi kile) panema ja näiteks killustikuga ära täitma, et sul seal all midagi kasvama ei läheks
mel777
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 290
Liitunud: 06 Mär 2006, 14:42

Lugemata postitus Postitas mel777 »

lisaks veel eelmisele postitusele, et ära unusta hüdroisolatsiooni puidu ja betooni/fibo vahele ..
kk
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 15
Liitunud: 01 Okt 2005, 09:47

Lugemata postitus Postitas kk »

Endal plaan ehitada saunamajake u 6x3m. Arvate, et see betoonist 50x50x20 alused oleks piisavalt stabiilsed, et ei vaju mõnede aastatega terve ehitis viltu?

Selle betooni peale siis peaks panema hüdroisolatsiooni ja sinna otse alumised talad peale toetama?
Kasutaja avatar
Chef
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 530
Liitunud: 22 Juun 2006, 11:27
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Chef »

need betoon taldmikud olid ikka mõeldud külmumispiirist allapoole viia. sinna peale võid näituseks columbiast postid laduda, maapinnast kõrgemale ja sinna peale oma talad paigaldada.
tõenäoliselt teed oma saunamajakese puidust. kergema majakese puhul toimib hästi ka siin foorumis kirjeldatud kuuri vundament, kus külmumispiirist all pool oleva augu põhja tihendad killustikuga, asetad paika plastik torud (150...200mm) ja valad betooni täis, paar armatuurivarrast ei tee paha.
Kasutaja avatar
erks
Korralik postitaja
Korralik postitaja
Postitusi: 231
Liitunud: 13 Apr 2005, 08:40
Asukoht: Keset Eestit
On tänatud: 1 kord
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas erks »

Oma aiamajakese panin 12 aastat tagasi asbotorude peale,pole taga midagi juhtunud.Torule panin paekivi lapiti alla.
Kasutaja avatar
Chef
Ehitusspets
Ehitusspets
Postitusi: 530
Liitunud: 22 Juun 2006, 11:27
On tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Chef »

pinnasest sõltub palju. ise tegin terrassi jaoks ~300mm sügavad augud, kuhu panin 2 fiboplokki (laius 200mm), vahele mörti. fibo jäi ~100mm üle maapinna. fibole panin juba prussid (nurgikutega). hoone külge ei ankurdanud midagi. pole see terrass vajunud ega liikunud.
kk
Uus kasutaja
Uus kasutaja
Postitusi: 15
Liitunud: 01 Okt 2005, 09:47

Lugemata postitus Postitas kk »

Kui teha see 6x3m saunamajake nii... et auku killustik põhja ja ära tampida ning sinna peale 2 kõrvuti Fibo plokist 2-3 kihiga postid laduda. Segu vahele ja sinna peale siis toetada immutatud talad (vahepeale sobiv isolatsioon) Peaks see lahendus vastu ka?

Lisaks muidugi vaja saunaahju/kerise alla kivist stabiilset alust kuhu laduda ka osaliselt kivist sein. See peaks olema ka nii hästi paigas, et ei vaju kuhugile ära. Kuidas teha piisavalt hea püsiv alus ahjule ja kiviseinale? Sauna sees ahju kõrval oleva seina osa tahaks punasest tellisest laduda (tellised olemas ja kasutuna seismas)
Vasta